Quiz - piłkarze
- Vimes
- Juventino
K.M. pisze:1. Jest w piątce najlepszych strzelców swojej reprezentacji, mimo że jest obrońcą.

http://en.wikipedia.org/wiki/Armenia_na ... oalscorers
Panowie, uprasza się o dokładniejszą weryfikację informacji. Stan na polskiej Wikipedii, którą prawdopodobnie posłużył się K.M. jest z 14 października 2009 roku. Jak widać od tej pory trochę się zmieniło.
- Azazel
- Juventino
Aaa, rzeczywiście! Nie doczytałem drobnego druku, nie sprawdziłem w angielskiej wersji, tylko posłużyłem się informacją. Przepraszam za wprowadzanie w błąd :doh: . Od teraz, jeżeli posługujemy się Wikipedią jako źródło robimy to z angielskiej, ok? Bo później takie kwiatki.
- Vimes
- Juventino
Tomasz Frankowski?Szaq pisze:Zagadka:
1.Zawodnik ten grał w 7 różnych ligach.
2.Strzelał bramki na 3 kontynentach.
3.Obecnie gra w zespole ,którego jest legendą.
Jeżeli już korzystamy z Wikipedii to najlepiej sprawdzać na wersji kraju, z którego pochodzi piłkarz, bo angielskiej też są błędy.K.M. pisze:Aaa, rzeczywiście! Nie doczytałem drobnego druku, nie sprawdziłem w angielskiej wersji, tylko posłużyłem się informacją. Przepraszam za wprowadzanie w błąd :doh: . Od teraz, jeżeli posługujemy się Wikipedią jako źródło robimy to z angielskiej, ok? Bo później takie kwiatki.
Ostatnio zmieniony 04 lutego 2012, 23:10 przez Vimes, łącznie zmieniany 1 raz.
- Vimes
- Juventino
Zagadka:
1. Uczestnik trzech mundiali.
2. W rodzinnym mieście uhonorowano go pomnikiem z brązu.
3. Właściciel jednego z najbardziej charakterystycznych wizerunków wśród piłkarzy - mam na myśli wygląd.
Odpowiedź proszę podać w formie zdjęcia piłkarza
.
EDIT
.
1. Uczestnik trzech mundiali.
2. W rodzinnym mieście uhonorowano go pomnikiem z brązu.
3. Właściciel jednego z najbardziej charakterystycznych wizerunków wśród piłkarzy - mam na myśli wygląd.
Odpowiedź proszę podać w formie zdjęcia piłkarza

EDIT
Oczywiście, że takstrong return pisze:http://footiefool.com/2009/03/16/dale-mitchell-out/
http://footiefool.com/wp-content/upload ... derama.jpg
To raczej nie jest nikt inny niż Carlos Valderama:).

Ostatnio zmieniony 04 lutego 2012, 23:32 przez Vimes, łącznie zmieniany 1 raz.
- strong return
- Juventino
http://footiefool.com/2009/03/16/dale-mitchell-out/
Zagadka:
1.Piłkarz ten był "odkryciem drużyny- odkrycia" podczas mundialu w Korei i Japonii.
2. Ogólnie podczas całej reszty swojej kariery reprezentacyjnej strzelił tylko kilka goli więcej niż wynosiła jego liczba bramek strzelonych na samym mundialu.
3. Miał być świeżą twarzą, a stał się "historią w pigułce" swojej reprezentacji.
Jasne, że Ilhan Mansiz
Zagadka:
1.Piłkarz ten był "odkryciem drużyny- odkrycia" podczas mundialu w Korei i Japonii.
2. Ogólnie podczas całej reszty swojej kariery reprezentacyjnej strzelił tylko kilka goli więcej niż wynosiła jego liczba bramek strzelonych na samym mundialu.
3. Miał być świeżą twarzą, a stał się "historią w pigułce" swojej reprezentacji.
Jasne, że Ilhan Mansiz

Ostatnio zmieniony 04 lutego 2012, 23:51 przez strong return, łącznie zmieniany 2 razy.
Dzięki Beppe za Teveza!
I believe in Fernando GoLLente!
- Vimes
- Juventino
Ilhan Mansiz?
Czas na zapowiadany "hardkor"
.
Zagadka:
1. Kiedy miał 4 lata ojciec zapisał go do szkółki piłkarskiej klubu, w którym piłkarz, o którym mowa występuje do dzisiaj.
2. Od dziecka jest fanem zespołu muzycznego, którego nazwę na język polski można przetłumaczyć jako "Ręce do góry!", przyjaźni się z solistą tego zespołu.
3. Pomimo młodego wieku napisał już książkę, w której opowiada o swoim dzieciństwie, rodzinie i bliskich, poglądach na świat i najciekawszych momentach swojej kariery.
Skoro nikt nie spróbował nawet strzelić, a nie chcę na dłużej wstrzymywać zabawy to daję podpowiedź.
4. Piłkarz, o którym mowa jest zawodnikiem podstawowej jedenastki reprezentacji, która awansowała do turnieju finałowego EURO 2012. Pomimo bardzo młodego wieku będą to już trzecie finały w jego karierze. Na swoim pierwszym EURO nie zagrał ani minuty, a na drugim wystąpił we wszystkich meczach swojej reprezentacji.
EDIT
.
Czas na zapowiadany "hardkor"

