Bundesliga

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
Effe

Bawarczyk
Bawarczyk
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 kwietnia 2017, 10:41

mzm pisze: Oczywiście, że nigdy nie będzie na poziomie Bayernu. Bayern jest nie do dogonienia nawet dla Juventusu
Odważne. W jakim aspekcie?

Hypeman

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 kwietnia 2017, 12:58

Effe pisze:
mzm pisze: Oczywiście, że nigdy nie będzie na poziomie Bayernu. Bayern jest nie do dogonienia nawet dla Juventusu
Nigdy nie będziemy mieli tylu niemieckich piłkarzy :prochno:

jakiś kretyn na forum Manchesteru United pisze:Wg. La Gazzetto dello Sport Juve interesuje się Milikiem. Za Moratę. W sumie dla niego byłby fajny kierunek, bo na Leicester za wcześnie jeszcze
wagner

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 kwietnia 2017, 19:28

Effe pisze:
Pod względem sportowym już dogoniliśmy. Za pewne chodziło o aspekt marketingowy.

jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 71 razy

Nieprzeczytany post 12 kwietnia 2017, 19:30

Miki -> United, Gundo -> City ;) Jak Klopp będzie chciał latem Abue, to Gabończyk wsiądzie do pierwszego samolotu na Wyspy. Także @mzm skończ i przestań pajacować, bo frustracja kibica wylewa się z ciebie hektolitrami. Jak się ma za ligowych rywali ObieCzęściMediolanu, AS Wicemistrzów, czy drużynę z Miasta Śmieci, to bardzo łatwo dostrzec podobieństwa z Twoją "logiką". Przedstawiasz jakiś zakrzywiony obraz rzeczywistości, nie przyjmując podstawowych faktów, nawet nie starasz się ukryć swoich kompleksów.

0:2 w plecy po ewidentnym oszczędzaniu się z Bayernem. BvB taka dobra.

@Effe, w przyszłym roku zapewne znów status quo. 6ste dla Bayernu, 7dme dla Juve. Wciąż zastanawiam się która ekipa pierwsza straci ligową dominację. Ze dwa sezony temu chyba o tym rozmawialiśmy :D

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
Tobor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 12 kwietnia 2017, 19:42

jackop pisze:Miki -> United, Gundo -> City ;) Jak Klopp będzie chciał latem Abue, to Gabończyk wsiądzie do pierwszego samolotu na Wyspy. Także @mzm skończ i przestań pajacować, bo frustracja kibica wylewa się z ciebie hektolitrami. Jak się ma za ligowych rywali ObieCzęściMediolanu, AS Wicemistrzów, czy drużynę z Miasta Śmieci, to bardzo łatwo dostrzec podobieństwa z Twoją "logiką". Przedstawiasz jakiś zakrzywiony obraz rzeczywistości, nie przyjmując podstawowych faktów, nawet nie starasz się ukryć swoich kompleksów.

0:2 w plecy po ewidentnym oszczędzaniu się z Bayernem. BvB takie dobre.

@Effe, w przyszłym roku zapewne znów status quo. 6ste dla Bayernu, 7dme dla Juve. Wciąż zastanawiam się która ekipa pierwsza straci ligową dominację. Ze dwa sezony temu chyba o tym rozmawialiśmy :D
Nie zapominajmy o Bayernie, który praktycznie co rok wygarnia co najlepsze z Dortmundu. Poszedł Gotze, gdy młodzian wszedł na najwyższy poziom w Borussii, poszedł Lewy, gdy rozwinął się do światowego topu i Borussia zrobiła się dla niego za ciasna, teraz Hummels.

