Wszystko o Milanie
- Alfa i Omega
- Juventino

Na sprzedaży Ibry mogą praktycznie tylko i wyłącznie zyskać. Max Allegri to dobry trener, ale na litość boską, w tym sezonie nagle zaczął grać taktyką "wszystkie piłki na Zlatana"... Zdrowo na tym nie wyszedł. Dostaną za niego furę szmalu, zainwestują w jakiegoś Llorente czy Dżeko, na środek obrony może trafią z zakupem, jakiegoś ogara, żeby zapchać lewą obronę i jeśli kontuzje ich ominą, a zakupy wypalą, to będą walczyć z nami o majstra bardzo wyrównanie.
Zapominacie jaki ta drużyna ma ogromny potencjał w ofensywie. Wymiana Ibry może im dać więcej miejsca i inne zadania taktyczne, tego wydają się potrzebować.
Silva? Zastąpią go. Galliani to stary lis, wie co robi. W najgorszym wypadku ten rok będzie przejściowy dla Rossonerich. Sezon-dwa, znowu będą mieli pieniądze, wzmocnią skład i będą piekielnie silni.
A Diego to ofiara amatorstwa Alessio Secco i Ciro Ferrary.
Zapominacie jaki ta drużyna ma ogromny potencjał w ofensywie. Wymiana Ibry może im dać więcej miejsca i inne zadania taktyczne, tego wydają się potrzebować.
Silva? Zastąpią go. Galliani to stary lis, wie co robi. W najgorszym wypadku ten rok będzie przejściowy dla Rossonerich. Sezon-dwa, znowu będą mieli pieniądze, wzmocnią skład i będą piekielnie silni.
A Diego to ofiara amatorstwa Alessio Secco i Ciro Ferrary.
Ostatnio zmieniony 15 lipca 2012, 10:18 przez Alfa i Omega, łącznie zmieniany 2 razy.
- @Maras@
- Juventino

To że miał zarobić to jedno, ale przecież po co miał być w klubie w którym był nie do końca mile widziany ? Najważniejsze, że mimo odszedł od nas w niezbyt miłej atmosferze, to zawsze wypowiadał się o Juve w ciepłych słowach...Ouh_yeah pisze:Gdyby chciał zostać to by został. Marotta za niego nie negocjował 6milionowego kontraktu z Wolfsburgiemnynek pisze:Diego też chciał zostać, ale go wypchnęli.![]()
Myślę, że Silva z ustalonymi warunkami kontraktu z PSG mówiący że chce być jak Maldini, przejdzie do klasyki.
Ale to zawsze się tak gra, szczególnie we Włoszech. Inter jakoś specjalnie od tego nie odstawał...Alfa i Omega pisze:Na sprzedaży Ibry mogą praktycznie tylko i wyłącznie zyskać. Max Allegri to dobry trener, ale na litość boską, w tym sezonie nagle zaczął grać taktyką "wszystkie piłki na Zlatana"...
Tak, wie co robi. Po prostu muszą oszczędzać, bo mają 400 baniek długu. Jakoś czarno widzę ewentualne wzmocnienia, po tym mega osłabieniu (bo nie oszukujmy się ale można powiedzieć że odchodzi od nich kręgosłup całej drużyny)...Alfa i Omega pisze:Silva? Zastąpią go. Galliani to stary lis, wie co robi. W najgorszym wypadku ten rok będzie przejściowy dla Rossonerich. Sezon-dwa, znowu będą mieli pieniądze, wzmocnią skład i będą piekielnie silni.

- francois
- Juventino

Gdzieś czytałem, że kwota transferu samego Silvy to 42 miliony. Jeśli razem mają dostać ok. 65 mln to dziwią mnie te proporcje. Ledwie 3 lata różnicy, a przecież to napastnicy są bardziej cenieni nie od dziś
PS Czyli Silva najdroższym obrońcą w historii?
„To jest miejsce wyjątkowe,
tu się mogą ziścić sny,
za te barwy, herb, tradycję,
zostaw serce, pot i łzy”
tu się mogą ziścić sny,
za te barwy, herb, tradycję,
zostaw serce, pot i łzy”
- @Maras@
- Juventino

Tutaj pewnie chodzi też o to że Ibra zarabia pewnie z 10 baniek co razem z podatkiem daje kwotę ok. 15 baniek za sezon. Powstaje przez to spora dziura w portfelu, a przy okazji 400 baniek długu Milanu jest to niewskazanefrancois pisze:Gdzieś czytałem, że kwota transferu samego Silvy to 42 miliony. Jeśli razem mają dostać ok. 65 mln to dziwią mnie te proporcje. Ledwie 3 lata różnicy, a przecież to napastnicy są bardziej cenieni nie od dziś![]()

