Mercato (2012-2014)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 25 października 2013, 19:58

wagner pisze:Zdaje się że nawet Tevez nie jest w stanie potwierdzić tej reguły.
Czyżby? Dla mnie to jest jeden z najlepszych piłkarzy Juventusu w tym sezonie. Na początku grał kapitalnie, potem trochę słabiej ale mimo wszystko lepiej niż większość jego kolegów. Nie można powiedzieć że bramkarz gra super, obrona świetnie, pomoc i skrzydła kapitalnie, a Tevez odstaje.
wagner pisze: Asamoah przychodził do nas na lewe skrzydło ? Możesz to w jakikolwiek sposób potwierdzić ? Bo do tej pory byłem pewny że przychodził wzmocnić środek pola, a dopiero później z panującej biedy został tam przesunięty, mówiąc krótko, lewym skrzydłowym stał się na przymus i to od tego sezonu można było powiedzieć że startuje jako LO/LP (jak zwał tak zwał)
Nie wiem dokładnie jakie były zamiary, natomiast wiem że jak odkupowaliśmy jego drugą połówkę za niebagatelną kwotę 9 mln, to większość ludzi na forum piała z zachwytu - że fajnie sobie radzi, że jest znacznie lepszy niż De Ceglie, że najlepszy lewoskrzydłowy w zespole itp.
wagner pisze:Dobrze wiem że jest on najsłabszym ogniwem w obronie BVB[...]Schmelzera wcale nie uważam za gorszego od Piszczka (a to moje osobiste zdanie).
To jak z tym Schmelzerem? Najsłabsze ogniwo czy poziom Piszczka? Czy obaj są najsłabszym ogniwem? Poza tym nie wydaje mi się żeby gość miał kosztować mniej, niż kwota za którą do wyjęcia był Coentrao. W tej chwili jest w Dortmundzie potrzebny, być może jak pozyskają kogoś lepszego to jego cena spadnie.

wagner

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 października 2013, 20:07

zahor pisze:
wagner pisze:Dobrze wiem że jest on najsłabszym ogniwem w obronie BVB[...]Schmelzera wcale nie uważam za gorszego od Piszczka (a to moje osobiste zdanie).
To jak z tym Schmelzerem? Najsłabsze ogniwo czy poziom Piszczka? Czy obaj są najsłabszym ogniwem? Poza tym nie wydaje mi się żeby gość miał kosztować mniej, niż kwota za którą do wyjęcia był Coentrao. W tej chwili jest w Dortmundzie potrzebny, być może jak pozyskają kogoś lepszego to jego cena spadnie.
Nie wiem za bardzo po co aż tak dogłębnie analizować tematu którego nie ma i jest czystym gdybaniem, ale jak zacząłem dyskusje to ją skończę żeby nie było.
Chodziło o to że: Prasa, media, środowisko uważają Niemca za gracza najsłabszego w obronie Borussi, ale JA tak tego nie widzę. Co do kosztów to chyba nawet do końca nie wiadomo ile wart jest podany przez Ciebie Coentrao.

Tyle.

Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 października 2013, 09:31

wagner pisze:
Łukasz pisze: Ja nie jestem ciekaw. Gość jest w moim odczuciu strasznie rzadki, wolę już chyba Peluso. Ciekawi mnie strasznie, jak mógłby się odnaleźć w 3-5-2 Urby Emanuelson.
On się w Milanie nie potrafi przebić, miałby być pierwszym wyborem u nas ? O.o
Nie mówię, że miałby być pierwszym wyborem, ale raczej ofensywną alternatywą dla Asamoaha za niewielkie pieniądze. Facet ma doświadczenie zarówno z lewą obroną, jak i atakiem i w teorii - choć nigdy nie grał w tym systemie - byłby idealny do 3-5-2. W Milanie nie może się odnaleźć właśnie przede wszystkim z uwagi na brak miejsca dla siebie, jest rzucany po pozycjach jako typowa zapchajdziura. Taki Davids też w Milanie się nie sprawdził, choć nie mówię, że to sytuacja analogiczna. Po prostu mnie ciekawi Holender.

Schmelzer mi się bardzo nie podoba, bardzo. Mam zawsze wrażenie, jak oglądam BVB, że gra z braku laku. A trzeba pamiętać, że byli podopieczni Kloppa, póki co, niezbyt odnajdują się w nowych klubach...