Borussia kupuje super młodych, utalentowanych graczy. Ma ogólnie dobre warunki finansowe, co roku kupują coraz drożej. Zastanawia mnie jak się sprawują ostatnie transfery za gruby hajs. Goetze się zmarnował, a jak gra Schurrle? Wydali na niego 30 baniek wg transfermarkt. Tyle co my na Paolo albo Miralema. To nie gracz niemogący robić różnicy. Nie na zespół finansowo na poziomie Juve/Borussi. Wydaje mi się, że transfery za większe pieniądze gorzej im wychodzą. Przez co nie mogą wejść poziom wyżej i zostają na zapleczu topu Europy

jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 71 razy

Nieprzeczytany post 12 kwietnia 2017, 19:47

Tobor pisze:a jak gra Schurrle?
Grają w karty z Reusem na L4. Zajrzyj stronę wcześniej. Wszystko podane jak na tacy, ale gdyby nie zły Bayern, to byliby w TOP5 Europy :prochno: Jeśli tylko te ich talenty rozwiną się na miarę oczekiwań, okrzepną i złapią doświadczenie w Pucharach, to najmożniejsi kolejny raz oskubią BvB, tak jak skubie się wszystkie inne niemieckie kluby poza Bawarczykami od X lat.

Offtopując. Nie rozumiem, czemu kibice innych klubów tak czepiają się naszej najmocniejszej formacji od długiego czasu, czyli obrony. Przed meczem z Barcą dowiedziałem się, że Umtiti jest lepszy niż Bonucci, a swego czasu (dwumecz z BvB) byłem karmiony "argumentami", że ich środek wciąga nas nosem, a Sokratis to TOP3 na świecie (celowe podkoloryzowanie) :prochno:
mzm pisze:Wygrywacie, bo nie gracie w lidze z Bayernem; gdybyście grali, to rokrocznie dostawalibyście podobne wciry co Borussia. Bayern to jest dla Dortmundu największa zmora i wcale nie dlatego, że kupiło jednego czy dwóch zawodników BVB na przestrzeni kilku lat. Chodzi o to, że każdy zawodnik przychodzący do Bundesligi, nawet jeśli przychodzi do BVB, robi to ze świadomością, że Bawarczycy są niemal nie do ruszenia i to pod każdym względem.[...]

Oczywiście, że nigdy nie będzie na poziomie Bayernu. Bayern jest nie do dogonienia nawet dla Juventusu, a co dopiero dla Dortmundu. To jest różnica, którą może dałoby się zniwelować na przestrzeni kolejnych stu lat i to przy założeniu, że za sterami monachijskiego statku usiedliby skończeni dyletanci czy wariaci.
Wmawianie komukolwiek, że Borussia po dwóch mistrzostwach z rzędu miała większy problem ze zniwelowaniem różnicy do Bayernu, niż Juventus do ówczesnej czołówki po Serie B (przypominam, że w 2010 to GorszaCzęśćMediolanu miała w garści tryplet) zakrawa już o kpinę i upośledzenie umysłowe.

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
CzeczenCZN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 kwietnia 2017, 20:25

Bayern bez zawieszonego Lewandowskiego, remisuje na wyjeździe z Leverkusen, w dodatku grając od 60 minuty z przewagą 1 zawodnika. Kolejny argument potwierdzający to że bez Lewandowskiego nie są aż tak mocni za jakich uchodzą. Chociaż my i tak mamy lepszą "9". :D - Nie wymieniłbym się z Bawarczykami.

https://youtu.be/ld3Ag-BCwlc

#cznandj #ripgangsquad :hi:
panlider

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 kwietnia 2017, 14:16

Bayern zremisował na własne życzenie, takiego pokazu nieudolności w ataku to już dawno nie widziałem. Costa, Coman i Muller są kompletnie bez formy.

"Vincere Non È Importante È L'Unica Cosa che Conta"
rammstein pisze:dobrze, że nikt nie zakładał tematu "Polskie kluby w rozgrywkach europejskich 2017/2018" :D
vitoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 24 razy

Nieprzeczytany post 19 kwietnia 2017, 16:09

Ostatnie mecze pomiędzy Realem a Bayernem skłoniły mnie do pewnych przemyśleń odnośnie Mullera, dlatego byłbym wdzięczny, gdyby któryś z obecnych tutaj fanów Bawarczyków, Bundesligi albo ktoś ogólnie zorientowany w temacie udzielił mi odpowiedzi.

