Juventus Stadium
- LordJuve
- Juventino
Właśnie, 50 - 55 tyś. byłoby w sam raz...żebyśmy za kilka lat nie narzekali, że mamy za mały stadion...białas pisze: niemniej, nie oznacza to wcale, że stadion nie mógłby być większy, choćby 50-55k miejsc.
Nie jest wielkim skokiem...ponieważ...Gotti pisze:Lord_ JuveJak to nie jest?Najgorsze jest to, że nowy stadion nie jest wcale jakimś wieeelkim skokiem naprzód nawet w porównaniu z Delle Alpi.
Są piękniejsze i będą piękniejsze, ale czy stadion Juventusu ma być najpiękniejszy na świecie? Nie, nie musi.Są już wybudowane piękniejsze stadiony na świecie (np. portugalski Estádio do Dragao).
...przeczytaj to co zacytowałeś niżej, nowy stadion nie grzeszy wyglądem, jest taki zwykły, można użyć w przenośni określenia szary - tak, tego samego, którego ty używałeś do określenia Delle Alpi! - co jak co, ale wygląd Delle Alpi był specyficzny, był łatwo rozpoznawalny i wyróżniał się czymś szczególnym, nowy projekt to zwykła, prostokątna buda z dziurą na środku i próbą żałosnego nawiązania do niezwykłego wyglądu Delle Alpi(czytaj maszty), jeśli patrze na nowy stadion to pod każdym względem, pod względem wyglądu nie widzę jakiegoś radykalnego skoku naprzód...
...tak, stadion Juventusu musi być najpiękniejszy na świecie! A przynajmniej powinien być jednym z piękniejszych lub wyróżniać się czymś nowatorskim, czymś niespotykanym(takim czymś był Delle Alpi w 1991 roku!)! Jestem kibicem tej drużyny, kocham ją i to normalne, że chciałbym aby pod każdym względem moja drużyna była najlepsza - w ten sposób myślał wspomniany przez ciebie Gianni Agnelli:!:
To m.in. z miłości do klubu chciał on lepszego stadionu...ale z pewnością stadion Agnelliego byłby na miarę Juventusu a nie przeciętniaka.
Skoro robimy COŚ NOWEGO to niech to rzeczywiście będzie nowe, nowatorskie!
Bo osobiście mam wrażenie, że to jest jakiś projekt made in china z 2000 roku a nie twór włoskich stylistów z 2007 roku...
...w myśl nowe znaczy lepsze, a nie trochę lepsze.
Ja również uważam, że taki klub jak Juventus zasługuje na bardziej nowatorski i wyróżniający się stadion. Delle Alpi fakt było troche do d.... ale archtektonicznie byly piękne. A nasz nowy.... ot taki stadion zwykły. Bardziej charakterystyczne i efektowniejsze będą stadiony w Polsce na EURO.
- LordJuve
- Juventino
Trafiłeś w sedno...smutna prawda na temat naszego nowego stadionu.^FAZZI^ pisze:Delle Alpi fakt było troche do d.... ale archtektonicznie byly piękne. A nasz nowy.... ot taki stadion zwykły. Bardziej charakterystyczne i efektowniejsze będą stadiony w Polsce na EURO.
Powinien on wyróżniać się czymś szczególnym już teraz, po to, żeby zadziwiać przez wiele lat...niestety...jeszcze go nie ma a już tak wiele osób ma takie krytyczne zdanie na jego temat.
Zwykły stadion dla...zwykłego klubu(?)...nie...to do Juve nie pasuje przecież, jednak obecnemu zarządowi...obecnym właścicielom klubu brakuje chyba polotu i finezji.
Nigdy nie wstydziłem się Delle Alpi...teraz będę musiał przyznać, że nawet Milan i inter mają ciekawszy i piękniejszy stadion od Juve...ehh...co za czasy.
P.S
Proponuje niektórym pooglądać stadiony w Portugalii(budowane przy okazji EURO), są to projekty przecież dużo starsze od naszego "biedaka" a jakże imponujące i piękne...piękne do tej pory, niemalże 5 lat od czasu budowy...naszego jeszcze nie ma a już nie ma się czym chwalić.

