Mercato (Zima 2017)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 lutego 2017, 17:10

kubraczek pisze:Ja jestem przeciwnikiem Berardiego. Nie podoba się nam jego podejście. Chłopak ma problemy z gorącą głową. Po co nam ktoś taki?
Za 25 mln E wolę kogoś takiego niż Pjacę, który ma problemy ze zrobieniem dobrej akcji lub strzeleniem gola. Doskonale zdaję sobie sprawę skąd się bierze niechęć do Włocha. Zwyczajnie przez kontekst pieniędzy przywiązuję do tego mniejszą wagę.
Virgil pisze:Alves + Lichsteiner to za mało, za staro,za słabo

Jeden z nich + np. Darmian wygląda już dużo lepiej.
Naprawdę jestem ciekawy, który z nich poleci. Jak dla mnie sprawa cały czas otwarta. Obaj nie zachwycają na boisku, ale przed nami jeszcze parę miesięcy gry.

Darmian to w porządku opcja, choć widziałbym u nas kogoś kto lepiej radzi sobie pod bramką rywala.

Poprostu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy

Nieprzeczytany post 06 lutego 2017, 17:12

Arbuzini pisze:
Prędzej od Sancheza ujrzymy u nas Lacazette'a, chociaż ja cały czas jestem zdania, że powinien się u nas zameldować Berardi (dobrze broni i rozgrywa). Szczególnie, że w jego kontekście ciągle wspomina się kwotę 25 mln E. Każdy chyba lubi inwestycje w atak, ale o sypnięcie pieniążkiem aż proszą się pomoc i prawa obrona.

Serio wierzysz w Lacazette'a ? Przecież to wydatek rzędu 70 baniek?

Prawa obrona to obowiązek na lato. Alves i Licht to obecnie cieniasy i potrzebujemy tam jakiegoś kozaka. Chciałbym Berardiego zobaczyć u nas ale nic na siłę. Jak nie on to proszę o Bernardo Silvę

:pray: :pray: :pray:

Poulinho

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 lutego 2017, 17:18

Wątpię, że cena Francuza to 70 mln, szczególnie po jego ostatnim stwierdzeniu, iż to jego ostatni sezon w Lyonie. Myślę, że 40-50mln to już będzie wystarczająca suma. Nie powinno to stanowić dla nas problemu, szczególnie, że jego przyjście należy raczej rozpatrywać jako zastępstwo dla Mandzukicia, a jeśli on odejdzie do Chin to pewnie za kilkanaście milionów o ile nie więcej, skoro za Hernanesa chcą dać ok 10 mln;)

Robaku

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 lutego 2017, 17:21

Arbuzini pisze: Jeden z nich + np. Darmian wygląda już dużo lepiej.
Naprawdę jestem ciekawy, który z nich poleci. Jak dla mnie sprawa cały czas otwarta. Obaj nie zachwycają na boisku, ale przed nami jeszcze parę miesięcy gry.

Darmian to w porządku opcja, choć widziałbym u nas kogoś kto lepiej radzi sobie pod bramką rywala.[/quote]

ja się nie zdziwie jeśli obaj polecą. Ale tylko w przypadku ciekawych ofert. O Lichym wiadomo, mówi się od dawna. Agresti mówi, że nie zdziwi się jeśli Alves trafi do Chin.
Mamy młodych - Lirola, ale dużo większe wrażenie robi na mnie Spinazzola. Poza tym gdzieś tam DeSciglio. Zobaczymy co nasi wymyślą.

Atalanta 16/12/12 ; Lechia Gdańsk 29/07/15 ; Bologna 19/02/16; Dinamo Zagrzeb 27/09/16; Roma 17/12/16; Napoli 2/04/17; Barcelona 22/11/17; Crotone 26/11/17; Lazio 27/01/19; Atletico 10/08/19; Lecce 29/10/22; Fiorentina 5/11/23; Lille 5/11/24
szymken

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 06 lutego 2017, 17:30

Lacazette za 70 mln ? Wątpię. Bardzo go lubię, ale nijak go teraz u nas nie widzę, jeśli faktycznie będziemy się bawić 4-2-3-1. Na tej 10 jeszcze by mógł grać, ale to chyba tylko jakby Dybala miał grac na skrzydle, to średnie rozwiązanie.

