Lapo Elkann vs Triade

Spotkania kibiców, zloty, wyjazdy na mecze i najnowsze informacje z kibicowskiego świata.
ODPOWIEDZ

Kogo popierasz?

Można wybrać tylko 1. opcję

20
16%
108
84%

Liczba głosów: 128

juveluck

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 lutego 2007, 23:44

Dionizos pisze:
Durne transparenty, ktorych tresc miales przez jakis miesiac w opisie na gg :roll:
Szkoda, że nie przez dwa. Pojawiło się to w moim opisie tylko dlatego, że najzwyczajniej w świecie na początku całej afery był pewien okres przez który nie wierzyłem w to wszystko( zresztą chyba nie tylko ja). Poza tym tak jak Giraudo zawsze był zerem. Tak jednak do Moggiego miałem szacunek za to co potrafił zrobić. Prawda jest taka, że był okres kiedy Moggi był warty więcej niż nie jeden piłkarz, mimo całego syfu jakie wokół niego był praktycznie od zawsze.
Dionizos pisze:W calym tym temacie denerwuje mnie, ze uznaliscie sukcesy sportowe za kadencji Triady, za ich wylaczna zasluge. Jezeli uznamy te sukcesy za zasluge Moggiego, to w prosty sposob prowadzi to do jego przekretow, mozna wiec zaryzykowac stwierdzenie, ze nie zdobylismy przez te lata niczego uczciwie
Pisanie, że nie możemy przekreślić tego co było za Triady, dla mnie przynajmniej, oznacza, mówienie o pewnym okresie. Nie oznacza, że to ich sukcesy. Tytułów nie wygrywają działacze, choć swój wkład w nie mają, miała również Triada.

Dodam też od siebie, że nie oddałem, głosu na żadną ze stron w ankiecie.
Dionizos pisze:
Nie chce sie z nikim klocic, ale o stanowisku JuvePoland dobrze zeby zadecydowalo scisle kierownictwo (mnie w nim niestety nie ma :D), a nie ankieta na forum, ktorego wiekszosc uzytkownikow nie ma pojecia o co chodzi. Wiem oczywiscie, ze JuvePoland to nazwa strony, nie fanklubu, ale nie mam sie pozniej nikomu na Curva Scirea tlumaczyc roznicy, bo kilku internetowym kibicom zachcialo sie byc najmadrzejszymi.
To niestety jest prawda, duża część osób która zagłosowała w ankiecie nie ma zielonego pojęcia w czym rzecz, niektórzy to zapewne nie wiedza nawet jak wygląda Lapo.
Ostatnio zmieniony 28 lutego 2007, 23:53 przez juveluck, łącznie zmieniany 2 razy.

Obrazek
FINO ALLA FINE, FORZA JUVENTUS !!!
29

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 lutego 2007, 23:49

Dionizos pisze:Ten Juventus tworzyli jego pilkarze i Marcello Lippi. To, ze odpowiednio zajeto sie finansami, to rzecz wazna, ale nie najwazniejsza. Chyba, ze przyjmiemy, ze Juve wygrywalo nie tylko na boisku, wtedy wiec tym bardziej powinnismy odrzucic Triade.
Nie prawda !! Juve lat 90tych tworzyli tak piłkarze, Lippi, jak i Triada... nawet magazynier, czy gościu od koszenia trawnika. Bez odpowiednio zorganizowanej maszyny nie było by sukcesów. Czy Triada działała zgodnie z duchem 'fair play' to już inna sprawa. Ale jeśli przyjmeimy, że wszystko co robiła było złe, to piłkarze typu Zidane, Del Piero, czy też Trezeguet są/byli owocami ich pracy a więc w pewnym sensie są 'przekrętem'. Niestety odrzucając Triade odrzucasz sukcesy lat 90.
Dionizos pisze:Dzieki niemu gramy teraz w SerieB, a to komu kogo by Moggi sprzedal pozostanie tajemnica 8).
Gramy tam dzięki wyrokowi wydanem na nas (przez ludzi nam życzliwych oraz sprawiedliwych)... a czy to wina Moggiego czy systemu Calcio, to już chyba nigdy nie zosatnie rozstrzygnięte /niestety/

Medi

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 marca 2007, 00:45

Podpisuje sie pod postem el_pajaco i dodam jeszcze , że to jak wielką rolę odgrywają działacze klubu na jego losy i rozwój świadczy to co do tej pory zrobili nowi działacze:

- błędne decyzje dotyczące transferów (chodzi mi o te najważniejsze czyli sprzedaż Mutu i przede wszystkim Ibry i Vieiry do Interu) o mniejszych błędach nie wspominam, gdyż Moggi też je popełniał, choć nie na taką skalę jak Secco).

