Mercato (zima 2011/12)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
Virgil

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 stycznia 2012, 11:20

Jak dla mnie wzmocnienie Caceresem i Nainggolanem byłoby świetne. Szczególnie jak pozbędziemy się kilku zawodników.

- Sorensen został sprzedany (1/2 karty) za 2,5. Dobry ruch, zawodnik się ogra, szczególnie w klubie w którym będzie raczej grał. A Bologna to nie taki gigant żeby wygrać ewentualny konkurs na koperty z nami.
- Co do Caceresa to podobno Sevilla obniżyła cenę do 10,5mln, Marotta jest gotowy dać 9,5 (1,5 teraz + 8). Czyli całkiem prawdopodobne że kupimy go za 10. Cena trochę za duża (o 1-2mln) ale to bardzo uniwersalny zawodnik i potrzebny nam bardzo w kontekście lewej strony, zastępstwa dla Lichsteinera i ew. jakiegoś zamieszania w środku. Nawet w wypadku sprowadzenia lewego obrońcy w lato, transfer byłby na duży plus.
- Mam nadzieję że Behrami nie przyjdzie, Nainggolan to dużo lepsza opcja. Oddajmy Ekdala, Marrone + jakąś gotówkę (5-8mln). Świetny zawodnik, idealnie do naszej taktyki pasujący.

Judzio

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 stycznia 2012, 12:17

Co jest takiego świetnego w tym Nainggolanie? Niech ktoś opisze pokrótce, bo jakoś w meczu z nami nie widziałem z jego strony nic ciekawego.

Obrazek
jakku1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 stycznia 2012, 12:24

Judzio pisze:Co jest takiego świetnego w tym Nainggolanie? Niech ktoś opisze pokrótce, bo jakoś w meczu z nami nie widziałem z jego strony nic ciekawego.
Zgadzam sie. Zagral dobrze, ale bez szalu.

Ekdal tez zagral niezly mecz a nikt nie wpadl na pomysl, zeby szybko go sciagnac z powrotem. Widzialem mecz Cagliari z Milanem i mowiac szczerze to wtedy tez bardziej podobal mi sie Nasz (w polowie) Szwed.

Nie ogarniam tej podjarki Najnggolanem, wiec jak ktos mnie oswieci to bede naprawde wdzieczny ; )

pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 stycznia 2012, 12:35

jakku1 pisze:
Judzio pisze:Co jest takiego świetnego w tym Nainggolanie? Niech ktoś opisze pokrótce, bo jakoś w meczu z nami nie widziałem z jego strony nic ciekawego.
Zgadzam sie. Zagral dobrze, ale bez szalu
Argumentem za sprowadzeniem Nainggolana mogą być pochlebne laurki wystawiane mu przez ekspertów i portale sportowe. Natomiast ja za wiele razy w akcji go nie widziałem, a w meczu z nami grał jak ligowy szarak.
Taki transfer mógłby okazać się niezły, jakbyśmy za dużo na niego nie wydali. Natomiast jeśli kosztowałby grube pieniądze, najpewniej okazałby się drugim Matrim, czyli dobrym, ale przepłaconym zawodnikiem, niekoniecznie do pierwszego składu.

Obrazek
alina

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 17 stycznia 2012, 12:45

Ouh_yeah pisze:
pumex pisze:4) Ponoć dalej możliwy jest transfer Nainggolan'a. Cellino chce kasę + Ekdal + Marrone
O i to by był rozsądny deal. Szkoda by trochę było Marrone ale Nainggolan też jest młody [rocznik 88].
Ale tylko połówka Marrone. Szkoda by z chlopaka rezygnować całkowicie. Ekdala już przeboleję.

mateusz6

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 stycznia 2012, 12:50

Nie znam tego Nainggolana. Oferta Ekdal+Marrone to jakies 6 mln i jeszcze ma byc doplata, mam nadzieje, ze nie wieksza niz 2 mln (czyli mniej wiecej cena za Iago). To jest zawodnik o jakiej charakterystyce? Przyznam sie, ze nie ogladalem w niedziele meczu.

Pojawily sie plotki o Astorim, ktory ma przyjsc w czerwcu. Moglby przyjsc, ale za Bonucciego. Wedlug mnie defensywa zlozona z Ryska, Kielona, Barzagliego, np. Kolarova, Astoriego, Caceresa i DC wygladalaby bardzo solidnie.

