Zdublowanie nazwy klubów
- Reggie
- Juventino
Dobrze że to dodałeś bo na pewno nie dla wszystkich to jest oczywiste, bo ja o tej miejscowości słyszę po praz pierwszy, a w waszych okolicach pewnie wszyscy się z niej naśmiewająbiałas pisze:... koło Białegostoku jest takie miasteczko, które reprezentuje drużyna Narew Choroszcz. nie musze dodawać, że w Choroszczy jest szpital psychiatryczny...
Tak naprawdę nie istotne jest jak się klub nazywa, najważniejsze żeby trwał przy tej nazwie, a nie zmieniał jej na wzór klubów grających w siatkówkę.
"Ludzie wybierają najczęściej rozwiązania pośrednie, które są najgorsze ze wszystkich, a to dlatego, że nie potrafią być ani całkiem źli, ani całkiem dobrzy." Niccolò Machiavelli
- forza bianco-neri
- Juventino
z tego co pamietam jest wiele innych "zdublowanych" nazw klubow... np. Arka Gdynia - Arka Nowa Sól, Lech Poznań - Lech Rypin, Górnik Zabrze - Górnik Łęczna - Górnik Polkowice - Górnik Wojkowice - Górnik Lędziny - Górnik Pszów - Górnik Kłodawa, Zagłębie Sosnowiec - Zagłębie Lubin, Polonia Warszawa - Polonia Bytom - Polonia Słubice - Polonia Chodzież - Polonia Przemyśl - Polonia Świdnica (kiedys jeszcze była Polonia Gdańsk), Ruch Chorzów - Ruch Radzionków, Odra Opole - Odra Wodzisław, Lechia Gdańsk - Lechia Zielona Góra, GKS Katowice - GKS Bełchatów - GKS Jastrzębie, Pogoń Szczecin - Pogoń Leżajsk - Pogoń Słupica - Pogoń Zduńska Wola, Stal Stalowa Wola - Stal Rzeszów, Hetman Zamość - Hetman Włoszczowa - Hetman Białystok, Orlęta Reda - Orlęta Łuków - Orlęta Reszer, Jagiellonia Białystok - Jagiellonia Tuszyn, Gwardia Koszalin - Gwardia Warszawa.... to tylko zapewne mała część "zdublowanych" nazw i to tylko z Polski! Ciekawe ile w Niemczech jest Bayernów, np. takich VfL to moge z miejsca 2 wymienic: Bochum, Wolfsburg; 1.FC : Kolen, Kaiserslautern, Nuernberg... tak jak zauważyliście w Anglii jest od groma klubów z członem "United" w nazwie, wydaje mi się,że dużo może być także "City"... w takiej np. Hiszpanii dużo jest klubów "królewskich", czyli Real-ów: Madryt, Sociedad San Sebastian, Saragossa, Murcia itd. itd. my znamy tylko te sławniejsze, które w ostatnim czasie otarły sie o ekstraklase, a kto wie ile jest ich w tych najniższych ligach??? a Francja? - tam z kolei prym wiodą człony "Olympiqe", jak np. Lyon, czy Marsylia. we Włoszech sporo klubów jest z "Calcio" w nazwie: Brescia, Udinese...
dublowanie to wg mnie żadna chańba dla klubów-pierwowzorów, a wręcz przeciwnie - te maluczkie kluby w wiekszości przypadków zakładali zapaleńcy, którzy chcąc mieć chociaż namiatkę wielkiego futbolu, futbolu swoich idoli, nazywali swoje kluby właśnie taklimi nazwami - i stąd właśnie mamy tyle Juventusów, Realów czy "Zjednoczonych"..
dublowanie to wg mnie żadna chańba dla klubów-pierwowzorów, a wręcz przeciwnie - te maluczkie kluby w wiekszości przypadków zakładali zapaleńcy, którzy chcąc mieć chociaż namiatkę wielkiego futbolu, futbolu swoich idoli, nazywali swoje kluby właśnie taklimi nazwami - i stąd właśnie mamy tyle Juventusów, Realów czy "Zjednoczonych"..
Juve per Sempre
- mil015
- Juventino
filippo0 pisze: o Wisłe. Jestem kibicem Wisły Kraków a ta z Płocka to zmienia nazwy jak rękawiczki! Petrochemia, Orlen, Wisła...
Pierwotna nzawa Wisły Płock, brzmiała właśnie Wisła PłockCoolfi pisze:Co Wisły Płock, to nazwa tego klubu zmieniała się razem z nazwą głównego sponsora czyli Orleny, jednak ostatnio niewiem czemu ale Orlen zmienił sie w Wisłę Confused Może sponsor się wycofał ??