Ale, Alex, Alessandro. DEL PIERO!

http://wsamookno.bloog.pl
naros

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 października 2013, 00:20

http://www.solojuve.com/transfery/giacc ... erie_a.php
Będzie tak:
Sunderland spadnie z ligi i Giach będzie chciał wrócić do Serie A. Zna Juve i Conte więc pójdzie po rozum do głowy i będzie chciał wrócić. Trener nie będzie miał nic przeciwko. Zarząd ściągnie nam go z powrotem za promocyjne 5 mln i wszyscy będą zadowoleni. Wydamy 5 mln rok wcześniej sprzedając go za 8 mln i oszczędzając jego pensje. Marotta deal :smile: :smile: :smile:

Obrazek
Un capitano c'è solo un capitano!!!
Mehehehe

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy

Nieprzeczytany post 27 października 2013, 00:52

naros pisze:http://www.solojuve.com/transfery/giacc ... erie_a.php
Będzie tak:
Sunderland spadnie z ligi i Giach będzie chciał wrócić do Serie A. Zna Juve i Conte więc pójdzie po rozum do głowy i będzie chciał wrócić. Trener nie będzie miał nic przeciwko. Zarząd ściągnie nam go z powrotem za promocyjne 5 mln i wszyscy będą zadowoleni. Wydamy 5 mln rok wcześniej sprzedając go za 8 mln i oszczędzając jego pensje. Marotta deal :smile: :smile: :smile:
Tylko, żeby nie okazało się, że to będzie jedyny kreatywny zawodnik ściągnięty latem.

jakku1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 października 2013, 01:11

Mysle, ze powoli mozemy zaczac na powaznie rozmawiac o zimowym mercato, poniewaz wszystko wskazuje na to, ze Marotta i spolka maja juz w glowie jakis plan na wzmocnienie druzyny w styczniu. Nie wiem dokladnie jakim budzetem bedziemy dysponowac, ale mniej wiecej mozna chyba juz okreslic jakiego typu graczy bedziemy szukac:

a) boczny obronca
b) skrzydlowy
c) byc moze takze srodkowy pomocnik

Punkty "a" i "b" sa pewne, "c" pozostaje zagadka. Niby jestesmy w ostanim czasie namietnie laczeni z Jorginho z Fiorentiny, a do transferu Nainggolana latem braklo bardzo niewiele, ale wiele wskazuje na to, ze na te chwile priorytety mamy inne - czyli prawy obronca oraz skrzdlowy.

Jesli chodzi o alternatywne dla Lichtsteinera to w prasie nieustannie pojawiaja sie niemal te same nazwiska (z jednym wyjatkiem):
- Janmaat
- Biabiany (chociaz to bardziej skrzydlowy, ewentualnie moglby grac jako wahadlowy, ale prawa obrona w taktyce 433 to bylaby dla niego zupelna nowosc)
- Abate

Ponownie pojawiaja sie tez plotki o odejsciu Isli. Tym razem oczywiscie zima. Duzym zwolennikiem Chilijczyka jest Mazzarri i nie jest wykluczone, ze tym razem ten transfer dojdzie do skutku. Abate konczy sie z kolei kontrakt w czerwcu, jego transfer zima jest jednak bardzo malo prawdopodobny - ale to tylko moja prywatna opinia.

Sprawa skrzydlowego jest bardziej skomplikowana. Tutaj mamy prawdziwy gaszcz nazwisk, z ktorymi nas sie laczy, ale tak na dobra sprawe to pewne jest tylko to, ze nie chcemy wydac majatku na ten transfer. Wszystkie wiec pomysly z Juanem Mata absolutnie odpadaja. Prasa wymienia kilka nazwisk w kontekscie skrzydla:
- Menez (konczy mu sie kontrakt w czerwcu)
- Griezmann (od dawna sie nim interesujemy, jednak moim zdaniem, jesli zlozymy powazna oferte za Francuza to dopiero latem)
- Lens (skrzydlowy z Dynama, w bardzo dobrej formie, reprezentant Holandii, malo prawdopodobna opcja - chlopak dopiero co zmienil klub)
- Iturbe (prawoskrzydlowy z Hellas, mlodziezowy reprezentant Argentyny)
- De Bruyne (trzeba tutaj jednak uczciwie przyznac, ze plotki Belga lacza z prawie polowa europejskich klubow)