- nowi działacze nie próbowali bronić Juve przed spadkiem
- nie odwołali sie od wyroku ani do TAS ani do Tar
- gratulowali Morattiemu NASZEGO SCUDETTO!!!
i wiele wiele innych co najmniej dziwnych i niewytłumaczalnych decyzji i wypowiedzi.
Dionizos pisze:
Medi pisze:
Wybaczcie koledzy ale nie sądzę żeby setki włoskich kibiców (mówie o tych , którzy sie wypowiedzieli na forach), źle zinterpretowali słowa Germaniego.
A czy ktokolwiek podwaza prawidlowosc interpretacji tych slow??? Nach chodzi tylko o to, ze przyjelas w ankiecie nieprawidzy schemat, jakoby sytuacje wokol Juventusu mozna by podzielic na dwie czesci. Albo kochamy Lapo, albo Moggiego.
Dionizy, nie udawaj głupiego bo wiem , że nim nie jesteś.
To nie ja przyjęłam taki schemat tylko Germani! I nie Moggiego ale całą Triade! Bo to Triade stworzyła Juventus , który wygrywał przez 12 lat, notabene po 9 latach całkowitej posuchy! Przypadek?

Dionizos

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 marca 2007, 14:17

To nie ja przyjęłam taki schemat tylko Germani! I nie Moggiego ale całą Triade! Bo to Triade stworzyła Juventus , który wygrywał przez 12 lat, notabene po 9 latach całkowitej posuchy! Przypadek?
Ale uznalas ten schemat za poprawny, z czym ja sie nie zgadzam. Tylko o to mi chodzilo :roll: .

Medi

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 marca 2007, 14:50

Dionizos pisze:
Ale uznalas ten schemat za poprawny, z czym ja sie nie zgadzam. Tylko o to mi chodzilo :roll: .
Schemat został sformułowany według tego co powiedział Germani.
Nikt mu nie kazał stawiać na szali Elkanna i Triady, mógł poprzeć słowa Lapo bez wciągania w to 12 lat sukcesów odniesionych dzięki zdolnościom organizacyjnym trzech facetów, którzy wydawali jak trzeba kasę, sprowadzali do Juve niewiele gwiazd ale za dużo obiecujących zawodników (notabene dając im marne pensje w porównaniu do Milanu i przede wszystkim Interu) , którzy gwiazdami stawali sie dzięki Juve.
A to nie było łatwe zadanie jako, że my nie mieliśmy takiego Morattiego czy Berlusconiego , którzy szastają kasą na prawo i lewo.
Wręcz przeciwnie, znam takich , którzy przez lata wydawali miliony i nic nie zwojowali :smile:

Germani powiedział, że popiera Elkanna i odrzuca 12 lat Triady. Jeśli odrzuca Triadę to odrzuca również sukcesy za jej kadencji, innego wyjścia nie ma (tak przynajmniej było napisane w newsie i tak zrozumiała większa część kibiców).

Wczoraj wieczorem wszystko zostało wyjaśnione, Germani wyjaśnił przez telefon w programie "La Juve e' sempre la Juve" co miał na myśli i napisał sprostowanie do gazety. Jego wyjaśnienia umocniły nas w przekonaiu, że zinterpretowaliśmy poprawnie jego wypowiedź, gdyś przyznał, że nie odrzucił Triady tylko stwierdził, że jej era już sie skończyła i , że należy patrzeć w przyszłość z nowym zarządem. Czy to jest prawda i czy cała wina leży po stronie mediów, które przeinaczyły jego słowa tego sie pewnie nigdy nie dowiemy.