Virgil

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 stycznia 2012, 12:55

Tak ale nadal bez szału, jeżeli awansujemy do LM potrzeba nam jest na gwałt 3 zawodników i to nie żadnych pół-środków jak Astori, który może być drugim Bonuccim. Nie wiadomo jak tam finanse ale potrzebni nam zawodnicy jak Hummels, Jovetic/Rossi i ktoś do zastępowania Pirlo. Oczywiście biorąc pod uwagę że Caceres (jeżeli przejdzie) będzie grał dobrze jako LO - nie będzie trzeba nikogo na tą pozycję kupować. Ale mam nadzieję że Marotta nie będzie skąpił tylko tym razem wyda np. 60mln na 3 zawodników.
Tylko ciekawe czy w ogóle będzie taka kasa, sytuację ratują bardzo możliwe transfery Melo i Zieglera.

Czyli zarobiliśmy w tym okienku już 4,5 ? ( 2,5 za 1/2 Sorensena i 2 mln za Iago). Całkiem nieźle.

alina

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 17 stycznia 2012, 13:04

mateusz6 pisze:Nie znam tego Nainggolana. Oferta Ekdal+Marrone to jakies 6 mln i jeszcze ma byc doplata, mam nadzieje, ze nie wieksza niz 2 mln
Mają juz połowę Ekdala. Na pewno więcej niż 2 mln dopłacimy jak co.
Virgil pisze:Czyli zarobiliśmy w tym okienku już 4,5 ? ( 2,5 za 1/2 Sorensena i 2 mln za Iago). Całkiem nieźle.
Z tym, że Barca skasowała bodaj 30% z transferu Iago.

pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 stycznia 2012, 13:31

Wszyscy czepiają się Marotty, że "żydzi" 1 mln więcej na Caceresa, tak jak "żydził" 4-5 mln więcej na Aguero, czy Rossiego (rzekomo). Widzę, że wszyscy są krótkowzroczni i nie do końca ogarniają, o co tutaj naprawdę chodzi.
Rzeczywistość to nie FM, tutaj każdy w piłkarskim światku patrzy na każdego. Myślicie, że nikogo to nie obchodzi, że chcemy kupić Martina z Sevilli? Jeśli ulegniemy Sevilli i zgodzimy się na ich kwotę, każdy kolejny klub, od którego będziemy chcieli kupić jakiegoś grajka będzie wodził nas za nos i windował ceny, bo "mamy miękką faję". W końcu ulegliśmy Sevilli i przystaliśmy na ich kwotę, więc można nas <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> jeszcze nie raz.
Jest pełno analogicznych sytuacji na poparcie mojej tezy, np. kiedy City obiera sobie na cel jakiegoś piłkarza, cena idzie za niego o 60-100%, bo każdy wie że szejki nie skąpią groszem.

jakku1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 stycznia 2012, 13:35

Alina: Tak czy siak mamy juz 4m ; )

http://www.tuttojuve.com/?action=read&idnotizia=78479

Wlasnie pojawilo sie info o przymiarkach na lato. I oprocz nazwisk, ktore znamy juz, poniewaz pojawialy sie czesciej lub rzadziej w prasie (Damiao, Kolarov, Higuain), otrzymalismy kolejne: Lavezzi.

Gracz Napoli podobno na klauzule odejscie ustanowiona na 31m. Ja bym sie nie wahal i wydal taki hajs na tego gracza - to jest najlepszy pilkarz niebieskich, bez Niego druzyna traci 50% wartosci w ataku, w dodatku idealnie by pasowal do taktyki Naszego trenera - jest szybki, zadziorny, nigdy nie odpuszcza.

Kusi jeszcze Jovetic, ktory faktycznie bardzo czesto przypomina mlodego Del Piero. Najlepiej byloby miec ich obu - jesli mialbym wybierac pomiedzy graczem Violi a Argentynczykiem, to wybor bylby naprawde ciezki.