Najbardziej prawdopodobne opcja - wedlug mnie - to na chwile obecna Menez, ktory kompletnie nie gra w klubie, wypadl z kadry Francji i byc moze zmiana otoczenia w styczniu to bedzie dla niego ostatnia szansa, aby przekonac do siebie Deschampsa. Jesli chodzi o prawego obronce to strzelalbym Janmaata, o ktorym mowi sie bardzo duzo od bardzo dawna (on byl jeszcze na tej pierwszej liscie Paraticiego, razem z Llorente, Ogbonna, Peluso, etc). Problem jesli chodzi o Holendra jest zgola odmienny, niz w przypadku Meneza - Janmaat po prost moze sie nie zdecydowac na zmiane klubu tuz przed MS. Dodam jeszcze, ze jak zawsze, z wloskich ligowcow powtarzaja sie te same nazwiska - Bonaventura, Diamanti, etc.

Conte podobno chce aby ta druzyna byla duzo bardziej wszechstronna, stad nasze starania o skrzydlowego oraz obronce, ktory moglby byc powazna alternatywa dla Lichtsteinera. Im blizej grudnia, tym plotek bedzie wiecej. Zobaczymy.

Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 ;)
Bruce Badura

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 27 października 2013, 01:39

Griezmann w tych czasach nie pójdzie taniej niż 20 mln, także już na starcie można go sobie wyrzucić z głowy.
Warto poszukać bramkarza, bo to co ostatnio puszcza Gigi to są jakieś piłkarskie jaja. Tylko Gliwa z Lubina go przebija.

SKAr7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 października 2013, 02:59

jakku1 pisze:Jorginho z Fiorentiny
Jorginho gra dla Hellasu, po tym co nam zrobił powinieneś o tym pamiętać :wink: Jaram się tym grajkiem, nie wiem, czy lepszy on, czy Belg z Caligari. Niby z 5 bramek 4 z karnych, ale ten chłopak też jest wszędzie.

W resztę albo nie wierzę, albo niespecjalnie na mnie robi wrażenie. Może Abate mógłby się odrodzić w naszym ustawieniu :think:

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 października 2013, 03:41

Mi ze środkowych pomocników śmigających po boiskach Serie A podoba się Allan. Nasi na pewno go nie przegapili więc się nie martwię - jak będą go chcieli to będzie grał dla nas ;). Kierunek brazylijski na pewno bardziej za mną przemawia niż belgijski Mongoł.

Dziwi mnie to ciśnienie na prawą stronę. Obecnie mamy na tę pozycję aż 4 zawodników! Wiem, że nie takiego poziomu po nich oczekujemy, ale na lewej stronie na pewno nie jest lepiej. Tam nie ma komu grać w roli obrońcy, ani komu dublować Asamoaha. Rozpacz z lekka na takim poziomie przy obecnych standardach. Oba skrzydła wołają o ratunek.

Na skrzydło do 433 najbardziej prawdopodobny jest Menez. Sprawa prosta, bo rozchodzi się o nic innego jak $$$. Chyba nie mamy prawa narzekać na ten wybór. Zawodnik doświadczony i mający całkiem spore umiejętności, którego bardzo potrzebujemy. W morzu naszych potrzeb cena jest jednak na pierwszym planie.

jakku1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 października 2013, 10:21

Kurcze, czeski blad z tym Jorginho, bo chcialem tez napisac, ze interesuje sie nim tez Fiorentina a wyszlo zupelnie cos innego. Nazwiska faktycznie szalu nie robia, ale w styczniu ciezko o jakas wielka sensacje. Za Griezmanna trzeba zaplacic podobno 15m euro, ale ja do konca nie wierze w te kwote.

Na prawa strone mamy od cholery zawodnikow, zgadza sie, ale tak naprawde to zadnej rozsadnej alternatywy dla Lichtsteinera. Padoin to typowa zapchajdziura, Isla kopie sie po czole, Motta to zart, jedynym faktycznym zmiennikiem Szwajcara moglby byc Caceres, ale on tak czy inaczej lepiej spisuje sie na srodku obrony.

