Gianluigi Buffon

Dyskutuj o legendarnych piłkarzach Juventusu, wielkich wydarzeniach z przeszłości i historycznych meczach.
ODPOWIEDZ
wojczech7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 marca 2018, 21:06

jarmel pisze:Przecież to jest taki profesjonalista, że jeśli stwierdza że da radę bronić jeszcze na najwyższym poziomie to tak będzie. Każdy ma czasem obniżkę formy.
Buffon co jakiś czas publicznie twierdzi, że gra nogami to jego mocna strona, a jest w tym elemencie tak samo lotny, jak Mandżukić i Sturaro w grze 1 na 1...

"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Nieprzeczytany post 02 marca 2018, 21:09

jarmel pisze:To samo tu pisano gdy parę lat temu Gigi wrócił po ciężkiej kontuzji i niektórzy chcieli żeby to Storari został na stałe numero uno ;)
byłem wtedy za Buffonem ale jak ktoś napisał PESELa nie oszukasz, wtedy Buffon miał jeszcze lata gry przed sobą a obecnie zastanawiamy się czy będzie w stanie grać za rok, jego miejsce nie zajmuje też równy wiekiem emeryt tylko gość 13 lat młodszy, który dobrze poprowadzony może u nas bronić przez kolejne 10 a jeśli go zmarnujemy przez najbliższe półtora roku to będzie kolejnym Neto i znów będziemy szukać następcy Buffona

no i niestety ale Buffon piłkarsko obecnie jest słabszy i lepiej na pewno nie będzie, nadrabia tylko doświadczeniem ale nie łapie piłek bo nie ma już tej pewności a po urazie pleców nie wychodzi do wrzutek i nie wyrzuca piłek jedną ręką uruchamiając kontratak tylko zza głowy, do tego wspominamy interwencję sprzed roku a to bardzo niedobrze bo przypomina wspominanie dobrego meczu Sturaro z Realem 3 lata temu i tylko na tej podstawie wystawianie go przez te 3 lata ;]

pisałem to już miesiąc temu i mogę tylko powtórzyć - skoro Włosi nie jadą na Mundial nie ma żadnego argumentu by Buffon dograł ten sezon jako podstawowy bramkarz a co dopiero mówić o kolejnym... Szczęsny powinien grać, łapać doświadczenie, pewność siebie, zgranie z drużyną i cała resztę bo obecnie jest z pewnością nie gorszy a daje perspektywy na dłużej niż 2.5 miesiąca

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
Lucas87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 marca 2018, 21:39

jak puszczają graczy przed końcem kontraktu albo dbają o "dobre relacje" z innymi klubami, to wypadałoby załatwić daną sprawę inaczej jak z del piero...a tak buffon pewnie pójdzie do jakichś arabów, zamiast definitywnie zakończyć karierę.

SANCTI PER FIDEM VICERUNT REGNA OPERATI SUNT IUSTITIAM.
zuravski

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 marca 2018, 21:56

Jeżeli pójdzie to na własne życzenie. Z Małym sie nie zgadzam generalnie ale tutaj akurat pełna zgoda, rozwinął to co sam napisałem. Szczesny powinien grać bo piłkarsko jest lepszy. Poza tym mam wrażenie ze jest zawodnikiem, który prędzej wydrze mordę na obrońców aniżeli Gigi. Nasz dziadek jest juz bardziej mentorem a zreszta nigdy nie należał do zawodników, którzy chwyciliby za ryj obrońców i zmotywowali do walki. Finał w Cardiff i jego załamanie po bramce Casemiro swietnie to zobrazowały. Rozstanie z legenda Juventusu bedzie ciężkie dla niektórych ale moim zdaniem to musi być ten sezon. Sezon kiedy kilku doświadczonych zawodników przesiąkniętych stara włoska szkoła odejdzie w chwale i zrobi miejsce tym bardziej zmotywowanym.

B@rt

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy

Nieprzeczytany post 03 marca 2018, 10:42

Mądrzy jesteśmy, bo przyszedł Szczęsny i wszyscy sobie uświadomili, że emerytura Buffona nie powinna spowodować u nas utraty sportowej jakości na bramce ;) Pół roku temu byłem przekonany, że im bliżej końca sezonu, tym bardziej zarząd będzie przebierał nogami, żeby Gigi przedłużył kontrakt. Tymczasem wyrósł Wojtek, więc uznano, że problemu nie ma, a Buffon dostanie etat jakiegoś dyrektora czy ambasadora i po temacie. Ten nagle stwierdził, że w sumie to by jeszcze pograł i problem się jednak zrobił, bo to w końcu legenda, z drugiej strony prawdopodobnie Szczęsny też ma sporo obiecane, no i jest inwestycją na lata, a Gigi nawet jeśli przedłuży kontrakt, to na rok, góra dwa. Nie chciałbym być w skórze Marotty :D

Buffon w ubiegłym sezonie pokazał (w tym zresztą też, nawet bezpośrednio po powrocie z L4), że w tym wieku nadal jest wielki. Ostatnio popełnił kilka błędów, w tym parę po prostu głupich. Daleki jestem jednak od wyrokowania, że nagle to PESEL zaczął u niego powodować taki zjazd formy i że na lepszą grę go nie stać. Zdarzały mu się już takie okresy. Zgadzam się, że najlepiej Gigi odpowie na boisku.

