Liga Mistrzów 2012/13

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
Zablokowany
Sila Spokoju

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 51 razy

Nieprzeczytany post 02 maja 2013, 11:29

Panowie, przypomnijcie mi teraz któż to się śmiał i mówił, że Barca czy Real są dużo trudniejszym przeciwnikiem od Bayernu :prochno:

Obrazek
Marcin_ACM

Milanista
Milanista

Nieprzeczytany post 02 maja 2013, 11:31

Effe pisze:
Ouh_yeah pisze:Effe, nie musisz być aż taki skromny i ostrożny, żeby pisać, że Bayern i Borussia mają 50/50 w finale i wyrównane pierwsze składy :prochno:
To nie jest ostrożność :) Gdyby był dwumecz to dałbym 60/40 na korzyść Bayernu, ale to jest tylko jedno spotkanie.

Mocniejszą kadrę ma Bayern - długa ławka rezerwowych, każdy zawodnik ma swojego zmiennika (wystarczy powiedzieć, że obecnie kuruje się dwóch podstawowych graczy - Toni Kroos i Holger Badstuber, a w ogóle tego nie widać). Ale już w przypadku pierwszych 11 nie ma takiej różnicy. 25 maja zadecyduje IMHO forma dnia, Bayern i BVB to godni siebie rywale.
Dokładnie. Zdaje się, że na przestrzeni lat 2011-2012 pięć razy był mecz pomiędzy tymi drużynami i pięć razy Bayern miał mocniejszą kadrę od BVB i ... pięć razy wygrał Dortmund :smile:
Też uważam szanse na wyrównane - może 56/44 dla Bayernu - dyspozycja dnia. Ja jestem ciekaw dyspozycji Götze, jeżeli zagra. Moim zdaniem to dodatkowa motywacja odebrać tytuł swojemu przyszłemu klubowi, żeby móc pokazać, że to z nim Bayern jest silniejszy, niż bez niego, ale kto tam wie, co młody Mario ma w głowie.

Najlepsze jest to, że w sobotę jest mecz w lidze BVB - Bayern. Jestem ciekaw składów. Wg tego co podaje Kicker będą to baaardzo eksperymentalne składy.

Kejker

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 maja 2013, 11:32

Ouh_yeah pisze: Co do skuteczności Robbena, to rozumiem, że Kuba jest prawdziwym lisem pola karnego. Zwłaszcza, że równie marnie krył go przedwczoraj Real i Kubuś niczego nie zdziałał :wink:
No widzisz, ale Kubuś wie, że jest mierny w strzelaniu bramek i woli dograć niż strzelać, a tego Robben nie robi.
Jesli chcesz mi wpierac ze Schmelzer to poziom Alaby, Kuba to poziom RObbena czy Gotze jest na poziomie Muellera to cos jest nie tak z Toba.
Nie napisałem, że Schmelzer jest na poziomie Alaby, ale aż tak wielkiej różnicy między nimi nie ma, żeby pisać "różnica klasy".

Goetze nie jest na poziomie Muellera? Formę ma słabą obecnie, ale kiedy gra na 100% swoich możliwości to wciąga Tomka nosem.

Co do Kuby to wyżej napisałem.
Nie ma roznicy klas ? Czlowieku popatrz na ten sezon i sobie sam odpowiedz na to pytanie.
W pierwszej jedenastce nie ma wielkiej różnicy.

//
O właśnie, i do ignorantów, którzy mówią, że Bayern gniecie "11" Borussię - zobaczcie sobie ostatnie wyniki tych drużyn między sobą.

dawid1897

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 02 maja 2013, 11:34

Już nie porównując samych piłkarzy, Bayern ma lepszego eksperta na ławce, Heynckes rozpracuje Borussię i skończy się na 3-0 dla Bayernu.

Bayern to zespół o KLASĘ wyżej niż Dortmund i tylko jakaś katastrofa sprawi, że Bawarczycy tego pucharu nie zdobędą, taka jest prawda. Borussia nie ma szans.

FORZA JUVE!!!
ewerthon

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 02 maja 2013, 11:37

dawid91 pisze:Borussia nie ma szans.
Tak też mówiono przed tymi półfinałami w tym ja. Niestety okazało się inaczej. Bayern ma przewagę umiejętności, ale to jest finał, tutaj wszystko się może zdarzyć, co pokazała Chelsea rok temu.