- Alfa i Omega
- Juventino

"Przedmiotem spotkania było ustalenie detali umowy Zlatana. Powstał pewien problem, bowiem nowy prezydent Francji chce wprowadzić prawo podatkowe (tzw. podatek od najbogatszych), które zabiera 75% pensji ludzi zarabiających powyżej miliona euro."
nie znam źródła, kumpel Milanista mi to zacytował
Trzymam kciuki za ten koncept. Nigdy nikomu źle nie życzę, ale taki pomysł chyba na jakiś czas uwaliłby szejków (chyba, że przepuszczaliby kasę przez inne państwa jakoś, ale to pewnie niełatwo)... Koszmarnie łajdaki psują rynek. No naprawdę, z całego serca chcę, żeby poszli sobie w cholerę z futbolu.
Mówisz o czasach Mou odnośnie Interu? Myślę, że takie spłycenie ich taktyki byłoby lekkim nadużyciem
Czy Milanowi wyszło to na dobre? Nie. Bo jak Ibra miał zły dzień, to cała drużyna się gubiła.

nie znam źródła, kumpel Milanista mi to zacytował
Trzymam kciuki za ten koncept. Nigdy nikomu źle nie życzę, ale taki pomysł chyba na jakiś czas uwaliłby szejków (chyba, że przepuszczaliby kasę przez inne państwa jakoś, ale to pewnie niełatwo)... Koszmarnie łajdaki psują rynek. No naprawdę, z całego serca chcę, żeby poszli sobie w cholerę z futbolu.
Grają w ten sposób różne Bolognie, bo w ataku Di Vaio, czy inne zespoły mające dryblasa-gwiazdora z przodu.@Maras@ pisze:Ale to zawsze się tak gra, szczególnie we Włoszech. Inter jakoś specjalnie od tego nie odstawał...Alfa i Omega pisze:Na sprzedaży Ibry mogą praktycznie tylko i wyłącznie zyskać. Max Allegri to dobry trener, ale na litość boską, w tym sezonie nagle zaczął grać taktyką "wszystkie piłki na Zlatana"...
Mówisz o czasach Mou odnośnie Interu? Myślę, że takie spłycenie ich taktyki byłoby lekkim nadużyciem
Czy Milanowi wyszło to na dobre? Nie. Bo jak Ibra miał zły dzień, to cała drużyna się gubiła.
Tak jak mówiłem, wróżę im w najczarniejszym scenariuszu dwa lata wychodzenia na prostą@Maras@ pisze:Tak, wie co robi. Po prostu muszą oszczędzać, bo mają 400 baniek długu. Jakoś czarno widzę ewentualne wzmocnienia, po tym mega osłabieniu (bo nie oszukujmy się ale można powiedzieć że odchodzi od nich kręgosłup całej drużyny)...Alfa i Omega pisze:Silva? Zastąpią go. Galliani to stary lis, wie co robi. W najgorszym wypadku ten rok będzie przejściowy dla Rossonerich. Sezon-dwa, znowu będą mieli pieniądze, wzmocnią skład i będą piekielnie silni.
Ostatnio zmieniony 15 lipca 2012, 13:51 przez Alfa i Omega, łącznie zmieniany 2 razy.
- Juras_Senat
- Qualità Juventino