Do rzeczy - co się dzieje z tym gościem? Pamiętam, a przynajmniej zawsze wydawało mi się, że tak jest, że Niemiec w poprzednich latach był dla Bayernu piłkarzem absolutnie kluczowym, który z powodzeniem mógł grać na szpicy, ale również nieco z tyłu i zawsze można było liczyć na niego i na jego zmysł strzelecki (pamiętam, że nie raz strzelał gole "z niczego"), a tymczasem tak bezużytecznej dziewiątki, jak przeciwko Królewskim nie oglądałem chyba od czasów Bendtnera i Anelki w barwach Juve. Niemiec wyglądał na zupełnie zagubionego, jakby zapomniał, jak się gra w piłkę. Już pal licho, że nie oddawał strzałów, ale snuł się po tym boisku, machał rękami, zupełnie jakby nie mógł znaleźć swojego miejsca. Widzę, że jego statystyki w tym sezonie też nie powalają. O ile 12 asyst robi spore wrażenie (nawet jeśli połowa z nich miała miejsce w dość lajtowych meczach przeciwko Werderowi i HSV) to już 4 bramki w 24 ligowych meczach wyglądają na straszną biedę.

Zatem pytam - jak to faktycznie jest z tym Mullerem? Czy dwumecz z Realem był odzwierciedleniem gry Niemca na przestrzeni całego roku, czy też był to tylko wypadek przy pracy i ten piłkarz nadal mimo wszystko jest dla Bayernu tak ważny, jak był jeszcze całkiem niedawno? No a jeśli jest z nim tak nieciekawie, jak myślę to jakie są tego powody? Nie widzę, żeby go specjalnie kontuzje nękały więc co? Został stłamszony przez Lewego albo nie odpowiada mu system Ancelottiego? Pamiętam, że nie tak dawno media ćwierkały, że MU są w stanie wydać na niego 70 mln, ale Bawarczycy w ogóle nie chcieli negocjować. Jak tamta oferta wygląda z dzisiaj z perspektywy czasu? :think:

RoyM

Bawarczyk
Bawarczyk

Nieprzeczytany post 19 kwietnia 2017, 21:00

Muller miał ciężki początek sezonu. Carlo chciał grać 4-3-3 w którym nie ma miejsca dla Mullera, w dodatku jego skuteczność znacznie spadła. Gość do tego sezonu był królem "szmat", czasami on sam pewnie nie wiedział jak jego strzał wpadł do bramki. W tym te farfocle przestały wpadać + mnóstwo słupków i poprzeczek.

Gdy już Bayern wrócił do 4-2-3-1 to problemem Mullera był Thiago, który gra kapitalny sezon i zwyczajnie wygryzł go ze składu. W środku Vidal nie do ruszenia i niestety Alonso też, ale to już tylko do sezonu.

Ostatnie tygodnie Muller miał lepsze, już zaczął cokolwiek sobą prezentować, ale zwyczajnie pierwszym wyborem nie jest.

Dużym problemem jest też taktyka Carlo. Są zawodnicy, którzy pod Carlo grają dużo lepiej jak Ribery, Thiago czy Lewy, ale są też tacy co na tym cierpią jak Muller czy Coman. Zwyczajnie sposób gry Bayernu znacznie ogranicza użyteczność Mullera. Nasi skrzydłowi dużo schodzą do środka, robiąc na skrzydle miejsce dla bocznych obrońców. Ten Muller dodatkowo w środku tam potrzebny nie jest bo kombinacyjnie to on nie gra najlepiej.

Guardiola przez te 3 lata opracował świetny system, który wykorzystywał atuty Mullera i zeszły sezon miał kozacki. Gość dalej jest świetnym piłkarzem, nie sprzedałbym go, ale Carlo musi pomyśleć jak zacząć go wykorzystywać. Bo co jak co nie długo odejdzie Alonso, a za 1,5 roku Ribery i Robben. Ciężko mi sobie wyobrazić znając politykę Bayernu, że kupią 3 graczy klasy światowej na te pozycje. Więc najlepiej jakoś spożytkować Mullera.