Dionizos

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 marca 2007, 15:00

Medi pisze: Schemat został sformułowany według tego co powiedział Germani.
A Ty robiac z tego schematu ankiete, uznalas go za jedyny mozliwy i o to mam pretensje. Ile jeszcze razy mamy to powtorzyc? Nigdzie nie sugerowalem, ze cos zle zinterpretowalas. Chodzilo mi tylko o to, ze w ankiecie jest idiotyczny schemat.

Medi

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 marca 2007, 15:09

Dionizos pisze:
Medi pisze: Schemat został sformułowany według tego co powiedział Germani.
A Ty robiac z tego schematu ankiete, uznalas go za jedyny mozliwy i o to mam pretensje. Ile jeszcze razy mamy to powtorzyc? Nigdzie nie sugerowalem, ze cos zle zinterpretowalas. Chodzilo mi tylko o to, ze w ankiecie jest idiotyczny schemat.
Skoro , więc powtarzamy w kółko i to samo znaczy, że się nie rozumiemy, napisz mi w takim razie jaki według Ciebie schemat byłby poprawny.

Lato1897

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 marca 2007, 15:17

Wstrzymałem się od głosu ponieważ Triada jest przeszłością Juve,twórcą sukcesów naszego klubu natomiast Elkan jest(mam przynajmniej taką nadzieje) twórcą przyszłych jego sukcesów więc trudno mi być przeciwko komuś kto robi dla naszego klubu tyle dobrego.Myśle że większość kibiców Juve nie wie do końca po której stronie sie opowiedzieć, dlatego wstrzymał bym się z jakimś przydziałem kibiców po czyjeś stronie tak jak zrobił to Germani, każdy powinien sam rozsądzić daną sprawe według swego pomyślunku.

Obrazek
Medi

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 marca 2007, 15:44

News który ukazał się na różnych portalach sportowych (ansa.it. goal.com, tgcom) :

(ANSA) - Turyn , 28 luty

Wypowiedź Germaniego w imieniu kibiców Juve, spowodowała nawrót polemiki istnijącej już od jakiegoś czasu wśród kibiców bianconerich dotyczącej zasług i win działaczy Giraudo-Moggi-Bettega.
Wielu sprzeciwiło się poparciu Lapo i odrzuceniu Triady poprzez e-maile wysłane do redakcji Ansy i postów na forum.

W pierwszym rzędzie związek ''GIULEMANIDALLAJUVE'' (precz ręce od Juve), który powstał w pierwszych miesiącach calciopoli, pisze w komunikacie: "Większa część kibiców Juve jest wdzięczna za pracę jaką wykonała Triade w ciągu tych wspaniałych 12 lat , w ciągu których byliśmy na szczycie światowego futbolu."
Stefano Discreti który przedstawia się jako współpracownik jednej z gazet dla kibiców Juve uważa iż " Germani może mówić tylko i wyłącznie za grupę kibiców , którymi kieruje i koniec".
Są również tacy, którzy proklamują :" Forza Moggi, jedyny kozioł ofiarny całej tej farsy jaką był proces calciopoli"
I inni: " Chwała Triadzie i jej 12 lat sukcesów", "Jak możecie negować , że dzięki fundamnetalnej pomocy zawodników bianconerich (kolejna zasługa Triady) wygraliśmy ostatni Mundial?"

DamKam

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 01 marca 2007, 18:46

A oto moje przemyślenia na ten temat: Po pierwsze, Fabio Germani nie ma prawa wypowiadać się w imieniu wszystkich kibiców Juve :naughty: I tego chyba nie muszę uzasadniać, bo dla każdego jest to oczywista sprawa. Po drugie, to w moim przekonaniu porównywanie Triady do Lapo Elkanna jest jakimś nieporozumieniem. Przecież Moggi-Giraudo-Bettega byli naszymi włodarzami, zaś Lapo nie pełni przecież żadnej oficjalnej funkcji w naszym klubie. Mówienie dziś o tym, że Lapo może być przyszłością Juventusu jest moim zdaniem lekką przesadą :think: Po trzecie, zgadzam się z opinią, iż ta ankieta jest trochę źle sformułowana. A konkretnie chodzi mi o uzasadnienie przy pozycji "Lapo Elkann" i "Triade". To że ktoś oddał głos na Elkanna nie oznacza, a bynajmniej nie musi oznaczać, że odrzucił w błoto 12 lat sukcesów :stop: To prawie tak jak mówienie, że nie zgadzanie się z Triadą i nie uznawanie jej niewinności jest odwróceniem się od Juve. Tak po prostu nie można myśleć, o czym już pisałem nie raz :roll: Po czwarte, podsumowując, to ja osobiście nie jestem ani za Triadą, ani za Lapo Elkannem. Ci pierwsi są dla mnie ludźmi, którzy przede wszystkim swoimi nieczystymi gierkami doprowadzili nasz ukochany klub do degradacji, co pisałem od początku afery Calciopoli. Zaś ten drugi jest dla mnie wcale nie lepszy, ze względu na swój, że się tak wyrażę, bardzo kontrowersyjny styl życia :!: To chyba tyle co chciałem napisać. Mam nadzieję, że mnie nikt źle nie zrozumiał...

