Quiz historyczno-geograficzno-piłkarski.

Spotkania kibiców, zloty, wyjazdy na mecze i najnowsze informacje z kibicowskiego świata.
ODPOWIEDZ
Czwartek

Evertonista
Evertonista
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 marca 2007, 20:13

<brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> zagadka :D!

tum du du duuum...

FC TWENTE ENSCHEDE

1) Enschede, Hengelo, Almelo?
2) koń a nie żaden kormoran 8)
3) PSV Eindhoven (Venegoor of Hesselink
4) w finale pokonali PSV po karnych, a oprócz tego wygrali tarczę Johana Cruijffa
5) Twents to dolnosaksońskie narzecze, które spotyka się właśnie m.in. w Enschede, i ogólnie blisko holendersko-niemieckiej granicy.

Absolutne, wielkie :bravo: :bravo: :bravo: dla Ciebie Supersonic!

EDIT: o włos Venomik, o włos :twisted:

EDIT2: Kurde, właśnie sobie przeglądam to jeszcze raz i zastanawiam się jak to dobrałeś - Kuyt strzelił 71 bramek, VoH 72 :shock:. I jeszcze puchary kraju w tym samym roku, i te same barwy, i hymn...

PS. która to była zagadka w historii?
Ostatnio zmieniony 21 marca 2007, 20:17 przez Czwartek, łącznie zmieniany 3 razy.

Obrazek

26 MAJA 1993 - COUPE D'EUROPE
NOUS SOMMES LES MARSEILLAIS!!!
Venomik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 marca 2007, 20:14

FC Twente

1.
2. Koń
3. PSV
4. Pokonali PSV.
5. Twente - jest to region, bez oficjalnej autonomii, we wschodniej Holandii

EDIT:
Jestem zły :płaczę:
53 sekundy...
A i piłkarza w czwartym pytaniu zapomniałem podać :/

I jeszcze zwierzę i kolory w herbie! :)
Ostatnio zmieniony 21 marca 2007, 20:19 przez Venomik, łącznie zmieniany 2 razy.

Dirty mind
Supersonic

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 marca 2007, 20:18

Co powiecie o statystykach strzeleckich of Hesselinka i Kuyta? :twisted:

Dajesz Czwartek.

dziękuje WSZYSSTKIM za walkę. I łącze się w bólu z Venomikiem.

Zagadka to była nr. 101 jeśli się nie myle. Ale nie rozchodźcie się jeszcze do domów- białas coś dla Was będzie miał :happy:

Od początku quizu chciałem takie coś zrobić :twisted:

Czwartek

Evertonista
Evertonista
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 marca 2007, 20:58

Po takiej zagadce boję się dać ja sam swoją :oops:.

1) Miasto bardzo stare, jest najbardziej uprzemysłowionym ośrodkiem w okolicy. W roku 1995 miasto to odwiedził papież, kanonizując przy okazji miejscowego księdza XVI-wiecznego.
Czego patronem jest ten święty?
2) Herb to biało-niebieska tarcza, z datą powstania klubu (1923), nazwą klubu, i rysunkiem który można też odnaleźć w herbie miasta.
Czym się różni ten rysunek z herbu klubu od herbu miasta?
3) Pnp 8:14
Kim jest ten piłkarz z wykształcenia?
4) Klub powstał dlatego, że przybyli tu akurat Włosi (z ramienia Ligi Narodów), którzy nauczyli miejscowych grania w piłkę.
Dlaczego tam przyjechali?
5) A tutaj niespodzianka - przetłumaczyłem wam jedną z piosenek kibiców tego klubu :-D (tylko nie do końca odpowiadam za jakość, bo tłumaczyłem to z pomocą internetowego translatora):

As long as on the Chapel, Pope's cross is standing,
This long ****** ******* is winning on and on!
Long live the +++++ +++++, long live the ?????? men,
Long Live the ****** ******* because it learned how to play!

Musiałem tylko zamaskować kilka rzeczy:
****** ******* - nazwa klubu
+++++ +++++ - coś charakterystycznego dla narodowości, po czym byście zgadli od razu
?????? - nazwa narodowości

Mam nadzieję że nie za trudne. Do dzieła!

EDIT: Supersonic zgaduję jak w transie i idzie na mistrza ligi zagadkowej JP! Wszystkie dobrze (w 5 wogóle zapomniałem zadać pytania :oops:), natomiast przed odpowiedzią na pytanie 3, zacytuję Biblię (Pieśń nad Pieśniami, rozdział 8, werset 14):

"Biegnij, miły mój, bądź podobny do gazeli lub do młodego jelenia na górach [wśród] balsamowych drzew!"