Zagadka:
1. Kiedy miał 4 lata ojciec zapisał go do szkółki piłkarskiej klubu, w którym piłkarz, o którym mowa występuje do dzisiaj.
2. Od dziecka jest fanem zespołu muzycznego, którego nazwę na język polski można przetłumaczyć jako "Ręce do góry!", przyjaźni się z solistą tego zespołu.
3. Pomimo młodego wieku napisał już książkę, w której opowiada o swoim dzieciństwie, rodzinie i bliskich, poglądach na świat i najciekawszych momentach swojej kariery.
Skoro nikt nie spróbował nawet strzelić, a nie chcę na dłużej wstrzymywać zabawy to daję podpowiedź.
4. Piłkarz, o którym mowa jest zawodnikiem podstawowej jedenastki reprezentacji, która awansowała do turnieju finałowego EURO 2012. Pomimo bardzo młodego wieku będą to już trzecie finały w jego karierze. Na swoim pierwszym EURO nie zagrał ani minuty, a na drugim wystąpił we wszystkich meczach swojej reprezentacji.
EDIT
Takroostekk pisze:Igor Akinfeev ?

Ostatnio zmieniony 05 lutego 2012, 20:42 przez Vimes, łącznie zmieniany 1 raz.
- roostekk
- Juventino
Igor Akinfeev ?
Już podaję ;p
1.3 lata temu był bohaterem transferu między klubami, które lekko mówiąc nie przepadają za sobą.
2. W tym okienku transferowym zmienił klub.
3. Jego ksywka to "banan".
Już podaję ;p
1.3 lata temu był bohaterem transferu między klubami, które lekko mówiąc nie przepadają za sobą.
2. W tym okienku transferowym zmienił klub.
3. Jego ksywka to "banan".
Jasne. Jedziesz dalej.C_Marchisio pisze:Adam Banaś ?
Ostatnio zmieniony 06 lutego 2012, 10:01 przez roostekk, łącznie zmieniany 2 razy.
- strong return
- Juventino
Drogi kolego roostekk weź zapodaj jakąś zagadkę. Chyba, że chcesz być największym hardcorem. :C
Dzięki Beppe za Teveza!
- Dzium
- Juventino
Adam Banaś ?
Zagadka:
Piłkarz ten, grał w 4 klubach, na 2 kontynentach.
Z każdym z tych klubów zdobywał mistrzostwo kraju.
Jego współczynnik bramek w reprezentacji wynosi nieco ponad 0,5 gola na mecz.
Były zawodnik Juventusu
Jak dzisiaj nikt nie odgadnie to wrzuce po 24 jeszcze jedną podpowiedź.

Zagadka:
Piłkarz ten, grał w 4 klubach, na 2 kontynentach.
Z każdym z tych klubów zdobywał mistrzostwo kraju.
Jego współczynnik bramek w reprezentacji wynosi nieco ponad 0,5 gola na mecz.
Były zawodnik Juventusu
Jak dzisiaj nikt nie odgadnie to wrzuce po 24 jeszcze jedną podpowiedź.
Tak, jedziesz dalejstrong return pisze: Czy to jest ten łoś, który się tak Moggiemu spodobał, zwany Marcelo Salasem?

Ostatnio zmieniony 06 lutego 2012, 22:56 przez Dzium, łącznie zmieniany 2 razy.
- strong return
- Juventino
Kazimierz Deyna...
Dobra wiem, że to nie on. Ale mógłbyś dać jakąś podpowiedź, bo nie ma nawet strzałów.
EDYTA:
Czy to jest ten łoś, który się tak Moggiemu spodobał, zwany Marcelo Salasem?
Zagadka:
1.Piłkarz ten był dość znany na świecie, choć nigdy nie wyjechał do Europy.
2.Grał w trzech ligach na dwóch kontynentach, jednak najwięcej czasu spędził grając u siebie w kraju w różnych klubach.
3.Jego najlepszy czas w karierze przypadł na końcówkę lat 90-tych, wtedy stał się gwiazdą w rodzimym kraju.
Jak nikt nic nie wymyśli, to póżniej dam kolejną wskazówkę.
Choć wystarczyłoby samo Luis Hernandez. 
Dobra wiem, że to nie on. Ale mógłbyś dać jakąś podpowiedź, bo nie ma nawet strzałów.
EDYTA:
Czy to jest ten łoś, który się tak Moggiemu spodobał, zwany Marcelo Salasem?
Zagadka:
1.Piłkarz ten był dość znany na świecie, choć nigdy nie wyjechał do Europy.
2.Grał w trzech ligach na dwóch kontynentach, jednak najwięcej czasu spędził grając u siebie w kraju w różnych klubach.
3.Jego najlepszy czas w karierze przypadł na końcówkę lat 90-tych, wtedy stał się gwiazdą w rodzimym kraju.
Na szczęście nie spełnia. To oznacza, że moja zagadka jest oryginalna 8) Nie jesteś szczególnie daleko od celu(kierunek dobry), toteż bardziej konkretnej podpowiedzi na razie nie dam.Juras_Senat pisze: Jorge Campos? Strzelam, nie wiem czy spełnia drugi warunek

