Mercato (2012-2014)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 lipca 2013, 16:10

Basiek pisze:Hmm...a pamiętasz może Bonucciego sprzed 2 sezonów? Chyba nie muszę Ci przypominać ilu napastnikom asystował. Większość snajperów wypadało przy nim jak połączenie Messiego i Ronaldo. Ogbonna to świetny zawodnik. Conte chciał dodatkowego obrońcę. Z tercetu Angelo, Ranocchia i Astori to zawodnik Torino miał najlepszy sezon. Nie muszę chyba wdawać się w szczegóły. I biorąc pod uwagę całokształt, uważam go za najlepszą opcję z tych wymienionych. Wspominasz o jego 2 gorszych spotkaniach. Zapominasz jednak, że kilka spotkań zagrał na świetnym poziomie. Imponował spokojem i opanowaniem, do tego naprawdę dobrze rozgrywa od własnej bramki. Brakuje mu trochę doświadczenia, ale z Torino więcej go nie nabierze. To idealny moment na transfer do dużego klubu, zainteresowanie United tez nie wzięło się znikąd. Oby tylko kontuzje go nie dręczyły, to chyba jego największy problem.
Pomiędzy Bonuccim i Ogbonną jest tylko rok różnicy wieku, więc ten drugi będzie musiał bardzo szybko wskoczyć na wyższy poziom, żeby ich porównywać. Wspomniałem te dwa mecze, bo tylko w nich występ Ogbonny zapadał mi jakoś w pamięć. Mówisz, że w innych imponował, okej być może tak było, ja sobie nie przypominam, może ich nie oglądałem. Osobiście uważam, że w jego formie musiał nastąpić raczej regres, bo na EURO Prandelli go zabrał, pomimo, że grał wtedy w Serie B, a Puchar Konfederacji oglądał w telewizji. Na koniec "argument", który należy traktować z dużym przymróżeniem oka, nota whoscored.com Glika wyniosła 6,81, a Ogbonny 6,83. Jeżeli nie widać różnicy to po co przepłacać?

Obrazek
Piti

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 lipca 2013, 16:16

Bardzo mi się podoba transfer Ogbonny, w końcu będziemy mieć jakiegoś porządnego, klasowego, jednego z lepszych w Serie A obrońcę, nie bójcie się o niego, napewno będzie miał kiedy grać (Puchar Włoch / (rewanzowe mecze grupowe w LM (w razie, gdy zapewnimy sobie szybciej awans) / nasz Kielonek jest kontuzjogenny dosyć, czesto jest zawieszany z powodu kartek) Ponadto murzynek z Torino potrafi rozegrać fajnie piłkę, więc ewentualnie moze byc rowniez zmiennikiem Bonucciego, tak więc jak widzicie będzie miał mase spotkan do zaprezentowania się w przyszłym sezonie a co do kwoty za jaką go pozyskaliśmy, to cóż...gdybyśmy chcieli sciągnąć obrońce o podobnym poziomie do Ogbonny z Francji bądź Niemiec, to na bank krzykneliby z miejsca 20 mln. Napewno będzie lepszy od przereklamowanego Astoriego, który niewiem z jakiej paki został powołany na PK.

zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 11 lipca 2013, 16:22

Bazyliszek pisze:gdybyśmy chcieli sciągnąć obrońce o podobnym poziomie do Ogbonny z Francji bądź Niemiec, to na bank krzykneliby z miejsca 20 mln.
Na bank, we Francji ceny są takie, że bez walizki złota nie ma co nawet pytać o jakiegokolwiek wartościowego zawodnika.
Widzę tutaj (jak zresztą w każdym innym temacie) skakanie ze skrajności w skrajność. Jedni piszą że Murzyn nam do niczego niepotrzebny, że forsa wywalona w błoto itp., a drudzy z kolei twierdzą że 15 baniek to za takiego gościa super promocja, bo inny zawodnik tej klasy kosztowałby 20 jak nie 30 baniek.
Arbuzini pisze:Transfer jest dla mnie zrozumiały, liczyłem na niższą cenę, ale jak Marotta nie przepłacał to był kutwa, a teraz wielkie żale. Czasem inaczej się nie da, a po co Antek ma chodzić sfochowany na zarząd? :P
Podchodzę do tego w podobny sposób - w poważnych klubach z najwyższej półki wygląda to właśnie tak, że trener mówi że potrzebny mu ten, konkretny piłkarz, jego sobie upatrzył i jego proszę sprowadzić. I wtedy DS nie mówi "ale tamten też jest niezły, a połowę tańszy" tylko sprowadza, o ile oczywiście jest to możliwe. Mam tylko nadzieję że jeżeli tak się zdarzy, że za rok Conte uprze się na jednego, konkretnego zawodnika nie za 15, a za 30 czy 35 milionów, który będzie według niego tym brakującym elementem układanki, to Marotta będzie równie skory do współpracy.

