Mercato (2012-2014)
Nainggolan i stylem i jakością pasuje do Juventusu. Idealny b-2-b: świetny odbiór, kondycja, dobre podanie i utrzymanie się przy piłce. Do tego byłby to kolejny po Pogbie facet, który umie porządnie huknąć z dystansu. Przewaga na Asamoah? Lepsza słabsza noga, nie jest aż tak przywiązany do silniejszej strony. Jeżeli 18 mln za Asę brać za pkt odniesienia, to 20 mln za Belga nie byłoby kwotą przepłaconą. Wszyscy jak zwykle patrzą tylko na kwotę transferu. Radja z podatkami będzie pobierał max 3 mln brutto, wobec np. 6 mln dla De Jonga. W obronie jest 2 ogarniętych rezerwowych na 3 miejsca, w pomocy tylko Pogba, potem zostaje Padoin.Virgil pisze:Czy ja mogę naprawdę się dowiedzieć co Wy widzicie w tym Belgu. Jest ok, może się u nas rozwinąć, ale to gość za którego trzeba dać min. 15mln i będzie 5 środkowym napastnikiem i nawet nie pierwszym do wejścia, szczególnie przy systemie rotacji Conte.
Asamoah w środku? Tylko z musu. Ludzie chcący Asę na środku jakby kompletnie zapominali o różnicy stylu w Udine i Juve. W takim Udine się biega w te i we wte i posługiwanie się piłką nie jest aż tak ważne, stąd mogą/mogli tam grać Asa, Badu czy Isla. Isla w Juve nigdy nie będzie grał w środku, chyba że będzie prawdziwa plaga kontuzji. Przypominam, że ten klub był rok temu na 3. miejscu w Europie pod względem posiadania piłki.
Przeglądałem po małej przerwie newsy z ostatniego tygodnia i najbardziej zmroziły mnie komentarze, w których chciano powrotu Sissoko :roll: Zwyczajnie żal mi ludzi, którzy po obejrzeniu kilkudziesięciu meczów w wykonaniu Sissoko i jeszcze większej liczby spotkań Juventusu Conte nie potrafią wyciągnąć prostego wniosku, że gracz o takiej charakterystyce kompletnie nie pasuje do tej drużyny, nie mówiąc już, że ogólnie czasy dla piłkarzy typu Momo, Melo, Poulsen czy Pazienza nie są zbyt sprzyjające. Znacie jakąś topową drużynę z typowym mediano? X. Alonso, Khedira, Busquets, Gundogan, Carrick, Schweini, Martinez, Alcantara, Verratti, Ramsey, Wilshere, Ramires, Lampard, Toure... Takimi piłkarzami [z listy poprzedniej] się już nie gra. Już Mekelele nie bazował na sile, tylko na 'szybkich stopach'.
- Arbuzini
- Juventino
Jeśli Cagliari zgodzi się na współwłasność bez konieczności wykupu całości karty to faktycznie interes nie będzie najgorszy. Dobra, dobra. Powiedzmy sobie szczerze - nie zgodzi się. Zresztą sugerowanie, że Nainggolan jest lepszy zawodnikiem od Asamoaha jest moim zdaniem nie w porządku w stosunku do naszego Murzyna.alina pisze:Jeżeli 18 mln za Asę brać za pkt odniesienia, to 20 mln za Belga nie byłoby kwotą przepłaconą. Wszyscy jak zwykle patrzą tylko na kwotę transferu.