Jak nikt nic nie wymyśli, to póżniej dam kolejną wskazówkę.
Tak to na bank on, jedzieszJuras_Senat pisze: Hmm.. To może Luis Arturo Hernández Carreón?

Ostatnio zmieniony 07 lutego 2012, 12:26 przez strong return, łącznie zmieniany 5 razy.
Dzięki Beppe za Teveza!
- Juras_Senat
- Qualità Juventino
Jorge Campos?
Strzelam, nie wiem czy spełnia drugi warunek.
Hmm.. To może Luis Arturo Hernández Carreón?
On chyba spełnia wszystkie.
4. Obecnie występuje na wyspach.

Strzelam, nie wiem czy spełnia drugi warunek.

Hmm.. To może Luis Arturo Hernández Carreón?
On chyba spełnia wszystkie.

4. Obecnie występuje na wyspach.
Oczywiście. Myślałem, że bez podpowiedzi się nie obejdzie, zaskoczyłeś mnie. Gratuluję.Vimes pisze:Cha Du-Ri?

Ostatnio zmieniony 07 lutego 2012, 19:40 przez Juras_Senat, łącznie zmieniany 1 raz.
- Vimes
- Juventino
Cha Du-Ri?
. Napisałeś, że gra na Wyspach, więc założyłem, że na pewno chodzi Ci o Szkocję, bo inaczej napisałbyś wprost Anglia, Premiership lub Premier League, a nie Wyspy. Piłkarza z ligi walijskiej lub irlandzkiej raczej byś nie zadał. Skoro facet jest wykształcony na prestiżowej uczelni to założyłem, że to Amerykanin lub Azjata ewentualnie Australijczyk, a że uczelnia jest w stolicy to Ameryka odpada, bo oni te najbardziej prestiżowe uczelnie mają raczej poza Waszygtonem. Potem wystarczyło już tylko sprawdzić, czy kojarzę jakiegoś Japończyka lub Koreańczyka z tej listy: List of foreign Scottish Premier League players, bo kompletnego "nołnejma" byś nie dał. Cha Du-Ri od razu rzucił się w oczy.
Zagadka:
1. Zawodową karierę zakończył w chrystusowym wieku z powodu kontuzji. Jednak nie oznaczało to rozbratu z piłką, ponieważ wkrótce potem został trenerem.
2. Posiada wyższe wykształcenie i włada trzema językami obcymi.
3. Hobbystycznie jest muzykiem i gra w zespole.
EDIT
.
Szczerze mówiąc, to po samym opisie nie wiedziałem o kim mowa, ale trochę sobie "poSherlockowałem"Juras_Senat pisze:Oczywiście. Myślałem, że bez podpowiedzi się nie obejdzie, zaskoczyłeś mnie. Gratuluję.

Zagadka:
1. Zawodową karierę zakończył w chrystusowym wieku z powodu kontuzji. Jednak nie oznaczało to rozbratu z piłką, ponieważ wkrótce potem został trenerem.
2. Posiada wyższe wykształcenie i włada trzema językami obcymi.
3. Hobbystycznie jest muzykiem i gra w zespole.
EDIT
TakJuras_Senat pisze:Slaven Bilić?

Ostatnio zmieniony 07 lutego 2012, 21:40 przez Vimes, łącznie zmieniany 1 raz.
- Juras_Senat
- Qualità Juventino
Slaven Bilić?
4. Debiutował w reprezentacji w meczu z Trynidadem i Tobago.
5. Na drugie imię ma Nikodem.
Nie każdemu widać się chce sherlokować jak Vimesowi 
Odpowiedź oczywiście prawidłowa.
4. Debiutował w reprezentacji w meczu z Trynidadem i Tobago.
5. Na drugie imię ma Nikodem.
Podobnie dedukowałem przy Twoim Lalasie. 8)Vimes pisze: Szczerze mówiąc..
Cóż, brak jakichkolwiek strzałów skłonił mnie do dania bardzo konkretnej podpowiedzi.steru pisze:Google prawdę Ci powie : Phil Jagielka

Odpowiedź oczywiście prawidłowa.

Ostatnio zmieniony 08 lutego 2012, 13:55 przez Juras_Senat, łącznie zmieniany 2 razy.