- Pluto
- Juventino

- Podziekował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Nie wiem skad przekonanie, ze Allegri ustawial Rossonerich w ten sposob. Ustawial druzyne duzo ofensywiej niz Mourinho a przynajmniej staral sie to robic. Nie zawsze wychodzilo ale wlasnie wtedy ratowal ich geniusz Ibry, stad moze to mylne przekonanie. Rzeczywiscie w ataku pozycyjnym pilki otrzymywal czesciej niz inni zawodnicy ale wynikalo to raczej z szacunku swoich kolego i ich swiadomosci co do umiejetnosci Szweda. Postrzegam go raczej jako niekwestionowanego lidera ofensywy Milanu, ktory swoja pozycje wypracowal sobie sam a nie czlowieka, na ktorego trener kaze obowiazkowo grac. Tak gral wlasnie Inter Mourinho.Alfa i Omega pisze:Grają w ten sposób różne Bolognie, bo w ataku Di Vaio, czy inne zespoły mające dryblasa-gwiazdora z przodu.
Mówisz o czasach Mou odnośnie Interu? Myślę, że takie spłycenie ich taktyki byłoby lekkim nadużyciem Wink
Abstrahujac od zamierzen takycznych obu panow podwazanie roli Ibrahimovica w Milanie jest niepowazne. Niebywale umiejetnosci techniczne, ktore pozwalaly w pojedynke wygrywac mecze. Osobowosc, ktora miala niebywaly wplyw na postawe calego zespolu no i skutecznosc dzieki ktorej strzelil niebagatelne 27 goli w sezonie ligowym. Powtorzenie tego wyniku przez kogos z trojki Dzeko, Van Persie, Tevez bedzie bardzo trudne. Nawet jesli sie uda to glownie dzieki podaniom od Cassano czy Boatenga. Jesli druzynie przestanie isc to trudno oczekiwac od wyzej wymienionych, ze podobnie jak Ibra wyczaruja decydujaca bramke. Moze Teveza stac na indywidualna akcje bramkowa ale nawet jesli zdarzy sie cud i dluzej utrzyma dobra forme to nadal nie bedzie to klasa Zlatana.
Milan pozbywa sie lidera druzyny i krola strzelcow oraz ponoc najlepszego obroncy na swiecie a tu pojawiaja sie glosy, ze to moze wyjsc im na dobre...
Te dwa transfery beda mialy duzo wiekszy wplyw na walke o scudetto niz wszystkie nasze wzmocnienia razem wziete.
Nadal lubię cyferki. Zrobiłem sobie małe sumowanie i wyszło mi, że (już po wliczeniu sprzedaży Zlatana) Milan zmniejszy swoje roczne wydatki na pensje o ~39 mln €, a więc ~78 mln € brutto (!)*.
* nie wliczam pensji nowych zawodników.
http://www.gazzetta.it/Calcio/07-09-201 ... sello.html
* nie wliczam pensji nowych zawodników.
http://www.gazzetta.it/Calcio/07-09-201 ... sello.html
Ostatnio zmieniony 15 lipca 2012, 15:39 przez alina, łącznie zmieniany 1 raz.
- @D@$
- Juventino

? Przede wszystkim uwali to całą ligę francuską, pytanie czy ten podatek wejdzie.Alfa i Omega pisze:Trzymam kciuki za ten koncept. Nigdy nikomu źle nie życzę, ale taki pomysł chyba na jakiś czas uwaliłby szejków (chyba, że przepuszczaliby kasę przez inne państwa jakoś, ale to pewnie niełatwo)... Koszmarnie łajdaki psują rynek. No naprawdę, z całego serca chcę, żeby poszli sobie w cholerę z futbolu.
Dla mnie takie podwyższanie podatków to troche głupota, z dwóch powodów. Raz, że ci najbogatsi i tak sumarycznie płacą najwięcej, dobra łatwiej zapłacić 4000 jak się zarabia 10000 niż pewnie 400 przy zarobkach 1000 €, ale jednak... Dwa, że ci najbogatsi to już sobie poradzą. Pal licho piłkarzy, ale ogólnie już "krezusi" juz wiedzą jak sobie załatwić by podatek odprowadzać w krajach gdzie jest korzystniej, pod tym względem.
Tak więc trochę to sztuczne a ostatecznie kraj może na tym paradoksalnie tracić, a w tym wypadku i liga.
Ogólnie jak rozpykać kogoś z dołu tabeli 4:0 to łatwiej ze Zlatanem, natomiast taki mecz o stawkę gdy taktyka na Ibrę, to czasem lepiej bez niego, gdy się ta odpowiedzialność bardziej rozkłada.Alfa i Omega pisze:Czy Milanowi wyszło to na dobre? Nie. Bo jak Ibra miał zły dzień, to cała drużyna się gubiła.
@alina - to tak z dedykacją dla tych co marudzili, ze Beppe poskąpił 5 mln na Aguero
- StaryDobryNedved
- Juventino

Ciekawe co teraz Galliani wykombinuję, szczerze bardziej mnie ciekawią teraz poczynania Mlanu na rynku transferowym niż jakiejkolwiek innej drużyny (oprócz Juve oczywiście :>). Choć nie jestem fanem Milanu to będę rozczarowany jak nie zrobią jakiegoś głośnego transferu w stylu 'Tevez do Milanu".
- Tassano
- Juventino