Analogicznie - Cagliari to nie Juventus. Asamoah faktycznie gra słabszą stopą gorzej od Belga, ale myślę, że występami na skrzydle udowodnił, że grać piłką potrafi. Nainggolanowi fajnie wychodzą strzały dystansu, ale akurat nie wydaje mi się żeby Vidal, czy (nawet) Marchisio byli w tym elemencie od niego gorsi, a sam dorobek bramkowy Belga zwyczajnie nie robi wrażenia. Porównanie go do Pogby, który w tym elemencie jest fenomenem na skalę Lamparda lub Gerrarda, mocno uderza w obiektywizm Twojej oceny zawodnika Cagliari.alina pisze:Ludzie chcący Asę na środku jakby kompletnie zapominali o różnicy stylu w Udine i Juve. W takim Udine się biega w te i we wte i posługiwanie się piłką nie jest aż tak ważne
- zahor
- Juventino
Nie jest gorszy - jest po prostu zawodnikiem o innej charakterystyce. Takiej, która w Juventusie bardziej predysponuje go do gry na skrzydle, niż w środku pola. Wydaje mi się że alina zwrócił uwagę na jedną rzecz, która u Conte jest kluczowa, a którą wielu ludzi na tym forum ignoruje, a mianowicie umiejętność utrzymania się przy piłce w środku pola - powód dla którego chociażby Marrone nie nadaje się na zmiennika Pirlo. Skoro są w składzie piłkarze tacy jak Marchisio czy Lichtsteiner, którzy 90% pracy wykonują bez piłki, a przy tym gra Juventusu opiera się na dość dużym posiadaniu tejże, to muszą być w drużynie i gracze, który doskonale czują się z piłką przy nodze i którym praktycznie nie da się jej odebrać. Takim zawodnikiem jest Pirlo, jest nim również Vidal, nie jest nim Asamoah, natomiast w Juve graczem tym mógłby moim zdaniem być Radja.Arbuzini pisze:Zresztą sugerowanie, że Nainggolan jest lepszy zawodnikiem od Asamoaha jest moim zdaniem nie w porządku w stosunku do naszego Murzyna.
Ogólnie rzecz biorąc, rozumiem logikę którą kieruje się Conte, rozumiem po co życzy sobie tak drogiego Belga, skoro ma w składzie Asamoah'a, układa się to wszystko w spójną całość. Nie twierdzę że trener Juventusu jest nieomylny, że jeżeli życzy sobie danego gracza, to na bank będzie to strzał w dziesiątkę itp. Po prostu zaczynam rozumieć na czym opiera się jego taktyka, co jest u niego kluczowe, czego w pierwszej kolejności wymaga od piłkarzy itp. Ma jakiś tam koncept i jeżeli zauważy się pewne prawidłowości, to pewne z pozoru niezrozumiałe ruchy zaczynają nabierać sensu, tak jak chociażby w tym przypadku. Jedyne, czego do końca nie udało mi się rozgryźć to sprowadzenie Giovinco - wydaje mi się że Conte chyba najzwyczajniej w świecie się na tym przejechał i ma tego świadomość.
Skupiłem się na łatwości w posługiwaniu się piłką. W sezonie 2011/12 Nainggolan miał 3% większą skuteczność podań od Asy, grając przy tym dwukrotnie więcej długich piłek (więc nie można powiedzieć, że grał 'do najbliższego kolegi'). 3% to niby niedużo, ale w rankingu między nimi jest ponad 50 piłkarzy. Tradycyjnie podpieram się liczbami, ale to po prostu widać jak się ogląda obu w akcji. W tym sezonie póki co Radja zagrał 12 długich pił, z czego 11 było celnych. Czy to - w połączeniu z cechami, które wymieniłem w poprzednim poście - nie jest charakterystyka piłkarza wyśmienicie pasującego do obecnego Juve?Arbuzini pisze:Jeśli Cagliari zgodzi się na współwłasność bez konieczności wykupu całości karty to faktycznie interes nie będzie najgorszy. Dobra, dobra. Powiedzmy sobie szczerze - nie zgodzi się. Zresztą sugerowanie, że Nainggolan jest lepszy zawodnikiem od Asamoaha jest moim zdaniem nie w porządku w stosunku do naszego Murzyna.alina pisze:Jeżeli 18 mln za Asę brać za pkt odniesienia, to 20 mln za Belga nie byłoby kwotą przepłaconą. Wszyscy jak zwykle patrzą tylko na kwotę transferu.
Gra Cagliari jest lepszą szkołą dla potencjalnego piłkarza Juve niż gra Udinese. Poniższe staty wspiera fakt, że Cagliari jest kadrowo dużo słabsze od Udinese i jakby je wzmocnić, to z tym samym trenerem % wyniki byłby lepsze. Wyniki z zeszłego sezonu Serie A (a po 2 meczach obecnego jeszcze korzystniejsze dla Cagliari):Arbuzini pisze:Analogicznie - Cagliari to nie Juventus.alina pisze:Ludzie chcący Asę na środku jakby kompletnie zapominali o różnicy stylu w Udine i Juve. W takim Udine się biega w te i we wte i posługiwanie się piłką nie jest aż tak ważne
Posiadanie:
Udine: 47,9% (13. w lidze)
Cagliari: 50,2% (9.)
