Mercato (2012-2014)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
19

Juventino
Juventino
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy

Nieprzeczytany post 04 lutego 2014, 09:31

Bazyliszek

Zapomniałeś o Gabbiadinim

Mehehehe

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 18 razy

Nieprzeczytany post 04 lutego 2014, 10:08

19 pisze:Bazyliszek

Zapomniałeś o Gabbiadinim

Oraz by dodać do siebie sumy otrzymane za sprzedaż i sumy wydane na nowych zawodników, tak aby się sobie równały.

rufi8

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 lutego 2014, 10:48

Bazyliszek pisze:Berardi to również powinien być wg mnie obowiązek na lato.
Jestem za, ale jeśli ma grać u nas ogony, to niech lepiej zostanie tam gdzie jest przy założeniu, że Sassuolo się utrzyma, jeśli nie to wypożyczyć do innego klubu Serie A. Domenico przede wszystkim musi grać.

@D@$

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 lutego 2014, 14:07

Wy to lubicie ideologie dorzucać. Fabio nie dostał żadnej kary, po prostu można zgłosić tylko 23 zawodników. Gdyby można było 24 lub gdyby odszedł Vucinic, to by Quagliarella się znalazł. Kogoś trzeba było odstrzelić, a że mamy 6 napastników.
Z resztą ja rozumiem obydwie strony i słowa agenta też akceptuję. Gość słyszy od Conte także w mediach, że Juventus tworzy grupę, że Fabio to ważny zawodnik i nigdzie go nie puści, więc jak pod koniec okienka się dowiedział że przychodzi Osvaldo a Mirko zostaje, to ja mu się nie dziwię, że nie pakował manatek w 3 sekundy. A już na pewno nie dziwię mu się, że jest zawiedziony, że nie znalazł się w kadrze na LE, bo faktycznie zgodził się niejako na rolę zapchajdziury i nie marudził a tu nagle jest niepotrzebny. Ale życie jest brutalne, ktoś musiał być wykreślony, jak już pisałem. W sumie jedyna z niego pociecha była taka, że przydawał się w pucharach, nie zawał jako joker, a czasem nawet uratował mecz, a teraz nawet w LE go nie będzie. No ale Tevez i Llorente musieliby być z automatu, Osvaldo też po coś przyszedł (nie zdziwię się jak go wykupimy, przecież nie trzeba dawać tych 18 mln, tylko trzeba negocjować po 31.05.). Zostali Vucinic i Giovinco, no ale to bardziej techniczni napastnicy, chyba więcej wariantów jest z nimi i pewnie tym kierował się Conte.

Wynika z tego tyle, że latem będzie pierwszy do sprzedaży jest Fabio, wymiana na Candrevę chyba nie byłaby zła, ciekawe czy nie mógłby pełnić roli taką jaką miał mieć Guarin.
Bazyliszek pisze: Peluso out.
Akurat z WB których wymieniłeś jego bym zostawił, z resztą z tych sprzedaży jakie podrzuciłeś wynika, że latem trzeba co najmniej 2 "skrzydłowych" kupić. Zobaczymy jak to wyjdzie, Abate pewnie jest jedną z opcji.
Co do napastników, to ja już wolę Vucinicia niż Giovinco, tyle, że za Sebą przemawia wiek, innymi słowy, Mirko nie młodnieje.

AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Nieprzeczytany post 04 lutego 2014, 14:43