Piti

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 lipca 2013, 16:45

zahor pisze:
Bazyliszek pisze:gdybyśmy chcieli sciągnąć obrońce o podobnym poziomie do Ogbonny z Francji bądź Niemiec, to na bank krzykneliby z miejsca 20 mln.
Na bank, we Francji ceny są takie, że bez walizki złota nie ma co nawet pytać o jakiegokolwiek wartościowego zawodnika.
Widzę tutaj (jak zresztą w każdym innym temacie) skakanie ze skrajności w skrajność. Jedni piszą że Murzyn nam do niczego niepotrzebny, że forsa wywalona w błoto itp., a drudzy z kolei twierdzą że 15 baniek to za takiego gościa super promocja, bo inny zawodnik tej klasy kosztowałby 20 jak nie 30 baniek.
przyklad pilkarzy dajmy na to z Francji za ktorych NA BANK nie pusciliby go do nas za 12 mln za ktore pozyskamy Ogbone a prezentują podobny poziom do niego:
- Nkoulou z Olympique Marseille
- Sakho z PSG
- Umtiti z Olympique Lyon
z Niemiec pewnie tez by się coś znalazło, po prostu taki jest teraz rynek.

I nie twierdzę, że to jest jakaś promocja, ale też nie można narzekać że zabuliliśmy jakieś bajońskie sumy na niego, poprostu druzyna chce wejść na wyższy level, a do tego byle leszcz na ławkę się nie nadaje, tylko ktoś o ogarniętym poziomie.
Ostatnio zmieniony 11 lipca 2013, 16:47 przez Piti, łącznie zmieniany 1 raz.

Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 21 razy

Nieprzeczytany post 11 lipca 2013, 16:46

zahor pisze:Podchodzę do tego w podobny sposób - w poważnych klubach z najwyższej półki wygląda to właśnie tak, że trener mówi że potrzebny mu ten, konkretny piłkarz, jego sobie upatrzył i jego proszę sprowadzić. I wtedy DS nie mówi "ale tamten też jest niezły, a połowę tańszy" tylko sprowadza, o ile oczywiście jest to możliwe.
Conte na pewno wypowiadał się bardzo ciepło o waleczności i charakterze Teveza. O Llorente mówił w styczniu: To świetny piłkarz, doskonały egzekutor. Kiedy pojawia się szansa, by Juve sprowadziło takiego mistrza za darmo to żal jej nie wykorzystać. Już 2 lata temu, gdy przychodził do Juve, chciał Ogbonnę. Peluso i Asamoah wykupiliśmy, bo Conte też im ufa, o czym świadczyła częsta gra obu w zeszłym sezonie. Staramy się o Diamantiego i Jovetica, których także ponoć wyraźnie życzy sobie Conte. Po prostu: wszystko dla Antonio, a kontrakt miał przedłużyć zaraz po ślubie!

Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 21 razy

Nieprzeczytany post 11 lipca 2013, 16:49

Odnośnie Giaccheriniego to może jest nadzieja, bo na Transfermarkt prawdopodobieństwo jego transferu spadło przed momentem z 98% na 97% :prochno: Kiedy ostatni raz sprzedaliśmy kogoś drożej niż kupiliśmy? I nie chodzi mi tutaj o juniorów, których kupiliśmy za grosze, a sprzedaliśmy za nieco większe grosze, ale o zawodników, których kupiliśmy za co najmniej parę milionów, a potem na nich nie straciliśmy.

Piti

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 lipca 2013, 16:58

Tak z innej beczki jeszcze - Ravanelli odszedł z naszego sztabu i poszedł trenować Ajaccio do L1, nie wyraża czasem jakiegoś zainteresowania naszymi młodziakami z Primki? Ostatnio coś mi się o uszy obiło, że Ravanelli chciałby wypożyczyć Matteo Liviero, naszego lewego obrońcę, to może być znakomita okazja dla naszych chłopaków, bo wiadomo Serie B < Ligue 1 i lepiej żeby się tam ogrywali między topowymi francuskimi zespołami niźli z ogórkami z Serie B.

zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 11 lipca 2013, 17:01

Bazyliszek pisze: przyklad pilkarzy dajmy na to z Francji za ktorych NA BANK nie pusciliby go do nas za 12 mln za ktore pozyskamy Ogbone a prezentują podobny poziom do niego:
- Nkoulou z Olympique Marseille
- Sakho z PSG
- Umtiti z Olympique Lyon
z Niemiec pewnie tez by się coś znalazło, po prostu taki jest teraz rynek.
To potwierdzone info?
Ogbonna wyjdzie nas jakieś 15 baniek. Nie wiem czy kiedykolwiek jakiś klub z Francji zainkasował tyle za środkowego obrońcę. Prześledźmy zresztą zestawienie zeszłorocznych transferów Ligue 1. Jeżeli odsiać rekordowy transfer Hazarda do Chelsea i zakupy PSG, to co mamy? Giroud do Arsenalu za 12 baniek, Lloris do Tottenhamu za 10, Martin do Lille za tyle samo (najdroższy transfer między dwoma francuskimi klubami), Azpilicueta do Chelsea za 9. A reszta? Nie więcej niż 6 baniek.

Do czego piję? Jeżeli 15 baniek we Włoszech to sporo, to we Francji jest to bardzo dużo pieniędzy i rzadko zdarza się, żeby ktoś na tamtejszym rynku za tyle kupował, nie licząc oczywiście dwóch potentatów. Nie wiem czy tamci goście, których wymieniłeś są lepsi czy gorsi od Ogbonny, nie wiem też za ile dałoby się ich sprowadzić, nie mam pojęcia co na ich temat sądzi Conte. Problem w tym, że Ty najprawdopodobniej sam tego nie wiedząc wyjeżdżasz z tekstem, że we Francji piłkarze o podobnych umiejętnościach są znacznie drożsi. Nie wydaje mi się.

pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 lipca 2013, 17:17

^^ zahor ma rację, a nie bazyliszek, rzecz jasna.

Conte na pierwszej, przedsezonowej konferencji prasowej niemal potwierdził transfer Gacka i powiedział, że choć rozumie konieczność takiego ruchu, ofiara złożona z Giaccheriniego jest duża i nie podoba się naszemu trenerowi. Ponadto Antonio zdradził, ze Jove według jego oceny jest warty tych 30 baniek ale prawdopodobnie opuści Italię.

Obrazek
jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 71 razy

Nieprzeczytany post 11 lipca 2013, 17:20

zahor pisze:Azpilicueta do Chelsea za 9
On miał rok kontraktu czy co? Jaka taniocha, normalnie :shock:
zahor pisze:Do czego piję? Jeżeli 15 baniek we Włoszech to sporo, to we Francji jest to bardzo dużo pieniędzy i rzadko zdarza się, żeby ktoś na tamtejszym rynku za tyle kupował, nie licząc oczywiście dwóch potentatów.
I tu, jak wspominałem, trzeba chyba szukać problemu. Bracia DV, De Lamentis i reszta zaczęli uznawać Juventus za potentata Serie A (i słusznie). Dlatego nie zdziwię się, jeśli od teraz za każdego grajka z dobrego/średniego klubu będą wołać o wagon 'siana'.

Bazyliszek skrzętnie pominął też PL gdzie 15 mln &#8364; to jakieś 12 mln funciaków, a za takie pieniądze możesz dostać co najwyżej fish&chips, a nie porządnego acz nie topowego Brytola. Potwierdzone info.
Bazyliszek pisze:nasz Kielonek jest kontuzjogenny dosyć
Ehhhh... co 2 strony ktoś wyskakuje z kontuzjogennym :wink:

Jak mantra - podatnym na kontuzje/urazy.

Nie chodziło ci przecież o to, że często kontuzjuje przeciwników - a chciałbym zobaczyć taką statystykę Giorgio na przestrzeni lat :prochno:

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 11 lipca 2013, 17:32

jackop pisze:
zahor pisze:Azpilicueta do Chelsea za 9
On miał rok kontraktu czy co? Jaka taniocha, normalnie :shock:
Kiedy go kupowali w 2010 roku, podpisali z nim czteroletni kontrakt. Nawet jeżeli nie przedłużali go potem, to w momencie jego odejścia do Chelsea kontrakt był ważny jeszcze dwa lata.
jackop pisze: I tu, jak wspominałem, trzeba chyba szukać problemu. Bracia DV, De Lamentis i reszta zaczęli uznawać Juventus za potentata Serie A (i słusznie). Dlatego nie zdziwię się, jeśli od teraz za każdego grajka z dobrego/średniego klubu będą wołać o wagon 'siana'.
Pisząc o potentatach, miałem na myśli bardziej kwestie finansowe. Jeżeli chodzi o pieniądze, to owszem, Juventus najprędzej z włoskich drużyn wyłoży dużą kwotę na gracza, którego potrzebuje, ale i tak do PSG nie ma nawet porównania.

