Mercato (2012-2014)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
bramek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 kwietnia 2012, 16:00

Podnosiłem ten temat już kiedyś, ale zostałem lekko olany za ten pomysł. Odnosiło to się wtedy chyba jako Rossiego na szpicę. I dużo osób podnosiło argument, że nie jest On typową "9". Wczoraj w trakcie transmisji komentatorzy też zauważyli że najlepiej pasowałby do drużyny ktoś pokroju Suareza. Mocny fizycznie, dobra technika i dość kreatywny

Castiel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 kwietnia 2012, 16:05

Arbuzini pisze: Oglądam sobie te nasze mecze i dochodzę do wniosku, że my wcale nie potrzebujemy typowej 9. Nie gramy na typowego wieżowca-ścianę, a wymienność pozycji w zespole jest tak duża, że w ataku nie tworzy się dziura nawet, kiedy napastnicy (napastnicy) nie grają wysoko wysunięci.
No...nie gramy tak. Nam trzeba napastnika, który wykorzysta sytuacje, które mu się nadarzą. Oglądając skróty z meczów z tego sezonu to mając w składzie takiego Cavaniego dla przykładu mielibyśmy tych goli strzelonych tak przynajmniej 70. On nie jest takim kołkiem, który dokłada nogę. Jest na prawdę dobrym napastnikiem i dając za niego pieniążki i Matriego nikt nie miałby do zarządu żalu. Sytuacji bramkowych w meczu mamy przynajmniej kilka, a tak na prawdę to do bramki wpadają nieliczne. Przypomina mi się pierwszy mecz z Fiorentiną wygrany 2:1 i mnóstwo niewykorzystanych sytuacji.

alina

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 23 kwietnia 2012, 16:08

ewerthon pisze:
alina pisze: Obaj piłkarze wchodzą w skład grupy, która w mojej ocenie bywa niedoceniana. Fakt, że nie kupił ich Marotta niejako dowodzi, że nie fapię nad każdym jego transferem. Nie przypominam sobie też bronienia cienkiego jak barszcz Elii.

Aquilani, którego akurat wymieniłeś, jest argumentem na moją korzyść. Przecież krytykowałem Marottę za odpuszczenie romanisty w ostatnie lato.
O Eli nic nie mówiłem. Natomiast uważałem, że Marotta dobrze zrobił nie wykupując go. Chodziło mi o to, że czasem niektórych piłkarzy bronisz trochę na siłę. Wyciąganie mało znaczących statystyk jest tego przykładem.
Jedni wolą kilkukrotnie napisać, ze piłkarz X jest słaby a inni wolą dorzucić staty do argumentacji.

Skoro użyłeś słów "czasem" i "niektórych" to w sumie mogę przytaknąć.
ewerthon pisze:
alina pisze:Wymienione wyżej przykłady świadczą o tym, że Twoja teoria średnio trzyma się kupy. Teza, jakobym był jedynym broniącym Marotty też średnia, bo np. kilka stron wcześniej Tacchinardi broni Motty i Bonuca. Potem odzywa się Jakku, @D@Ś ma Marottę w avatarze...Długo by wymieniać.
Gdzie ja coś takiego napisałem? Wmawiasz sobie coś.
Napisałeś, że "poza mną nie widzisz innych marottofanów".
@D@$ pisze:@alina - Wczoraj Lipiński na Canalu zdaje się podzielał twój pogląd na temat De Ceglie w kadrze.
"I believe in Paolo De Ceglie" 8)

Na Euro pewnie nie pojedzie, ale na bank w tym roku zadebiutuje.
Supersonic pisze:Czy prawdą jest, że Lewandowski w śniadaniu w TVN, lub czymś pokrewnym, powiedział, że blisko mu do Juventusu?

Co w ogóle sądzicie o Lewym, fakt, że jest Polakiem zniekształca mi obraz sytuacji :-D
Lewy nadaje się jak najbardziej. I się zastawi i strzeli i poasystuje kolegom.

Kucharski chce tych 5 mln € i klauzuli 22 mln. Teraz Lewy dostaje 1,5 mln i Borussia podobno zgodzi się to podwoić. Z chęcią odejścia bedzie ciężko, bo np Hummels powiedział ostatnio "Niby gdzie miałbym odejść?"

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 kwietnia 2012, 16:12

Rossi teraz połamany, ale jak był zdrowy to generalnie fizycznie/siłowo wypadał bardzo dobrze.

