Harry Potter
- bartusek
- Juventino
Heh ja także jak niektórzy zarzekałem sie, że nie będę tego czytał....
Raz ze nie jest to moim ulubionym zajęciem, a dwa, że wydawało mi sie zbyt dziecinne....
Aż pewnego lata przeczytałem 1 czesc, wklasciwie za namowa kolegi, który w życiu nie widzialem zeby cos czytal.......
No a potewm to juz poszło gładko.....
NIe załuje chwil spedzonych z ta ksiazka !!!
Może nie przekazuje za wiele głębszych treści, ale jest dobra książką przygodową, bardzo ciekawa i naprawdę warto ją przeczytać !!!
NIe można byc tylko do niej za bardzo uprzedzonym....
Raz ze nie jest to moim ulubionym zajęciem, a dwa, że wydawało mi sie zbyt dziecinne....
Aż pewnego lata przeczytałem 1 czesc, wklasciwie za namowa kolegi, który w życiu nie widzialem zeby cos czytal.......
No a potewm to juz poszło gładko.....
NIe załuje chwil spedzonych z ta ksiazka !!!
Może nie przekazuje za wiele głębszych treści, ale jest dobra książką przygodową, bardzo ciekawa i naprawdę warto ją przeczytać !!!
NIe można byc tylko do niej za bardzo uprzedzonym....
- Pawciosss
- Juventino
Czemu !? Z tego wiem to są tam fragmenty żywcem spisane z Biblii Szatana. Chodzi o tekst pisany kursywą na właśnie stronie 666. Tobie się wydaję ,że taka książka nie może mieć żadnego podtekstu.leniup pisze:Co!!!! Prosatanistyczne!! Teraz żeś chlapnął. te wszystkie głupie poglądy że na stronie 666 są jakieś rytułały są wyssane z palca!!! .
- Łucja
- Juventino
Tak sie składa, że biblie szatana czytałem i powiem ci, że nawet tam ciężko o dobry satanistyczny podtekst czy sentencje
poza tym to nawet jesli jest to dzieciaki tego nie pojmą.
- leniup
- Redaktor
A teraz jeszcze będziecie mówić że dzieło szatana. Wiecie co nie róbcie parodi. Mi też nieraz katechetka i księżulki mówiły jakie to satanistyczne i niemoralne itp. itd. Ile artykułów o tym czytałem gdzie tam wypisują same pierdoły. Ja nieczytałem nawet lektur a co dopiero zwykłych książek. A gdy sięgnąłem w końcu po harego wszystyko się zmieniło i zacząłem czytać książki (przeważnie historyczne ale także inne). Harry Potter to fenomen i lepiej siedźcie cicho jeśli jesteście tej książki przeciwnikami a nie opowiadajcie jakiś bzdur!!!Pawciosss pisze:Czemu !? Z tego wiem to są tam fragmenty żywcem spisane z Biblii Szatana. Chodzi o tekst pisany kursywą na właśnie stronie 666. Tobie się wydaję ,że taka książka nie może mieć żadnego podtekstu.leniup pisze:Co!!!! Prosatanistyczne!! Teraz żeś chlapnął. te wszystkie głupie poglądy że na stronie 666 są jakieś rytułały są wyssane z palca!!! .
- M.
- Juventino
Hehe nawet sprawdziłem co było na owej 666 stronie "Harrego Pottera i Czary Ognia". Są tam następujące teksty:Pawciosss pisze:Czemu !? Z tego wiem to są tam fragmenty żywcem spisane z Biblii Szatana. Chodzi o tekst pisany kursywą na właśnie stronie 666. Tobie się wydaję ,że taka książka nie może mieć żadnego podtekstu.leniup pisze:Co!!!! Prosatanistyczne!! Teraz żeś chlapnął. te wszystkie głupie poglądy że na stronie 666 są jakieś rytułały są wyssane z palca!!! .
"Kości ojca, dane nieświadomie, odnów swego syna!"
"Ciało... sługi... dane z ochotą... ożyw... swego pana."
"K-krwi wroga... odebrana siłą... wskrześ swego przeciwnika."
Warto dodać dla osób, które nie czytały HP, że Glizdogon zapewniając ciało swojemu panu, Voldemortowi, odciął sobię rękę. Całkiem możliwe, że są to fragmenty zaczerpnięte z Biblii Szatana. J.K. Rowling pisząc swe książki odwoływała się do też do innych dzieł literackich, więc czemu nie miałaby się odwołać do tej Księgi? Ale kogo obchodzi do czego ona się odwoływała? Ważne, że jej książki się fajnie czyta

