futerko
- Spitfire
- Juventino
bezbolesnie no wlasnie a ten typ zbyt delikatny nie byl a czy on jest istotą wyzsza to tez bym sie klocil...ja jestem przeciwnikiem futer,tyle jest materiałow na swiecie ze futra sa zbyteczne a co do jedzenia to sie z toba zgadzam ale kurde trzeba to robic humanitarnie!!!!herr_braun pisze:Oczywiście i takie maltretowanie stanowczo potępiam ale nie widzę nic złego jeśli ktoś zakłada hodowle, zwierzęta zabija bezboleśnie, zaś ich futra wykorzystuje do celów usługowych. Na tej samej zasadzie można by mówic o jedzeniu. Wiesz jak ryczy z bólu zarzynana świnia? Jak cholera i może też mi jej było skoda ale dzięki temu ludzie istoty WYŻSZE mogą jeśćSprzęgło pisze:tylko zwierzeta :? nie oznacza to jednak ze mozna im zywcem ucinac lapki czy walic nimi o ziemie jak dywanemherr_braun pisze: . Ale to są TYLKO zwierzęta. to człowiek jest istotą nadrzędną
to sie nie masz czym chwalicherr_braun pisze: i nie mam nic przeciwko produkcji futer.
tylko margaryna mleczna jest na ciążę skuteczna
- Reggie
- Juventino
:? :shock: :evil:
Cuż więcej można napisać :? Nie miałem pojęcia że takie coś moze się dziać. Wiem ze zwierzeta muszą być jakoś "przetwarzane" żeby powstało futro, ale najpierw muszą zostac humanitarnie zabite, a tego co tu widziałem napewno nie można nazwać humanitarnym zabijaniem :evil:
Cuż więcej można napisać :? Nie miałem pojęcia że takie coś moze się dziać. Wiem ze zwierzeta muszą być jakoś "przetwarzane" żeby powstało futro, ale najpierw muszą zostac humanitarnie zabite, a tego co tu widziałem napewno nie można nazwać humanitarnym zabijaniem :evil:
"Ludzie wybierają najczęściej rozwiązania pośrednie, które są najgorsze ze wszystkich, a to dlatego, że nie potrafią być ani całkiem źli, ani całkiem dobrzy." Niccolò Machiavelli
- Yari
- Juventino
Tu jest właśnie problem. Co innego zabijać aby jeść , a co innego zabijać żeby zaspokoić chorą rządze ubrania się w futro , nie po to aby przeżyć i nie zamarznąć , ale po to aby ,,ładnie" wyglądac. :evil: . Tu jest znacząca rónica między zabijaniem zwierząt dla pozywienia , a zabijaniem dla totalnie błachych i dla mnie niezrozumiałych potrzeb.herr_braun pisze:
Oczywiście i takie maltretowanie stanowczo potępiam ale nie widzę nic złego jeśli ktoś zakłada hodowle, zwierzęta zabija bezboleśnie, zaś ich futra wykorzystuje do celów usługowych. Na tej samej zasadzie można by mówic o jedzeniu.
Co do filmu. Widziałem link na innym forum kilkanaście dni temu. Nawet nie zacząłem oglądać , gdyż jak tylko przeczytałem komentarze to odrazu zrezygnowałem z obejrzenia . Zbyt mocno reaguje na takie rzeczy. Może dlatego , że mam wrodzoną miłość do zwierząt

- Ultras
- Qualità Juventino
- Podziekował: 7 razy
asz ciężko się czyta posty z takimi bykami :x ale tak, tak oczywiście tłumaczy Cie szok po obejrzeniu filmu :lol:Aniolek pisze:Na takie cos to asz ciezko co napisac poprostu to jest no swinsto przeciez zabic zeby chodzic w futrze przeciez mozna chodzic w sztycznym a nie zabijac niewinne zwierzatka ci ludzie to bydlaki
Co do filmiku to miałem zamiar go obejrzeć, aczkolwiek po przeczytaniu komentarzy myśle, że jednak nie warto... napisze tylko tyle, że nie ważne czy jest to człowiek czy zwierze. Ważne, że jest to istota, która czuje, i która żyje. Za znęcanie się nad zwierzętami tak samo jak nad ludźmi powinny być bardzo wysokie kary, co do tego nie ma wątpliwości. Kiedyś już widziałem filmik, na którym jakiś matoł znęcał się nad swoim czteronogiem, zabijając go ostatecznie. Po obejrzeniu go czułem się paskudnie, dlatego też nie chce tego przeżywać po raz drugi i jak już mówiłem odpuszcze sobie filmik.
- herr_braun
- Juventino
Wszytsko można tak przedstawić żeby wyglądało po naszej myśli.A ja to przedstawie tak: skoro można zaprzestać ubierania się w rzeczy pochodzenia zwierzęcego (ludzie od zarania dziejów wykorzystują do tego celu zwierzęta) to można zaprzestać jedzena mięsa. Jeśli pójdziemy dalej można przestać jeść wszystko co pochodzi od zwierzaków (jak te krowy muszą się czuć poniżone gdy wykorzystujemy je tylko do dojeniaYari pisze:Tu jest właśnie problem. Co innego zabijać aby jeść , a co innego zabijać żeby zaspokoić chorą rządze ubrania się w futro , nie po to aby przeżyć i nie zamarznąć , ale po to aby ,,ładnie" wyglądac. :evil: . Tu jest znacząca rónica między zabijaniem zwierząt dla pozywienia , a zabijaniem dla totalnie błachych i dla mnie niezrozumiałych potrzeb.herr_braun pisze:
Oczywiście i takie maltretowanie stanowczo potępiam ale nie widzę nic złego jeśli ktoś zakłada hodowle, zwierzęta zabija bezboleśnie, zaś ich futra wykorzystuje do celów usługowych. Na tej samej zasadzie można by mówic o jedzeniu.