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 stycznia 2012, 13:39

pumex pisze:w meczu z nami grał jak ligowy szarak.
W meczu z nami totalny piach zagrał Boateng, pewnie to szarak. Za to Pandev strzelił Nam bardzo ładne dwa gole, ja bym go wziął. :think:
Nainggolan to jeden z ciekawszych pomocników we Włoszech (z tych grających w klubach niższej części tabeli i tym samym realnym do kupienia za rozsądne pieniądze). Jest młody a umiejętności już posiada spore. Wszędobylski, walczak, potrafi też pociągnąć do przodu, kropnąć z dystansu albo ładnie podać. Szczerze mówiąc wydaje mi się, że już niedługo może być lepiej ułożonym piłkarzem niż wiecznie "podjarany" Vidal, który większość piłek zagrywa "na pałę".

Ale to subiektywna opinia. Ja się nie znam.
alina pisze:Ale tylko połówka Marrone. Szkoda by z chlopaka rezygnować całkowicie.
Niby szkoda, ale popatrz - Marrone jest tylko dwa lata młodszy od Belga.
pan Zambrotta trafił w sedno. Zasadniczo po co w ogóle negocjacje skoro nie można się targować? Po co Nam Marotta jak równie dobrze Pan Heniek od oświetlenia może pojechać do Madrytu i kupić Aguero po klauzuli odejścia albo Caceresa za tyle ile chce Sevilla.

Virgil

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 stycznia 2012, 13:53

Panie Zambrotta masz całkowicie rację, tylko nikt nie mówi aby za każdym razem się uginać tylko z Marottą jest ten problem że on robi to zawsze a z drugiej strony kiedy kasy nie było lekką ręką wydał 12mln na Martineza czy wykupił beznadziejnego Mottę za 4mln (bo np. kwotę i formę płatności za Bonucciego można wybaczyć, gdyż to był bardzo dobrze zapowiadający się obrońca). Nie raz opłaca się dać te 3-4 miliony nawet powyżej wartości za jaką chciałoby się kupić i na tym skorzystać. Ogólnie twarde prowadzenie polityki transferowej mi się podoba, ale nie za każdym razem. Raczej jeżeli dalibyśmy te 4 miliony więcej za Rossiego to nagle nikt nie zawyżał by nam cen, jeżeli w reszcie negocjacji Marotta byłby twardy.

Z taką polityką to nigdy nie przeprowadzimy szybko żadnego transferu i ciężko nam będzie wyciągnąć kiedykolwiek jakąkolwiek gwiazdę bo za tych zawodników zazwyczaj się przepłaca.

Osobiście z dwójki Jovetić-Lavezzi wolałbym tego pierwszego, ale obaj to świetni piłkarze. Chociaż jestem pewien że Lavezzi do nas nie trafi tylko jeżeli odejdzie to za granicę.

Bartek88

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 stycznia 2012, 14:00

Widze, ze Tottenham widzi w Iago jakis duzy potencjal bo po zakupie od razu zostal wypożyczony.
Wszyscy czepiają się Marotty, że "żydzi" 1 mln więcej na Caceresa, tak jak "żydził" 4-5 mln więcej na Aguero, czy Rossiego (rzekomo). Widzę, że wszyscy są krótkowzroczni i nie do końca ogarniają, o co tutaj naprawdę chodzi.
Ja sie czepiam, poniewaz przy kupowaniu zydzi kazdego eurocenta a przy sprzedazy traktuje nasze finanse jako worek bez dna.

//EDIT:1
alina pisze:Nie gadam o statach. Pytałem kiedy był ostatni błąd przed meczem z Cagliari i jak dotąd nie odpowiedziałeś.
Specjalnie dla Ciebie sciagnalem i obejzalem powtorke meczu z Lecce. O to, co zmascil bonucci:

Kod: Zaznacz cały

2&#58;37 - podanie
5&#58;40 faul
21&#58;51 - glupi faul - zlapal za noge przeciwnika jak sie wywrocil
42&#58;16 - faul 
43&#58;00 - za pozno sie ruszyl, przez co nie bylo spalonego, na nasze szczescie sedzia go odgwizdal.
56&#58;59 - opuszczenie krycia wychodzącego zawodnika Lecce 15 metrow przed naszą bramką
63&#58;00 - przyjecie pilki dla przeciwnika przed naszym polem
82 - kogo on tutaj sobie kryl? Powietrze? 
Ale zeby byc obiektywny,to i owszem, mial kilka dobrych interwencji. Ale prawdziwego obronce poznaje sie po tym, nie ile sytuacji wybronil tylko ile błedow popelnil. A ja tutaj widze conajmniej 6-7.
I jeszcze mi cisnienie skoczylo, widzac ponownie strzal Matriego, wielkiego waszego miszcza :lol:. W bramkarza...