A nasz Iruś (polecam stronę, super podkład na początku :prochno:) to wyśmienity malarz-tapeciarz!
Ostatnio zmieniony 21 marca 2007, 23:08 przez Czwartek, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

bblackk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 marca 2007, 21:39

Czapki z głów przed Supersoniciem! Ładnie się wzajemnie nakręcaliśmy tym Liverpoolem :prochno: Po Edicie numer 243 odszedłem od kompa, bo mnie nerwy za bardzo nosiły :P Oby więcej takich zagwostek 8)

Obrazek
Supersonic

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 marca 2007, 22:07

Beskid Skoczów pany reszta dziady

1. Jan Sarkandr - rzecz jasna patron spowiedzi
2. Trochę jak : gdzie jest Wally? Nie ma ptaka na budynku i kolory wyblakłe w herbie klubu
3.
4. Nadzorować plebiscyt?
5. I wszyscyyyyyy razzeeeeeeeeeem:

Niech żyje Orzeł Biały, niech żyje polska brać, niech żyje Beskid Skoczów bo sie nauczył grać !

refren: uuu je bejbe!

2zwrotka: To my 4-ligowcy ze Skoczowa! Za Skoczów, za nas KSB, pójdziemy aż po życia kres !! :prochno:

:oops: przepraszam.... proszę scalić

Czwartek pisze:
EDIT: Supersonic zgaduję jak w transie i idzie na mistrza ligi zagadkowej JP!
Bo ja football kocham. I wszystkich piłkarzy i dobrych ludzi.

Ale kurde dałeś o tym jelonku :smile:

Niestety taka para jak Twente= L'pool zdarza się nie często więc teraz taka normalna zagada:

1. W tym mieście od ładnych paru lat jest już bardzo "gorąco". Choć pewnie mieszkańcy mają tego "upału" już po dziurki w nosie.
Pytanie: przepraszam za wredną segregację:
dla warszawiaków: mamy rondo im. "pana z tego miasta"- kogo? - gdzie ono się znajduje?
dla othersów: podaj nazwisko 4-o krotnej złotej medalistki olimpijskiej, która się urodziła w tym mieście.
2. Dominuje kolor trawki, są fale, futbolówka i napis- jaki?
3. Zagrał jeden mecz na ME 2004 i zarobił czerwony kartonik. Kto to? Podaj znanego polaka, którego lubisz, który też ma tak na imię :prochno:
4. W tym wieku klub ten grał z dwoma polskimi drużynami i z obiema wygrał. Jakie to drużyny i która "dała ciała" mocniej?
5. Nie rozgrywa meczów ( nawet ligowych) we własnym mieście. W jakim w takim razie?

edit: mówiłem, że się białas tu jeszcze dzisiaj pojawi!! 8) i to jeszcze 5/5
To teraz spać czy zadawać?

Tak kombinowałem, żeby ten o którym myślałem nie dostąpił zaszczytu bycia w quizie na JP :whistle:

oo to trzy kluby, bo jeszcze towarzyski Cracovia 0:2 Terek

edit: 148%
białas pisze: spać. niech ktoś zada coś sensownego. może ... Supersonic :D
oooho nie. Ja od dwóch godzin próbuje do nauki usiąść i zaraz napewno to zrobię.
Ostatnio zmieniony 22 marca 2007, 00:23 przez Supersonic, łącznie zmieniany 3 razy.

białas

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 marca 2007, 00:09

Supersonic pisze:
Czwartek pisze:
EDIT: Supersonic zgaduję jak w transie i idzie na mistrza ligi zagadkowej JP!
Bo ja football kocham. I wszystkich piłkarzy i dobrych ludzi.

Ale kurde dałeś o tym jelonku :smile:

Niestety taka para jak Twente= L'pool zdarza się nie często więc teraz taka normalna zagada:

1. W tym mieście od ładnych paru lat jest już bardzo "gorąco". Choć pewnie mieszkańcy mają tego "upału" już po dziurki w nosie.
Pytanie: przepraszam za wredną segregację:
dla warszawiaków: mamy rondo im. "pana z tego miasta"- kogo? - gdzie ono się znajduje?
dla othersów: podaj nazwisko 4-o krotnej złotej medalistki olimpijskiej, która się urodziła w tym mieście.
2. Dominuje kolor trawki, są fale, futbolówka i napis- jaki?
3. Zagrał jeden mecz na ME 2004 i zarobił czerwony kartonik. Kto to? Podaj znanego polaka, którego lubisz, który też ma tak na imię :prochno:
4. W tym wieku klub ten grał z dwoma polskimi drużynami i z obiema wygrał. Jakie to drużyny i która "dała ciała" mocniej?
5. Nie rozgrywa meczów ( nawet ligowych) we własnym mieście. W jakim w takim razie?
Terek Grozny