Cała ta sytuacja z szejkami już od dawna może doprowadzać do szewskiej pasji. Jednakże teraz przechodzi to ludzkie pojęcie, aby w kontekście każdej transakcji wymieniany był taki zespół jak PSG. Klub, który ledwo ukończył 42 lata, klub, który jeszcze kilka lat temu bronił się przed degradacją do Ligue 2. To samo można powiedzieć o Maladze, bo o City to już nie ma co wspominać- tam stopień umoczenia w kasie Arabów osiągnął apogeum.
Można mówić, że zazdrościmy, że jakby dotyczyło to Juventusu to można by się cieszyć. Jednakże to co robią szejkowie przekracza granicę rozsądku, niszczy rynek i łamie zasadę fair play. Mam nadzieję, że ten proceder zostanie jakoś ukrócony, bo z podatkami to myślę, że oni i tak sobie poradzą.
Można mówić, że zazdrościmy, że jakby dotyczyło to Juventusu to można by się cieszyć. Jednakże to co robią szejkowie przekracza granicę rozsądku, niszczy rynek i łamie zasadę fair play. Mam nadzieję, że ten proceder zostanie jakoś ukrócony, bo z podatkami to myślę, że oni i tak sobie poradzą.
- Winner
- Juventino

Co do samego sposobu negocjacji i transferu Silvy to jest on chory. Negocjowali transfer, miał się odbyć ale Berlusconi go zablokował a Silva dostał podwyżkę. Minął tydzień z hakiem i jednak transfer. Strasznie ci włodarze Milanu są zakłamani bo co się zmieniło przez te kilkanaście dni że jednak pozwolili na transfer? Co do panoszenie się petrodolarów to niezłym wyjściem byłby sztywny salary cap dla drużyn grających w europejskich pucharach.
Od kołyski aż po grób zapatrzony w jeden klub.
- jakku1
- Juventino

Wbrew pozorom te sprzedaze Silvy i Zlatana moga Milanowi wyjsc na dobre. To byla ostatnia szansa aby gdzies opchnac Szweda i zarobic na tym niezle pieniadze, bo on juz ma 31 lat i za rok albo dwa lata to skonczyloby sie tak samo jak z Drogba.
Teraz duzo zalezy od tego, kogo kupi ten Milan. Tak jak napisal Alina, Galliani zaoszczedzil w tej chwili kilkadziesiat baniek na pensjach i spokojnie moze kupic kilku dobrych zawodnikow w mercato. Na pewno przyjdzie jakis napastnik, pewnie tez pomocnik, obroncy. Milan dobrze wzmocniony moze byc duzo grozniejszy, niz Milan grajacy "na Zlatana". Jesli wezma Teveza/Dzeko, Diarre/Strootmana, Astoriego/Ogbonne i jakiegos dobrego lewego obronce, to moim zdaniem sklad beda mieli baaaaaaaaardzo mocny.
Abbiati - Abate, Acerbi/Mexes, Ogbonna, LO - Diarra - Montolivo, Nocerino - Boateng - Cassano, Dzeko/Tevez.
I na lawce: Szarawy, Robinho, Pato, Flamini, Ambrosini, etc.
Teraz duzo zalezy od tego, kogo kupi ten Milan. Tak jak napisal Alina, Galliani zaoszczedzil w tej chwili kilkadziesiat baniek na pensjach i spokojnie moze kupic kilku dobrych zawodnikow w mercato. Na pewno przyjdzie jakis napastnik, pewnie tez pomocnik, obroncy. Milan dobrze wzmocniony moze byc duzo grozniejszy, niz Milan grajacy "na Zlatana". Jesli wezma Teveza/Dzeko, Diarre/Strootmana, Astoriego/Ogbonne i jakiegos dobrego lewego obronce, to moim zdaniem sklad beda mieli baaaaaaaaardzo mocny.
Abbiati - Abate, Acerbi/Mexes, Ogbonna, LO - Diarra - Montolivo, Nocerino - Boateng - Cassano, Dzeko/Tevez.
I na lawce: Szarawy, Robinho, Pato, Flamini, Ambrosini, etc.
Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 
- Alfa i Omega
- Juventino