A może mój podpis (też zaczerpnięty z Harrego Pottera z Zakonu Feniksa) też jest z Biblii Szatana (czy jak to się zwie). A może ja jestem satanistą? :? 8)

:roll:
- Kuba Napierski
- Juventino
Ja czytałem wszystkie częście i najlepsza według mnie jest nr.4. Piątaka też jest dobra ale do czary Ognia było jej daleko. A zresztą wszystkie są OK
. a 6 część to będzie Harry Potter i Książe Półkrwi. J.K. Rowling mówi że będzie to najlepsza część ze wszystkich dotychczasowych. Podobno Harryego wywalą ze szkoły i pójdzie do innej to może być ciekawe
P.S. Władca Pierścieni też jest extra, ale duże wrażenie zrobiła na mnie SNZ(Seria Niefortunnych Zdarzeń)
P.S. Władca Pierścieni też jest extra, ale duże wrażenie zrobiła na mnie SNZ(Seria Niefortunnych Zdarzeń)

- Pawciosss
- Juventino
Jaki masz argument ,na to ,że są to pierdoły?leniup pisze:[A teraz jeszcze będziecie mówić że dzieło szatana. Wiecie co nie róbcie parodi. Mi też nieraz katechetka i księżulki mówiły jakie to satanistyczne i niemoralne itp. itd. Ile artykułów o tym czytałem gdzie tam wypisują same pierdoły. Ja nieczytałem nawet lektur a co dopiero zwykłych książek. A gdy sięgnąłem w końcu po harego wszystyko się zmieniło i zacząłem czytać książki (przeważnie historyczne ale także inne). Harry Potter to fenomen i lepiej siedźcie cicho jeśli jesteście tej książki przeciwnikami a nie opowiadajcie jakiś bzdur!!!
To ,że zacząłeś czytać książki to inna sprawa. Po prostu po przeczytaniu interesującej Cię lektury obudziła się w Tobie chęć czytania literatury ot ,co.
- leniup
- Redaktor
Dokładnie Diego. Prawda. Masz pawicoss argumenty!! Skoro jestes takim katolikiem że aż wierzysz w to co piszą o Harrym Potterze w jakiś religijnych gazetkach to współczucie dla Ciebie. Nie wiem dlaczego si,ę czepili właśnie tej książki ale jedno jest pewne - chcą aby ludzi a zwłaszcza dzieci jej nie czytały. A co może mają czytać tylko ich religijne gazetki (osobiście nic dio nich nie mam). Skoro to o tych wszystkich satanizmach nie jest dla ciebie pierdołą i ty w to wierzysz to twój problem. Ja w to nie wierze.Diego pisze:Warto dodać dla osób, które nie czytały HP, że Glizdogon zapewniając ciało swojemu panu, Voldemortowi, odciął sobię rękę. Całkiem możliwe, że są to fragmenty zaczerpnięte z Biblii Szatana. J.K. Rowling pisząc swe książki odwoływała się do też do innych dzieł literackich, więc czemu nie miałaby się odwołać do tej Księgi? Ale kogo obchodzi do czego ona się odwoływała? Ważne, że jej książki się fajnie czyta.