1. oto ona: Ludmilla Ivanovna Tourischeva, natomiast co do ronda to domyślam się, że chodzi o rondo Dudajewa Dżochara (Al.Jerozolimskie/ul. Popularna), dokładniej to chyba są Stare Włochy. mam rację?
2. &#1060;&#1091;&#1090;&#1073;&#1086;&#1083;&#1100;&#1085;&#1099;&#1081; &#1082;&#1083;&#1091;&#1073; "&#1058;&#1077;&#1088;&#1077;&#1082;"?
3. Roman Szaronow, a co do tego Polaka to Roman ... Kosecki. a o kim myślałeś, Supersonic :prochno:
4. Lech Poznań (0:1) i Amica Wronki, która "dała ciała" (0:3).
5. mecze domowe rozgrywa w Piatigorsku, natomiast w europejskich pucharach zespół gra w Moskwie.

EDIT:
Supersonic pisze:edit: mówiłem, że się białas tu jeszcze dzisiaj pojawi!! 8) i to jeszcze 5/5
mówisz i masz 8)
To teraz spać czy zadawać?

spać. niech ktoś zada coś sensownego. może ... Supersonic :D

Vincitore

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 marca 2007, 00:26

To ja zadam z racji tego że ostatnio zaniedbałem zabawę :P.

Miasto: Największe miasto kraju i jego centrum gospodarcze, lecz nie stolica. W XV wieku stacjonowali tu Europejczycy, handlując przyprawami, kością słoniową i niewolnikami. Leży na wybrzeżach zatoki o tej samej nazwie i kilku wyspach. Co to za miasto?

Herb: Bardzo prosty. Na ciemnoniebieskim tle wielka biała litera. Jaka?

Piłkarz: Jednym z obecnych zawodników klubu jest ten doświadczony obrońca, były reprezentant kraju. Urodził się w latach 70tych. W karierze reprezentował barwy 10 klubów z 3 kontynentów. Wraz z reprezentacją w latach 90tych osiągnął spory sukces. Kto to?

Historia: Klub jednokrotnie został mistrzem kraju. W którym roku?

Klub: Klub-zagadka gra, i to z powodzeniem, w najwyższej klasie rozgrywkowej w kraju, jednak jego przyszłość nie rysuje się w zbyt jasnych barwach. Dlaczego?

EDIT

Zadawaj <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> :P
P.S: Ty wiesz :wink: .
Ostatnio zmieniony 22 marca 2007, 19:56 przez Vincitore, łącznie zmieniany 1 raz.

MediapuntA

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 marca 2007, 17:54

JULIUS BERGER

1. Lagos
2. B
3. Taribo West
4. 2000
5. W przyszłym roku prezesi klubu chcą rozwiązać klub :]

PS - Pelson jaki klub w grze reprezentujesz ? :D
EDIT : A , juz wiem :D

-------------------------

1. miasto: To ponad 200-tysięczne miasto jest położone w południowej części kraju. W mieście tym panuje lokalny mikrokilmat i jest ono najcieplejszym oraz najbardziej słonecznym miastem kraju. Niedaleko znajduje się zadrzewiony obszar mający swoją nazwę. Jaka to nazwa i jak zwie się miasto ?
2. herb: herb jest owalny z czarnym obramowaniem. Jest podzielony ukośnie. Na jasnej części widnieje głowa ptaka, a na ciemniej kilka literek. Jakie to literki i jakiego są koloru ?
3. piłkarz: w kadrze zespołu widnieje pewien ponad 30-letni zawodnik, który ma za sobą nieudane wystepy w polskiej pierwszej lidze, jednak w tym sezonie nie pojawił się na boisku i jest jedynie rezerwowym. Kto to taki i gdzie w Polsce grał ?
4. historia: Klub nie był mistrzem kraju, a od paru sezonów występuje w drugiej klasie rozgrywkowej. Swego czasu 2-krotnie zdołał awansowac do Pucharu UEFA - raz w latach 90. a raz w XXI wieku. Kiedy to było konkretnie ?
5. klub: Trenerem zespolu jest pewien niemal 60-letni pan. W klubie pracuje już przez dłuższy czas, a wyróżnia się m.in. wyższym wykształceniem - jest nauczycielem. Jak się nazywa ?