No dobra, powiedzmy, że tamten akapit był nieco napisany na hurra, nawet specjalnie nie byłem w stanie myśleć dalej niż do czasu "kiedy pójdę pod prysznic" i "kiedy się kimnę".@D@$ pisze:Przede wszystkim uwali to całą ligę francuską, pytanie czy ten podatek wejdzie.
Dla mnie takie podwyższanie podatków to troche głupota, z dwóch powodów. Raz, że ci najbogatsi i tak sumarycznie płacą najwięcej, dobra łatwiej zapłacić 4000 jak się zarabia 10000 niż pewnie 400 przy zarobkach 1000 €, ale jednak... Dwa, że ci najbogatsi to już sobie poradzą. Pal licho piłkarzy, ale ogólnie już "krezusi" juz wiedzą jak sobie załatwić by podatek odprowadzać w krajach gdzie jest korzystniej, pod tym względem.
Tak więc trochę to sztuczne a ostatecznie kraj może na tym paradoksalnie tracić, a w tym wypadku i liga.
Oczywiście, masz rację.
Ależ.Pluto pisze:Abstrahujac od zamierzen takycznych obu panow podwazanie roli Ibrahimovica w Milanie jest niepowazne. Niebywale umiejetnosci techniczne, ktore pozwalaly w pojedynke wygrywac mecze. Osobowosc, ktora miala niebywaly wplyw na postawe calego zespolu no i skutecznosc dzieki ktorej strzelil niebagatelne 27 goli w sezonie ligowym. Powtorzenie tego wyniku przez kogos z trojki Dzeko, Van Persie, Tevez bedzie bardzo trudne. Nawet jesli sie uda to glownie dzieki podaniom od Cassano czy Boatenga. Jesli druzynie przestanie isc to trudno oczekiwac od wyzej wymienionych, ze podobnie jak Ibra wyczaruja decydujaca bramke. Moze Teveza stac na indywidualna akcje bramkowa ale nawet jesli zdarzy sie cud i dluzej utrzyma dobra forme to nadal nie bedzie to klasa Zlatana.
Zupełnie nie podważam umiejętności Zlatana - uważam go za jednego z najlepszych piłkarzy jakich dane mi było oglądać i ten sezon w jego wykonaniu był znakomity.
Ale... Mówimy o dżentelmenie, który ma już 31 lat, nieprawdaż? I jeżeli będzie potrafił powtórzyć dokonania tegoroczne, to na nie dłuższa zapewne metę niz dwa, maksymalnie trzy sezony. Mówiąc jednak o Milanie mówimy o drużynie z niebywałym potencjałem ofensywnym - Cassano, Pato, Szary, Robinho. Czy naprawdę nie wierzysz w to, że którykolwiek z nich nie jest w stanie w pojedynkę rozwiązać losów meczu? Kłopoty Milanu są przede wszystkim z tyłu, jeśli Zlatan odejdzie, to da się go zastąpić - zawodnikiem o innej charakterystyce, jednak będącym w stanie ustrzelić ponad 20 bramek. Nie będzie pewnie tak efektowny i przyciągający wzrok jak Ibra, ale to wciąż będzie gość ze świetnymi statystykami, dający Rossonerim to, czego w ataku potrzebują - bramek. Zlatan daje dużo, ale i trochę odbiera.
Bo i faktycznie, Max początkowo grał z Milanem dosyć kombinacyjnie i ciekawie, natomiast z czasem, gdy ilość kontuzji w drużynie rosła, a pozycja Ibrahimovicia się wzmacniała, tym bardziej przechodził on - mimowolnie lub nie - na wpychanie to coraz większej ilości piłek Zlatanowi.Pluto pisze: Nie wiem skad przekonanie, ze Allegri ustawial Rossonerich w ten sposob. Ustawial druzyne duzo ofensywiej niz Mourinho a przynajmniej staral sie to robic. Nie zawsze wychodzilo ale wlasnie wtedy ratowal ich geniusz Ibry, stad moze to mylne przekonanie. Rzeczywiscie w ataku pozycyjnym pilki otrzymywal czesciej niz inni zawodnicy ale wynikalo to raczej z szacunku swoich kolego i ich swiadomosci co do umiejetnosci Szweda. Postrzegam go raczej jako niekwestionowanego lidera ofensywy Milanu, ktory swoja pozycje wypracowal sobie sam a nie czlowieka, na ktorego trener kaze obowiazkowo grac. Tak gral wlasnie Inter Mourinho.
Niech indywidua nie przysłonią Ci całego obrazu drużyny - Milan pozbywa się swoich dwóch bez wątpienia najlepszych piłkarzy, jednak jest w stanie ich zastąpić bez widocznej straty na jakości i sposobie gry, jednocześnie łatając dziury na innych pozycjach - umówmy się, na LO to praktycznie nikogo nie mają, a Silva i Ibra tam się nie przydadzą. Podobnie bieda w środku pola.Pluto pisze:Milan pozbywa sie lidera druzyny i krola strzelcow oraz ponoc najlepszego obroncy na swiecie a tu pojawiaja sie glosy, ze to moze wyjsc im na dobre...
Te dwa transfery beda mialy duzo wiekszy wplyw na walke o scudetto niz wszystkie nasze wzmocnienia razem wziete.
W najgorszym wypadku czekają ich dwa chude lata.