Niemniej jednak liczę po prostu na to, że uda się całą sprawę załatwić bez smrodu. Marotta jest w trudnej sytuacji, Buffon ma swoje argumenty, to jeden z najlepszych bramkarzy w historii, symbol samego Juventusu i zasługuje na godne potraktowanie przez klub. Z drugiej strony uważam, że jeśli wcześniej zadeklarował, że to jego ostatni sezon i widzi, że klub solidnie przygotował się na jego odejście, powinien się do tego dostosować, bo gdyby zapowiedział, że nie zakończy kariery po tym sezonie, to Wojtka pewnie by u nas nie było.
Lucas87 pisze:jak puszczają graczy przed końcem kontraktu albo dbają o "dobre relacje" z innymi klubami, to wypadałoby załatwić daną sprawę inaczej jak z del piero...a tak buffon pewnie pójdzie do jakichś arabów, zamiast definitywnie zakończyć karierę.
Del Piero... W sumie sytuacja podobna tylko pod względem statusu piłkarza w klubie. Alex naprawdę już sportowo nie był na tym poziomie co kiedyś, miał 38 lat, a wciąż chciał odgrywać ważną rolę. Z całym gigantycznym szacunkiem do niego, ale uważam, że piłkarz, który nie potrafi zejść ze sceny w takim wieku albo przynajmniej zaakceptować marginalizacji swojej roli w drużynie, staje się trochę problematyczny. Druga kwestia - nie przytoczę fragmentu, ale po lekturze "Gramy dalej" uważam, że zarząd odwalił wtedy brudną robotę i wziął na siebie odpowiedzialność za decyzję Conte.

Co do Arabów, masz na myśli PSG czy Emiraty? Jeśli to drugie, to nawet może sobie iść, dla mnie to jak emerytura. Poza tym jeśli Gigi ma przedłużyć karierę, to raczej nie po to, żeby sobie kopać byle gdzie dla samego kopania, tylko wciąż liczyć się w walce o najwyższe cele.

Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 marca 2018, 21:38

livinglegend pisze:Buffon jest zdolny do swoich "magicznych interwencji" jak np. strzał Iniesty w Turynie w tamtym sezonie, takie interwencje to więcej niż gol. Wydaje mi się, że Szczęsny jest solidniejszy na chwilę obecną, ale nie będzie miał takich interwencji jak Buffon, tych wysoko ponad stan, a one mogą być kluczowe.
niestety jeszcze ważniejsze od interwencji ponad stan potrzebne jest nie popełnianie błędów przy zwykłych strzałach, rzucanie się nie 2 sekundy przed strzałem tylko wtedy kiedy on ma miejsce...

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
mibor

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 marca 2018, 10:58

Broniłes kiedyś? obejrzyj kilka powtórek a może zrozumiesz, czemu się rzucił, proponuję jeszcze wziąć takie czynniki jak odległość i i zachowanie wszystkich zawodników to taka drobna podpowiedź Omnibusie :)

Juve, storia di un grande amore
Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 19 razy

Nieprzeczytany post 09 marca 2018, 11:21

Dołączam do tych, którzy uważają, że ten sezon powinien być ostatnim Buffona jako podstawowego bramkarza.

Bardzo chciałbym żeby został z nami jeszcze przez 2 lata w roli zmiennika Szczęsnego, który będzie grał te 10-15 meczów w sezonie - Puchar Włoch, starcia z outsiderami Serie A + ewentualne zastępowania Wojtka w przypadku kontuzji.

Niestety to wiązałoby się z obniżeniem wynagrodzenia. Jeśli Buffon na to nie pójdzie, to trudno. Nie możemy płacić 4 mln euro piłkarzowi, który ma >40 lat, coraz częstsze problemy ze zdrowiem i poważnego konkurenta w postaci 13 lat młodszego Szczęsnego.

Żeby nie było, kocham Buffona. Mam nawet jego lalkę w pokoju na szafce: https://www.gumtree.com/p/hobbies-colle ... 1193962930 :prochno:

Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 marca 2018, 11:26

no czemu? ze starości wzrok mu zaszwankował i źle obliczył odległość Eriksena od piłki? przecież jemu zabrakło ponad metr żeby ją dzióbnąć

tak jak napisałem genialna interwencja to bonus, najpierw trzeba bronić to co powinien obronić każdy bramkarz na poziomie a nie popełniać błędy większe lub mniejsze jak przy w sumie wszystkich 3 golach ze Spurs

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
livinglegend

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 marca 2018, 11:37

Maly, myślę że to kwestia czasu aż Buffon zgłosi się do Ciebie po korepetycje i wtajemniczysz go w fach.
Crunny pisze:Nie możemy płacić 4 mln euro piłkarzowi, który ma >40 lat, coraz częstsze problemy ze zdrowiem i poważnego konkurenta w postaci 13 lat młodszego Szczęsnego.
Cieszymy się, że zawitał do nas księgowy Juventusu.