- herr_braun
- Juventino
Twój awatar pokazuje twój humanitaryzm - jęsli utożsamiasz się z kolegą z awatraka to współczuje :naughty:ALLAH pisze:Po prostu brak mi słów.Jak tak można przecież tu niema żadnej oznaki humanitaryzmu.To jest po prostu sadyzm jakiś...to przykre
- Coolfi
- Juventino
A ja się przełamałem i postanowiłem zobaczyć ten filmik. Nigdy nie widziałem sfilmowanego procesu zabijania zwierząt dla futer, nie ukrywam że chciałem dokładnie zobaczyć co z tymi zwierzętami wyprawiano. I to był mój błąd...
Już sam początek wołał o pomstę do nieba - uderzanie o ziemię głową, ciałem.... prrr... żal mi tych ludzi. Pomyśleć że to wszystko po to żeby ktoś na świecie mógł zaszpanować swoim nowym futerkiem za kilka tysięcy. To jest przykre, żałosne, brak mi słów żeby opisać tych ludzi. Najbardziej zbulwersował mnie fragment odcinania łap tym zwierzakom. Widziałem płaczącą istotę bez łap, wzdęło mnie w środku. Po co to komu? Jeśli już trzeba zabijac (co jest idotyczne) to niech czyni to się z jakimkolwiek szacunkiem dla tych zwierząt. Niech jak najmniej cierpią. Nie ma co walczyć o nawrócenie tych morderców. Robią na futerkach niezły interes i nie liczą sie ze zwierzętami, więc niech chociaż nie zabijają ich w tak okrutny sposób....
Już sam początek wołał o pomstę do nieba - uderzanie o ziemię głową, ciałem.... prrr... żal mi tych ludzi. Pomyśleć że to wszystko po to żeby ktoś na świecie mógł zaszpanować swoim nowym futerkiem za kilka tysięcy. To jest przykre, żałosne, brak mi słów żeby opisać tych ludzi. Najbardziej zbulwersował mnie fragment odcinania łap tym zwierzakom. Widziałem płaczącą istotę bez łap, wzdęło mnie w środku. Po co to komu? Jeśli już trzeba zabijac (co jest idotyczne) to niech czyni to się z jakimkolwiek szacunkiem dla tych zwierząt. Niech jak najmniej cierpią. Nie ma co walczyć o nawrócenie tych morderców. Robią na futerkach niezły interes i nie liczą sie ze zwierzętami, więc niech chociaż nie zabijają ich w tak okrutny sposób....
Podobno w chwili śmierci...
tracimy 21 gramów naszej wagi.
Każdy.
tracimy 21 gramów naszej wagi.
Każdy.
- Yari
- Juventino
herr_braun ---> widze , że nie zrozumiałeś mnie.
Napisałem moim zdaniem jasno , że jest różnica między zabiciem dla pożywienia ( nie mam nic przeciwko ) , a zabiciem dla przyjemności. A nie wmówisz mi , że zwierzeta obecnie zabijane są dla futer bo ludzie umierają z zimna :shock: . ( Nie biore pod uwage ludzi , którzy nie mają innego wyjścia , np eskimosi).
Napisałem moim zdaniem jasno , że jest różnica między zabiciem dla pożywienia ( nie mam nic przeciwko ) , a zabiciem dla przyjemności. A nie wmówisz mi , że zwierzeta obecnie zabijane są dla futer bo ludzie umierają z zimna :shock: . ( Nie biore pod uwage ludzi , którzy nie mają innego wyjścia , np eskimosi).
- białas
- Juventino
obejrzałem do końca i muszę powiedzieć, że jestem w szoku. nigdy nie sądziłem, że zwierzęta mogą być tak traktowane dla ludzkiej przyjemności. nie popieram produkcji naturalnych futer, ale jeżeli już do tego dochodzi, to chyba można zabić te zwierzęta humanitarnie. czy trzeba nad nimi się tak znęcać
odpowiedź jest oczywista: NIE :!: mam nadzieję, że ten film da do myślenia osobom, korzystającym z takiego ubioru 

- herr_braun
- Juventino
Co innego zabijać żeby się ubierać normalnie, a nie w żadne syntetyki które bardzo szkodzą środowisku, a co innego zabijać, aby wprawić w roskosz podniebienie, zamiast kurczaka na obiad można zjeść sadzone z frytkami. <====Taka sama prawda jak twoje zdanie powyżej, może trochę gorzej brzmi.Yari pisze:Co innego zabijać aby jeść , a co innego zabijać żeby zaspokoić chorą rządze ubrania się w futro , nie po to aby przeżyć i nie zamarznąć , ale po to aby ,,ładnie" wyglądac
Owszem zrozumiałem, napisałem już że zabijanie dla zabijania oraz maltretowanie jak na filmie jest okropne, ale podałem przykład z jedzeniem, taki sam. Można jeść i ŻYĆ bez zabijania zwierząt czemu chyba nie zaprzeczysz a że jest to może przykład bardziej drastyczny i uderzający bespośrednio w nasze życie to już inna sprawa, ale jak już napisałem bądźmy konsekwentniYari pisze:herr_braun ---> widze , że nie zrozumiałeś mnie.
- SonGopik
- Juventino
O jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :płaczę: :płaczę: :płaczę: Ale mi zal tych zwierzat strasznie... :płaczę: Jak ciecie chca miec futro niech chociaz wczesniej zabija te zwierzeta, a nie kroja je na zywca !!!!
Jesli juz poruszamy ten temat to co myslicie o "Bonsai Cats"?
Jesli juz poruszamy ten temat to co myslicie o "Bonsai Cats"?