- Alexa Del Piero
- Juventino
Przepraszam za małą zmane tematu ale skoro wspominaliśmy już o firmie ochroniarskiej Juwentus to chciałabym wspomnieć też o innych firmach które wykorzystują nazwe 'naszego' klubu do darmowej reklamy. Oto one:
-Ostrołęka 'Juventus'-biuro turystyczne;
-Lublin 'Juventus'-studencka spółdzielnia pracy;
-Łódź 'Juve'-gabinet rewitalizacji;
-(zapomniałam jakie to miasto) 'Juve MMTR'-usługi turystyczne;
-Poznań 'Juve-Oliwa'-branży nie podano;
-Lublin 'Juwentus' usługi remontowe;
-cały kraj 'Juventur'-biuro podróży.
Jak widać 'Juwentus-ochrona' nie jest odosobniony, zwłaszcza że napewno znalazłoby się jeszcze wiele firm które wykorzystują nazwy znanych klubów (nie tylko Juve). O ile nie przeszkadzają mi drużyny piłkarskie (typu Juventus Poraż), gdyż jest to forma wyrażenia swego podziwu dla wielkich klubów, to jednak takie wykorzystywanie znanych na świecie nazw do celów marketingowych uważam za wstrętne.
---------
EDIT
-Ostrołęka 'Juventus'-biuro turystyczne;
-Lublin 'Juventus'-studencka spółdzielnia pracy;
-Łódź 'Juve'-gabinet rewitalizacji;
-(zapomniałam jakie to miasto) 'Juve MMTR'-usługi turystyczne;
-Poznań 'Juve-Oliwa'-branży nie podano;
-Lublin 'Juwentus' usługi remontowe;
-cały kraj 'Juventur'-biuro podróży.
Jak widać 'Juwentus-ochrona' nie jest odosobniony, zwłaszcza że napewno znalazłoby się jeszcze wiele firm które wykorzystują nazwy znanych klubów (nie tylko Juve). O ile nie przeszkadzają mi drużyny piłkarskie (typu Juventus Poraż), gdyż jest to forma wyrażenia swego podziwu dla wielkich klubów, to jednak takie wykorzystywanie znanych na świecie nazw do celów marketingowych uważam za wstrętne.
---------
EDIT
Jest jeszcze Lech Zielona Góra, a raczej był bo powstał jako fuzja Lecha Sulechów i Zrywu Zielona Góra. Od 24 listopada 2004 jako Lechia Zielona Góra.forza bianco-neri pisze:Lech Poznań - Lech Rypin
Ostatnio zmieniony 29 marca 2005, 21:36 przez Alexa Del Piero, łącznie zmieniany 1 raz.
Fieri dopo la vittoria, fedeli dopo la sconfitta
FORZA JUVE !
FORZA JUVE !
- El Nino
- Juventino
Z tego co pamietam to w argentynie tez jest jakis klub który zwie się Juventus.
Jak jesteście ciekawi tro pwiszcie w cm'ie, albo fm'ie nazwy tych najlepszych klubów europy a zobaczycie jak jest ich dużo, a przecież są jeszcze te kluby typu Milan Milanówek, których nie ma w tych grach
Jak jesteście ciekawi tro pwiszcie w cm'ie, albo fm'ie nazwy tych najlepszych klubów europy a zobaczycie jak jest ich dużo, a przecież są jeszcze te kluby typu Milan Milanówek, których nie ma w tych grach
- Siewier
- Administrator
- Podziekował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Czy tu aby nie chodzi o sponsoraforza bianco-neri pisze:Lech Poznań - Lech Rypin

Przecierz tu nie chodzi o dublowanie nazw :roll: tylko o to ze miasto w którym gra owa druzyna ma charakter górniczy. I tu także chodzi o sponsora - kopalnie często sponsorują miejscowy sport.Chciałbym poprawić iż gdy kopalnia Ziemowit zaczeła mieć kłopoty finansowe przestała sponsorować Lędzinską piłke i druzyna zmieniła nazwe na MKS Lędziny.forza bianco-neri pisze:Górnik Zabrze - Górnik Łęczna - Górnik Polkowice - Górnik Wojkowice - Górnik Lędziny - Górnik Pszów - Górnik Kłodawa
forza bianco-neri pisze:Odra Opole - Odra Wodzisław
Czyżby przy obu tych miastach płynie rzeka zwana Odrą

No tutaj jest to samo co w przypadku druzyn z czlonem "Górnik" - Górniczy Klub Sportowy - Katowiczanie swego czasu "nazywali sie" Dospel Katowice co oczywiscie bylo spowodowane wymogami sponsora.forza bianco-neri pisze:GKS Katowice - GKS Bełchatów - GKS Jastrzębie
forza bianco-neri pisze:Pogoń Zduńska Wola, Stal Stalowa Wola - Stal Rzeszów
Te nazwy nie pasują do siebie. Wola i Stalowa Wola to poprostu są miasta no a "stal" to chodzi zapewne o to ze oni tam lubią stalą sie bawic