TURBOPAWEL

Juventino
Juventino
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 02 maja 2013, 11:46

Nie powiedziałbym, że Reus w obecnej formie jest gorszy od Riberyego. Porównywanie Uchidy z Piszczkiem trochę nietrafione, japończyk blado wypada w statystykach przy Łukaszu (bundesliga: Piszczek 2 bramki / 9 asyst, Uchida 2 asysty i bramka; pozostała wymieniona dwójka ma podobne statystyki jak Łukasz, nawet ciut słabsze). Co do ich gry w defensywie - chciałbym zobaczyc jak Uchida wypadlby na tle Ronaldo.

Ja Borussii bym nie skreślał, Klopp ma patent na Bayern (w półfinale DFB zdecydowanie przesadził z eksperymentami).

Cabrini_idol

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 maja 2013, 11:50

Kejker pisze: Nie napisałem, że Schmelzer jest na poziomie Alaby, ale aż tak wielkiej różnicy między nimi nie ma, żeby pisać "różnica klasy".
No ziomuś prosze Cie... Schmelzer = Alaba ? Mogę nawet stwierdzic że Alaba to najlepszy obecnie Lewy obronca na swiecie i wielu mi tą tezę poprze.
Kejker pisze:Goetze nie jest na poziomie Muellera? Formę ma słabą obecnie, ale kiedy gra na 100% swoich możliwości to wciąga Tomka nosem.
Ziomuś...po raz drugi,gdzie Gotze do Thomasa ? Moze za kilka lat to tak jak ustabilizuje forme ale nie dzisiaj. Przeciez Mueller to kolo Bale'a najbardziej wszechstronny pilkarz tego sezonu. Prawa pomoc, skrzydlowy, podwieszony napastnik, ,,9''. Laduje bramy aż huczy.

Kejker pisze:O właśnie, i do ignorantów, którzy mówią, że Bayern gniecie "11" Borussię - zobaczcie sobie ostatnie wyniki tych drużyn między sobą.
Zobacz sobie ostatnie wyniki Juve z Realem. Ej ogarnij sie mamy 2013 rok a nie 2011.

Obrazek
trayor

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 maja 2013, 12:03

Cabrini_idol pisze:
Kejker pisze:Goetze nie jest na poziomie Muellera? Formę ma słabą obecnie, ale kiedy gra na 100% swoich możliwości to wciąga Tomka nosem.
Ziomuś...po raz drugi,gdzie Gotze do Thomasa ? Moze za kilka lat to tak jak ustabilizuje forme ale nie dzisiaj. Przeciez Mueller to kolo Bale'a najbardziej wszechstronny pilkarz tego sezonu. Prawa pomoc, skrzydlowy, podwieszony napastnik, ,,9''. Laduje bramy aż huczy.
Według mnie w tym sezonie nieznacznie, bo nieznacznie ale Gotze >Muller. mówienie, że jeden drugiego wciąga nosem to gruba przesada. Gotze ma dużo większy wpływ na grę BVB niż Muller na grę Bayernu, goli w Bundeslidze mają podobną ilość, lepszym asystentem i ogólnie podającym jest Gotze. Rok temu bym się zgodził, Mario to nie ta klasa, ale w tym podniósł poziom niesamowicie. Jestem zdania, ze potencjał ma większy i nie zdziwcie się jak wygryzie Mullera z 11 Bayernu w przyszłym sezonie. I tylko mi nie mów, że Gotze nie jest wszechstronny...

Cabrini_idol

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 maja 2013, 12:10

trayor pisze:
..............

Szanuje twoje zdanie ale to jest bełkot i brak wiedzy, Gotze wlasnie w tym sezonie obnizyl loty, a Mueller wlasnie w tym sezonie zaczal byc powtarzalny i skuteczny do tego wszechstronny.