A może mój podpis (też zaczerpnięty z Harrego Pottera z Zakonu Feniksa) też jest z Biblii Szatana (czy jak to się zwie). A może ja jestem satanistą? :? 8):-D
- Szymek
- Juventino
Po tym co napisałeś to niemogę sie już doczekać tastepnego tomuAntoni Napierski pisze: Podobno Harryego wywalą ze szkoły i pójdzie do innej to może być ciekawe
Ja Chcę Harrego Pottera i księci półkrwi teraz!!!
- białas
- Juventino
kurde, mnie poł dnia nie ma, a tu już taka dyskusja. ale poważnie, pisze teraz do tych którzy mi coś zarzucają. jak już mówiłem, nie czytałem "Henryka Portiera" i nie zamierzam. widziałem 3 częście filmowe i były nawet ok. do nich się nie czepiam (od strony "technicznej"). ale książki NIGDY nie przeczytam. żadnej części. prędzej mi kaktus na dłoni wyrośni, niż przeczytam którąś z cześci. tych, co pisali na mnie sprawdziełem w katalogu gg i macie chłopcy po 16 lat. jeśli książki są na waszym poziomie, to powdzenia w czytaniu kolejnych części. ja wolę coś innego. teraz jestem w trakcie czytania trzeciej części "Włądcy pierśćieni" (jeśli liczyć "Hobbita"). nie będę się rozpisywał, czy są tam fragmenty z książek satanistycznych, bo mnie nie obchodzi. to wy to czytacie i powinniście oceniś, czy są tam takie fragmenty. ja tylko wyraziłem swoje zdanie i nie czepiajcie się mnie, że nie wiem, co pisze. widziałem filmy i to mi wystarczy. a ogólne podobają mi się książki Rosyjskich pisarzy, czytałem "Zbrodnie i karę" F.Dostojewskiego i "Mistrza i Małgorzatę" M.Bułchakowa. fakt, że zrobiłem to w celu "naukowym" (lektury szkolne), ale nie żałuje zmarnowanego czasu...
- Seiru
- Juventino
Nie mam nic do ludzi czytających książki J.K. Rowling. Przeczytałem 1 tom, 2 do połowy i mnie to znudziło, nie ciągnie mnie do dalszego ich czytania. Wole Tolkiena
Jednak książki o Harrym Potterze napewno nie są tylko dla dzieci, wielu moich starszych znajomych czytało je z zafascynowaniem, i bardzo dobrze :-D Zaczynając od Harrego ktoś moze kiedyś sięgnie po bardziej ambitną literaturę 