W kwestii gry skrzydłami bardziej Berardi i ktoś typowo na lewą stronę by się przydał, bo jak Mandzu robi świetną robotę , to chyba raczej przy stałym przejściu na ten system, potrzebny by tam był jakiś typowy skrzydłowy. I tak sobie myślę nad jednym nazwiskiem... Martial. Nie pamiętam czy akurat był w na tej liście słynnej, ale chyba byliśmy nim zainteresowani. Koleś u Mou jest ponoć skreślony, tym bardziej , że mowa o Griezmannie w lecie w United. Siedzi permanentnie na ławce, coś tam w pucharach dostaje, ale jak na to co grał w tamtym sezonie to ogony. Koleś ma potencjał mega. Tylko dwa problemy. Pierwszy- United, którzy po transferze Pogby będą chcieli nas wydoić, drugi to charakter Martiala, który ponoć jest trudny. Nie wiem na ile to pokłosie zabrania numeru bez powiadomienia przez Ibre, a na ile on sam. Niemniej mi się ta opcja widzi :)

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 lutego 2017, 17:41

Poprostu pisze:Serio wierzysz w Lacazette'a ? Przecież to wydatek rzędu 70 baniek?
Tyle to mu chcą w klauzuli zapisać więc powinien kosztować mniej. I nie, nie wierzę w jego przyjście, tak samo jak nie wierzę w jeszcze mniej prawdopodobnego Sancheza. Moje zdanie zmieniłaby sprzedaż Dybali.
Robaku pisze:Mamy młodych - Lirola, ale dużo większe wrażenie robi na mnie Spinazzola. Poza tym gdzieś tam DeSciglio. Zobaczymy co nasi wymyślą.
Lirola nie miał jeszcze 20. urodzin. To totalny młokos i nawet piłkarze ofensywni stosunkowo rzadko wybijają się już w tym wieku. Ja tam jestem bardzo zadowolony, że przechodząc prosto z Primavery stał się podstawowym prawym obrońcą cieniującej, ale wcale nie słabej drużyny Serie A. Najlepiej dla wszystkich będzie jak pozostanie na tym dwuletnim wypożyczeniu w Sassuolo. Spinazzola jest od niego o 4 lata starszy i w Atalancie także ma zostać do 2018. Tutaj mam już poważne wątpliwości, czy tak powinno się stać. Nie śledzę jego poczynań, ale jeśli myślimy o nim na poważnie to w lecie powinien być odpowiedni moment na powrót. Faktycznie daje radę?

kubraczek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 lutego 2017, 17:45

Arbuzini pisze:
kubraczek pisze:Ja jestem przeciwnikiem Berardiego. Nie podoba się nam jego podejście. Chłopak ma problemy z gorącą głową. Po co nam ktoś taki?
Za 25 mln E wolę kogoś takiego niż Pjacę, który ma problemy ze zrobieniem dobrej akcji lub strzeleniem gola. Doskonale zdaję sobie sprawę skąd się bierze niechęć do Włocha. Zwyczajnie przez kontekst pieniędzy przywiązuję do tego mniejszą wagę.
Póki co Pjaca ma problemy z ogarnięciem taktyki, ale zobaczymy jak pójdzie mu druga część sezonu, bo większość pierwszej zmarnował. Na razie wstrzymam się z porównywaniem go do Berardiego, który gra czwarty sezon w Sassuolo.

Berardi ma bardzo duży problem w celności podań - w ciągu czterech sezonów raptem ~70 %. Do tego dochodzi ~10 żółtych kartek i 1 czerwona. Jakoś nie wyobrażam sobie, żeby Berardi był w stanie pogodzić się z rolą rezerwowego.

Motoryzacja to nasza pasja - https://moto-przestrzen.pl/
Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 lutego 2017, 18:29

kubraczek pisze:Póki co Pjaca ma problemy z ogarnięciem taktyki, ale zobaczymy jak pójdzie mu druga część sezonu, bo większość pierwszej zmarnował. Na razie wstrzymam się z porównywaniem go do Berardiego, który gra czwarty sezon w Sassuolo.
Porównanie jak najbardziej słuszne, bo obaj to podobny koszt i zapewne właśnie przez decyzję Berardiego trafił do nas Pjaca.
kubraczek pisze:Berardi ma bardzo duży problem w celności podań - w ciągu czterech sezonów raptem ~70 %.
A kto w Sassuolo nie ma? Zaza, Sansone, Politano, Ragusa, Matri. Wyjątek stanowi Defrel. Tak to wszyscy w tej drużynie mieli lub mają podobne liczby.

Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 14 razy

Nieprzeczytany post 06 lutego 2017, 18:54

Tolisso ma za to u mnie minus. Idiotyczne wejście w środku boiska, za które powinien otrzymać zawieszenie. Kojarzy mi się to z bezsensownymi ostrymi wejściami Camoranesiego w końcówkach meczów, w których przegrywaliśmy. Lyon wtedy przegrywał już 0:2 i była 92 minuta.

mzm

Dortmundczyk
Dortmundczyk

Nieprzeczytany post 06 lutego 2017, 19:38

70% celności? No bez przesady, to chyba nie jest jakiś dramat. Przypomnę, że mówimy o zawodniku ofensywnym, który musi szukać trudnych, ryzykownych rozwiązań, a nie oddawać piłkę najbliższemu.

Ja też nie wierzę w 70 milionów za Lacazette'a. Powiedzmy sobie uczciwie, to już nie młody zdolny 21 latek - gość do letniego okienka będzie miał już skończone 26 lat. Doświadczenie w europejskich pucharach czy nawet kadrze (jakkolwiek mocno obsadzona by ona nie była) też dość mizerne. Do tego nie gra nawet w TOP4 najmocniejszych lig świata, a statystyki w Lyonie ma dobre, ale jak na napastnika z pewnością nie jakieś powalające. No i kluczowa sprawa: kontrakt, który wygasa w 2019 roku. Dwa lata do końca kontraktu to może jeszcze nie rok, ale to już jest okres, w przypadku którego nikt astronomicznych kwot proponować nie będzie, szczególnie przy woli odejścia zawodnika. Bo jak Lyon nie sprzeda go tego lata, to od tej pory potencjalna cena będzie już tylko malała, jak dobrze by nie grał.

Juvefanatp

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 06 lutego 2017, 20:14

kubraczek pisze:Berardi ma bardzo duży problem w celności podań - w ciągu czterech sezonów raptem ~70 %. Do tego dochodzi ~10 żółtych kartek i 1 czerwona. Jakoś nie wyobrażam sobie, żeby Berardi był w stanie pogodzić się z rolą rezerwowego.
Problem z celnością, to żaden problem. Berardi nie raz, nie dwa, nie trzy pokazywał, że kiedy jest potrzeba by piłki nie stracić, to tego nie zrobi. U nich taka skuteczność, bierze się ze sposobów rozgrywania piłki. Jak już dojdą w ataku pozycyjnym pod bramkę przeciwnika, to zagrywają ryzykowanie, zamiast rozegrać ponownie przez obronę, bo przy tej jakości piłkarzy nie ma pewności, czy uda się ponownie wyprowadzić piłkę pod pole karne. Też bardzo mało grają do tyłu, więc siłą rzeczy skuteczność podań musi im spadać.

Co do kartek, to należy bardzo mocno oddzielić czerwa jakie dostał od całej reszty. Czerwone kartki faktycznie za głupotę i tylko tą z Genoą da się w małym stopniu usprawiedliwić (po faulu jeszcze nadepnęli mu na palce), ale nie jest to coś z czym nie można by sobie poradzić. Natomiast jako człowiek, który ogląda bardzo dużo Sassuolo, mogę jasno, z całą stanowczością napisać, że problem żółtych kartek nie istnieje. Wydaje mi się, że w mediach zostało to wyciągnięte jakby rykoszetem, przy okazji właśnie tych niesławnych czerwonych. Zacznijmy od tego, że Zaza i Sansone również łapali dużo upomnień, a wynikało to tylko i wyłącznie z przykazania Di Francesco, by agresywnie naciskali przeciwników, gdy ci zechcą wyprowadzić szybki atak. Jako, że Berardi udziela się w takiej pracy najwięcej, to też łapał ich większą ilość. Dodatkowo chłop pokutuje za złą opinię i nie raz dostawał kartkę, na którą kompletnie nie zasłużył (w pamięci mam 3 sytuacje, w których dostał żółtą za nic). Dlatego nie rozumiem tego medialnego szumu. Naprawdę problemem jest, to że dostaje żółte kartki bo próbuje powstrzymać kontratak? Zresztą, Marotta chciał go i dwa lata temu i rok temu, więc chyba tez nie bardzo zwraca uwagę na akurat ten aspekt.