Obrazek
Kejker

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 maja 2013, 12:11

dawid91 pisze:Już nie porównując samych piłkarzy, Bayern ma lepszego eksperta na ławce, Heynckes rozpracuje Borussię i skończy się na 3-0 dla Bayernu.
Heynckes to mierny trener. Racja, wygrywał LM, ale też potrafił spuścić klub do drugiej ligi.
Cabrini_idol pisze:No ziomuś prosze Cie... Schmelzer = Alaba ? Mogę nawet stwierdzic że Alaba to najlepszy obecnie Lewy obronca na swiecie i wielu mi tą tezę poprze.
A umiesz czytać? Napisałem, że Alaba > Schmelzer, ale jakiejś WIELKIEJ różnicy między nimi nie ma.
Cabrini_idol pisze:Ziomuś...po raz drugi,gdzie Gotze do Thomasa ? Moze za kilka lat to tak jak ustabilizuje forme ale nie dzisiaj. Przeciez Mueller to kolo Bale'a najbardziej wszechstronny pilkarz tego sezonu. Prawa pomoc, skrzydlowy, podwieszony napastnik, ,,9''. Laduje bramy aż huczy.
Co trzeci zawodnik ofensywny jest tak samo wszechstronny, że można go ustawić na "10", na skrzydle czy na napastniku, żaden argument. W tym sezonie cały Bayern gra lepiej od Borussii, ale Goetze to ten sam poziom co Tomek jak nie wyżej.
Cabrini_idol pisze:Zobacz sobie ostatnie wyniki Juve z Realem. Ej ogarnij sie mamy 2013 rok a nie 2011.
:lol: Kiedy ostatni raz Real grał z Juventusem? Naprawdę podstawowe "11" Bayernu i BVB zmienili się przez te 2 lata? Raczej nie.

dawid1897

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 02 maja 2013, 12:18

ewerthon pisze:
dawid91 pisze:Borussia nie ma szans.
Tak też mówiono przed tymi półfinałami w tym ja. Niestety okazało się inaczej. Bayern ma przewagę umiejętności, ale to jest finał, tutaj wszystko się może zdarzyć, co pokazała Chelsea rok temu.
No wiadomo, wydarzyć może się wszystko, ale takie gadanie do niczego nie prowadzi, lepiej zamknąć ten temat, a chyba nie o to chodzi. Bayern dostał na Białorusi od Bate, ograł go Arsenal u siebie. Najważniejsze to nie zlekceważyć rywala, bo jedynie z tym chyba mają problem Bawarczycy. Borussii jednak na pewno nie zlekceważą.

Popatrzcie na ostatnie wyniki w LM obu drużyn - Borussia wydarła w końcówce Maladze półfinał. Z Realem też nerwy w końcówce. Bayern natomiast rozjechał nas 4:0 i Barcelonę 7:0. Najskuteczniejsza drużyna w Europie nie potrafiła ich ukłuć choć ten jeden raz, to tylko świadczy o sile Bayernu, to nie była Malaga, która i tak sprawiła, że część kibiców Borussii opuściła stadion przed końcowym gwizdkiem, to była wielka Barcelona! 7:0, pogrom.
Jak się Bayern zepnie to Borussia nie będzie miała czego szukać. To moje zdanie oczywiście.
Kejker pisze:
dawid91 pisze:Już nie porównując samych piłkarzy, Bayern ma lepszego eksperta na ławce, Heynckes rozpracuje Borussię i skończy się na 3-0 dla Bayernu.
Heynckes to mierny trener. Racja, wygrywał LM, ale też potrafił spuścić klub do drugiej ligi.
A Klopp? Doprowadził drużynę do pucharu UEFA by sezon później spaść do drugiej ligi. Jupp na pewno jest lepszym szkoleniowcem. Trener potrzebuje też piłkarzy by coś ugrać, nawet najlepszy z łajzami nic nie zdziała.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2013, 12:30 przez dawid1897, łącznie zmieniany 1 raz.

FORZA JUVE!!!
Dolce Vita

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 maja 2013, 12:28

Ja obstawiam 3:2 dla Bayernu. Kolejnego finału raczej nie przegrają tym bardziej, że w tym sezonie po prostu deklasują wszystkich jak leci w lidze i LM (nie liczę drobnych potknięć w fazie grupowej). Dla Borussi sam finał jest już sukcesem, za to dla Bayernu liczy się zdobycie wszystkiego w tym sezonie. Kolejna porażka w finale LM byłaby już hańbą dla Bawarczyków.