non mollare mai
- Łucja
- Juventino
Chodziło mi o to, że to nie jest wyznacznik satanizmu i że tak naprawdę to pusta książka, która z prawdziwym nurtem zwanym SATANIZM nie ma za wiele wspólnego, powiem więcej nazywanie tego biblią jest totalną porażką, bo ta książka wyróżnia się bezmyślnością, licznymi sprzecznościami i przekrętami jakich mało. A dla prawdziwych satanistów to źle, że ten book się ukazał bo to im może tylko spaczyć prawdziwą idee satanizmu. LaVey napisał te bzdury dla kasy, ale ludzie głupi - czyli jego ludzie (wyznawcy kościoła LaVey'a) wierzą, że on jest satanistą z krwi i kości i wogóle, że zna szatana po imieniu (ja też znam - szatan - i co??)Pawciosss pisze:A po co Ci satanistyczny podtekst w Biblii Szatana ?![]()
To mi tak nielogicznie brzmi
Nie jestem satanistą, ani katolikiem, ani ateistą, ani wyznawcą czołowych wierzeń XXI wieku, więc jestem obiektywny.
A niektórych użytkowników muszę rozczarować nie znalazłem tego tekstu w bibli LaVey'a nawet w zmienionej formie. A niedowiarkom mogę wysłać biblie szatana mam w oryginalnej wersji i po polsku.
Diego twojego podpisu też tam nie znalazłem - przykro mi!
- Pawciosss
- Juventino
Po pierwsze - nie obrażaj mnie ,bo piszesz jakbym był osobą upośledzoną (wypowiedzi typu "współczucie dla Ciebie" są nie na miejscu)!leniup pisze: Dokładnie Diego. Prawda. Masz pawicoss argumenty!! Skoro jestes takim katolikiem że aż wierzysz w to co piszą o Harrym Potterze w jakiś religijnych gazetkach to współczucie dla Ciebie. Nie wiem dlaczego si,ę czepili właśnie tej książki ale jedno jest pewne - chcą aby ludzi a zwłaszcza dzieci jej nie czytały. A co może mają czytać tylko ich religijne gazetki (osobiście nic dio nich nie mam). Skoro to o tych wszystkich satanizmach nie jest dla ciebie pierdołą i ty w to wierzysz to twój problem. Ja w to nie wierze.
Po drugie - skąd wiesz ,że niby jestem super katolikiem? Jasnowidz się znalazł ,phi! Nie będe się tutaj rozpisywał co do mojej "wielkiej" wiary.
To ,że tak stwierdziłem ,nie znaczy od razu ,że zostanę świętym.
Pytasz się ,czemu niby czepili się HP? A czego mieli niby się jak Ty to mówisz, czepić? Grishama? Ta seria ,nie zawsze można uznać ,że jest książką dla zupełnie małych dzieci. Niektóre momenty mogą zupełnie spaczyć ich psychikę (a później znowu będzie coś w stylu batmana wyskakującego z balkonu :roll: ). W dodatku jest tam wiele kontekstów ,które można bardzo prosto porównać do prosatanizmu.
Ja tak stwierdziłem w oparciu o tamte cytaty ,ale skoro Lucid sprawdził (wierzę Ci na słowo

OK. Daj adres ,a ja już Ci załatwię krucjatę czy inkwizycjęDiego pisze:A może mój podpis (też zaczerpnięty z Harrego Pottera z Zakonu Feniksa) też jest z Biblii Szatana (czy jak to się zwie). A może ja jestem satanistą? :? 8):-D

A tak na serio ,to strasznie rozwinęliście moją wypowiedź.
Zrobiliście z igły widły.
Nie martw się ,myślę ,że w necie też znajdę :lol:Lucid_Dreamer pisze:A niedowiarkom mogę wysłać biblie szatana mam w oryginalnej wersji i po polsku.
- Supersonic
- Juventino
Powiem tak: wszystkiego można się doszukać. Chcesz znaleźć fragmenty satanistyczne w Potterze- znajdziesz. Uważasz, że ich nie ma - nie znajdziesz. Dlatego takie gdybanie nie ma chyba większego sensu. (przynajmniej dla mnie) Jak bym chciał znaleźć kontekst z muminkami to myślę, że też bym znalazł.
Jeszcze jedno mi się nasunęło: Potter jest interesującą książką, inaczej tyle osób, by jej nie czytało... to jest fenomen. (nie wiem czy stety czy niestety ale to prawda.)
Heh ciekawym kim więc jesteś bo opcji dużo nie ma!
Animizm? Konfucjonizm? Szyntoizm? Wierzenia Vodoo? Hare Kryszna?
Nie chcesz nie odpowiadaj tak sobie tylko kombinuje 8)
Jeszcze jedno mi się nasunęło: Potter jest interesującą książką, inaczej tyle osób, by jej nie czytało... to jest fenomen. (nie wiem czy stety czy niestety ale to prawda.)
Lucid_Dreamer pisze:
Nie jestem satanistą, ani katolikiem, ani ateistą, ani wyznawcą czołowych wierzeń XXI wieku, więc jestem obiektywny.
Heh ciekawym kim więc jesteś bo opcji dużo nie ma!

Nie chcesz nie odpowiadaj tak sobie tylko kombinuje 8)