Cavani oczywiści bardzo dobrze pasuje do wizji Conte. Najciężej pracujący snajper w całej Serie A. Do tego jest gwarantem ~20 bramek zdobytych z gry.

Myślę, że nawet Jovetic dałby radę na szpicy po drobnym przeszkoleniu u Conte. Zresztą on teraz w Violi też często gra najbardziej wysuniętego napastnika.

Dtmiu

Katalończyk
Katalończyk
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 kwietnia 2012, 16:17

Według mnie potrzebujecie uzupełnienie obrony, niezłego pomocnika i gwiazdę napastnika. Pomoc macie absolutnie genialną, jednak ma ona ten jeden feler że jest w niej tylko trzech muszkieterów i dalej długo długo nic, więc przydałby się ktoś na poziomie, bo nie wierzę że cały kolejny sezon obędzie się bez kontuzji. Obrona radzi sobie bardzo dobrze, do tego możecie zmieniać się między 4-3-3 a 3-5-2 więc wydaje mi się że wystarczy jakiś nienajgorszy gracz który jednak będzie mało kosztował, takie uzupełnienie obrony. W takim przypadku pozostaje nic innego jak ściągnąć jakiegoś świetnego napastnika i nie wahać się by wydać te 30-35 mln. Teraz jest wszystko pięknie, fajnie ale wydaje mi się że w przyszłym sezonie, kiedy będziecie grać na dwóch ważnych frontach, to ktoś taki jest wręcz konieczny. Twierdzę że nie jest to jakaś FM-owa wizja, a całkiem realny scenariusz. Uwzględniam tu też oczywiście sprzedaż kilku graczy, mowa tu o tych którzy są na wypożyczeniu bądź cały sezon siedzą na ławie. Wtedy niby bilans wychodzi na +-0 ale rzeczywista kadra poszerza się o 3 zawodników.

Aczkolwiek to wszystko tylko wizja i zobaczymy jak to będzie.

deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 kwietnia 2012, 16:21

Arbuzini pisze:Rossi teraz połamany, ale jak był zdrowy to generalnie fizycznie/siłowo wypadał bardzo dobrze.
Drugi raz, o ile dobrze pamiętam, w przeciągu... ilu?, ośmiu miesięcy? Mooocno ryzykowne byłoby jego kupno. Dwie tak poważne kontuzje, jak jego każą naprawdę mocno zastanowić się nad tym, czy on jeszcze wróci do tak wysokiej dyspozycji, jak drzewiej bywało. Naprawdę lepiej byłoby skupić się na Joveticiu.

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
Tony Montana

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Nieprzeczytany post 23 kwietnia 2012, 16:33

Tak jak pisałem wcześniej ponowna kontuzja Rossiego wszystko skomplikowała. Gdyby się znów nie połamał to ok, można było ten temat przemyśleć, ale teraz trzeba się skupić na kimś pewnym, kto zagwarantuje przyzwoitą ilość bramek na sezon zamiast ściągać Rossiego i w ten sposób uszczuplać środki na inne transfery i martwić się za ile czasu się wyleczy i czy w pierwszym występie się znowu nie połamie.

ewerthon

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 23 kwietnia 2012, 16:57

alina pisze:
ewerthon pisze:
alina pisze:Wymienione wyżej przykłady świadczą o tym, że Twoja teoria średnio trzyma się kupy. Teza, jakobym był jedynym broniącym Marotty też średnia, bo np. kilka stron wcześniej Tacchinardi broni Motty i Bonuca. Potem odzywa się Jakku, @D@Ś ma Marottę w avatarze...Długo by wymieniać.
Gdzie ja coś takiego napisałem? Wmawiasz sobie coś.
Napisałeś, że "poza mną nie widzisz innych marottofanów".
Nigdzie nie napisałem, że tylko Ty bronisz Marotty, bo to przecież nie prawda. Stwierdziłem tylko, że w niektórych przypadkach naginasz pewne rzeczy, by usprawiedliwić błędne ruchy Marotty. Tak samo jak zahor, jednak on to robi w drugą stronę, bo widzi to wszystko z negatywnego punktu widzenia.

Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 kwietnia 2012, 17:15

deszczowy pisze:
Arbuzini pisze:Rossi teraz połamany, ale jak był zdrowy to generalnie fizycznie/siłowo wypadał bardzo dobrze.
Drugi raz, o ile dobrze pamiętam, w przeciągu... ilu?, ośmiu miesięcy? Mooocno ryzykowne byłoby jego kupno.
Nikt go nawet nie rozważa, to byłoby jakieś szaleństwo.