:plflag: :juveflag: :plflag:
Skibil

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 maja 2013, 13:44

Na korzyść BVB nie przemawia absolutnie nic. Bayern ma obrzydliwe bogactwo w kadrze, ogromną przewagę w lidze, dużo bardziej doświadczonych piłkarzy i trenera. Monachijczycy przegrali 3 mecze w całym sezonie (!) a Borussie jesienią rozklepali w 11 minut.

Masz rację, pomyliło mi się, z Superpucharem.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2013, 16:28 przez Skibil, łącznie zmieniany 1 raz.

TURBOPAWEL

Juventino
Juventino
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 02 maja 2013, 13:51

Skibil pisze:Borussie jesienią rozklepali w 11 minut.
był remis, w monachium

Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 14 razy

Nieprzeczytany post 02 maja 2013, 14:37

Cabrini_idol pisze:Weidenfeller - Neuer =
Schmelzer - Alaba 2 klasy wyzej Alaba
Hummels - Dante =
Subotić - van Buyten/Boateng =
Piszczek - Lahm, Klase wyzej Lahm
Bender - Martinez, Martinez klase wyzej
Gundogan - Schweinsteiger = choc ze wskazaniem na Schwainiego
Reus - Ribery = Ribery to najlepszy skrzydlowy swiata obecnie kolo ROnaldo
Goetze - Kroos/Mueller = Mueller klasa wyzej
Kuba - Robben - Robben ze wzgledu na forme
Lewandowski - Mandzukic/Gomez =
Z całym szacunkiem, ale dawno nie widziałem tak wypaczonego porównania obu 11-stek :shock: Może dlatego, że od 2-3 lat często oglądam Bundesligę (po prostu jeden z członków mojej rodziny jest zakochany w tej lidze i non-stop ogląda Bundesligę). Widziałbym to tak:

Weidenfeller - Neuer (zdecydowanie pewniejszy, popełnia mniej błędów, ma lepszy refleks)
Schmelzer - Alaba (spora różnica, bo Schmelzer jest jednym ze słabszych ogniw Borussi)
Hummels - Dante (Hummels to obecnie TOP-5, a być może nawet TOP-3 najelpszych środkowych obrońców)
Subotić - van Buyten/Boateng (minimalnie, bo w tym sezonie Subotić nieco obniżył loty, a van Buyten gra mało, ale jak już gra to robi to zaskakująco pewnie)
Piszczek - Lahm (Lahm to dziś najlepszy boczny obrońca świata, więc nikt nie miałby z nim szans, nawet Piszczek)
Bender - Martinez (Bender po Schmelzerze to kolejne najsłabsze ogniwo Borussi)
Gundogan - Schweinsteiger (Gundogan przegrywa tylko przez kosmiczną formę Schweinsteigera, ale też jest jednym z lepszych środkowych w tym sezonie)
Reus - Ribery (inny styl gry, ale w tym sezonie nie sposób wskazać lepszego - obaj grają fenomenalnie, mają kosmiczne zagrania, strzelają i asystują jak na zawołanie)
Goetze - Kroos/Mueller (podobnie jak wyżej, obaj rozgrywają kapiralny sezon)
Kuba - Robben (Robben minimalnie przed Kubą, ale też nie jest to jakaś znacząca różnica, w tym sezonie w Bundeslidze lepiej radzi sobie chyba jednak Polak)
Lewandowski - Mandzukic/Gomez (bez wątpienia Lewy jest lepszy od wszystkich napastników Bayernu, dlatego chcą go w przyszłym sezonie w Monachium)
Klopp - Heynckes (różnica minimalna, ale jednak Heynckes jest bardziej doświadczony, lepszy taktycznie i wydaje mi się, że ciut lepiej reaguje na to, co dzieje się w trakcie meczu)

Podsumowanie: Borussia w ogóle nie odstaje w ofensywie. Obie drużyny mają niesamowitą siłę rażenia. Bayern wygrywa w środku pola, ale ma za to nieco gorszych środkowych obrońców, którzy w tym sezonie i tak wzbili się na szczyt swoich możliwości. Wygra Bayern, ale wcale nie będzie pogromu, jakiego wielu się spodziewa, choć z gry będą mieli przewagę. Typowałbym wynik 2:1 lub 2:0.

Zablokowany