Złota Piłka 2012

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
trayor

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 maja 2012, 23:25

Dante93 pisze:Co do tematu, to ja mam cichą nadzieje na dobry turniej Włochów w czerwcu i lipcu. I kto wie może może Pirlo sobie na złotą piłke zapracuje. :smile: A nalezy mu sie jak mało komu.
Tego samego mu życzę. Ale przy obecnej formie strzeleckiej Messiego/Ronaldo? Wątpię. Chyba wszystko znowu rozstrzygnie się między tą dwójką.
Z 70 golami Messiego nikt nie ma szans.

pablo1503

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 maja 2012, 23:43

trayor pisze:Z 70 golami Messiego nikt nie ma szans.
Szkoda, że tylko napastnicy rywalizują o 'ZP'. Bardzo rzadko zdarza się, żeby pomocnik(nie mówiąc już o obrońcach) sięgnęli po piłkę.
Pirlo daje więcej Juventusowi, niż Messi Barcelonie
Obrazek

Obrazek
stahoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 maja 2012, 09:48

pablo1503 pisze: Pirlo daje więcej Juventusowi, niż Messi Barcelonie
Kiepskie stwierdzenie bo ni jak nie da się tego udowodnić. Kibic Barcy może to samo powiedzieć właśnie o Messim lub o, nie wiem, na przykład Xavim.

A Złota Piłka straciła dla mnie już swój blask. Nie jaram się od momentu jak jakiś murzyński trener pomylił Xabiego z Xavim i oddał głos na tego pierwszego.

Łoles

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 08 maja 2012, 11:00

Jeżeli LM wygra Bayern to dałbym złotą piłkę Robbenowi.

Jeżeli dostanie ją Messi, gracz drużyny która nie wygrała ani LM ani mistrzostwa to już w ogóle będzie cyrk.

"Prawda jest taka, że ty jesteś słaby, a ja jestem tyranią złych ludzi. Ale staram się Ringo, naprawdę bardzo się staram być pasterzem..."
stahoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 maja 2012, 11:03

Łoles pisze: Jeżeli dostanie ją Messi, gracz drużyny która nie wygrała ani LM ani mistrzostwa to już w ogóle będzie cyrk.
Moim zdaniem ZP (co już pisałem...) powinien dostawać nie najlepszy gracz, tylko ten który miał największy wkład, w wygrane w danym roku trofea.

Tak było np. w 2006 roku z Cannavaro. Jednak obecnie panuje moda na wybieranie najlepszego piłkarza na podstawie medialnej propagandy, gry miłej dla oka itp. Tak, obecna Złota Piłka to cyrk. Olać sprawę.

Łoles

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 08 maja 2012, 11:10

stahoo pisze:Tak, obecna Złota Piłka to cyrk. Olać sprawę.
dlatego też złote to ja lubię nie piłki a bażanty :prochno:

my tu gadu gadu a się okaże że ZP, zamiast Messiego, dostanie Lewandowski za genialne wystepy na euro i za gracza sezonu w bundeslidze :prochno:

"Prawda jest taka, że ty jesteś słaby, a ja jestem tyranią złych ludzi. Ale staram się Ringo, naprawdę bardzo się staram być pasterzem..."
Skibil

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 maja 2012, 13:34

Łoles pisze:my tu gadu gadu a się okaże że ZP, zamiast Messiego, dostanie Lewandowski za genialne wystepy na euro i za gracza sezonu w bundeslidze :prochno:
Nie zapominaj o 4tym miejscu w grupie LM... :prochno:

Łoles

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 08 maja 2012, 13:59

Skibil pisze:
Łoles pisze:my tu gadu gadu a się okaże że ZP, zamiast Messiego, dostanie Lewandowski za genialne wystepy na euro i za gracza sezonu w bundeslidze :prochno:
Nie zapominaj o 4tym miejscu w grupie LM... :prochno:
A czy Barcelona wygrywała Lm za każdym razem jak Messi dostawał ZP ? :prochno:

Dobry Mudżyn

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 maja 2012, 15:08

Zlota pilka dla Messiego? To jakis zart? Zloty but, za najwieksza ilosc goli, tak ale nie zlota pilka ! Toz Barca nie wygrala NIC w tym sezonie. W zaleznosci od postawy na Euro dalbym zlota pilke elementowi mistrzowskiej ekipy. Czytaj - Real mistrzostwo, Hiszpania mistrzostwo - Casillas. Niemcy mistrzostwo, Real mistrzostwo - Ozil. Holandia mistrzostwo, Bayern LM - Robben. Niemcy mistrzostwo, Bayern LM - Mueller/Schweini. I tak dalej, zeby bylo miarodajnie w miarę.

BESTER MANN, BESTEEER !

Obrazek
Daro_87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 maja 2012, 15:27

Ja się zgadzam z przedmówcą Skorek21

Jeśli Hiszpania wygra ME to złotą piłkę powinien dostać Xavi, należy mu się jak nikomu innemu, chociażby za całokształt.

