Hymn Ligi Mistrzów

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ

Jak dobrze znasz Hymn Ligi Mistrzów?

Można wybrać tylko 1. opcję

Pokaż wyniki
Gacek_09

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 19 września 2006, 18:56

Założyłem ten temat, ponieważ potrzebuję Waszej pomocy! Nie potrafię nigdzie znaleźć nut do Hymnu Ligi Mistrzów! Zależałoby mi na nutach z podziałem na głosy i z tekstem (wersja dla chórów)... ;] Jeśli ktoś potrafiłby mi pomóc, to proszę piszcie! :D
No a zakładając ten temat chciałbym poznać też Wasze opinie na temat tego utworu. :-D

Żeby się ciekawiej dyskutowało zamieszczam tu trochę informacji o tym utworze. ;)

W 1992 roku Brytyjczyk Tony Britten, korzystając z początku utworu "Zadok The Priest" z Hymnów Koronacyjnych Georga Friderica Handel'a (niemiecko-brytyjskiego kompozytora barokowego, który żył na przełomie XVII i XVIII wieku), stworzył utwór "UEFA Champions League Anthem", który nazywa się po prostu "Champions League". Oficjalna wersja hymnu jest wykonywana przez Royal Philharmonic Orchestra (muzyka) i chór the Academy of St. Martin in the Fields (słowa). Utwór ten zyskał przydomek "Lazania", ponieważ jest śpiewany w trzech językach. Są to język angielski, język niemiecki oraz język francuski, czyli trzy oficjalne języki używane przez UEFA (Europejską Unię Piłkarską). Utwór swoją popularność zawdzięcza temu, że od lat można usłyszeć jego refren przed meczami Ligi Mistrzów (lub przed nocnymi skrótami tych rozgrywek). Mało kto wie, że cały utwór trwa prawie trzy minuty! Ma on dwie zwrotki i podział na głosy (wersja dla chóru). Ciekawostką jest to, że hymn ten nigdy nie został wydany na żadnej płycie i nigdy nie został udostępniony do sprzedaży.

Słowa hymnu:

1) Ce sont les meilleures équipes
Es sind die allerbesten Mannschaften
The main event

Ref. Die Meister
Die Besten
Les grandes équipes
The champions

2) Une grande réunion
Eine große sportliche Veranstaltung
The main event

Ref. Ils sont les meilleures
Sie sind die Besten
These are the champions

Die Meister
Die Besten
Les grandes équipes
The champions

Die Meister
Die Besten
Les grandes équipes
The champions

Utwór jest dostępny na przykład pod linkiem:
www.90minut.pl/download/liga_mistrzow.mp3

Proszę o wypowiadanie się na temat tego utworu... Pozdrawiam wszystkich! 8)

Po co nowy temat? Zły pokój i zdublowanie, kartka.

ODPOWIEDZ