Co do roli rezerwowego, to najpewniej masz rację. Również nie wyobrażam sobie by pogodził się z rolą rezerwowego. Tylko tu chodzi raczej o długotrwałe przyspawanie do ławki, niż nie otrzymanie pierwszego placu już w dniu przybycia do nowego klubu. Przecież nawet jego agent powiedział, że Mimmo nie oczekuje pierwszego składu a jedynie szans by mógł się zaprezentować. Pewnie jakby przez sezon/dwa dalej ważne spotkania zaczynał na ławce, to by odszedł.

Vincitore

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 lutego 2017, 20:16

Ostateczna cena za Hernanesa - 8 mln z góry + 2 w bonusach.

OTO JEST DZIEŃ, KTÓRY DAŁ NAM PAN. :cooler:

Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 14 razy

Nieprzeczytany post 06 lutego 2017, 20:23

Vincitore pisze:Ostateczna cena za Hernanesa - 8 mln z góry + 2 w bonusach.

OTO JEST DZIEŃ, KTÓRY DAŁ NAM PAN. :cooler:
Czekam na oficjalkę, jakby miał przyjść ktoś ważny :prochno:

To niebywałe, że taki Hernanes przychodził do nas jako rezerwowy, nie za free i od razu dostał kontrakt 3 mln. Przecież u nas w tej chwili zarabia tyle Cuadrado i Dybala, a mniej niż Hernanes dostaje m.in. A.Sandro :redface:

Evra 2,5 mln + Hernanes 3 mln i mamy na podwyżkę dla Dybali :spiteful:

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 lutego 2017, 22:19

mzm pisze:statystyki w Lyonie ma dobre, ale jak na napastnika z pewnością nie jakieś powalające.
Obecnie jest drugim strzelcem w liczących się europejskich ligach. Wszystko wskazuje, że trzeci sezon z rzędu skończy z liczbą ponad 20 goli na koncie. Jak na zawodnika do wyciągnięcia to są naprawdę przekonywujące statystyki, ale ciągle nie czyni go to zawodnikiem, za którego ktoś lekką ręką da 70 mln E. To "raptem" 20 mln E mniej niż za Igłę, którego Juventus nie był w stanie wyciągnąć w żaden inny sposób. Prędzej ktoś takie pieniądze wyda na Lukaku.

@Juvefanatp
Dodatkowo panuje przekonanie, że odmówił Juventusowi, dlatego że chciał dołączyć do Interu. Tak naprawdę nie chciał zmienić klubu, gdyż w Sassuolo poproszono go pozostanie i pomoc w Lidze Europejskiej. Dobrze czuli pismo nosem, że bez niego będzie bryndza tylko nikt nie przewidział, że Berardi tak poważnie połamie się na samym początku sezonu. Ile dawał im póki był zdrowy to już każdy wie.
Jak to się mówi - do trzech razy sztuka. Obstawiam, że w lecie będzie ostatnie podejście po Berardiego i jeśli z jakiś powodów nie będzie go u nas po tym okienku to ostatecznie go sobie odpuścimy.

Shadow Marshall

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 lutego 2017, 22:55

Juvefanatp pisze:
kubraczek pisze:Berardi ma bardzo duży problem w celności podań - w ciągu czterech sezonów raptem ~70 %. Do tego dochodzi ~10 żółtych kartek i 1 czerwona. Jakoś nie wyobrażam sobie, żeby Berardi był w stanie pogodzić się z rolą rezerwowego.
Problem z celnością, to żaden problem. Berardi nie raz, nie dwa, nie trzy pokazywał, że kiedy jest potrzeba by piłki nie stracić, to tego nie zrobi. U nich taka skuteczność, bierze się ze sposobów rozgrywania piłki. Jak już dojdą w ataku pozycyjnym pod bramkę przeciwnika, to zagrywają ryzykowanie, zamiast rozegrać ponownie przez obronę, bo przy tej jakości piłkarzy nie ma pewności, czy uda się ponownie wyprowadzić piłkę pod pole karne. Też bardzo mało grają do tyłu, więc siłą rzeczy skuteczność podań musi im spadać.
True. U nas np sporo graczy ma celność podań ponad 80%, a obrona to pewnie ponad 90% bo głównie wymieniają piłki między sobą czy np Barzagli większość piłek podaje do Bonuca lub Stefana/Cuadrado - najbliższych kolegów z drużyny. Nie ma co panikować.

Zablokowany