KLIK ==>www
Zbyniu

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 17 stycznia 2012, 15:34

Dawno się nie udzielałem w temacie naszych transferów dlatego dzisiaj troszkę naskrobie. Po pierwsze trochę śmieszy mnie wasze podejście do transferu Caceresa. Każdy pisze, ze gość nie jest wart 11 milionów. Może i owszem ale pod uwagę należy wziąć kilka czynników. Po pierwsze jest to podstawowy zawodnik swojego klubu co jak wiadomo zawsze podnosi cenę. Po drugie jego uniwersalność jest bardzo ważnym atrybutem jego ceny. Po trzecie z tego co wiem w klauzuli jego sprzedaży jest coś o iluś procentach oddawanych Barcelonie po jego transferze, a to powoduje, że Sevilla chcąc zarobić tyle ile jest faktycznie wart musi sprzedać go drożej gdyż część kasy oddaje. Po czwarte i chyba najważniejsze... wejście w świat piłki nożnej multimiliarderów spowodowało straszne zawyżanie cen i po prostu takie są teraz wymogi rynku.. chcąc dostać gracza nie z najwyższej półki ale solidnego i na pewno podnoszącego jakość naszego zespołu musimy liczyć się z kosztami. Cieszy mnie, że Marotta chce zbić z ceny ale nie dziwcie się, że potrzeba wyłożyć takie pieniądze na Martina.

Gdyby jednak nie udało się sprowadzić Caceresa, optuję za sprowadzeniem obrońcy z europejskim paszportem, a miejsce non EU wykorzystać na Guarina. Taki zawodnik byłby bardzo dużym wzmocnieniem gdyż wprowadziłby rywalizację w środku pola bo spokojnie mógłby powalczyć o 1 skład. Mimo wszystko nawet sprowadzenie zawodnika Porto nie jest jedynym potrzebnym wzmocnieniem środka pola. Ostatnie mecze pokazują, że nasi zawodnicy są wyraźnie przemęczeni co powoduje spadek ich formy. Nie może to dziwić biorąc pod uwagę, że gramy 3 środkowymi pomocnikami, a takich do gry mamy raptem 4. No 5 jeśli doliczymy Marrone. Dlatego uważam, że na pozycję środkowego pomocnika przydałyby się ze 2 wzmocnienia. Może nazwiska pozostałych graczy jakimi się interesujemy nie powalają mimo wszystko przydałby się któryś z nich nawet jako typowa zapchajdziura.

Na włoskich serwisach wyczytałem dzisiaj, że ponoć skierowaliśmy także swoje oczy na Diego Godina. Myślę, że jest to ciekawa opcja w razie niewypału z Caceresem. Godin to także Urus, jednak jego przewaga nad Martinem to hiszpańskie obywatelstwo co automatycznie sprawia, iż mamy miejsce na walkę o Guarina. Gdyby jednak to Godin do nas dołączył prawdopodobnie do końca sezonu gralibyśmy z Chielinim na lewej stronie. Z jednej strony to nie jest jego optymalna pozycja, z drugiej zaś uwarstwienie takie byłoby bardzo elastyczne, gdyż z ofensywna grą Lichsteinera na papierze byłoby to 4 3 3, patrząc na poszczególnych zawodników bardziej 3 4 3, zaś w obronie najczęściej 4 5 1, taka elastyczność taktyki jest bardzo ciekawa opcją.

Co do napastników to po przyjściu Borriello, wątpię by ktoś jeszcze dołączył i jeżeli Matri nie złapie formy lub Quagiarella go nie wygryzie pokazując wyższa formę może być ciężko.

Na koniec trochę o bardziej perspektywicznych graczach. Może zacznę od oficjalnego już info o sprzedaży Iago Falque Silvy. Według mnie jest to kolejny zawodnik, który nie dostał szansy na jaką zasługiwał tym co prezentował zarówno w Primaverze jak później na wypożyczeniu w Villarreal B, kończąc na tym co pokazywał w sparingach przedsezonowych już w naszej drużynie. No nic jak to mawiają kości zostały rzucone i nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem aczkolwiek szkoda, że nie dostał szansy gdyż byłem wielkim zwolennikiem jego talentu. Kolejna sprawa to przejście Sorensena do Bolonii o ile to prawda to denerwujące, że jest to kolejna współwłasność. Chłopak jest młody zdolny i wolałbym by to było zwykłe wypożyczenie no ale najważniejsze, że dostanie szansę ogrania się. Bardzo dobry sezon rozgrywa także Ciro Immobille. Aczkolwiek chłopak ten powinien dostać jeszcze rok szansy(po zakończeniu tego sezonu) w zespole Serie A. Może przedłużenie wypożyczenia jeśli Pescarze uda się awansować? Byłoby fajnie bo wiedzielibyśmy czego można się po nim spodziewać w najwyższej klasie rozgrywek.