białas

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 marca 2007, 22:10

przygotowałem małe podumowanie quizu.

do tej pory w quizie, który trwa już 67 dni, pojawiły się 102 kluby z 32 krajów (drużyny z niższych lig zostały zaliczone do danego kraju). oto one (uporządkowane według liczby klubów z danego kraju):

1. Francja - 11 (10,78% wszystkich klubów)
2. Anglia - 9 (8,82%)
Niemcy - 9
Włochy - 9
3. Hiszpania - 8 (7,84%)
4. Polska - 5 (4,9%)
Holandia - 5
5. Portugalia - 4 (3,92%)
6. Ukraina - 3 (2,94%)
Rosja - 3
Szkocja - 3
Chorwacja - 3
Belgia - 3
7. Rumunia - 2 (1,96%)
Szwajcaria - 2
Grecja - 2
Turcja - 2
Brazylia - 2
Austria - 2
Norwegia - 2
USA - 2
CZechy - 2
8. Argentyna - 1 (0,98%)
Urugwaj - 1
Mołdawia - 1
Łotwa - 1
Dania - 1
Egipt - 1
Estonia - 1
Maroko - 1
Czeczenia - 1

w quizie udział wzięły 32 osoby, które udzieliły 112 prawidłowych odpowiedzi (niektóre osoby zostały uprzedzone przez kogoś innego, jednak zaliczyłem tym osobom punkty). oto one (lista ułożona według osób, które najwięcej razy udzieliły prawidłowej odpoweidzi):

1. Supersonic - 31 :!: (27,67% wszystkich odpowiedzi) oraz pytanie zadał 37 razy
2. Czwartek - 14 (12,5%) oraz 14
3. białas - 7 (6,25%) oraz 6
4. Pelson - 6 (5,35%) oraz 5
5. Michal17 - 4 (3,57%) oraz 4
Venomik - 4 oraz 5
Piotrekk - 4 oraz 5
Elmo - 4 oraz 4
pizmak 4 oraz 4
6. Trunxik - 3 (2,67%) oraz 4
Daw - 3 oraz 2
Chmura - 3 oraz 2
7. wojteceek - 2 (1,78%) oraz 2
Szymek - 2 oraz 2
Bosiontko 2 oraz 1
F.C.JT - 2 oraz 1
Turas - 2 oraz 1
gregor_g4 - 2 oraz 1
RuTeK - 2 oraz 1
8. preclix - 1 oraz 2
Ja-JUVE-nek - 1 oraz 2
Radidam - 1 oraz 1
Kamex22 - 1 oraz 1
karol_1991 - 1 oraz 1
BianconeroFan - 1 oraz 1
Basiek - 1 oraz 1
paul636 - 1 oraz 1
bblackk - 1 oraz 1
Cris - 1 oraz 0
Vieira - 1 oraz 0
Dionizos - 1 oraz 0
9. zoff - 0 oraz 1

najszybiej prawidłową odpowiedź podał Kamex22 i zrobił to w 5 min. i 28 sekund. natomiast nad zagadką Elmo rozmyślano aż 60h 7 min. i 17 sekund, kiedy to prawidłową odpowiedź podał... Supersonic :D

w quizie ukazało się 101 pytań dotyczących klubów męskich oraz 1 klub żeński.

2 zagadki, Supersonica oraz Elmo, nigdy nie zostały rozwiązane.

aż o 5 klubów (Steaua Bukareszt, Olympique Lyon, Austria Wiedeń, Celtic Glasgow, Sporting Lizbona) pytano dwukrotnie.

na zagadkę Supersonica (o Twente Enschede) padło aż 5 błędnych odpowiedzi.

dość interesującą zagadkę zadał Venomik, do której pasowały dwie prawidłowe odpowiedzi - Milan i Inter oraz Supersonic - FC Liverpool i wspomniane wyżej FC Twente Enschede.

z ciekawszych klubów z quizu można wymienić: Real Salt Lake City, Zamalek Sporting Club, San Jose CyberRays (zespół kobiecy), Wydad Casablanca czy nasz rodzimy Beskid Skoczów (a wraz z nim śpiew ( :?: ) Supersonica :prochno: (patrz strona 21. post 6.))

tyle ode mnie :wink:

Czwartek

Evertonista
Evertonista
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 marca 2007, 22:30

SC Freiburg

1) Freiburg, a kompleks leśny (czyli po prostu las 8)) to Schwarzwald
2) Ja tu widzę S, C i F... Koloru białego
3) Carsten Nulle - były bramkarz Górnika Zabrze
4) 1995 i 2001
5) Volker Finke

PS. białas ---> :bravo:! Bardzo ciekawe podsumowanie, widać że się trochę narobiłeś. Jeszcze mam spory dystans do Supersonica :think:. Robimy jakieś ograniczenie czasowe (w sensie że "sezon" trwa do jakiegoś konkretnego dnia, i ten kto ma najwięcej prawidłowych odpowiedzi zostaje mistrzem)?

