Wybory Parlamentarne 15 X 2023

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ

Na kogo będziesz głosować w nadchodzących Wyborach Parlamentarnych.

Czas głosowania minął 20 września 2023, 12:20

Koalicja Obywatelska
35
26%
Trzecia Droga
4
3%
Lewica
12
9%
Konfederacja
69
50%
PiS
13
9%
Bezpartyjni Samorządowcy
2
1%
inna
2
1%

Liczba głosów: 137
MRN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 205 razy

Nieprzeczytany post 27 września 2023, 21:20

Ehem pisze: 27 września 2023, 20:50 Dlaczego jak ktoś ma odmienne zdanie, to jest atak z Twojej strony? Czy nawet na forum trzeba obrzucać się łajnem?
Tutaj już nie chodzi o odmienne zdanie tylko o podważanie Agnieszki Holland jako wybitnej reżyserki. Niewygodna dla komuchów, niewygodna dla pisiorów ale cały świat ją podziwia czego dowodem są nagrody, uznanie krytyków i nominacje oskarowe. Nagle okazuje się, że po zrealizowaniu "Zielonej Granicy" jest paszkwilem ale znowu tylko dla pisiorów bo widownia w Polsce i na świecie docenia ten film.

Obrazek
Karowiew

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 września 2023, 21:24

MRN pisze: 27 września 2023, 20:33 Tak, wybitnej ale co ograniczony pisowiec może o tym wiedzieć ? To, że to wybitna reżyserka wie cały świat bo na całym świecie jest znana, zacofane niedorozwoje z kaczogrodu oczywiście to kwestionuje a wtóruje mu pseudo prezydent z kaczogrodu. Zauważyłem tylko to co zacytowałem, do reszty nie odniosę się bo nie czytałem twoich dyrdymałów. Zresztą, nie interesuje mnie myśl pisiorów.
A potrafisz zrozumieć, że ktoś ma prawo mieć inne zdanie niż ty i nie zgadzać się z tobą w twoim światopoglądzie? Ubliżasz człowiekowi od "ograniczonych pisowców", "zacofanych niedorozwojów" itd. Jest wolność w tym kraju do wyrażania opinii na temat tego filmu, no chyba że twierdzisz inaczej, to wtedy przybij sobie piątkę z adolfem lub innym bolszewikiem.

"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
Ehem

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 27 września 2023, 21:37

MRN pisze: 27 września 2023, 21:20
Ehem pisze: 27 września 2023, 20:50 Dlaczego jak ktoś ma odmienne zdanie, to jest atak z Twojej strony? Czy nawet na forum trzeba obrzucać się łajnem?
Tutaj już nie chodzi o odmienne zdanie tylko o podważanie Agnieszki Holland jako wybitnej reżyserki. Niewygodna dla komuchów, niewygodna dla pisiorów ale cały świat ją podziwia czego dowodem są nagrody, uznanie krytyków i nominacje oskarowe. Nagle okazuje się, że po zrealizowaniu "Zielonej Granicy" jest paszkwilem ale znowu tylko dla pisiorów bo widownia w Polsce i na świecie docenia ten film.
Czyli jak np. Tarantino lub Nolan wypuszczą jakiegoś gniota, to nie mam prawa tego skrytykować, bo to w końcu jedni z najlepszych w swoim fachu? Agnieszka Holland wypuściła film, który pluje na polski mundur, na żołnierzy, straż graniczną. Kto jest zachwycony tym filmem? Cała opozycja i nikt więcej. Tymi wszystkimi nagrodami można sobie podetrzeć cztery litery, bo takie Oscary już dawno straciły na swojej wartości.
Jak chciała już coś zrobić, to mogła chociaż przestawić prawdę.

MRN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 września 2023, 22:19

A oglądałeś skoro twierdzisz, że pluje na mundur czy SG ? Może mnie poniosło z tymi epitetami bo to forum klubu dlatego mogę tylko przeprosić zarówno Vanguisha jak i innych bo to bez sensu, tak właśnie jednak polityka dzieli społeczeństwo. Ja już sobie odpuszczam tematy polityczne bez których jednak było lepiej na forum a najlepiej usuńcie ten wątek w cholerę.

Obrazek
AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Nieprzeczytany post 27 września 2023, 23:31

Ja tam nie sądzę by trzeba było cokolwiek tutaj usuwać. Najbardziej krzyczą o usuwanie ludzie, którzy mają tak szczelnie bańkę zamkniętą, że po prostu nie chcą nigdzie zobaczyć wpisu kogoś o innych poglądach bo od razu im ciśnienie skacze. Na scenie politycznej jest już tyle kłamstwa, że naprawdę być zwolennikiem którejś ze stron delikatnie mówiąc chluby nikomu nie przynosi.

A z ciekawszych rzeczy to podobno węgiel z "Kazachstanu" płynie hurtem do Polski.