Ostatnio zmieniony 24 grudnia 2008, 23:32 przez LordJuve, łącznie zmieniany 3 razy.
- JuveR
- Juventino
Ja się w pełni zgadzam z Lordem_Juve. Nawet ostatnimi latami(gdy Juve gra na Stadio Olimpico) spikerom zdarzało się powiedzieć "Witamy ze stadionu alpejskiego.." itp. itd. To oznacza że Juve jest kojarzony ze Stadio Delle Alpi i na odwrót.
PS. Mam takie pytanie. Czy w Turynie też praktykuje się zamykanie stadionu w dniu w którym nie ma meczu czy innej imprezy? Bo dwa lata temu okrutnie się rozczarowałem gdy przyjechałem pod Stadio Olimpico w Rzymie i zobaczyłem same pustki :? Ale przynajmniej zobaczyłem ten mały stadionik co są te posągi wokół niego (było tam później spotkanie z BMW Sauber) :-D
PS. Mam takie pytanie. Czy w Turynie też praktykuje się zamykanie stadionu w dniu w którym nie ma meczu czy innej imprezy? Bo dwa lata temu okrutnie się rozczarowałem gdy przyjechałem pod Stadio Olimpico w Rzymie i zobaczyłem same pustki :? Ale przynajmniej zobaczyłem ten mały stadionik co są te posągi wokół niego (było tam później spotkanie z BMW Sauber) :-D
- Arbuzini
- Juventino
Wydaje mi się, że liczba miejsc na stadionie jest optymalna. Na pewno nie było tak, że źli panowie Gigli, Blanc i Secco, którzy pragną tylko upadku Juventusu zrobili nam psikusa. Wystarczy spojrzeć na to ile ludzi chodziło na Stadio Delle Alpi. Lepiej żeby dwa razy do roku zabrakło biletów (w co nie wierzę!) niż przez resztę meczów ponad 10000 miejsc stało pustych. Może architektonicznie projekt nie powala, ale bardzo do gustu przypadł mi pomysł urządzenia Muzeum Juventusu i parę innych szmerów-bajerów.
Z oceną wyglądu stadionu wstrzymam się do 2011/2012. Dla mnie nawet najlepsze projekty nie oddają w pełni tego, co jest efektem końcowym.
No, ale rozumiem, że niektórym może chodzić o prestiż i o to, że nie dostaniemy 5 gwiazdek od UEFA. Straszne...
Z oceną wyglądu stadionu wstrzymam się do 2011/2012. Dla mnie nawet najlepsze projekty nie oddają w pełni tego, co jest efektem końcowym.
No, ale rozumiem, że niektórym może chodzić o prestiż i o to, że nie dostaniemy 5 gwiazdek od UEFA. Straszne...
- Gibon
- Juventino
Ja z telewizora widze, czy Dionizy jest na meczu...Dionizos pisze:Najlepsze sa wpisy tych wychowanych na Delle Alpi, co to musieli lornetek uzywac. Z najdalszych miejsc na tym stadionie bylem w stanie dojrzec nawet numery na plecach pilkarzy, a ze srodka Curva Sud bylo widac czy na Nord gosc w 10 rzedzie zalozyl rekawiczki. Wiec, kto nie byl, niech sie zamknie.
- stahoo
- Juventino
Mówicie o 55 tys miejsc. Niby na Inter, niby na LM. A ostatni mecz w LM, Juve-BATE ogladała publicznośc zajmująca na oko 1/4 Olimpico mającego pojemność 27 tys. Na ligowych meczach, jest generalnie lepiej, ale tez często widać, zwłaszcza w narożnikach puste powierzchnie. Przeciez taki 55 tysięcznik byłby w 1/6 zapełniony w meczu Ligi Mistrzów. To by było bardziej komiczne, niż pozostanie na małym Olimpico (taki przykład)
. Wystarczy siegnąć pamięcią wstecz, przypomniec sobie (albo oglądnąć skróty) meczy np. z Club Brugge, Galatasaray czy nawet bayernem (znana marka w Europie). W 2 pierwszych meczach, ma się wrażenie, że nasi kibice dostali zakaz wstępu na stadion. W drugim jest może połowa zapełniona, czyli (nietrudno obliczyć) jakies 30 tys osób, może 35..
Co do tego, że ten projekt jest "zwyczajny", zgadzam się w 100%. Poduchy już wychodza z mody. To było fajne w 2005, jak otwierano Allianz Area. Dobrze, że zostawili maszty...
Co do tego, że ten projekt jest "zwyczajny", zgadzam się w 100%. Poduchy już wychodza z mody. To było fajne w 2005, jak otwierano Allianz Area. Dobrze, że zostawili maszty...
- Kogut W.
- Juventino
Burzenie Delle Alpi
Niestety nie znam włoskiego na tyle dobrze, żeby stwierdzić czy film zawiera jakąś informacje, której byśmy nie znali
Niestety nie znam włoskiego na tyle dobrze, żeby stwierdzić czy film zawiera jakąś informacje, której byśmy nie znali