Jest też druga strona medalu - do potentata zawodnicy chętnie przechodzą. Jeżeli gracz z przeciętnej drużyny rozwija się i w pewnym momencie jest po prostu za dobry, to nie można robić mu nie wiadomo jakich problemów i żądać kompletnie nieadekwatnych sum. Tzn. może i można, ale na dłuższą metę to nie popłaca. Lepiej mimo wszystko chyba pozwolić piłkarzowi na dalszy rozwój, budując markę "kuźni talentów" i oddając zawodnika zespołowi, z którym się bezpośrednio nie rywalizuje.

mrozzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Nieprzeczytany post 11 lipca 2013, 18:10

pumex pisze: Conte na pierwszej, przedsezonowej konferencji prasowej niemal potwierdził transfer Gacka i powiedział, że choć rozumie konieczność takiego ruchu, ofiara złożona z Giaccheriniego jest duża i nie podoba się naszemu trenerowi. Ponadto Antonio zdradził, ze Jove według jego oceny jest warty tych 30 baniek ale prawdopodobnie opuści Italię.
Kwestia interpretacji. Dodał przecież także, że każdy z piłkarzy obecnych w klubie znaczy dla niego wiele i jest ważnym elementem jego Juventusu. To on musiał klepnąć ten transfer i ostatecznie to zrobił, choć w pierwszej kolejności mogli odejść inni (inna sprawa - nie wiadomo, czy były za nich jakieś oferty). Conte dał wyraźnie do zrozumienia, że liczy się przede wszystkim dobro klubu, nie jednostka i fragment wypowiedzi o Giaccherinim był raczej kurtuazją.

Ponoć bardzo blisko porozumienia w sprawie Isli w interze. Juventus i klub z Mediolanu chcą się też ponoć ugodzić co do kwestii dwójki Kolarov-Zuniga. Mam nadzieję, że dyrektorzy Juve nie podejmą jakiegoś głupiego kroku w stylu: "dajcie sobie spokój z Zunigą, a my odpuścimy Kolarova". Żadnych ustawek.

stahoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 lipca 2013, 18:13

jackop pisze:
Bazyliszek pisze:nasz Kielonek jest kontuzjogenny dosyć
Ehhhh... co 2 strony ktoś wyskakuje z kontuzjogennym :wink:

Jak mantra - podatnym na kontuzje/urazy.

Nie chodziło ci przecież o to, że często kontuzjuje przeciwników

2010 rok zdaje się ;) Jest kontuzjogenny? Jest :D

pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 lipca 2013, 18:20

mrozzi pisze:Juventus i klub z Mediolanu chcą się też ponoć ugodzić co do kwestii dwójki Kolarov-Zuniga. Mam nadzieję, że dyrektorzy Juve nie podejmą jakiegoś głupiego kroku w stylu: "dajcie sobie spokój z Zunigą, a my odpuścimy Kolarova". Żadnych ustawek.
Zwłaszcza, że Zuniga w tej chwili jest tak samo realny, jak Jovetić. Klub z Neapolu powtarza od trzech miesięcy, że nie sprzeda Zunigi w tym roku nawet kosztem jego odejścia za rok za free. Tak więc skupiając się na Kolumbijczyku, możemy przebimbać całe lato składając bezsensowne oferty, podobnie, jak kiedyś było to z Jove, Rossim i Aguero, a Inter na lajcie dociągnie go końca temat Serba.

Obrazek
Lucas87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 lipca 2013, 18:26

Piszcie sobie co chcecie, ale jestem bardzo niezadowolony z transferu Giaccheriniego do Sunderlandu. Nie trzeba wymieniać ilu zawodników należałoby się pozbyć zamiast niego bo wałkowane to było już miliony razy.
Logiczna byłaby sprzedaż Giaccha gdy:
a) Istaniałaby realna szansa dogadania się z Fiorentiną odnośnie transferu Joveticia (nie więcej niż 22 bańki + ktoś tam...)
b) Aby zarobioną gotówkę przeznaczyć na Ogbonne (ewentualnie dopłacić część), bądź załatwić definitywne przejście Kolarova.
c) Gdy kwota transferu, częściowo pokryłaby transfer innego równie uniwersalnego gracza jak Emanuele.

Jak dla mnie Puchar Konfederacji pokazał, że Giaccherini>Diamanti. Ten drugi również jak najbardziej spoko, ale zastanówmy się czy naprawdę właśnie takiego gracza potrzebujemy :?: Kolejny gracz około 30-tki więc zastanawiam się czy za parę sezonów nie staniemy się drugim Milanem(jeszcze sprzed dwóch sezonów).

Zablokowany