1) Miasto bardzo stare, znajduje się w nim niezliczona ilość zabytków różnych kultur. Na przestrzeni dziejów miało wiele nazw.
Podaj przynajmniej cztery nazwy.
2) Herb jest dość prosty, składa się z dwóch liter (inicjałów klubu), zawiera także datę powstania.
Podaj inny klub, ktory również powstał w tym roku.
3) Przez ten klub przewinęło się wiele znakomitych zawodników, z różnych kontynentów (w tej chwili w kadrze są zawodnicy z czterech kontynentów), ale jeden tylko jest absolutym symbolem klubu. Trzykrotnie przychodził do tego klubu, strzelił dla niego łącznie aż 218 bramek.
Jakie korzenie ma ten zawodnik?
4) Klub zdobył w historii jedno dość ważne trofeum, wygrywając po karnych (ostatniego strzelił zawodnik o którym mowa w punkcie 3).
Kiedy, w ramach tych rozgrywek, miał miejsce ostatni mecz, rozstrzygnięty w karnych, kto grał i jaki był wynik.
5) Początki klubu wiążą się ze znaną szkołą znajdującą się w tym mieście.
Podaj imię i nazwisko jakiegoś sławnego absolwenta tej szkoły.

Chmura ---> jak najbardziej tak, 5/5 (chociaż chyba nie ma takiego miasta jak Istambuł w języku polskim, jest Stambuł albo po angielsku Istanbul)
Ostatnio zmieniony 22 marca 2007, 23:37 przez Czwartek, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

Chmura

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 marca 2007, 23:06

Galatasaray Stambuł
1. Stambuł, Istambuł, Konstantynopol, Biznacjum
2.1.FSV Mainz 05
3. Albańskie
4.Włanie Galata- Arsenal 0:0 w karnych 4:1
5.Ali Sami Yen

Juve Rulezzzzzzzzzzzzzz!!!!!!!!!!!
East Side Is The Best !!!
MediapuntA

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 marca 2007, 14:31

Czekamy Chmura na zagadke :) :D

Supersonic

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 marca 2007, 20:40

Czekając na Godota...

1. Nosi niechlubne miano najbardziej zanieczyszczonego miasta świata. Tutaj urodził się jeden z najbardziej znanych szpiegów w historii. Dla Stalina lepiej byłoby gdyby go czasem posłuchał... o co chodziło?
2. W dwukolorowej tonacji biało-czarnej widnieje pewna wysoka budowla. Co to?
3. Piłkarz ten mimo iż mógłby grać w piłkę, aktualnie jest "bejzbolistą". Aczkolwiek za rok prawdopodobnie wróci do skopanej. Kto to?
4. Pewne bardzo znane wydarzenie, które miało miejsce w tym mieście zostało opisane w lekturze, którą każdy licealista przygotowujący się do matury z polskiego winien przeczytać. Jak kończy się książka? Autorem jest Polak.
5. Stadion nazwę nosi im. sławnego sędziego. Która nacja nie lubi go najbardziej?

Czwartek pisze:
Jeszcze mam spory dystans do Supersonica :think:.
Ty lepiej patrz na plecy bo tam mocna grupa pościgowa się wykrystalizowała :smile:
Czwartek pisze: Robimy jakieś ograniczenie czasowe (w sensie że "sezon" trwa do jakiegoś konkretnego dnia, i ten kto ma najwięcej prawidłowych odpowiedzi zostaje mistrzem)?
Proponuje do dnia, w którym Del Piero znów wzniesie do góry puchar za scudetto. :happy:

MediapuntA

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 marca 2007, 15:50

Neftchi Baku

1.
2. Wieża jakaś
3.
4. "Baryka wyszedł z szeregów robotników i parł oddzielnie na ten szary mur żołnierzy na czele zabiedzonego tłumu. "
5. Niemcy

ODPOWIEDZ