Mercato (2012-2014)
- stahoo
- Juventino
Tylko czy ławka w Turynie jest dla niego lepsza niz ta w Realu? Czy on sam by chciał?jeshu pisze:Sahina wziałbym jako uzupełnienie składu, ale tylko wypożyczenie plus ewentualna opcja pierwokupu. Mógłby się przydać jako zmiennik naszej trójki pomocników. Tylko czy Real będzie chciał go sprzedać ?
20 mln € + Quagliarella, bo za same 20 baniek na pewno Viola go nie puści. To ich perła, nie zdziwię się jak więcej klubów latem zapyta o Jojo i będzie licytacja.Jovetic - skoro mówicie, że jest taki dobry to brać go!Transfer może być o tyle trudny, że oba kluby, powiedzmy, nie darzą się szczególną sympatią ;-) 20 mln i Fiorentina powinna całować nas po rękach
Ja też popieram, bo zdrowa konkurencja nikomu nie zaszkodzi. Ale nie liczyłbym, że wygryzie Fantastinicia. Czarnogórzec jest lubiany przez Conte, to główny problem. Pomijając moją sympatię do "powolnego i leniwego Vucinicia" napiszę, że gdy obaj są w formie, to Mirko jest lepszym graczem od Seby. Czy Seba może się jeszcze rozwinać? Na pewno w jakimś stopniu tak, ale Messim czy też Alexem nie będzie. A co w przypadku, jak Conte nie przekona się do Seby? Znowu mamy słuchac jego płacze o zmarnowaniu kariery po raz drugi?Giovinco - ja bym mimo wszystko popierał jego sprowadzenie. Myślę, że za 8 mln ojro udało by się wykupić jego połowę karty, a na pewno okazałby się lepszy od Mirko, któremu się zbyt często nie chce...
Mimo wszystko jestem na tak, dobry ławkowicz, a przy dobrych wiatrach ktoś kto wygryzie Mirko.
- Virgil
- Juventino
Zacznijmy od tego, że inna charakterystyka tych piłkarzy nie ma znaczenia, gdyż każdy z nich do rotacji w 4-3-3 byłby idealnym z innych powodów i dlatego podałem te trzy nazwiska.pumex pisze:Zacznijmy od tego, że każdy z tych piłkarzy jest zawodnikiem o zupełnie innej charakterystyce, więc nie bardzo rozumiem takie zestawienie. Ponadto zastanawiam się, co Wy macie z tym Banegą? Zapytam się: interesujecie się jego karierą, oglądaliście regularnie mecze, czy tak jak kolega parę postów wyżej jedziecie na FM'owym profilu i micie? Oświecę Was, moi drodzy. Argentyńczyk w swojej karierze miał dwa niezłe sezony: jeden w Boca i jeden, nawet niepełny w Valencii. Poza tym albo jest kontuzjowany, albo gra padakę. Jest piłkarzem mającym olbrzymie wahania formy, mówi się, że ma słabą psychikę, więc skończcie już z tym Banegą, ok?Łoles pisze:zdecydowanie masz racjeVirgil pisze:Asmoah, Sahin, Banega - wszyscy kosztowaliby w rejonahc 8-12mln i byliby dla nas idealni.
I owszem od długiego czasu śledzę karierę Banegi i widziałem masę meczów z jego udziałem. Jest to zawodnik mogący zastąpić każdego z naszej trójki. Bardzo waleczny, świetna technika, potrafi odbierać piłkę, świetnie podać, bardzo dobre drugie podanie, nie odpuszcza. Oczywiście nie jest jakimś gigantem fizycznym, ale zarówno on jak i Sahin czy Asmoah z różnych powodów świetnie by do naszego 4-3-3 czy 3-5-2 by pasowali. Warto zwrócić na nich uwagę , gdyż cena byłaby w okolicach 8-13mln.
Musimy też pamiętać , że to jednak będzie rezerwowy pierwszy w rotacji ale rezerwowy, przynajmniej w takiej roli byłby sprowadzany jako ten 4 do rotacji, ale to też oznacza że musi mięc odpowiednie umiejętności aby naszych pomocników postraszyć czy wygryźć ze składu.