Aaa no i generalnie mam wrażenie i chyba nie tylko ja, że Muller mocno przeżył przestrzelony karny z Atletico i brak awansu do finału.

panlider

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 kwietnia 2017, 23:01

RoyM pisze:Muller miał ciężki początek sezonu. Carlo chciał grać 4-3-3 w którym nie ma miejsca dla Mullera, w dodatku jego skuteczność znacznie spadła. Gość do tego sezonu był królem "szmat", czasami on sam pewnie nie wiedział jak jego strzał wpadł do bramki. W tym te farfocle przestały wpadać + mnóstwo słupków i poprzeczek.

Gdy już Bayern wrócił do 4-2-3-1 to problemem Mullera był Thiago, który gra kapitalny sezon i zwyczajnie wygryzł go ze składu. W środku Vidal nie do ruszenia i niestety Alonso też, ale to już tylko do sezonu.

Ostatnie tygodnie Muller miał lepsze, już zaczął cokolwiek sobą prezentować, ale zwyczajnie pierwszym wyborem nie jest.

Dużym problemem jest też taktyka Carlo. Są zawodnicy, którzy pod Carlo grają dużo lepiej jak Ribery, Thiago czy Lewy, ale są też tacy co na tym cierpią jak Muller czy Coman. Zwyczajnie sposób gry Bayernu znacznie ogranicza użyteczność Mullera. Nasi skrzydłowi dużo schodzą do środka, robiąc na skrzydle miejsce dla bocznych obrońców. Ten Muller dodatkowo w środku tam potrzebny nie jest bo kombinacyjnie to on nie gra najlepiej.

Guardiola przez te 3 lata opracował świetny system, który wykorzystywał atuty Mullera i zeszły sezon miał kozacki. Gość dalej jest świetnym piłkarzem, nie sprzedałbym go, ale Carlo musi pomyśleć jak zacząć go wykorzystywać. Bo co jak co nie długo odejdzie Alonso, a za 1,5 roku Ribery i Robben. Ciężko mi sobie wyobrazić znając politykę Bayernu, że kupią 3 graczy klasy światowej na te pozycje. Więc najlepiej jakoś spożytkować Mullera.

Aaa no i generalnie mam wrażenie i chyba nie tylko ja, że Muller mocno przeżył przestrzelony karny z Atletico i brak awansu do finału.
Nic dodać, nic ująć. Muller obok Costy i Comana to największa ofiara odejścia Guardioli.

"Vincere Non È Importante È L'Unica Cosa che Conta"
rammstein pisze:dobrze, że nikt nie zakładał tematu "Polskie kluby w rozgrywkach europejskich 2017/2018" :D
Deutscher

Dortmundczyk
Dortmundczyk

Nieprzeczytany post 27 kwietnia 2017, 17:02

Muller jest przede wszystkim przemęczony - w sezonach 14/15 i 15/16 rozegrał łącznie prawie 100 meczów + wyjazdy na kadrę. Widać u niego absolutny brak świeżości. Już na EURO 2016 był w dramatycznej dyspozycji, wręcz snuł się po boisku. Wielce prawdopodobne, że Low da mu spokój na Puchar Konfederacji i zabierze innych piłkarzy, aby Muller mógł w spokoju zregenerować siły.

Oczywiście całościowo Thomas to znakomity zawodnik, ale bardzo trudny do rozszyfrowania pod kątem umiejętności. Na pewno daleko mu do największych pod względem techniki, w tej materii nie ma nawet startu do takich zawodników jak Robben, Ribery czy teraz Thiago. Inteligencja, spryt, skuteczność, uniwersalność i wcześniej przygotowanie fizyczne odgrywały w jego grze znacznie ważniejszą rolę. Gdy brakuje tego ostatniego, to ciężko o wykorzystywanie całej reszty swoich walorów.
Ciężko mi sobie wyobrazić znając politykę Bayernu, że kupią 3 graczy klasy światowej na te pozycje.
Chyba nie ma innego wyjścia, szczególnie po wczorajszych wydarzeniach. Moim zdaniem Uli teraz głęboko sięgnie do swojej kieszeni.