Tak na marginesie, odkopalem z netu te dwie "listy Paraticiego", jedna jeszcze z 2012 roku, druga z 2013. W sumie z tych dwoch list zbiorczo udalo nam sie przeprowadzic 4 transfery (Peluso, Llorente, Tevez, Ogbonna), bylismy bardzo blisko pozyskania kolejnych 7-8 nazwisk (Zuniga, Diamanti, Higuain, Jovetic, Andreolli, Nainggolan, Verratti) a z kilkunastoma innmi namietnie laczyla i laczy nas prasa.

2013:
- obrona: Abdennour (Tuluza), Astori (Cagliari), Mangala (Porto), Ogbonna (Torino), Vermaelen (arsenal)
- prawy wingback: Cuadrado (Viola), Janmaat (Feyenoord), Piszczek (Borussia), Zuniga (Napoli)
- lewy wingback: Coentrao (Real), Kolarov (City), Marcelo (Real), Wakaso (Espanyol), Lulic (Lazio), Adriano (Barcelona), Bonaventura (Atalanta)
- skrzydlowy: Affelay (Schalke), Diamanti (Bologna), Gaitan (Benfica), Ilicic (wtedy Palermo), Markovic (Partizan), Menez (PSG), Nani (MU)
Ramirez (Southampton)
- atak: Hernandez (MU), Higuain (wtedy Real), Osvaldo (wtedy Roma), Jovetic (wtedy Viola), Sanchez (Barcelona), Tevez (wtedy City)

2012:
- bramka: Igor Akinfiejew (CSKA, 26 lat), Andrea Consigli (Atalanta, 25), Matej Delac (Chelsea, 20), Marc-Andre ter Stegen (Monchengladbach, 20)
- srodek obrony: Danilo (Udinese, 28), Dede (Vasco da Gama, 24), Doria (Botafogo, 18), Adil Rami (wtedy Valencia, 26)
- polprawa obrona: Marco Andreolli (Chievo, 26), Hugo Campagnaro (wtedy Napoli, 32), Lucas Farias (Sao Paulo, 18), Neto (Siena, 24)
- lewy wingback: Pablo Armero (wtedy Udinese, 26), Marek Hanousek (Plzen, 21), Federico Peluso (wtedy Atalanta, 28), Marcel Schmeltzer (wtedy Borussia, 24)
- Pomoc: Isco (wtedy Malaga, 20), Mateo Kovacić (wtedy Dynamo Zagrzeb, 18), Lazar Marković (Partizan, 18), Dennis Praet (Anderlecht, 18), Daniele Baselli (wtedy Cittadella, 18), Christian Eriksen (wtedy Ajax, 20), Pedro Obiang (Sampdoria, 20), Radja Nainggolan (Cagliari, 24)
- cofniety rozgrywajacy: Jordy Clasie (Feyenoord, 21) lkay Gündogan (Borussia, 22), Alen Halilović (Dynamo Zagrzeb, 16), Marco Verratti (PSG, 20)
- prawy wingback: Daryl Janmaat (Feyenoord, 23), Raffaele Pucino (Varese, 21), Ezequiel Schelotto (wtedy Atalanta, 23)
- napastnicy: Stevan Jovetić (wtedy Fiorentina, 23), Aleksandar Mitrović (Partizan, 18), Alex Teixeira (Szachtar, 22), Theo Walcott (Arsenal, 23), Andreas Cornelius (FC Kobenhaga, 19), Didier Drogba (wtedy Shanghai Shenhua, 34), Fernando Llorente (wtedy Bilbao, 28), Bruno Mendes (Botafogo, 18).

@D@$

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 października 2013, 12:22

jakku1 pisze:a) boczny obronca
b) skrzydlowy
c) byc moze takze srodkowy pomocnik

Punkty "a" i "b" sa pewne, "c" pozostaje zagadka.
Co masz na myśli pisząc "boczny obrońca"? Jeśli taki do gry czwórką z tylu, to bym nie liczył na to. Mamy Chielliniego, Peluso, De Ceglie, (niech wam będzie) Asamoah, Ogbonnę (na lewą) , może połowa z nich na tej pozycji szału nie zrobi, ale i tak póki co gramy głównie 3-5-2. Chyba że chodzi ci o LWB lub RWB.
Arbuzini pisze:Na skrzydło do 433 najbardziej prawdopodobny jest Menez. Sprawa prosta, bo rozchodzi się o nic innego jak $$$. Chyba nie mamy prawa narzekać na ten wybór. Zawodnik doświadczony i mający całkiem spore umiejętności, którego bardzo potrzebujemy. W morzu naszych potrzeb cena jest jednak na pierwszym planie.
Tyle, że w LM nam już nie pomoże, chyba, że już myślimy o przyszłym sezonie.