Co do Suareza wystarczy spojrzeć na jego statystyki przez bardzo podobny okres czasu co Matri ma mniejszą ilość bramek a podobną asyst, więc to nie jest sprawa aktualnie cieniującego Liverpoolu. Ale używam tylko tutaj statystyk Matreigo, gdyż uważam Suareza za bardzo dobrego piłkarza, talent i umiejętności ma ogromnę po prostu kwestionuję opinie , że on z miejsca wprowadził by nasz atak na poziom światowego topu i jego wartość, gdyż za Suareza byłoby trzeba dać coś ok. 30mln euro pewnie.
- Ivory
- Juventino
.stahoo pisze:20 mln € + Quagliarella, bo za same 20 baniek na pewno Viola go nie puści
Zgadzam się, za łyse 20 mln euro, to tylko w przypadku spadku Violi do Serie B. I obawiam się, że to będzie jedyna sposobność jego sprowadzenia przez Marottę, któremu drży ręka, by wyłożyć circa 30 mln. On woli kupić 2 graczy za 15 baniek. Fiorentina jest jednak bardzo niechętna sprzedawać swoją młodą perełkę i trzeba naprawdę dużo zrobić, żeby dopiąć taki transfer.
Bardziej wierzę nawet w to, że Marotta wyda grubszą kasę na obrońcę, np. na takiego Kolarova z City. Będzie starał się domknąć transfer w okolicach 18 mln euro.
- deszczowy
- Juventino
Swoją drogą: Jovetić w podstawie i Vucinić na ławce... no no no. Lewa flanka byłaby jedną z najlepiej obsadzonych w Europie. Wtedy można by ewentualnie pchnąć jako zmiennika Pepe na prawe skrzydło Gacka i skupić się na kimś do środka pomocy.
- Łukasz
- Juventino
Wtedy prawa byłaby obstawiona słabo... Pepe to to nie jest piłkarz na Ligę Mistrzów.deszczowy pisze:Swoją drogą: Jovetić w podstawie i Vucinić na ławce... no no no. Lewa flanka byłaby jedną z najlepiej obsadzonych w Europie. Wtedy można by ewentualnie pchnąć jako zmiennika Pepe na prawe skrzydło Gacka i skupić się na kimś do środka pomocy.
- pumex
- Juventino
Czyli jednak nie oglądasz regularnie Valencii i jedziesz na opinii innych i spotkaniach, które rozegrał w jednym, niezłym sezonie.Virgil o Banedze pisze:Jest to zawodnik mogący zastąpić każdego z naszej trójki. Bardzo waleczny, świetna technika, potrafi odbierać piłkę, świetnie podać, bardzo dobre drugie podanie, nie odpuszcza.
To, co wymieniłeś, charakteryzuje Banegę w jego najwyższej formie, która moim zdaniem była tym, czym dni konia u naszego Pepe. Banega nie jest waleczny, a raczej zadziorny, w negatywnym sensie tego słowa. Ma słabą psychikę, wystarczy jeden negatywny bodziec, a potrafi cieniować tygodniami. Potrafi dobrze podać? Wow, tak można powiedzieć o każdym. Banega częściej ma fatalne podania do przeciwnika, niż genialne rozrzuty. Tak jak mówię, chyba naprawdę widziałeś tego Banegę sprzed dwóch sezonów, gdzie faktycznie dawał radę, jednak potem zgasł i od tamtej pory ma tylko pojedyncze, nieliczne dobrze występy. Podobnie rzecz ma się w reprezentacji, gdzie ostatnio zaliczał fatalne mecze. Teraz, jak wróci po kontuzji, będzie miał marne szanse na pierwszy skład, bo jest Topal, Tino Costa i Parejo - i tak niezbyt topowi zawodnicy ale mimo wszystko pewniejsi.