Czy tu moze nie chodzi o jakiś lotnikówforza bianco-neri pisze:Orlęta Reda - Orlęta Łuków - Orlęta Reszer

Napewno istnieje jakies logiczne wyjaśnienie którego ja jeszcze nie odkryłem :lol:forza bianco-neri pisze:Jagiellonia Białystok - Jagiellonia Tuszyn

Na Real Madryt to sie mowi "Królewscy" chyba ze względu na to ze król Hipszani ma swoją siedzibe w Madrycie - myle sieforza bianco-neri pisze:w takiej np. Hiszpanii dużo jest klubów "królewskich", czyli Real-ów: Madryt, Sociedad San Sebastian, Saragossa, Murcia itd. itd.]a Francja? - tam z kolei prym wiodą człony "Olympiqe", jak np. Lyon, czy Marsylia. we Włoszech sporo klubów jest z "Calcio" w nazwie: Brescia, Udinese... dublowanie to wg mnie żadna chańba dla klubów-pierwowzorów, a wręcz przeciwnie - te maluczkie kluby w wiekszości przypadków zakładali zapaleńcy, którzy chcąc mieć chociaż namiatkę wielkiego futbolu, futbolu swoich idoli, nazywali swoje kluby właśnie taklimi nazwami - i stąd właśnie mamy tyle Juventusów, Realów czy "Zjednoczonych"

forza bianco-neri :arrow: bez urazy ale smiac mi sie chce z Twojego posta

- Pietrol_Juventus
- Juventino
Hehe dublowanie klubow moze denerwowac ale bez przesady.
Jak napisal Siewier wiadomo ze nie mozna zastrzec nazw typu , gornik GKS , Odra itp. Bo to sa nazwy biorace sie od tego ze klub jest gorniczy lub lezy nad jakas rzeka i zazwyczaj nazwa wcale nie jest wzorowana na innym klubie , tylko po prostu wynika z uwarunokowan geograficznych albo nazwy sponsoringu.
To samo jezeli chodzi o brytyjskie United co znaczy zjednoczony czy wloskie calcio co zonacz po prostu pilka nozna . Tak wiec to co napisal Forza Bianco-Neri mnie troszki rozsmieszylo.
Natomiast zgodze sie ze jezeli na przyklad w Polsce pojawia sie klub typu Juventus , Juve czy Milan troche mnie smieszy ale mysle ze bierze sie to stad ze ten maly na ogol klub i jego czlonkowie sa zafascynowani naszym JUVE i chca w jakikowliek spospb go nasladowac .
Jak napisal Siewier wiadomo ze nie mozna zastrzec nazw typu , gornik GKS , Odra itp. Bo to sa nazwy biorace sie od tego ze klub jest gorniczy lub lezy nad jakas rzeka i zazwyczaj nazwa wcale nie jest wzorowana na innym klubie , tylko po prostu wynika z uwarunokowan geograficznych albo nazwy sponsoringu.
To samo jezeli chodzi o brytyjskie United co znaczy zjednoczony czy wloskie calcio co zonacz po prostu pilka nozna . Tak wiec to co napisal Forza Bianco-Neri mnie troszki rozsmieszylo.
Natomiast zgodze sie ze jezeli na przyklad w Polsce pojawia sie klub typu Juventus , Juve czy Milan troche mnie smieszy ale mysle ze bierze sie to stad ze ten maly na ogol klub i jego czlonkowie sa zafascynowani naszym JUVE i chca w jakikowliek spospb go nasladowac .
Juventus Turyn - Probably the best footbal club in the world
Ivan Basso - Probably the best rider in the world ..
Ivan Basso - Probably the best rider in the world ..