RoyM

Bawarczyk
Bawarczyk

Nieprzeczytany post 27 kwietnia 2017, 23:08

Muller to jedyny w swoim rodzaju zawodnik. Zaraz za Grizim najlepszy cofnięty napastnik chociaż o zupełnie innej specyfice. Uważam, że mając takiego zawodnika wręcz trzeba budować system pod niego. Guardiola to kumaty gość mimo wszystko i to zrozumiał z czasem, ale czy Carlo zrozumie?

Z tym zmęczeniem oczywiście jest to prawda, kolejny czynnik z wielu, które wpływają że Muller w tym sezonie jest słaby.

Ja nadal nie wiem czego się spodziewać. Być może ta porażka z BVB to najlepsza rzecz jaka się mogła Bayernowi teraz trafić (brzmi znajomo :D ). Ale transfery typu Brandt to nie rozwiązanie. Gość to nie jest skrzydłowy, z jego warunkami nigdy nie będzie, a tego tej drużynie trzeba.

Vendetta1905

Chelsea Tifoso
Chelsea Tifoso
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 kwietnia 2017, 10:16

Możecie się obrazić co po niektórzy, ale według mnie to Ancelotti nie pasuje do Bayernu.
Mimo że wygrał 3 razy LM to jednak uważam że są lepsi od niego.
Klopp,Simeone,Conte,Mourinho,Allegri są od niego lepsi.
Tym bardziej że trenował 2 lata Chelsea to mam pojęcie co piszę jego zwolnienie było słuszne? Powiem tak pierwszy sezon wspaniały jednak według mnie osobiście duża to zasługa Guusa Hiddinka, który zostawił genialną drużynę. Potem właśnie po roku jak już Ancelotti miał full control nad wszystkim to się wszystko schrzaniło wydanie multum kasy na bez formy Torresa cięzko to się oglądało przyjeżdzał Sunderland na Stamford Bridge i lał Chelsea 3-0.
Według mnie Hiddink Perfekcyjnie ustawił maszyne coś podobnego jak Jupp Heynckes zostawił zespół Guardioli notabene uważam że właśnie najmocniejszy Bayern jaki widziałem w życiu to właśnie tej Juppa Bayern Guardioli czy Ancelottiego nigdy nie był tak mocny jak wtedy Bayern Juppa.
Dla mnie zespół Bayern to idealny skrojony dla Niemieckiego trenera na Tuchela nie mają szans, bo raczej Dortmund nie odda, ale Klopp czy nawet Löw moim zdaniem bardziej by pasowali niż aktualnie Carlo.
Tam zawsze Niemiecka myśl szkoleniowa to był sukces dodam też że w Bayernie przydałaby się mała rewolucja Robben-Ribery to już powoli powinni schodzić z piedestału.
Według mnie skład powinni budować pod Lewandowskiego sprzedanie Roberta to strzał w kolano Bayern nigdy nie będzie miał drugiego takiego jak Robert.
Już lepiej oddać Robbena czy Ribery'ego zastąpić ich np. Sanchezem z Arsenalu i już to mocno wygląda.
Co do Carlo daje mu ten sezon i góra jeszcze jeden miarka się przebierze.
I to tyle moje zdanie.

DonPatch

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 29 kwietnia 2017, 12:46

Według wielu opinii Ancelotti przyjechał do Monachium wygrać LM, bo jest to bardziej trener "turniejowy". LM już nie ma, więc też mi się wydaje, że następny sezon będzie tym decydującym o jego przyszłości.

Obrazek
ODPOWIEDZ