Po Juve, daleko, daleko w tyle, ale jednak, moim ulubionym klubem jest właśnie Valencia i na bieżąco śledzę ich poczynania, tak więc... sam wiesz

- Łoles
- Juventino
nie musisz mnie oswiecac moj drogi bo prawde mówiąc to kibicuje tez valencii i jak tylko mogę to oglądam ich mecze, banege w tym sezonie widziałem kilkanaście razy i jak tylko grał to robił to naprawde niezle, zresztą Virgil mnie uprzedził ;ppumex pisze: Ponadto zastanawiam się, co Wy macie z tym Banegą? Zapytam się: interesujecie się jego karierą, oglądaliście regularnie mecze, czy tak jak kolega parę postów wyżej jedziecie na FM'owym profilu i micie? Oświecę Was, moi drodzy. Argentyńczyk w swojej karierze miał dwa niezłe sezony: jeden w Boca i jeden, nawet niepełny w Valencii.
nie upieram sie przy nim, tylko przedstawiam go jako kandydata do 3 osobowej linii pomocy ot cala historia.
przy jego osobie jest jeszcze "+" , dochodzi do siebie po kontuzji także cena byłaby okazyjna, a przeciez to na okazje patrzy nasz szalonooki

co do innych pozycji majac do wyboru giovinco lub jovetica to przepraszam ale nie ma nawet porownania
kupowanie ich obu nie ma sensu, a juz w ogole bzdura jest to co tutaj czasem czytam ze giovinco moze gra u nasz zamiast pepegp po potrafi kopnac pilke prawa nogą - ja tez potrafię i co z tego?
zamiast pepego w pierwszym składzie potrzeba nam kogos kto gra na takiej pozycji regularnie i dobrze sie tam czuje , bo wystawianie tam giovinco ktory gra nominalnie na zupelnie innej pozycji to bezsens a sam giovinvo moze przyjsc jedynie w sytuacji kiedy nie uda nam sie sciagnac jovetica, ja osobicie nei widze go zamiast Vucinica w 1wszej jedenastce.
"Prawda jest taka, że ty jesteś słaby, a ja jestem tyranią złych ludzi. Ale staram się Ringo, naprawdę bardzo się staram być pasterzem..."
- Cabrini_idol
- Juventino
Beben pisze: Też uważam że powinniśmy wprowadzić młodzież, mamy przecież w Primaverze kilka talentów którzy mogą już wchodzić do pierwszego składu, chodzi mi głównie o młodego Brazylijczyka i bodajże Holendra niestety nie pamiętam nazwisk :oops:. Do tego Pogba i Padoin - który jako zmiennik jest wystarczający - i mamy bardzo fajny środek pomocy.
Chciałbym tylko zauważyć jedną rzecz co do młodych pilkarzy (talentów). Jest bardzo duża różnica między promowaniem młodych grajków we Włoszech a np w Niemczech, czy choćby w takiej nawet Hiszpanii. Bądź co bądź poziom sportowo taktyczny jest nieporównywalnie mniejszy w Niemczech niż we Wloszech, tam się stawia na młodych niedoświadczonych, częstwo popełniających błedy zawodników, właśnie ze względu na niższy poziom czysto piłkarski ( o taktyce nie wspomnę). W italli ggdzie piłka opiera się na sile, rygorystycznej taktyce mlodzi graczy giną lub gniją baardzo długo w Primaverce. Oczywiście kto nie ryzykuje to się nie bawi, ale we Wloszech mało kto chce ryzykować i woli stawiać na doswiadczonego, często starego graczza niż na młokosa. Mam nadzieję, że to sie zmieni szczególnie w Turynie, i te plany dalekosiężne co do zdolnych młodych graczy będą wcielane do zycia. Bo Wloska piłka kuleje, i musi zrewolucjonizować podejscie jak pod koniec lat 80-tych, inaczej marnie widzę permanentne sukcesy reprezentacji jak i klubów.
deszczowy chyba nawet Ty w to nie wierzyszdeszczowy pisze:Swoją drogą: Jovetić w podstawie i Vucinić na ławce... no no no. Lewa flanka byłaby jedną z najlepiej obsadzonych w Europie. Wtedy można by ewentualnie pchnąć jako zmiennika Pepe na prawe skrzydło Gacka i skupić się na kimś do środka pomocy.

Spokojnie, przedłużenie kontraktu to nie jest jeszczze gwarancją pozostania, często tak bywa iz przedłuzenie kontraktu jest zagraniem marketingowym , podnoszącym minimalnie ale podnoszącym wartość zawodnika. Matri tezprzedłużył, ale nie wydaje mi się aby na nastepny sezon obydwoje zlaleźli się w kadrze. Tzn mam nadzieję, że tak bedzie, bo jedno miejsce musi się zwolnić.Ouh_yeah pisze:Tyle, że my tak od jakiegoś czasu dokładamy tego Quaga do tej oferty i dokładamy ale... Fabio przecież zostaje (i niedługo dostanie nowy kontrakt)stahoo pisze:20 mln € + Quagliarella
To swoją drogą, tylko to już nie zależy od klubów ale bardziej od Związku, który musi poprzeć taką inicjatywę i wyłożyć część pieniędzy na taki projekt jednak! A z pieniedzmi państwowymi we Wloszech to bywa czesto jak w Polsce ^stahoo pisze:Problemem jest też brak zespołów rezerw, które mogłyby awansować nawet do Serie B, jak jest np w Anglii lub Hiszpanii...