Co do zawodników innych klubów, którymi rzekomo się interesujemy. Dzisiaj wyczytałem o 2 zawodnikach młodych i bardzo perspektywicznych. Pierwszy z nich to urodzony w 1992 roku pomocnik Fc Basel, którym oprócz nas zdążył zainteresować się Manchester United. Mowa o zawodniku, który nazywa się Granit Xhaka. Szczerze powiem, że nie wiem jak dokładnie gra ten chłopak. Ale jeżeli Basel rozegrało naprawdę świetne mecze w Lidze Mistrzów a zawodnik ten wybiegał ciągle w podstawowym składzie imponując Alexowi Fergusonowi swoją grą Przeciwko United to może być naprawdę ciekawy grajek. Drugi młody zawodnik, o którym dzisiaj wyczytałem to środkowy obrońca As Saint-Etienne Kurt Zouma. Zawodnik ten w obecnym sezonie Ligue 1 wystąpił dotychczas 11 razy z czego 6 w podstawowym składzie. Może to nie powala biorąc pod uwagę, iż we Francji rozegrano już 20 kolejek ale najważniejszą sprawą jest to, że zawodnik ten jest urodzony w 1994 roku, a więc dopiero w tym roku skończy 18 lat. Warto też dodać, że Etienne ma dość solidną obronę i w 20 meczach stracili 21 goli. Podkreślenia wymaga także fakt iż obrońca ten mimo, iż nie grywa w każdym meczu strzelił już 2 gole. Obaj ci zawodnicy wydaja się być bardzo interesujący i perspektywiczni ale wiadomo jak to u nas z młodymi bywa.

Na zakończenie wszystkim lubiącym śledzić młodych i perspektywicznych graczy polecam załączyć Eurosport 2 gdyż drużyna Juventusu u17 rozegra finał przeciwko PSG u17 w turnieju Al Kass International U17 Cup(Początek relacji zaplanowany był na 15:30). Jeżeli ktoś śledził ten turniej wie, że można wypatrzeć było tam kilku ciekawych młodzików. W naszej drużynie chociażby: Pol Tena Garcia, Federico Mattiello (lider klasyfikacji strzelców) czy Dejan Danza. Mimo wszystko jednak chłopak, który najbardziej mi zaimponował gra w zespole dzisiejszych rywali. Adrien Rabiot Provost bo o nim mowa to fantastycznie zapowiadający się pomocnik i sądzę, że już niebawem zrobi się o nim głośno.

Uff ale się spisałem liczę, że ktoś przeczyta całość hehe :)

Edit 1:

dla nie posiadających Eurosportu 2 w TV:

http://www.vipbox.tv/watch/28369/1/al-k ... final.html

meda11

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 stycznia 2012, 15:49

Bartek88 pisze:
Ja sie czepiam, poniewaz przy kupowaniu zydzi kazdego eurocenta a przy sprzedazy traktuje nasze finanse jako worek bez dna.
Ze wszystkich zawodników pożegnanych już za Marotty wymień ze dwóch, trzech, których można by lepiej sprzedać. Wszyscy bez wyjątku jechali po tych zawodnikach, a to że wiecznie słaba forma, że za starzy, że za wysoka pensja, że karykatura piłkarza, że wypalony, że skłócony z kibicami, że stale kontuzjowany, że... Rozumiem, że Ty lub wskazany przez Ciebie dyrektor sportowy sprzedałby Zebine za 10 mln &#8364; do City, Sissoko za 15 do Barcelony, Camoranesiemu znalazł miejsce w zespole Fergusona i jeszcze zkasowałbyś z 7-8 baniek, a Poulsena posłał jako tajnego agenta do interu za kolejne 12 melonów. :angry:

Obrazek
Zablokowany