Medi

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 marca 2007, 22:24

DamKam pisze:Po trzecie, zgadzam się z opinią, iż ta ankieta jest trochę źle sformułowana. A konkretnie chodzi mi o uzasadnienie przy pozycji "Lapo Elkann" i "Triade". To że ktoś oddał głos na Elkanna nie oznacza, a bynajmniej nie musi oznaczać, że odrzucił w błoto 12 lat sukcesów :stop: ...
Nie DamKam, widocznie nie zrozumieliście tego tematu. Ta ankieta miała swój konkretny cel. Chodziło o to żeby zobaczyć ile osób popiera Germaniego a ile jest przeciw. A służyło to ewentualnej pomocy naszym kolegom z włoskiego forum. Dlatego ankieta została skonstruowana w taki a nie inny sposób. Kibice mieli poprzeć albo Lapo - czyli stanąć po stronie Germaniego ( i tym samym wyrzec sie Triady tak jak on to zrobił, co jest równoznaczne z wywaleniem w błoto 12 lat sukcesów) albo stanąć po drugiej stronie i poprzeć Triade.
Albo jedno albo drugie. Jeśli na koniec ankiety większość zagłosowałaby na Triadę to JP wzięłoby udział w inicjatywie, jeśli większość byłaby po stronie Lapo - Germaniego to nie dołączylibyśmy do projektu.

Co ciekawe dzisiaj podobny temat powstał na włoskim forum i pytania do ankiety są niemal identyczne ( z tą różnicą , że dodano trzecią opcję).

1. Zgadzam sie z Germanim i popieram Lapo.
2. Nie zgadzam się z Germanim i nie odrzucam Triady.
3. Sam nie wiem po której stronie stanąć.

http://www.vecchiasignora.com/index.php?showtopic=3306

Supersonic

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 marca 2007, 23:56

Medi pisze: Nie DamKam, widocznie nie zrozumieliście tego tematu. Ta ankieta miała swój konkretny cel. Chodziło o to żeby zobaczyć ile osób popiera Germaniego a ile jest przeciw. A służyło to ewentualnej pomocy naszym kolegom z włoskiego forum. Dlatego ankieta została skonstruowana w taki a nie inny sposób. Kibice mieli poprzeć albo Lapo - czyli stanąć po stronie Germaniego ( i tym samym wyrzec sie Triady tak jak on to zrobił, co jest równoznaczne z wywaleniem w błoto 12 lat sukcesów) albo stanąć po drugiej stronie i poprzeć Triade.
Diabeł tkwi w szczegółach :twisted:

Jeżeli ta ankieta miała pokazać kto popiera Germaniego to Twój tok rozumowania pasuje, bo Germani sprecyzował swój pogląd wyraźnie, Ale... :whistle:
W opisie ankiety nie pojawia się nazwisko Germani. Mamy natomiast narzucony tok rozumowania: popieram Triadę= nie odrzucam 12 lat sukcesów za ich panowania. Logiczne, że drugą możliwością jest popieram Lapo = odrzucam 12 lat sukcesów Triady. Na nieszczęście jest też trzecia możliwość. Najpiękniejszym dniem był dla mnie finał Juve - Ajax. Czy jeżeli cieszyłem się wtedy całym sercem i dzisiaj wciąż uważam to za piękny sukces, a jednocześnie straciłem cały szacunek do Moggiego $ co. to czy oznacza to że wyrzekam się sukcesu i Triady? Nie, bo nikt nie udowodnił, że w 1996r. coś było nie tak. I nie ma znaczenia, że być może Moggi był najważniejszą osobą w Juventusie.