Ostatnio zmieniony 13 kwietnia 2012, 13:54 przez Cabrini_idol, łącznie zmieniany 4 razy.

- jeshu
- Juventino
30 baniek za Jovetica ? Moim zdaniem dużo za dużo..
Gość nie gra o nic poza utrzymaniem w lidze! Myślę, że swoimi dobrymi występami sam sobie narobił ochoty na nieco lekszą karierę, niż może sobie wróżyć we Fiorentinie. Rozumiem jakie zmiany na rynku wprowadzili arabowie wykładając niebagatelne sumy za średniaków czy kończących karierę, ale przy zdrowym rozumie czy jest to (uwzględniając włoskie realia) poważne ? Trochę ceny za zawodników się zagalopowały. Może z 20 mln przesadziłem, ale dodać do tego powiedzmy Matriego/Pepe czy kogoś innego ( w zależności, kogo Fiorentina będzie potrzebować do składu) i oferta nie jest śmieszna, tylko jak najbardziej na miejscu. Wiadomo, będą chcieli negocjować dlatego do 5 baniek w góre. Trzeba też zauważyć, że odchodzi od nich Montolivo, kolejny gracz z ich czołówki. Muszą mieć pieniądze na zbudowanie zespołu a nie dokupienie, jak w naszym przypadku, 3 - 4 graczy.
Może przemawiam w tym wypadku z pewnym żalem do arabów i ich wydatków .. ale trochę robi się syf w całej Europie.
Gość nie gra o nic poza utrzymaniem w lidze! Myślę, że swoimi dobrymi występami sam sobie narobił ochoty na nieco lekszą karierę, niż może sobie wróżyć we Fiorentinie. Rozumiem jakie zmiany na rynku wprowadzili arabowie wykładając niebagatelne sumy za średniaków czy kończących karierę, ale przy zdrowym rozumie czy jest to (uwzględniając włoskie realia) poważne ? Trochę ceny za zawodników się zagalopowały. Może z 20 mln przesadziłem, ale dodać do tego powiedzmy Matriego/Pepe czy kogoś innego ( w zależności, kogo Fiorentina będzie potrzebować do składu) i oferta nie jest śmieszna, tylko jak najbardziej na miejscu. Wiadomo, będą chcieli negocjować dlatego do 5 baniek w góre. Trzeba też zauważyć, że odchodzi od nich Montolivo, kolejny gracz z ich czołówki. Muszą mieć pieniądze na zbudowanie zespołu a nie dokupienie, jak w naszym przypadku, 3 - 4 graczy.
Może przemawiam w tym wypadku z pewnym żalem do arabów i ich wydatków .. ale trochę robi się syf w całej Europie.
- Łukasz
- Juventino
@jeshu - 20 + Quagliarella (taką ofertę usilnie lansują tu co niektórzy), to w przeliczeniu właśnie ok. 30 baniek, a za talent czystej wody, jakim jest Jove, to nie jest wygórowana kwota.
Swoją drogą - wcześniej coś tam o Montolivo przebąkiwaliście... Mam szczerą nadzieję, że do nas nie trafi.
Swoją drogą - wcześniej coś tam o Montolivo przebąkiwaliście... Mam szczerą nadzieję, że do nas nie trafi.