- forza bianco-neri
- Juventino
nie kryje zadnej urazy, bo kazdy ma prawo do swojego zdania, mysle jednak ze troche przesadzasz z interpretacja mojego posta.Siewier pisze:forza bianco-neri :arrow: bez urazy ale smiac mi sie chce z Twojego posta![]()
kompromitacja z Twojej strony :? Rypin to nazwa miejscowosci, nie zaden sponsor.Siewier pisze:forza bianco-neri napisał:
Lech Poznań - Lech Rypin
Czy tu aby nie chodzi o sponsora![]()
![]()
to prawda, chcialem napisac to w moim poscie, ale wydawalo sie oczywiste. Jednak czy kiedy parenascie klubow ma w nazwie Gornik, to chyba jest powielanie (dublowanie) nazw? dlatego podalem rowniez te kluby za przyklad. podobie ma sie z nazwami GKS.Siewier pisze:forza bianco-neri napisał:
Górnik Zabrze - Górnik Łęczna - Górnik Polkowice - Górnik Wojkowice - Górnik Lędziny - Górnik Pszów - Górnik Kłodawa
Przecierz tu nie chodzi o dublowanie nazw :roll: tylko o to ze miasto w którym gra owa druzyna ma charakter górniczy. I tu także chodzi o sponsora - kopalnie często sponsorują miejscowy sport.Chciałbym poprawić iż gdy kopalnia Ziemowit zaczeła mieć kłopoty finansowe przestała sponsorować Lędzinską piłke i druzyna zmieniła nazwe na MKS Lędziny.
tak plynie i co z tego? to upowaznienie do powielania (dublowania) nazw klubow?Siewier pisze:forza bianco-neri napisał:
Odra Opole - Odra Wodzisław
Czyżby przy obu tych miastach płynie rzeka zwana Odrą8)
te nazwy nie pasuja do siebie bo zle przeczytales tekst. nazwa Pogon tyczyla sie innych klubow, powiazanych z nia myslnikiem, natomiastpo pogoni Zdunskiej Woli zrobilem przcinek zeby oddzielic kluby z czlonem "Pogon" w nazwie od tych ze "Stala" w nazwie. takze widzisz ze twoje wytlumaczenie nie ma sensu. Stal to pewnie podkreslenie chrakteru z czego slynie miasto. tylko podobnie do GKS to rowniez jest powielanie (dublowanie) nazw.Siewier pisze:forza bianco-neri napisał:
Pogoń Zduńska Wola, Stal Stalowa Wola - Stal Rzeszów
Te nazwy nie pasują do siebie. Wola i Stalowa Wola to poprostu są miasta no a "stal" to chodzi zapewne o to ze oni tam lubią stalą sie bawic![]()
nie wiem skad pochodza te nazwy. mysle, ze od godla naszego panstwa (Orzel). jest to zapewne poorownanie, ze na boisku beda drapiezni jak orly. nawet chyba nasza mlodziezowka jest naywana Orletami. wiec nie wiem skad taka kpina z Twojej strony. wg mnie to rowniez powielanie (dublowanie) nazw - bo jak inaczej to mozna nazwac?Siewier pisze:forza bianco-neri napisał:
Orlęta Reda - Orlęta Łuków - Orlęta Reszer
Czy tu moze nie chodzi o jakiś lotników![]()
![]()
mam wrazenie, ze sie ze mnie nabijasz. facet, ja nie wiem skad oni wzieli nazwe dla tego klubu, ktora pozniej inny klub powielil (zdublowal). moze nazwa wziela sie z rysow historycznych Polski? moze to slowo cos znaczy, a to spodobalo sie prezesom klubu? naprawde nie wiem, ja podalem ten przyklad dlatego, ze dla mnie to ewidentne zdublowanie nazwy.Siewier pisze:forza bianco-neri napisał:
Jagiellonia Białystok - Jagiellonia Tuszyn
Napewno istnieje jakies logiczne wyjaśnienie którego ja jeszcze nie odkryłem :lol:![]()
ja myslalem, ze real to znaczy "krolewscy" wlasnie po hiszpansku, moze sie myle... jednak fakt, ze kluby te w swoich herbach maja korony utwierdza mnie w przekonaniu, ze "real" to znaczy "krolewscy"Siewier pisze:Na Real Madryt to sie mowi "Królewscy" chyba ze względu na to ze król Hipszani ma swoją siedzibe w Madrycie - myle sie:?
ale faktem jest, ze temu z Madytu kibicuje król...
nie chce Ci nic wmawiac. to Ty tak zinterpretowales mojego posta. Ja chcialem przedstawic tylko przyklady klubow, ktore maja takie same czlony w nazwach i stwierdzic, ze to nic zlego , ze jakis klub ma taka sama czlonke nazwy, co jakis pilkarski potentat.Siewier pisze:Chyba nie chcesz mi wmówić ze piłkarze Sociedatu są idolami dla pilkarzy z Saragossy , czy tez pilkarze Bresci dla Udine, Lyonu dla Marsylczykow itd,itp :lol: :lol: :lol: :lol: Przecierz to niedorzeczne :roll: Przecierz głównie to tutaj chodzi o kluby 3,4 ... ligi które chcą jakos na siebie zwrócic uwage , jaki profesjonalny klub grający na jakims tam regionalnympoziomie zaporzyczalby nazwe od innego klubu
![]()
Juve per Sempre