Widać więc, że opcje z włoskiego forum są poprawne, gdyż pytanie jest czy popierasz tok rozumowania Germaniego. W ankiecie JP tego nie widać.

Siewier

Administrator
Administrator
Awatar użytkownika
Podziekował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 02 marca 2007, 00:08

Jak widać wytworzyła się wyraźna różnica zdań głównie na linii Medi-Dionizos, z wielkim bólem serca (:D:wink:) muszę jednak przyznać, że popieram to co pisze Dionizy.

W ankiecie mamy do wyboru Lapo lub Triade, a miało w niej chodzić o to czy ludzie popierają słowa Germaniego. Rozumiem, że wybierając Lapo wybieramy poparcie dla Germaniego, ale dlaczego ? Ja mam głęboko gdzieś i jednych i drugich z Germianim włącznie.
Z całym szacunkiem, ale dlaczego ultras z Curva Scirea mają narzucać nam swoje zdanie ? Kim oni takim są, żeby reprezentować miliony kibiców na całym świecie ?
Pomijam tutaj kwestie tego, kto jest bardziej zasłużony dla Juve (bo to oczywiste, że Triada, chociaż oni tych sukcesów sami nie wywalczyli, byli częścią drużyny), po prostu nie stoję ani za Triadą, która już swoje dla Juve zrobiła, ani za Lapo, który póki co dla Juve nie zrobił nic.
Sprawa jest zbyt skomplikowana, żeby można było ją rozstrzygnąć za pomocą ankiety (a już na pewno nie takiej). Najodpowiedniejszym punktem w tym głosowaniu byłoby "Niech Germani mówi za siebie i swoich kolegów,nie za nas",na takie coś bym zagłosował.
Ostatnio zmieniony 02 marca 2007, 01:21 przez Siewier, łącznie zmieniany 1 raz.

Medi

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 marca 2007, 00:56

Supersonic pisze: Diabeł tkwi w szczegółach :twisted:

Widać więc, że opcje z włoskiego forum są poprawne, gdyż pytanie jest czy popierasz tok rozumowania Germaniego. W ankiecie JP tego nie widać.
Bo trzeba czytać posty a nie samą ankietę :twisted:

Z samej ankiety nie można niczego sie domyślać, żeby sie dowiedzieć o co chodzi to trzeba przeczytać całego posta i dopiero potem ewentualnie głosować....

No, chyba , że ............
Siewier pisze: W ankiecie mamy do wyboru Lapo lub Triade, a miało w niej chodzić o to czy ludzie popierają słowa Germaniego. Rozumiem, że wybierając Lapo (Triade) wybieramy poparcie dla Germaniego, ale dlaczego ? Ja mam głęboko gdzieś i jednych i drugich z Germianim włącznie.
.....nazywamy się Siewier.. :D
/edit/ godzina już nie ta, błędy się zdarzają. Sens mojej wypowiedzi zostaje ten sam, niezależnie od tego kogo Germani popiera nie ma prawa wypowiadać się za nas wszystkich. Zamiast się czepiać przyznaj kochana, że ankieta jest do /pip\ :D
/sss

sam jestes do /pip\ :D
Typowa kobieta, człowiek przychodzi z sercem na tacy i co ?zostaje zrównany z ziemią... :(

A teraz poważnie, nasi koledzy na włoskim forum , jak już wcześniej napisałam założyli podobny topic i zapraszają nas do głosowania.
W dziale "VS International" macie topic po angielsku w którym jest wszystko wytłumaczone i podany jest link do tematu z głosowaniem (ten który podałam w poście wyżej).
Tak, więc kto ma ochote to niech głosuje :P

http://www.vecchiasignora.com/index.php ... =3306&st=0

wojti-s

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 02 marca 2007, 14:25

Jakby nie patrzeć to ludzie nieźle oceniają Lapo tutaj na forum. Trochę mnie to dziwi, bo ja nie chciałbym żeby Juve z pedałem było utożsamiane :wink:
Cóż, widocznie powinienem wstąpić do MW :prochno:

ODPOWIEDZ