- Kuben
- Juventino
Że co? Nie uważamy chyba Mirko za dobrego piłkarza? Jego poziom nie jest wyższy od poziomu jego kolegi z drugiej strony czyt. Pepe. Na cały mecz zagra jedną max 2 fajne piłki i ot cała jego przydatność, chociaż... z Milanem zagrał fajne 15 min pierwszej części dogrywki :lol: Może jestem zbyt subiektywny bo jak widzę jego w składzie to uj mnie strzela ale realnie patrząc jest po prostu średni :roll: Nie jest wart pieniędzy które za niego wydaliśmy.deszczowy pisze:Swoją drogą: Jovetić w podstawie i Vucinić na ławce... no no no. Lewa flanka byłaby jedną z najlepiej obsadzonych w Europie. Wtedy można by ewentualnie pchnąć jako zmiennika Pepe na prawe skrzydło Gacka i skupić się na kimś do środka pomocy.
Gdyby przyszedł za niego Jo-Jo a na drugą stronę Farfan nawet z kontraktem 3/4 mln byłbym bardzo zadowolony.
Aż się boję co wymyśli Zezinho...
A dlaczego? Pogardziłbyś nim za darmo?Łukasz pisze: Swoją drogą - wcześniej coś tam o Montolivo przebąkiwaliście... Mam szczerą nadzieję, że do nas nie trafi.
Fiat 126p - Prawie jak Bugatti
Pegasus - Prawie jak PlayStation
Barcelona, ManU, inter... - Prawie jak Juventus
Pegasus - Prawie jak PlayStation
Barcelona, ManU, inter... - Prawie jak Juventus
- postscriptum
- Juventino
Gadacie na tych skrzydłowych ciągle, jak dla mnie są git
Pepe zresztą pokazał to w meczu z Lazio a Vucinić w meczu z Milanem.

- jakku1
- Juventino
Jest kilka plotek, ale zrodlo jak dla mnie malo wiarygodne.
1. Verratti zdecydowal, ze chcialby sie przeniesc do Nas. Pozostaje sie jedynie dogadac z Pescara, co z kolei jest kwestia czasu.
2. Pojawilo sie nazwisko Ogbonny. Ale brak konkretow. Z tym graczem zreszta juz od jakiegos czasu laczone sa dobre kluby we Wloszech, wiec pewnie jeszcze pare telenowel transferowych chlopak przezyje. Na dzisiaj na moje oko nie ma tutaj zadnych sesnacji. Chociaz niektorzy moga uwazac inaczej.
3. Dzeko bedzie do wyciagniecia z City. Kibice klubu z Manchesteru juz szykuja sie do sprzedazy tego napastnika. Mowi sie o dosc niskich kwotach w dodatku - ok. 20m. Chlopak po pierwsze troche zawiodl, po drugie nie chce chyba dalej tam grac. Wydaje mi sie to wszystko dziwne, bo z tego wynika, ze jedynym napastnikiem, ktory zostanie w City bedzie Aguero... No nic, pozyjemy zobaczymy.
4. Juz pare dni temu czytalem, ze podobnooo jestesmy gotowic zaoferowac Napoli dosc duza gotowke i polowe karty Giovinco za... Cavaniego. Ale na razie nie ma zadnego wiarygodnego potwierdzenia tych wiesci, wiec potraktowalby te ploteczki z dystansem.
1. Verratti zdecydowal, ze chcialby sie przeniesc do Nas. Pozostaje sie jedynie dogadac z Pescara, co z kolei jest kwestia czasu.
2. Pojawilo sie nazwisko Ogbonny. Ale brak konkretow. Z tym graczem zreszta juz od jakiegos czasu laczone sa dobre kluby we Wloszech, wiec pewnie jeszcze pare telenowel transferowych chlopak przezyje. Na dzisiaj na moje oko nie ma tutaj zadnych sesnacji. Chociaz niektorzy moga uwazac inaczej.
3. Dzeko bedzie do wyciagniecia z City. Kibice klubu z Manchesteru juz szykuja sie do sprzedazy tego napastnika. Mowi sie o dosc niskich kwotach w dodatku - ok. 20m. Chlopak po pierwsze troche zawiodl, po drugie nie chce chyba dalej tam grac. Wydaje mi sie to wszystko dziwne, bo z tego wynika, ze jedynym napastnikiem, ktory zostanie w City bedzie Aguero... No nic, pozyjemy zobaczymy.
4. Juz pare dni temu czytalem, ze podobnooo jestesmy gotowic zaoferowac Napoli dosc duza gotowke i polowe karty Giovinco za... Cavaniego. Ale na razie nie ma zadnego wiarygodnego potwierdzenia tych wiesci, wiec potraktowalby te ploteczki z dystansem.