Książki

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
grandejuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 listopada 2005, 21:28

Ja natomiast nie lubie książek typu: Harry Potter, czy Władca Pierścienia. Dla mnie najlepsza książki sa w wykonaniu Kinga np. Skazani na Shawshank i Lśnienie (polecam, rowniez ekranizacje tych dwoch ksiazek). Ogólnie lubie wszelkiego rodzaju horrory:-D

ossy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 listopada 2005, 21:51

Moje?? hmm znalazłoby sie kilka. majpierw troche smieszna ale ją luibe, mianowicie "Dzieci z Bulerbyn". Przeczytałem też sporo książek(aż 5) Kinga. Najbardziej z nich przypadła mi do gustu o Miasteczku Salem.Lubie takie horrory. I moje ostatnie, zarazem ulubione książki, czyli wszystkie Harrego Pottera. Każdą przeczutałem po 3 razy, i Zakon Feniksa czytam teraz 4 raz.

"Obecnie włoski futbol przeżywa kryzys bramkarzy. Gianluigi Buffon z wybitym barkiem jest lepszy niż jakikolwiek inny bramkarz w tym kraju."
Stefano Tacconi
kubinho 10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 listopada 2005, 20:35

Ja od niedawna zacząłem czytać książki bo wcześniej za tym nie przepadałem ale teraz się przekonałem że na pewno jest to lepsze od siedzenia do kompie to późna w nocy.

Właśnie kończe "Hobbita" i bardzo mi się podoba, a w najbliszym czasie zamierzam się wziąść za "Władce Pierścieni".

Chciałbym też bardzo poczytać "Widźmina" tylko mam mały problem. Nie znam wszystkich tytułów książek i w jakiej są one kolejności i tutaj jest moja proźba czy mógłby mi ktoś to podać.

Z góry dzięki.

EDIT:

Dzięki Kedzier
Ostatnio zmieniony 24 listopada 2005, 15:53 przez kubinho 10, łącznie zmieniany 1 raz.

Grande Juve, Vinci Per Noi
kedzier

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 listopada 2005, 20:53

kubinho 10 pisze:Chciałbym też bardzo poczytać "Wiedźmina" tylko mam mały problem. Nie znam wszystkich tytułów książek i w jakiej są one kolejności i tutaj jest moja proźba czy mógłby mi ktoś to podać.
Pierwsze dwa tomy to zbiory opowiadań - "Ostatnie życzenie" oraz "Miecz przeznaczenia". Pięc kolejnych to już cała saga:
1 tom - "Krew elfów"
2 tom - "Czas pogardy"
3 tom - "Chrzest ogni"
4 tom - "Wieża jaskółki"
5 tom - "Pani jeziora"

Polecem, na pewno się nie zawiedziesz :wink: Całą sagę przeczytałem już dwa razy, do opowiadań powracam nawet częściej... Opowiadanie z Geraltem można jeszcze chyba znaleźć w innej książce Sapkowskiego, a mianowicie w "Coś się kończy, coś się zaczyna". Niestety, nie miałem jeszcze tego w swoich rękach, ale wszystko jest do nadrobienia 8)

Obrazek
Tomek1900

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 listopada 2005, 20:44

JA przeczytalem juz 3 tomy sagi o wiedźminie i nie żaluje ze zaczolem czytac ta serie , pomimo kilku bardzo nudnych fragmentow ksiażki sa ciekawe.

ALe wracając do tematu ,pisałem kilka tygodni temu ze moja ulubiona ksiażką jest "Eragon" ,w końcu wyszła jego kontynuacja .Nie spodziewałem sie ze drugi tom bedzie lepszy od pierszego ,ale sie myliłem .Christopher Paolini znów zdziałał cudo które nazywa sie "Najstarszy"!!!!!!!!!!!!!

Jaro

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 listopada 2005, 19:02

Dla mnie osobiście ulubionymi książkami jest cała seria "Rook" Grahama Mastertona-do "zamknięcia" całej serii pozostała mi tylko ostatnia pozycja "Ciemnia",czekam z niecierpliwością kiedy dostane ta książke w Swoje ręce.