- Bobeknaklo
- Juventino
Odwołując się do wypowiedzi stahoo
No oczywiście wszystko to co mówisz to racja..niestety. Niby mamy trzeci klub pod względem kibiców a co 3 czy tam co 4 Włoch kibicuje naszemu klubowi, a jednak nie możemy wypełnić śmiesznych 27 tys. To boli. Niby BATE ale to jednak ciągle mecz Juve i Liga Mistrzów. Nie jestem zwolennikiem budowania 55-60 tys bo po co. 40-45 to dobra pojemnośc.
Mam nadzieję, że na nowym stadionie będziemy mieli okazje oglądać tylko komplety widzów, a to jest możliwe bo niewątpliwie nowoczesny i piękny stadion może przyciągnąć ludzi. Może jeszcze szefostwo nasze zmniejszy odrobinę ceny biletów, od razu inaczej wygląda jak jest komplet. Wolę 40 tys bo wszyscy ci najwięksi, najgłośniejsi kibice i tak przyjdą, a to jest ważne. A nie 70 tys kibiców na Bernabeu.. trzy razy było ich trochę słychać a przez cały mecz nasi kibice świętowali i byli głośniejsi niż 10x więcej kibiców gospodarzy, poza tym częstotliwość naszych śpiewów była także 10x większa.
Wolę więc aby był to taki stadion jaki jest w budowie gdyż jest on idealny, nie mogę się doczekać tych opraw i kompletów ( nie tylko na czołowe drużyny lub LM)
No oczywiście wszystko to co mówisz to racja..niestety. Niby mamy trzeci klub pod względem kibiców a co 3 czy tam co 4 Włoch kibicuje naszemu klubowi, a jednak nie możemy wypełnić śmiesznych 27 tys. To boli. Niby BATE ale to jednak ciągle mecz Juve i Liga Mistrzów. Nie jestem zwolennikiem budowania 55-60 tys bo po co. 40-45 to dobra pojemnośc.
Mam nadzieję, że na nowym stadionie będziemy mieli okazje oglądać tylko komplety widzów, a to jest możliwe bo niewątpliwie nowoczesny i piękny stadion może przyciągnąć ludzi. Może jeszcze szefostwo nasze zmniejszy odrobinę ceny biletów, od razu inaczej wygląda jak jest komplet. Wolę 40 tys bo wszyscy ci najwięksi, najgłośniejsi kibice i tak przyjdą, a to jest ważne. A nie 70 tys kibiców na Bernabeu.. trzy razy było ich trochę słychać a przez cały mecz nasi kibice świętowali i byli głośniejsi niż 10x więcej kibiców gospodarzy, poza tym częstotliwość naszych śpiewów była także 10x większa.
Wolę więc aby był to taki stadion jaki jest w budowie gdyż jest on idealny, nie mogę się doczekać tych opraw i kompletów ( nie tylko na czołowe drużyny lub LM)
- Kamex22
- Juventino
Co do miejsc to nie ma co dyskutowac bedzie tyle ile zarzad bedzie chcial. Jedyna szansa to taka ze albo jeszcze sami zmienia plany albo zarzad sie zmieni i ten nowy cos zmieni. Ale raczej na zadna zmiane sie nie zanosi. Btw wie ktos moze czy bedzie cos takiego jak intraktywna kamerka zeby ogladac postepy w pracy? 
EDIT: Trzeba robotnikow w koncu kontrolowac
jak beda sie obijac to i do sezonu 2015/2016 nie skonczymy 

EDIT: Trzeba robotnikow w koncu kontrolowac

Ostatnio zmieniony 13 stycznia 2009, 17:52 przez Kamex22, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bobeknaklo
- Juventino
Przydałaby się
W podobny sposób nadzoruję już budowę wioski olimpijskiej oraz stadionów w Warszawie i we Wrocławiu
PS: Są jakieś nowe zdjęcia ?

W podobny sposób nadzoruję już budowę wioski olimpijskiej oraz stadionów w Warszawie i we Wrocławiu

PS: Są jakieś nowe zdjęcia ?
- Michal87
- Juventino
nie mozemy często zapełnic 27 tysięcy a niektórym 40-45 to mało. Co sie nagle stanie że ludzie zaczną walić na mecze drzwiami i oknami? Nie wydaje mi się. Pustki na trybunach wyglądają tragicznie, a tak by było mając na meczu 30 tysięcy przy pojemności 55-60 tys. Pojemność w sam raz... a co do wyglądu to też jest spoko.
Nawet Olimpico wygląda spoko, przynajmniej w TV a nasz bedzie o 2 klasy lepszy. Ale wizja nazwy typu Reebok Stadium troche zniesmacza.
Nawet Olimpico wygląda spoko, przynajmniej w TV a nasz bedzie o 2 klasy lepszy. Ale wizja nazwy typu Reebok Stadium troche zniesmacza.

- Pluto
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Co do wypeleniani to na BATE to byla zenada i katastrofa, bo wypelnic stadionu to sie nie udaje prawie na kazdym spotkaniu. Podobnie jest tez w Mediolanie czy San Siro ale tam gdy nie udaje sie wyplenic stadionu to i tak jest te 60-70 tysiecy.
calma calma
- Majos
- Juventino
Jak dla mnie to pojemność stadionu jest zadowalająca. Bo chyba nikt nie wierzy, że z dnia na dzień we Włoszech będą się pchać na stadion drzwiami i oknami ? Na niektórych meczach (czyt. BATE^) jest aż wstyd pokazywać takie pustki na stadionach. Dlatego jeżeli zrobią 60 tysięcy miejsc to będzie dopiero katastrofa.