Arrivederci Mauro e David :(
szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 24 razy

Nieprzeczytany post 09 marca 2018, 12:06

Maly pisze:no czemu? ze starości wzrok mu zaszwankował i źle obliczył odległość Eriksena od piłki? przecież jemu zabrakło ponad metr żeby ją dzióbnąć
Typie.. Ty masz widok z kamery i wolniejsze tempo, na boisku on ma trochę (zupełnie) inną perspektywę a wszystko dzieje się w ułamkach sekund. Reakcja na Duńczyka nie była zła.

Nie wiem natomiast jak oceniać to jak szybko po tej reakcji Buffon się zbierał i czy nie mógł tego zrobić lepiej. Bardziej się skłaniam ku temu, że było do wybronienia.

dzodzik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 marca 2018, 12:13

A ja myślę, że akurat Buffonowi, to możemy, a to z tego względu, że w każdym innym dużym klubie Buffon mając taki status jak u nas zarabiałby już od dawna powyżej 10 milionów euro. Więc przez te wszystkie lata, te marne 2 miliony się uzbierają. I o kwestię finansowe się nie martwię, tylko pewnie tu raczej chodzi o kwestie sportowe i tu może być problem. Mam tylko nadzieję, że nie będzie on na tyle duży, żeby nie przeszkodził Buffonowi, po za kończeniu kariery zostać u nas na jakimś stołku dyrektorskim. I jedynie o co się martwię to właśnie o to. Bo widać, po jego zachowaniu po za boiskiem oraz jego wypowiedziach, że ma łeb na karku. A także przez to jaką sympatią jest darzony w całych Włoszech, może być dla nas bardzo cennym nabytkiem.

"Szybki jak wiatr, cichy jak las, zażarty jak ogień, niewzruszony jak góra"
Tony Montana

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Nieprzeczytany post 09 marca 2018, 12:32

dzodzik pisze:A ja myślę, że akurat Buffonowi, to możemy, a to z tego względu, że w każdym innym dużym klubie Buffon mając taki status jak u nas zarabiałby już od dawna powyżej 10 milionów euro.
Nie nie zarabiałby, ponieważ na świecie póki co zwyczajnie nie płaci się takich pieniędzy bramkarzom. A Buffon i tak przez lata znajdował się w trójce najlepiej opłacanych bramkarzy na świecie (nawet kilka lat temu po obniżce z 6 do 4 melonów był bodajże 3, a obecnie to wiadomo jakie jest szaleństwo na rynku transferowym i płacowym).

Juventus wcale tak źle nie płaci jak się niektórym wydaje (oczywiście do PSG czy MU nie ma startu, ale już chociażby w porównaniu do Realu jakiejś gigantycznej przepaści nie ma).

Dopiero obecnie bramkarze zbliżają się do transferowego rekordu Buffona, pomimo gigantycznej inflacji przez ten czas na rynku - to tak tylko odnośnie tego, że gdyby bramkarz był najważniejszą pozycją na boisku to za nich płaciłoby się najwięcej, a tak nie jest.

mibor

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 marca 2018, 14:19

żeby nie było, wyraźnie widać, że Gigi ma lekki dołek formy ale to czepianie się o każdą bramkę szukanie winy na siłę bo w poczekalni jest Wojtuś..., który też robi babole, i to bardziej sektakularne, widać większośc juz zapomniała bramkę chocby z Benevento... Myślę, że Gdyby nie było w Juve Wojtka nie było by takiego hajpu na błędy Buffona...już nie raz i nie dwa odpowiadał na krytykę...

Juve, storia di un grande amore
kdzr

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 marca 2018, 15:54

mibor pisze:żeby nie było, wyraźnie widać, że Gigi ma lekki dołek formy ale to czepianie się o każdą bramkę szukanie winy na siłę bo w poczekalni jest Wojtuś..., który też robi babole, i to bardziej sektakularne, widać większośc juz zapomniała bramkę chocby z Benevento... Myślę, że Gdyby nie było w Juve Wojtka nie było by takiego hajpu na błędy Buffona...już nie raz i nie dwa odpowiadał na krytykę...
Używasz liczby mnogiej, więc wymień jeszcze choć jednego babola, którego w tym sezonie wpuścił Szczęsny. Jestem wielkim zwolennikiem Gigiego, ale tutaj akurat chyba troszkę na wyrost go bronisz rzucając fałszywymi argumentami w stronę Szczęsnego. Myślę, że jako Babola nie wymienisz bramki Zapaty w meczu z Sampą?

Vincere non e' importante, e' l'unica cosa che conta.
ODPOWIEDZ