Problemem zaczyna być brak wychowanków, na chwilę obecną mamy Markiza, jego pozycja ostatnio nie jest już tak pewna no i Gio, który nie gra za często.
Potem nie ma nikogo. Trzeba poszukać młodych, zdolnych graczy z primavery i dawać im szanse, bo za kilka lat wyjdzie na to,że jedynie 21 zawodników będzie można zgłaszać do LM. Pozbycie się Peluso i sprowadzenie Criscito nie tylko podniosłoby poziom drużyny, ale dało wolne miejsce dla gracza w LM. Pozbycie się Padoin a i powrót Marrone dałoby kolejne miejsce. Immobile w miejsce Mirko. Ew. opcja z Mirante jako zmiennikiem Buffona. W sumie nie ma żadnych wyróżniających się graczy ze szkółki;/ A trzeba też o tym myśleć bo grając w Lm w razie kontuzji pole manewru zostanie zawężone do absolutnego minimum;/
Dla tego wg mnie letnie mercato powinno wyglądać mniej więcej tak:
Quaglia,Vucinić,Padoin,Isla,Gio,Pepe,Osvaldo- sprzedaże.
Berardi,Immobile,Criscito,Gabbiadini,Marrone,Mirante i moje marzenie Griezman przychodzą.
gra 4-3-3
Buffon(Mirante)
Lichy(Caceres)-Barzagli(Bonu)-Chiellini(Ogbonna)-Criscito(Peluso)
Pogba(Markiz)-Pirlo(Asa)-Vidal(Marrone)
Tevez(Gabbiadini)-Llorente(Immobile)-Griezman(Berardi)

mielibyśmy na ławce dobrych graczy jak Markiz,Caceres,Bonu,Ogbonna,Asa czy młodych zdolnych w formacji ofensywnej.
Taka mieszanka mogłaby nam dać wiele radości. Umówmy się teraz na ławce mamy raptem kilku graczy, którzy mogą wejść i jakość gry nie ulegnie zmianie Storari,Markiz,Ogbonna,Caceres no i czasem Peluso i któryś z napastników. Na ligę wystarcza na EUROPĘ to zdecydowanie za mało ;/

19

Juventino
Juventino
Otrzymał podziękowanie: 17 razy

Nieprzeczytany post 04 lutego 2014, 14:51

Wszyscy kalkulują, że Osvaldo po sezonie zostanie oddany, a moim zdaniem jak się sprawdzi to Marotta wynegocjuje dobrą cenę ok 10mln i dalej będzie w naszej kadrze.

Kolejną sprawą jest to, że wszyscy spodziewają się powrotu Berardiego, a czytając wypowiedzi jego agenta ale i samego Marotty to wnioskuje, że jeszcze rok pogra na wypożyczeniu pewnie nie już w Sassuolo ale może jakiejś Parmie.

Zbyniu

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 04 lutego 2014, 15:26

Taki troszkę off topic. Czy ktoś orientuje się jak to jest ze statusem wychowanka? Jak długo musi zawodnik grać w naszych drużynach młodzieżowych, by mógł zostać za takiego uznawany?

Skibil

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 lutego 2014, 15:28

Dawno nie grałem w FM'a więc się pobawię i ponabijam postów, co by dogonić zahorów i innych deszczowych ;)

Z aktualnego składu wypada:
Isla
Padoin
Peluso
Vucinić
Quagliarella
Pepe
+ oczywiste pionki na wypożyczeniu typu Motta, de Ceglie, Osvaldo.

W zamian przychodzi:
Candreva
Ranocchia
Abate
Santon
Berardi
Verratti
Cigarini (tu chyba muszę wytłumaczyć swój wybór: Asa u nas chyba nigdy nie będzie brany pod uwagę jako ŚP, a Luca dobrze gra w odbiorze, piłka przy nodze mu nie przeszkadza, jest wybiegany, mógłby odciążać Vidala. Nie jest bardzo stary ani drogi, no i wychodzi na to, że Marotta lubi robić interesy z Atalantą :prochno: )

Największym wydatkiem (i co oczywiste, najmniej prawdopodobnym) wydaje się zawodnik PSG. Nie wiadomo też jak Newcastle podeszłoby do transferu Santona, ale reszta wydaje się być absolutnie w naszym zasięgu. Kadra odmłodzona, ławka wzmocniona. Do tego w stylu Ital-Juve. Zawodnicy zapewniają odpowiednich wykonawców do ustawienia i 3-5-2 i 4-3-3. Tak bym to widział :pray:

Robaku

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 lutego 2014, 19:00

Quag separowany od grupy trenuje indywidualnie. Nie wiem co się tam dzieje, ale nie wyglada to dobrze, Lippi dzwonił do Faqa wiec moze taka opcja jeszcze wchodzi w gre.
Jesli rzeczywiscie jest separowany od reszty (mowi tak Bozzo) - to jest to słabe ze strony Juve, choc nie jestesmy w srodku i nie wiem co bylo mu mowione ( i Bozzo), ale jeśli powiedzmy od 20 stycznia kiedy bylo wiadome, ze nowy napastnik jest w drodze, a Fabio odrzucał każdą ofertę - to jednak takich zagrań ze strony Juve można było się spodziewać.
Najrozsadzniejsze bylo by teraz wytransferowanie go do Chin, ale on pewnie nie bedzie chciał bo Mundial, choc patrzac na to okiem chłodnym szans nie ma zadnych, bo jest wielu przed nim łącznie np. z Ciro.
Mam tylko nadzieje, ze to sie nie odbije zle na grupie, a wrecz przeciwnie moze to zmusi maruderów (vide Gio, DeCeglie) do tego,zeby nie odrzucac każdej oferty.

B@rt

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy

Nieprzeczytany post 04 lutego 2014, 19:16

19 pisze:Wszyscy kalkulują, że Osvaldo po sezonie zostanie oddany, a moim zdaniem jak się sprawdzi to Marotta wynegocjuje dobrą cenę ok 10mln i dalej będzie w naszej kadrze.

Kolejną sprawą jest to, że wszyscy spodziewają się powrotu Berardiego, a czytając wypowiedzi jego agenta ale i samego Marotty to wnioskuje, że jeszcze rok pogra na wypożyczeniu pewnie nie już w Sassuolo ale może jakiejś Parmie.
Ale zobacz, jeśli Berardi utrzyma formę do końca sezonu, to tak naprawdę nie będzie sensu trzymać go dłużej w gorszym klubie, to raz. Dwa, że już mamy połówkę jego karty, a i druga nie powinna nas kosztować Bóg wie ile. Z drugiej strony jest Osvaldo, który ma cztery miesiące na to, by wchodząc z ławki przekonać władze do wykupienia go za 19 milionów. A nawet jeśli przyjąć, że Southampton spuści z ceny, to raczej nie na tyle, żeby zachęcić Marottę. Moim zdaniem warunki ewentualnego wykupu Osvaldo świadczą o tym, że nikt tego wykupu w ogóle nie bierze pod uwagę.

Całe rozważanie ma oczywiście sens przy założeniu, że to właśnie pomiędzy tymi dwoma zawodnikami będzie wybór latem.
Ostatnio zmieniony 04 lutego 2014, 21:35 przez B@rt, łącznie zmieniany 1 raz.

Osgiliath

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 lutego 2014, 19:27

Robaku pisze:jeśli powiedzmy od 20 stycznia kiedy bylo wiadome, ze nowy napastnik jest w drodze, a Fabio odrzucał każdą ofertę - to jednak takich zagrań ze strony Juve można było się spodziewać ... wrecz przeciwnie moze to zmusi maruderów (vide Gio, DeCeglie) do tego,zeby nie odrzucac każdej oferty.
Popieram taką argumentację.
W Juve chyba wreszcie pokazano, że ma się jaja i dało do zrozumienia, że nie będą tolerować pijawek i to niezależnie, czy to poziom DJ Paolo, czy FQ, by nie powtórzyła się sytuacja jak z Vickiem i Amaurim.

Wydaje mi się, że przyjście Osvaldo było obliczone na sytuację, że któryś z naszych rezerwowiczów - Szwagier/Q/ odejdzie i o ile przy Mirasie przeszkodziło frajerstwo interu tak przy Q wydaje mi się, że przeważyła chęć dopisania sobie w CV kolejnego scudetto, bo jak inaczej wytłumaczyć chęć odejścia za darmo w czerwcu, gdy pewnie ze strony Lazio będzie problem ze zwykła bezgotówkowa zamianą piłkarzy, bo wątpię, by nie kazali sobie dopłacić choćby za Candrevę...

Tym samym:
Isla
Padoin
Vucinić
Quagliarella

powinni mieć się na baczności i nie mówię już o wypożyczeniach DC, czy Motty, bo nie zaakceptuję ich trzymania u nas na nastepny sezon a wypozyczenie to żadne rozwiązanie.

Castiel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 lutego 2014, 19:28

Robaku pisze:Quag separowany od grupy trenuje indywidualnie.
W sumie gość widział na własne oczy co się dzieje. I tak grał ogony, a teraz po ściągnięciu Osvaldo w ogóle chyba nie zagra. Pijawka? Może. Chyba ani on ani agent nie mówią o jakimś przywiązaniu i chęci wyjazdu na mundial i bycie gotowym do gry bo na prawdę to by były jakieś żarty. Skoro facet widzi, że gra mało a dodatkowo klub kupuje jakby nie było lepszego zawodnika od niego to jest to jasny sygnał. Odrzucał oferty na własną odpowiedzialność, a podobno z Włoch też miał jedną całkiem dobrą (bodaj z Lazio).

jsduga

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 lutego 2014, 20:13

Nie rozumiem szumu i krytyki ze strony kibiców wobec zarządu. Quag wielokrotnie został uświadomiony o swoich nikłych szansach na grę u nas. Miał czas, by zmienić otoczenie.
A afera o to, że nie znalazł się w składzie na LE to kpina. Tak zdecydowali to tak trzeba zaakceptować. Gdzie tu złe potraktowanie gracza, zakpienie sobie z niego?
Prawdą jest, że czas Fabio u nas minął i im szybciej nas opuści, tym lepiej.
Porównujecie Fabio do Szwagra. Według mnie większy wpływ na naszą grę w ataku miał Czarnogórzec, to on swego czasu, długiego czasu decydował o jakości naszego ataku. Quag po za kilkoma ważnymi golami nie był od niego lepszy.

Obaj powinni opuścić Juve, dla obu czas w Turynie się skończył. Miras pokutował niedawno w noweli z Interem, teraz pokutuje Quag. To najlepiej obrazuje ich sytuację u nas.

„Będąc na początku sezonu czwartą-piątą siłą tej ligi, udało nam się zdobyć mistrzostwo. Gdybym mógł, podpisałbym je własną krwią." - Gigi Buffon
zoff

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 04 lutego 2014, 21:27

Generalnie ten Juventus pokazał nie raz, nie dwa, że nie potrafi obchodzić się po ludzku z zawodnikami. Zaraz poprawi mnie tutaj jakiś specjalista od rachunku ekonomicznego, ale prawdzie mówiąc mam to głęboko gdzieś. Trochę irytuje mnie u Conte to jak jego prywatne relacje wpływają na to kto ma grać, a kto nie. Jestem pewny, że gdyby Lichy nie spisywałby się tak rewelacyjnie jak do tej pory to już by Go Conte dawno opchnął. Teraz ta decyzja z Fabio. Naprawdę dziwne. Fabio wciąga nosem Giovinco, od Vucinicia wystarczy się starać i już się robi lepsze wrażenie. Osvaldo? Daję mu kilka miesięcy i facet z Deppa przejdzie proces imMATRIkulacji.

Zły jestem, no!

Obrazek
Winner

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 lutego 2014, 21:36

W LE może grać ograniczona liczba piłkarzy. Conte zdecydował że woli mieć np. Pepe niż 6 napastników. Wybór padł na Fabio. A teraz pomyślcie jak odebrane byłoby odsunięcie od europejskich pucharów Vucinica. Marotta mówi że klub się na niego nie obraża, że nie chciał go sprzedawać i ponownie go powitają a ten byłby skreślony z listy. Przy takim posunięciu gazety miałyby o czym pisać. A zapewne tylko Fabio lub Mirko byli brani pod uwagę przy skreśleniu z listy napastnika.

Od kołyski aż po grób zapatrzony w jeden klub.
Zablokowany