Ale, Alex, Alessandro. DEL PIERO!

http://wsamookno.bloog.pl
Tacchinardi.

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 23 kwietnia 2012, 17:24

Chyba coś dopowiem, bo boję się, że zostanę z opisem "gość który bronił Motty".

W skrócie - wykup Motty był konsekwencją jego wypożyczenia. Gość swoją grą nie udowadniał, że jest wart wykupienia, ale taka była sytuacja. Tak samo niewypałem można nazwać Rinuado czy Traore, oni mieli kontuzje non-stop. Motta grał, potrzebny był zmiennik - Marotta nie miał wielkiego wyboru.
Więc, może winy szukałbym w samym wybraniu Marco na wypożyczenie do nas (chociaż reakcja na transfer nie była strasznie negatywna). Także, po prostu po co płakać nad tą kasą AŻ TAK. To jest typowy błąd transferowy zdarzający się każdemu. Spektakularną wpadką był Martinez.

Co do Bonucciego, nie przypominam sobie żebym tak go bronił, ale jednak tak bym zrobił. Nikt mi nie powie, że Leonardo się nie rozwinął. Ma 24 lata, czy Barzagli w tym wieku też grał jak profesor? Myślę, że w optymalnym wieku może naprawdę wymiatać. Nabrałem tej wiary, kiedy przeczytałem ten artykuł:

http://juventiknows.com/in-defense-of-leonardo-bonucci/

Gorąco polecam, bo można się dowiedzieć dlaczego popełnia tyle kicksów (ciężko to wyjaśnić w skrócie, ale potrzebujemy jego zdolności w 3-5-2). Mam nadzieje, że nie będę musiał się za niego wstydzić. A pamiętam jaki byłem wnerwiony na niego (zresztą jak każdy) bo jego błędach, nie jestem jego fanatykiem.

To tyle odnośnie tego "bronienia". Co do samego Marotty, to dajcie mu czas bo jak wspomniałem sprzątanie takiego syfu jaki Secco zostawił jest trudne. Poprzednie mercato? Wyobrażacie sobie teraz grę bez Pirlo, Vidala, Vucinica, Lichstainera. Do tego dobre wzmocnienia w postaci Giaccheriniego i Caseresa. Ja po prostu widzę, że to są bardzo dobre transfery, a niektórzy upierają się przy argumencie "sprowadził tyle szrotu i Martineza za 12 mln, a jak coś trafi to przez szczęście".

Bronienie Marotty nie jest trudne, głupie czy szaleńce. Ja po prostu patrzę na skład i jaki progres osiągnęliśmy.

ewerthon

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 23 kwietnia 2012, 17:52

Tacchinardi. pisze:
Poprzednie mercato? Wyobrażacie sobie teraz grę bez Pirlo, Vidala, Vucinica, Lichstainera. Do tego dobre wzmocnienia w postaci Giaccheriniego i Caseresa. Ja po prostu widzę, że to są bardzo dobre transfery, a niektórzy upierają się przy argumencie "sprowadził tyle szrotu i Martineza za 12 mln, a jak coś trafi to przez szczęście".

Bronienie Marotty nie jest trudne, głupie czy szaleńce. Ja po prostu patrzę na skład i jaki progres osiągnęliśmy.
To właśnie jest najlepsze podejście. Niektórzy niestety nie potrafią odstawić antypatii na bok i wolą pojechać komuś za nazwisko. Najbardziej śmieszy mnie fakt, że tacy ludzie po tym sezonie będą dalej przypisywać wszystko Conte, co jest idiotycznym podejściem. Z drugiej strony niektóre mocne głosy krytyki w stronę Antonio też absolutnie nie mają sensu, ale coż zrobić, z głupota nie wygrasz.

StaryDobryNedved

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 23 kwietnia 2012, 19:56

Marotta bez wątpienia wykonał swoją pracę na plus, jednak 80 procent zasług w obecnym sukcesie ma Conte. On ustawił zespół, on wpoił im mentalność zwycięzców, a nawet miał udziały przy <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> transferowych.

Co do mercato jestem pewien, że do Turynu przyjdzie choć jeden klasowy ale na prawdę klasowy i topowy gracz, oby to był właściwy cżłowiek.