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 października 2013, 18:35

jakku1 pisze:Nazwiska faktycznie szalu nie robia, ale w styczniu ciezko o jakas wielka sensacje.
Jak na moje to brzmią bardzo sensownie te propozycje. Na Meneza, Griezmann, czy Jorginho w lecie bym nie narzekał. Może nazwisko Brazylijczyka nie jest jeszcze zbyt medialne, ale w Serie B był niekwestionowaną gwiazdą, a i we włoskiej ekstraklasie radzi sobie bardzo dobrze w dość przeciętnym zespole.
@D@$ pisze:
Arbuzini pisze:Na skrzydło do 433 najbardziej prawdopodobny jest Menez. Sprawa prosta, bo rozchodzi się o nic innego jak $$$. Chyba nie mamy prawa narzekać na ten wybór. Zawodnik doświadczony i mający całkiem spore umiejętności, którego bardzo potrzebujemy. W morzu naszych potrzeb cena jest jednak na pierwszym planie.
Tyle, że w LM nam już nie pomoże, chyba, że już myślimy o przyszłym sezonie.
Nie przesadzamy, z tego grona tylko Iturbe daje nam taką możliwość, bo Lensa trzeba skreślić na starcie. Nie odejdzie po pół roku z Dynama. Argentyńczyk jest chyba własnością Porto więc jego transfer zapewne wiązałby się z niemałym wydatkiem. Menez to najbardziej optymalny wybór.

jakku1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 października 2013, 14:35

Arbuzini pisze: Jak na moje to brzmią bardzo sensownie te propozycje. Na Meneza, Griezmann, czy Jorginho w lecie bym nie narzekał.
Zgadzam sie. Ale abstrahujac juz od tematu, nie jestem pewien, ze potrzebujemy kogos takiego w pomocy jak Jorginho. Wydaje mi sie, ze przydalby sie jednak na tego box to boxa ktos dynamiczny, potrafiacy minac rywala zwodem i nieszablonowo podac (najlepiej ktos w stylu E. Davidsa :prochno:). Duzo zalezy w ogole od tego jak Conte widzi nasza pomoc w przyszlym roku i czy Pirlo jest przewidziany w tej ukladance. Ja sadze, ze tak, ale nawet jesli moje przeczucie jest sluszne to i tak bedziemy musieli wzmocnic srodek pola jeszcze jednym graczem.

Btw, prasa nas laczy z dosc duza iloscia reprezentantow Szwajcarii. Niedawno sie mowilo o srodkowym obroncy Fc Basel (F. Schar) a teraz jest mowa o skrzydlowym (V. Stocker). De facto Scharem interesuje sie bardzo wiele klubow i facet pewnie szybko odejdzie do lepszej druzyny.

Adrian27th

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Nieprzeczytany post 28 października 2013, 14:41

@Jakku - Jest szansa ze łaczy nas z wspomnianym przeze mnie lewym obrońcą rodem z Brazylii, a posiadającym Szwajcarski paszport?

"It seems today, that all You see, it's violence in movies and sex on Tv..."
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
Pumex pisze:Francuz (Pogba) nie ma najmniejszych szans na realną walkę o pierwszy skład.
jakku1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 października 2013, 15:42

Adrian27th pisze:@Jakku - Jest szansa ze łaczy nas z wspomnianym przeze mnie lewym obrońcą rodem z Brazylii, a posiadającym Szwajcarski paszport?
Szczerze, to nic nie slyszalem na ten temat, ale przypuszczam, ze predzej czy pozniej podobne plotki sie pojawia, bo ten chlopak gra naprawde dobrze :prochno: Nie sadze jednak, zeby to mialo cos wspolnego z naszym faktycznym zainteresowaniem, przynajmniej na pewno nie zima.

Mysle, ze teraz bedziemy szukac skrzydlowego, prawego obroncy albo srodkowego pomocnika. Wiekszych roszad mozna sie spodziewac dopiero latem.

Swoja droga, ciekaw jestem gdzie trafi Lewandowski. Teraz sie mowi, ze Robert odejdzie jednak zima (w co jednak nie wierze).

Zablokowany