Ale poszukuje teraz coś nowego-bo tutaj wychodzi na jaw moje uzależnienie od Mastertona.A to może się odbic na mojej psychice...ktoś kto czytał Mastertona chyba wie o czym mówie :)

BOOM

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 listopada 2005, 20:35

Dla mnie jak narazie najlepsza ksiazka jest "Wiedzmin" (chodzi mi o sage, bo opowiadan nie przeczytalem :oops: az wstyd sie przyznac :D )

Aktualnie jestem w trakcie czytania "Kodu Leonarda da Vinci" lubie takie ksiazki, a ponadto byla zachwalana w jakims temacie tu na JP, wiec bylem przekonany, ze jest warta przeczytania i poki co sie nie zawiodlem :D

Ostatnio widze, ze troszke zmienia mi sie gust jesli o to chodzi... jak skoncze czytac "kod..." wezme sie za jakies ksiazki psychologiczne i parapsychologiczne, cos w tym stylu.... Moze macie cos godnego polecenia?? (tylko zebyscie mnie dobrze zrozumieli, nie chodzi o powiesci psychologiczne tylko ksiazki tlumaczace jakies zjawiska, czy ludzka psychike) :twisted:

Obrazek
Mr Cezary

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 listopada 2005, 21:32

Dużo ludzi się ze mnie śmieje, jak mówie, że czytam Harry'ego Pottera :roll: Ja się tym jakoś nie przejmuję. To o nich świadczy. Trochę późno przeczytałem pierwszy tom, ale spodobał mi się. Pani Rowling potrafi pisać, tak aby zainteresować czytelnika na długie godziny. I śmieszy mnie trochę to, że ludzie twierdzą, że Harry Potter to dzieło szatana... :shock: :rotfl: pozostawie to bez komentarza, dopowiem tylko, że kto ma być zły, ten się może zgorszyć także przy smerfach widząc Gargamela :) Pozatym lubie ksiażki Conana Doyle'a, jak oczywiście Sherlock Holmes czy Zaginiony Świat.

kubinho 10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 listopada 2005, 22:00

Mr Cezary pisze:Dużo ludzi się ze mnie śmieje, jak mówie, że czytam Harry'ego Pottera :roll:
Nie rozumiem dla czego. Haryy Potter to bardzo dobra ksiązka. Sam przeczytałem 4 tomy ale kiedy wziąłem się za 5 minęło ponad rok od kiedy skończyłem czytać "Czare Ognia" i okazało się że nic nie pamiętam :roll: Więc powiedziałem sobie że gdy wyjdą już wszystkie części wtedy wezme się za to od nowa.
Mr Cezary pisze:Ja się tym jakoś nie przejmuję.
I bardzo dobrze :ok:

A wracając do tematu to ostatnio skończyłem czytać "Hobbita".

Bardzo fajna książka ale nie będe tutaj mówił o czym bo napewno już ktoś wcześniej to napisał. Naprawde polecam.

Grande Juve, Vinci Per Noi
Jaro

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 listopada 2005, 22:38

Mr Cezary pisze:Dużo ludzi się ze mnie śmieje, jak mówie, że czytam Harry'ego Pottera :roll: Ja się tym jakoś nie przejmuję. To o nich świadczy.
To jest ciekawe zjawisko-ciekawi sa ludzie którzy wskazują kogos z książką...i bardzo ich cieszy taki widok :/
Niezależnie jaka książka,jakiego autora-ksiązka to dobro dla człowieka,kształci go,uczy,rozwija wyobraźnie.Widok człowieka z ksiązką nie powinien bawic-powinien znusić do myślenia i stawiać pytanie:kiedy i jaką ostatnio książke przeczytałem ?

white_wolv

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 listopada 2005, 23:11

kedzier pisze:Opowiadanie z Geraltem można jeszcze chyba znaleźć w innej książce Sapkowskiego, a mianowicie w "Coś się kończy, coś się zaczyna". Niestety, nie miałem jeszcze tego w swoich rękach, ale wszystko jest do nadrobienia 8)
Tak jest.W ksiazce tej znajduje sie kilka opowiadan Sapkowskiego.Jedno z nich dotyczy wlasnie Bialego Wilka i stanowi alternatywne zakonczenie caleej sagi.Warto przeczytac ta ksiazke rowniez dla pozostalych czterech(o ile sie nie myle) utworow piora najlepszego polskiego pisarza fantasy.