Niemcy wprowadzają kontrole na granicy z Polską i Czechami, czym dołączamy m.in. do Austriaków, a my mamy kontrolować granicę ze Słowacją. Wbrew pewnym krzykaczom to kierunek bałkański jest bbardziej "eksploatowany" przez imigrantów. Niektórzy oczywiście muszą sobie sporo dopowiedzieć:

Obraz polskiej polityki już dawno sięgnął dna, nie jesteś populistą to zapomnij o jakimkolwiek znaczeniu w tym politycznym grajdołku zawłaszczonym od kilkudziesięciu lat przez te same środowiska.

unbelievable87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Nieprzeczytany post 28 września 2023, 07:04

Mam pytanie do ekspertów od A. Holland, plujących na "Zieloną granicę" - widzieliście ten film, czy tylko kopiujecie wpisy innych "ekspertów", zapewne na usługach obecnie (oby już tylko kilkanaście dni) rządzących?
Ja osobiście nie widziałem, ale słyszałem, że film wcale nie ma na celu pluć na polski mundur, itp., dlatego pytam was, wybitnych krytyków, bo sam jeszcze nie mam wyrobionego zdania na ten temat.

Co do polaryzacji społeczeństwa to jest to niewątpliwie przykry obraz, ale jak się buduje kampanie na straszeniu co to będzie się działo, jak ktoś inny dojdzie do władzy (LGBT :fear: , najazd imigrantów :whiteflag: , aborcja na zawołanie :dance: , Niemcy zawładną Polską, razem z Rosją :prochno: , itd.) to niestety naturalne mechanizmy obronne człowieka angażują go w te kwestie bardzo emocjonalnie i jest w stanie się pokroić za "swoją" partię, podobnie jak Ci z drugiej strony barykady widzący, jak prane są czyjeś mózgi...

Aleexxx

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 28 września 2023, 11:41

A czy kiedykolwiek SLD czy PO zmienilo prawa LGBT (przeciez mieli realny wplyw na polityke w swoim czasie), czy PIS tak naprawde zmienil tak wiele z aborcja (ktora byla i tak restrykcyjna). Czy PO ruszylo temat aborcji, czy PIS zmienil cos w polityce migracyjnej? Czy jak PO rzadzilo to bylo jakkolwiek inaczej?

Jezeli slucha sie mediow ktore targaja naszymi emocjami to pozniej udziela sie tutaj.

Co do Zielonej granicy, nie zamierzam ogladac filmu przed wyborami. Dlaczego taki film wychodzi tuz przed wyborami? Dlaczego jest finansowany przez Rade europy?
Taki film ma celowac w emocje i sluzy tylko do polaryzowania spoleczenstwa, nie ma znaczenia o czym jest ten film. Czy jest porzadnie nakrecony czy nie, ktos sobie robi kampanie wyborcza.
Moze obejrze ten film ale po wyborach.

Jest to tak samo bezczelne jak organizacja referendum w dniu wyborow dzieki czemu pis uzyskuje dodatkowe pieniadze na prwoadzenie swojej kampanii strachu.

To jak upadl poziom dyskusji widac tutaj po was. Jak kogos moze targac od srodka zdanie o jakims filmie? Jak ktos moze sie o to oburzac? Jak ktos moze kogos obrazac za to ze mu sie film nie podoba?
Nie ogladalem Wiedzmina 3 sezonu a wiem ze juz mi sie podobac nie bedzie, czy to znaczy ze nie moge skomentowac, nie mam prawa?

MRN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 października 2023, 01:19

Miałem się nie udzielać ale :laugh: :laugh: :laugh:
https://x.com/szejnfeld/status/1708223819414987074?s=20
Czy to ma być prezydent, przecież to kompromitacja.

Obrazek
dimebag11

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy

Nieprzeczytany post 01 października 2023, 07:17

MRN pisze: 01 października 2023, 01:19 Miałem się nie udzielać ale :laugh: :laugh: :laugh:
https://x.com/szejnfeld/status/1708223819414987074?s=20
Czy to ma być prezydent, przecież to kompromitacja.
Jak zwykle ciemnemu ludowi wciskają kit, a robią co innego. Jakoś przez tyle lat "rządzenia" nie ułatwili zwykłym obywatelom dostępu do broni.

Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 71 razy

Nieprzeczytany post 01 października 2023, 07:54

https://konfederacja.pl/prawo-do-broni- ... zywilejem/ Jak załatwić Konfederację? Podpierdzielić ich hasła wyborcze i rozdzielić między siebie :prochno:

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
dimebag11

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 października 2023, 08:21

@jackop
Tyle, że taka tępa propaganda dotyczy każdego aspektu. Tak samo jest chociażby z paliwami. Każdy kto ma choć trochę oleju w głowie wie, że ceny paliw są obecnie celowo i sztucznie zaniżane na potrzeby kampanii wyborczej (m.in. chodzi o obniżenie inflacji, do której wzrostu ci kretyni sami doprowadzili zawyżając uprzednio ceny przy dystrybutorach), bo dziwnym trafem złotówka osłabia się w stosunku do dolara, a ceny ropy na światowych rynkach rosną, a u nas cud na stacjach. Natomiast wczoraj widziałem urywek jakiegoś programu informacyjnego (bodajże z Polsatu), a tam pinokio Mateo pierdzieli, że opozycja chciałaby aby Polacy płacili więcej za benzynę i zapewne od razu podniosą ceny jak tylko wrócą do władzy. Świetnie się stało, że ci idioci źle wyliczyli ilość zapasów i pustki na orlenie przydarzyły się jeszcze przed wyborami, to może chociaż pare ameb połączy kropki i jednak nie odda głosu na tych pisdzielców.

Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 71 razy

Nieprzeczytany post 01 października 2023, 08:53

Triki PiSu stają się coraz bardziej bezczelne, bo "awaria dystrybutorów" to jakieś dwa poziomy wyżej niż "zabierz babci dowód". Niedługo dowiemy się, że głosowało na nich 105% uprawnionych, albo zdobyli 120% poparcia w sondażach.

Najbardziej tragikomiczne, że Polacy to łykają jak młode pelikany niezależnie od tego czy stoją po stronie 'pisowskiego ciemnogrodu' czy 'peowskich wykształciuchów'.

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 października 2023, 11:34

Paliwo drogie jak na początku wojny kolejki na stacjach, paliwo tanie także kolejki. Nie wiem co pisiory sobie myślały obniżając aż tak paliwo, wystarczyło trzymać cenę 6,7-6,8 nie byłoby problemu. A tak jest tanio ludzie kupują na zapas druga strona jeszcze bardziej to nakręca. Ale jak to kiedyś był, w pis specjalistów nie potrzeba, wystarczy wójt z Pcimia. Oczywiście obu stronom chodzi tylko o jakiś tam ruch w sondażach, ludzie to już dawno się nie liczą.

W kwestii dzisiejszego marszu: https://wiadomosci.wp.pl/marsz-miliona- ... 156535168a no kto by się spodziewał :prochno: To też powinno dać nieco do myślenia tym najbardziej zagorzałym fanatykom na forum. Partia weźmie, partia przytuli, partia wykorzysta, partia zostawi.

Wybory na Słowacji, exit-poll skompromitowany to tak jakby jacyś nawiedzeni u nas za 2 tygodnie krzyczeli z jednej czy z drugiej strony o fałszerstwie bo któreś tam sondaże pokazywały co innego :dontknow:
jackop pisze: 01 października 2023, 07:54 https://konfederacja.pl/prawo-do-broni- ... zywilejem/ Jak załatwić Konfederację? Podpierdzielić ich hasła wyborcze i rozdzielić między siebie :prochno:

Tutaj to Hołownia jest królem polowania, bo najwięcej podebrał, próbując jednocześnie wskoczyć na 3 miejsce co poniekąd mu się udaje, ale jak pisałem wyżej nie ma co wierzyć exit pollowi a co dopiero sondażom.

dimebag11

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 października 2023, 11:49

@AdiJuve
To chyba nawet przedszkolak wiedział. Paliwo miało mieć cenę z piątką z przodu i tyle (i 5,99 zł/l wpisywało się w ten cel), a że te złe światowe rynki oraz spadek wartości złotego (zapewne z winy Tuska) uniemożliwiają im realizację nikczemnego planu i wsadzają kija w szprychy rowerka pędzącego w przepaść to już inna sprawa. I całe szczęście, że tak się stało przed wyborami, bo to, że po 15.10.2023 i tak podwyższaliby ceny (pewnie po 20-30 gr/l tygodniowo, a nie skokowo np. o 1 zł/l) było przecież pewne.

AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 października 2023, 12:05

dimebag11@
Bo tak się kończy zabawa czymś poważnym przez amatorów. Media z opozycją trochę temat podkręcili i efekty są, oczywiście na tym po doopie dostanie obywatel w pewnym momencie. Zasadniczo albo prywatyzacja takich przedsiębiorstw, albo wybór władz strategicznych firm na kadencje jak polityków spośród ludzi mających odpowiednie predyspozycje, doświadczenie i wykształcenie w danej branży. Wiadomo, że paliwa zaczyna brakować nie dlatego, ze go nie ma i nie dostarczają tylko nie potrafią przewidywać, że mniejsza cena = wyższy popyt, podstawy ekonomii wykładane na 1 roku studiów. Na rynku musi być równowaga kreowana głównie przez cenę, Obajtek nie wie jak działają te mechanizmy, albo inaczej wie, ale dla dobra partii i pewnie własnego stołka łamie tak podstawowe zasady działania rynków.

W kwestii Słowacji to wybory wygrała partia dość prorosyjska, mówiąca wprost o braku jakiegokolwiek wsparcia militarnego Ukrainy.

ODPOWIEDZ