>>FORZA JUVE<<
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 15 czerwca 2012, 12:27

Pozwolicie że odkopię swój temat sprzed kilku miesięcy. Mamy środek czerwca, druga kolejka grupowa ME już prawie w całości za nami, a faworyta jak nie było, tak nie ma w dalszym ciągu.
Robben, którego posądzaliśmy jakiś czas temu że mógłby nim być, pogrzebał swoje szanse kilkakrotnie. Wszyscy wiedzieliśmy że Ronaldo może mieć problem żeby ugrać coś z reprezentacją, ale chyba mało kto przypuszczał że po dwóch meczach będzie jednym z gorszych jej zawodników.
Jeżeli Euro wygrają Hiszpanie, to Złotą Piłkę będzie można dać poniekąd "za całokształt" Casillasowi albo Xaviemu. Ale co jeżeli wygrają Niemcy? Którego gracza będzie należało uhonorować? Gomeza? Bez żartów. Oezila? Czy ktokolwiek z Was jest zdania że nie ma na świecie piłkarza lepszego niż Niemiec tureckiego pochodzenia?
Czekam na rozwój wypadków, ale wydaje mi się że z wyborem w tym roku może być problem.

Cabrini_idol

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 czerwca 2012, 12:36

zahor, problem z wyborem ? chyba sam w to nie wierzysz.WIADOMO, ze Messi znowu lyknie globus. Pomimo, ze nie gra na Euro. Nie chodzi o to, ze uwielbiam go czy cos, chodzi o to ze wlasnie tak bedzie. Ostatni hat trick z Brazylia, 70 bramek w sezonie, pewnie w rundzie wiosennej kolejne z 30-sci dorzuci i pozamiatane. AMEN.

Obrazek
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 15 czerwca 2012, 12:44

Powiem tak - uważam że nie ma drugiego piłkarza na świecie, który miałby takie umiejętności jak Messi i wydaje mi się że przez najbliższe pięć lat taki zawodnik się nie pojawi. Jeżeli zatem tylko umiejętności miałyby być kryterium, to Messiemu można by z góry już właściwie wręczyć nagrody za nadchodzących pięć czy dziesięć sezonów. Natomiast wydaje się jednak że idea tego konkursu jest nieco inna - chodzi o uhonorowanie zawodników za umiejętności, ale także osiągnięcia i wkład w nie. Jeżeli w 1997 roku Ronaldo był w plebiscycie przed Zidanem, w 1998 za, w 2000 też, a w 2002 znowu przed, to oznacza że przez tamten okres miał mniejsze umiejętności? Nie, było to podyktowane tym że akurat Francuz osiągał wówczas większe sukcesy. Stąd dla mnie wybór laureata w tym roku jest sprawą otwartą.

Cabrini_idol

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 czerwca 2012, 12:55

Ale mamy 2012 i futbol sie zmienil (niestety na gorsze). Jeden wyjatek w 2000 roku kiedy Zidane wygral 2 zlota pilke byl taki, ze nie mial jakiegos wielkiego konkurenta w walce o nia. Euro a Mundial to 2 bajki. Ok... my sie podniecamy Euro jak i kilka innych narodow, ale dla Fifa to po prostu czempionat kontynentu , podobny np do Copa America. Idac twoim tokiem rozumowiania dlaczego w 2010 roku Messi siegnal po globus? Jesli Iniesta ten sam Iniesta wygral z Barca to samo co Messi plus dorzucil MS, baaa, strzelil gola na wage MS, podobnie jak Zidane w 98', ano dlatego drogi zahorze, ze futbol dzisiaj opiera sie na sile marketingu i monopolu wplywania na ludzi.

Smutne ale prawdziwe. Messi wygra zlota pilke, mozesz mi zaufac niestety.
Widzisz innego konkurenta?, ktory chocby by sie zblizyl do niego na odleglosc w ktorej by go widzial na horyzoncie ? Xavi ? zapomnij moze 10 -15 lat temu tak, nie dzisiaj, nie w dzisiejszym futbolu.

Obrazek
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 15 czerwca 2012, 13:06

Cabrini_idol pisze: Smutne ale prawdziwe. Messi wygra zlota pilke, mozesz mi zaufac niestety.
Widzisz innego konkurenta?, ktory chocby by sie zblizyl do niego na odleglosc w ktorej by go widzial na horyzoncie ? Xavi ? zapomnij moze 10 -15 lat temu tak, nie dzisiaj, nie w dzisiejszym futbolu.
Ale ja wcale nie zaprzeczam, a wręcz przeciwnie. To, że cały czas nie mamy żadnego faworyta, któremu można by dać ZP "za osiągnięcia" przybliża Messiego do tego, żeby dostał "za umiejętności". Messi to taka dobra opcja zapasowa - zawsze można mu dać trofeum i będzie to jakby usprawiedliwione, bo umiejętności odmówić mu nie można. Ale gdyby Robben nie sfajdał się w lidze, nie sfajdał się w finale LM, nie sfajdał się w Pucharze Niemiec i nie sfajdał, razem zresztą z całym zespołem, na Euro, to chyba zgodzisz się że jego kandydaturę można by wówczas rozpatrywać na poważnie?

Co do kwestii Iniesta vs Messi w 2010 - chyba źle mnie zrozumiałeś, ja nie uważam i nigdy nie uważałem że ZP ma być nagrodą stricte za osiągnięcia. Wtedy wystarczyłoby jedynie określić - Liga Mistrzów jest za tyle punktów, MŚ za tyle, ME za tyle, mistrzostwo kraju z tyle, przeliczyć, podsumować i voila - mamy laureata, nie trzeba głosować. W 2010 obaj w klubie wywalczyli dużo, Iniesta z reprezentacją więcej, ale każdy widział ile daje Barcelonie jeden, a ile drugi i nie było wątpliwości że Messi dawał więcej.

ODPOWIEDZ