Celność podań:
Udine: 77,8% (przedostatnie miejsce w lidze, Juve oczywiście na pierwszym)
Cagliari: 81,2% (11 msc)
- Piti
- Juventino
Pójdzie lapać rytm meczowy i się ogrywać do Realu? :lol:
- annihilator1988
- Juventino
TuttoJuve donosi, że "Kanonierzy" są wciąż zainteresowani Martinem i zamierzają kontaktować się w jego sprawie w styczniu. Ponadto. Włoscy dziennikarze, snując domysły nad przyszłością Llorente, podali, iż trójkę potencjalnych pracodawców Hiszpana stanowią: Chelsea, Arsenal, Tottenham.
ktośtam na forum p$g pisze:Odnoszę wrażenie, że Ibra nie jest związany z PSG
- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Zimą będzie potrzebny jakiś środkowy pomocni, ktoś doświadczony i ograny na włoskich boiskach,Nainggolan byłby idealny, ale raczej Celino zima go tanio nie puści, chyba,że zgodzi się na wypożyczenie z przymusową opcją wykupu. Inna opcja to sprowadzenie Bonaventury na lewą stronę i przesunięcie Asamoaha do środka.
Szkoda,że Marotta oddał lekką ręką Taidera, mieliśmy przecież połowę jego karty a chłopak grać potrafi;/ Oby tego samego nie zrobili z Sorensenem:)
Szkoda,że Marotta oddał lekką ręką Taidera, mieliśmy przecież połowę jego karty a chłopak grać potrafi;/ Oby tego samego nie zrobili z Sorensenem:)
- baka
- Juventino
Dobrze, że tylko snują domysły bo ja jakoś nie wierze, że LL odejdzie gdziekolwiek.annihilator1988 pisze:Ponadto. Włoscy dziennikarze, snując domysły nad przyszłością Llorente, podali, iż trójkę potencjalnych pracodawców Hiszpana stanowią: Chelsea, Arsenal, Tottenham.
- Arbuzini
- Juventino
Zauważyłem, że pojawiają się pierwsze głosy niezadowolenia z naszego letniego mercato. Popularny przymiotnik: "przespane". Dziwne określenie na okienko, które skończyło się właściwie przed rozpoczęciem pierwszych treningów.
Wiem jednak o co większości chodzi. O zbyt małą liczbę klasowych wzmocnień. Czyli nie "przespane", a zwyczajnie "niedoinwestowane". Oczywiście ulubionym kozłem ofiarnym jest Marotta, ale czepianie się gościa o to jest mocno bezpodstawne. To tak jakby mieć budżet na Skode Superb, zajechać pod dom, a tam żona z mordą, że co to za czeski szmelc na jej podjeździe stoi, ona chce Mercedesa E-class, bo sąsiedzi patrzą i wstyd.
Ciekawe, czy w zimie zapolujemy w Madrycie. Alonso to typ zawodnika jakiego potrzebujemy i dostępny będzie za naprawdę małe pieniądze. Coentrao ma jakąś kontuzję? Ostatnio nie siedzi nawet na ławce, a taki Nacho Fernandez już 120 minut uzbierał. O ile Hiszpana jestem w stanie odpuścić ze względu na brak formy i wiek, to o Portugalczyka powinniśmy bić się niezwykle zaciekle. To jest zawodnik, który w 352 może zrobić różnicę.
Tak na marginesie to Conte chyba zaczął wierzyć w Isle. Na razie Chilijczyk zalicza pozytywne występy w niczym nie ustępując Lichtsteinerowi. Oby, oby - może już w styczniu nasze skrzydła wreszcie będą prezentowały się naprawdę przyzwoicie.
Po meczu z Kopenhagą zapanował ogólny hejt na naszych zawodników, w tym oczywiście napastników i zbiorowa orgia, jak to C. Ronaldo wykiwał ładnie zawodników Galaty w ich polu karnym. Zapominamy tylko, że gość kosztował więcej niż my wydajemy w jedno okienko, a jak podaję na forum propozycję kupna Muriela to słyszę, że gość jest za słaby albo powinien się jeszcze ogrywać...
Wiem jednak o co większości chodzi. O zbyt małą liczbę klasowych wzmocnień. Czyli nie "przespane", a zwyczajnie "niedoinwestowane". Oczywiście ulubionym kozłem ofiarnym jest Marotta, ale czepianie się gościa o to jest mocno bezpodstawne. To tak jakby mieć budżet na Skode Superb, zajechać pod dom, a tam żona z mordą, że co to za czeski szmelc na jej podjeździe stoi, ona chce Mercedesa E-class, bo sąsiedzi patrzą i wstyd.