Fanom wiedzmina polecam takze sage "Achaja" autorstwa Andrzeja Ziemianskiego.Od czasow kiedy po raz trzeci skonczylem czytac arcydzielo Sapkowskiego nie mialem w rekach lepszej ksiazki fantasy.Pod pewnymi wzgledami(latwosc narracji,klimat) Ziemianski przypomina A.S .Zapewniam ze nie bedziecie zalowac.

kedzier

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 listopada 2005, 23:22

white_wolv pisze:Tak jest.W ksiazce tej znajduje sie kilka opowiadan Sapkowskiego.Jedno z nich dotyczy wlasnie Bialego Wilka i stanowi alternatywne zakonczenie caleej sagi.
Czyżby stąd wziął się Twój nick? :wink: By wiedźminem to Ty chyba nie jesteś :P
white_wolv pisze:Fanom wiedzmina polecam takze sage "Achaja" autorstwa Andrzeja Ziemianskiego.Od czasow kiedy po raz trzeci skonczylem czytac "Sage o wiedzminie" nie mialem w rekach lepszej ksiazki fantasy.Pod pewnymi wzgledami(latwosc narracji,klimat) Ziemianski przypomina Pana Andrzeja.Zapewniam ze nie bedziecie zalowac pienidzy wydanych na ta ksiazke.
Widzę, że gustujemy w podobnej literaturze. Z tą książką miałem do czynienia całkiem niedawno, skończyłem ją czytać ok. miesiąc temu. Muszę przyznać, że po samym początku "Achaji" byłem lekko zawiedziony... Później jednak, w miarę rozwoju akcji, nabierałem do bohaterów coraz większej sympatii i przejąłem się ich losami. Książka naprawdę wciąga, fabuła jest bardzo ciekawa, zachęcem więc do zapoznania się z nią. Dowiecie się np. kim jest szermierz natchniony czy jak przeżyć w obozie niewolników :wink: Dodam, iż cała saga składa się z 3 obszernych cześci, ja dla ułatwienia kupiłem wszystkie naraz, nie ukrywam, że była to dosyć spora oszczędność - wyniosło mnie to bodajże 60zł :) Poza tym jeszcze raz polecę - z tego samego wydawnictwa - serię książek o Jakubie Wędrowyczu. Wyjątkowe poczucie humoru autora wręcz poraża 8)

Obrazek
LukaS

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 listopada 2005, 23:44

A moja obecna lektura to "Delphi od podstaw" Wojciecha Sterny :]

white_wolv

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 listopada 2005, 08:53

kedzier pisze:Czyżby stąd wziął się Twój nick? :wink: By wiedźminem to Ty chyba nie jesteś :P
No jakos tak... 8)
kedzier pisze:Poza tym jeszcze raz polecę - z tego samego wydawnictwa - serię książek o Jakubie Wędrowyczu. Wyjątkowe poczucie humoru autora wręcz poraża 8)
Mozesz podac pelny tytul pierwszej ksiazki i autora?
Ostatnio zmieniony 28 listopada 2005, 16:32 przez white_wolv, łącznie zmieniany 1 raz.

kedzier

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 listopada 2005, 15:36

kedzier pisze:Poza tym jeszcze raz polecę - z tego samego wydawnictwa - serię książek o Jakubie Wędrowyczu. Wyjątkowe poczucie humoru autora wręcz poraża 8)
Mozesz podac pelny tytul pierwszej ksiazki i autora?[/quote]

Zacznę od tego iż nie jest to saga, trylogia czy inna spójna powieść, tylko zbiór opowiadań. Autorem jest Andrzej Pilipiuk, a wydano do tej pory 4 książki z tej serii.
- "Kroniki Jakuba Wędrowycza"
- "Czarownik Iwanow"
- "Zagadka Kuby Rozpruwacza"
- "Weźmisz czarno kure..."
Wyjaśnię, iż bohater tej serii jest wiejskim egzorcystą - amatorem, kłusownikiem, bimbrownikiem :wink: Rześki staruszek ma w w większości opowiadań ponad 80 lat. Od siebie polecę opowiadania "Lenin2: coś przetrwało", "Titanic" oraz "Hotel pod Łupieżcą"... A jeśli jesteśmy już w tematyce książek tegoż autora warto dodać, że napisał on także książki o wampirzycach - "Kuzynki", "Księżniczka" oraz niedawno wydana trzecia część, której tytułu niestety nie pamiętam, ale którą z pewnością niedługo zakupię :)

Obrazek
ODPOWIEDZ