De Rossi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 kwietnia 2012, 20:01

Miałem w głowie zakodowane, że nie będę się wypowiadał na temat mercato w kwietniu, bo to głupota. Ale niestety przeczytałem kilka ploteczek i dwie przyprawiają mnie o mocniejsze bicie serca. Asamoah i Cavani. W lidze włoskiej nie ma dwóch innych bardziej pasujących zawodników do Juventus, jak ta dwójka. Cavani, najbardziej pracujący napastnik Serie A, z wielkimi umiejętnościami, gracz na lata i szalenie wybiegany, waleczny murzyn, z dobrą techniką, Asamoah, o którym już kiedyś pisałem. Nie wiem czy są realni, ale jak Marotta ich sprowadzi, to ja go pokocham. Cavani, Asamoah, Giovinco - byłbym happy.

Tacchinardi. pisze:Nikt mi nie powie, że Leonardo się nie rozwinął. Ma 24 lata, czy Barzagli w tym wieku też grał jak profesor? Myślę, że w optymalnym wieku może naprawdę wymiatać.
Barzagli w jego wieku rozgrywał swój najlepszy sezon, do którego nawiązał teraz. A czy Bonucci się rozwija, to poczekajmy, jak zagra trochę więcej tych dobrych spotkań i będę widział, coraz większe zaangażowanie w odbiory, bo jeszcze przed sekundą każdy miał go już dość. 3-4 dobre mecze z rzędu to trochę mało, aby naglę zapomnieć o całej reszcie słabych/przeciętnych, ale na tyle dużo, żeby mieć nadzieję, że coś się zaczyna dziać. Miejmy nadzieje, że będzie kontynuował to co dobre.

jakku1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 kwietnia 2012, 20:05

1. Di Marzio przed chwila powiedzial, ze Naszym celem numer jeden bedzie Van Persie. Ale ja mu nie wierze i stawiam, ze na chwile obecna bardziej sklaniamy sie ku Cavaniemu. O Van Persiem - oprocz tego newsa o Paraticim i agencie Holendra - nie slyszalem nic wiarygodnego. Wydaje mi sie, ze to poki co plotka.
2. Jeszcze odnosnie sytuacji Napoli, to moze skonczyc sie tak, ze zarowno Cavani jak i rowniez Lavezzi pozegnaja sie z klubem. Z tym, ze Argentynczyka nikt do Nas nie przymierza, wydaje sie, ze nie bedzie on Naszym celem transferowym, ale jesli faktycznie by odszedl (Anglia, Rosja) to wowczas mozliwy jest transfer Giovinco do Neapolu. Tak jak pisalem, wykupujemy polowke karty Seby od Parmy, dajemy ja w calosci Napoli, doplacamy kase i bierzemy Cavaniego. To jednak tylko takie gdybanie na razie, trzeba poczekac do konca sezonu, bo wszystko sie moze zmienic jak Napoli zagra w eliminacjach LM (wtedy moze nie odejsc nikt, albo tylko jeden gracz).
3. Giovinco jest laczony wlasnie z Napoli oraz z klubami hiszpanskimi (nie, nie z Barca, zahor :D).
4. O sytuacji Joveticia napisalo dzisiaj SJ na podstawie Mediasetu - http://www.solojuve.com/transfery/media ... tnikow.php.
Ze ściągnięciem reprezentanta Czarnogóry może pewien problem, który sprawił, że Bianconeri póki co przystopowali swoje działania w jego sprawie. Chodzi tu o prośbę patrona Violi Diego Della Valle, który poprosił Andreę Agnellego, by Juventus nie mącił zawodnikowi w głowie w trakcie sezonu i nie dekoncentrował go. Prezydent Bianconerich miał wyrazić zgodę i tymczasowo zaniechać prób pozyskania piłkarza Fiorentiny.
I mysle, ze to takze moze byc jedna z przyczyn, dla ktorych negocjacje stoja.

pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 kwietnia 2012, 20:10

De Rossi pisze:Asamoah i Cavani
Mnie również bardzo kręcą te dwa nazwiska. Asamoah wydaje się naprawdę idealnym kandydatem do uzupełnienia naszej pomocy. Mam nadzieję, że informacje łączące go z Juve nie są tylko czystymi plotkami.
Cavani? Wiadomo, klasa
jakku1 pisze:1. Di Marzio przed chwila powiedzial, ze Naszym celem numer jeden bedzie Van Persie
Ten typ od pewnego czasu robi z siebie idiotę podając kolejne to świetne informacje. Chyba nie warto go słuchać

Obrazek
Zablokowany