Ciekawe, czy w zimie zapolujemy w Madrycie. Alonso to typ zawodnika jakiego potrzebujemy i dostępny będzie za naprawdę małe pieniądze. Coentrao ma jakąś kontuzję? Ostatnio nie siedzi nawet na ławce, a taki Nacho Fernandez już 120 minut uzbierał. O ile Hiszpana jestem w stanie odpuścić ze względu na brak formy i wiek, to o Portugalczyka powinniśmy bić się niezwykle zaciekle. To jest zawodnik, który w 352 może zrobić różnicę.
Tak na marginesie to Conte chyba zaczął wierzyć w Isle. Na razie Chilijczyk zalicza pozytywne występy w niczym nie ustępując Lichtsteinerowi. Oby, oby - może już w styczniu nasze skrzydła wreszcie będą prezentowały się naprawdę przyzwoicie.
Po meczu z Kopenhagą zapanował ogólny hejt na naszych zawodników, w tym oczywiście napastników i zbiorowa orgia, jak to C. Ronaldo wykiwał ładnie zawodników Galaty w ich polu karnym. Zapominamy tylko, że gość kosztował więcej niż my wydajemy w jedno okienko, a jak podaję na forum propozycję kupna Muriela to słyszę, że gość jest za słaby albo powinien się jeszcze ogrywać...
- spyder
- Juventino
Januzaj, ktoś coś więcej wie o chłopaku?
http://www.devilpage.pl/index/news/kome ... tus-turyn/
Podobno w tym sezonie zdążył zadebiutować i zebrał dobre noty.
- Adrian27th
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
18 latek, a juz widać daje rade. Jego chyba najwiekszą zaletą to lewa noga.spyder pisze:Januzaj, ktoś coś więcej wie o chłopaku?
Kolejny Pogba!;p
"It seems today, that all You see, it's violence in movies and sex on Tv..."
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
Pumex pisze:Francuz (Pogba) nie ma najmniejszych szans na realną walkę o pierwszy skład.
- pablo1503
- Juventino
Dobry kumpel Pogby z Man U. Podobno jeden z największych talentów 'Czerwonych Diabłów' od lat. Widziałem jeden jego mecz w tym sezonie i radził sobie bardzo fajnie, jak na żółtodzioba. Dobry drybling, technika i podanie. Tyle, że to skrzydłowy, ale taki do 4-2-3-1, więc wątpię, żeby nasze zainteresowanie było prawdziwe.spyder pisze:Januzaj, ktoś coś więcej wie o chłopaku?
E: Da się zmienić nick na forum?

- morfeuszrejowiec
- Juventino
Da się, musisz napisać prywatną wiadomość z prośbą o zmianę do jednego z administratorów (bodajże do Siewera).pablo1503 pisze: E: Da się zmienić nick na forum?
Aczkolwiek ja pisałem kilka razy i nick zmieniony nie został

-------------------------------------------------------
Jeśli pisałeś do "Siewera" to nic dziwnego

/Siewier
- dp10
- Juventino
Coś się przebąkuje o zainteresowaniu Menezem. Francuz to dobra opcja na prawą stronę w 4-3-3. Mało gra w PSG, ostatnio podobno nie bardzo dogaduje się z Blancem, więc może za ok. 10 mln dało by się go wyciągnąć z obecnego klubu. Minusem jest to, że wystąpił już w tym sezonie w LM. Opchnąć Islę za te 5-6 baniek, dołożyć i brać Francuza.
- pablo1503
- Juventino
Sam chętnie zobaczyłbym u nas Meneza. Dość elastyczny taktycznie i nadający się wiekowo, bo nawet nie skończył 27 lat. Nie jest to piłkarz z najwyższej półki, ale trzyma pewien poziom.dp10 pisze:Coś się przebąkuje o zainteresowaniu Menezem. Francuz to dobra opcja na prawą stronę w 4-3-3. Mało gra w PSG, ostatnio podobno nie bardzo dogaduje się z Blancem, więc może za ok. 10 mln dało by się go wyciągnąć z obecnego klubu. Minusem jest to, że wystąpił już w tym sezonie w LM. Opchnąć Islę za te 5-6 baniek, dołożyć i brać Francuza.
No i kontrakt kończy mu się w czerwcu przyszłego roku, czyli idealny deal dla Marotty :twisted: