Kontuzje

Klubowe finanse, stadion, marketing, nowe logo i wiele innych. Podyskutuj na temat najważniejszych spraw związanych z Juventusem.
ODPOWIEDZ
del_aleksander

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy

Nieprzeczytany post 22 lutego 2018, 13:44

jarmel pisze:Zauważcie, że w każdym klubie, który ma problem z urazami zawsze klub/trener tłumaczy się z niepowodzeń plagą kontuzji, tymczasem u nas zupełnie odwrotnie - cichutko na ten temat, wszyscy udają że jest wszystko super :facepalm: Ci ludzie w sztabie są jacyś nietykalni.
Z jakich niepowodzeń mieliby się u nas tłumaczyć?

Poza tym co by to zmieniło gdyby narzekali na kontuzje? De Llaurentiis już się tłumaczył, że jeżeli Juve wygra to dzięki kontuzjom u nich. W odpowiedzi Agnelli miałby mówić "wcale że nie! bo u nas było więcej!!!!" ?

zuravski

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 lutego 2018, 13:52

Wraca Hoewedes wiec może to jest jakas nadzieja, chociaż chłop nie powąchał murawy od kilku miesięcy.

Hed

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 80 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Nieprzeczytany post 22 lutego 2018, 13:55

Howi przecież nie zgłoszony na LM, tak więc z Totkami zagra Lichy albo Barza.

pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 lutego 2018, 14:56

jarmel pisze:Zauważcie, że w każdym klubie, który ma problem z urazami zawsze klub/trener tłumaczy się z niepowodzeń plagą kontuzji, tymczasem u nas zupełnie odwrotnie - cichutko na ten temat, wszyscy udają że jest wszystko super :facepalm: Ci ludzie w sztabie są jacyś nietykalni.
Niektórzy mnie posądzą o szukanie jakichś teorii spiskowych, ale dla mnie nawet te komunikaty odnośnie kontuzji czasem brzmią jakby były napisane w sposób propagandowy. Weźmy choćby ten ostatni odnośnie De Sciglio - komunikat brzmi w sposób ewidentnie sugerujący, że mamy do czynienia z urazem pomeczowym - "a causa di un trauma distrattivo alla coscia sinistra riportato nel corso del Derby". Tymczasem chłop bez problemu dograł do końca Derbów nie sygnalizując żadnych kłopotów. 3 dni później, po powrocie do treningów, nagle pojawia się uraz. Skoro był zgłaszany tuż po meczu, to co się z jego rehabilitacją/leczeniem/diagnozowaniem działo przez poprzednie dni? Nic nie robiono? Jakieś to dziwne, można odnieść wrażenie, że urazy (ze sporym prawdopodobieństwem) spowodowane złym planem treningowym, których jest w drużynie od groma i jeszcze trochę, chce się opinii publicznej przekazać jako niezawinione kontuzje pomeczowe. Nie wiem jak jest, być może dostaję paranoi, ale tak to czasem wygląda, podobnie jak sztuczne skrócanie przewidywanego powrotu na boisko (u nas większość powrotów do zdrowia trwa dłużej niż zakłada to pierwszy komunikat. Teraz już się wycwanili i gdzieś między zdaniami zazwyczaj dodają, że "na więcej pytań odpowiedzą późniejsze dodatkowe badania")

Obrazek
zuravski

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 lutego 2018, 21:01

Hed pisze:Howi przecież nie zgłoszony na LM, tak więc z Totkami zagra Lichy albo Barza.
Racja, mój błąd. Zapomniałem, że Lichy teraz powołany jest :prochno:

Poprostu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy

Nieprzeczytany post 24 lutego 2018, 12:38

- za 20 dni znowu będzie sprawdzane kolano Berny i wtedy sztab podejmie decyzje czy potrzebna jest operacja.
- Igła trenował cały tydzień osobno.
- MDS będzie dokładnie badany w przyszłym tygodniu.
- Mario i Matuidi są zdrowi.
Słowa Allegriego z konferencji.

Wojtek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 lutego 2018, 14:42

Poprostu pisze:- za 20 dni znowu będzie sprawdzane kolano Berny i wtedy
Jeśli będzie potrzebna operacja to ile czasu będzie potrzeba na jego powrót? Obawiam się, że długo..

Poprostu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 lutego 2018, 15:26

Wojtek pisze:
Jeśli będzie potrzebna operacja to ile czasu będzie potrzeba na jego powrót? Obawiam się, że długo..

Nawet jeżeli bardzo bym chciał to nie jestem na tyle blisko z klubem, żeby mieć takie informacje.

Wojtek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 lutego 2018, 15:45

Poprostu pisze:
Wojtek pisze:

Nawet jeżeli bardzo bym chciał to nie jestem na tyle blisko z klubem, żeby mieć takie informacje.
Chodziło mi o bardziej ogólną informację, jeśli piłkarz zerwie więzadła to wiemy, że będzie pauzował z pół roku, a jeśli ma uraz kolana to?

Poprostu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 lutego 2018, 16:54

Wojtek pisze:
Poprostu pisze:
Wojtek pisze:

Chodziło mi o bardziej ogólną informację, jeśli piłkarz zerwie więzadła to wiemy, że będzie pauzował z pół roku, a jeśli ma uraz kolana to?
Berna ma problemy z więzadłem także kto wie.

Forza Juve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 24 lutego 2018, 21:40

Poprostu pisze:Berna ma problemy z więzadłem także kto wie.
Na ten moment chyba nikt. To też chyba zależy z którym więzadłem, bo ich w kolanie jest sporo, w dodatku możne je chyba naciągnąć, naderwać i całkowicie zerwać, więc czas leczenia może być bardzo zróżnicowany, bo naciągnięcie i lekkie naderwanie można wyleczyć w jakieś 2-3 tygodnie, a zerwanie można przez ponad pół roku. Może Berna naderwał więzadło i też dlatego czekają 20 dni, żeby sprawdzić czy samo się zrośnie, czy jest to na tyle poważne, że będzie wymagało operacyjnej rekonstrukcji. Chociaż przy dzisiejszych technologiach to chyba by mogli od razu ocenić :D Mam nadzieję jednak, że to nie będzie tak poważne i że jednak zdąży na rewanż z Totkami(o ile to w ogóle możliwe), bo będzie bardzo potrzebny.

Dragon

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Nieprzeczytany post 25 lutego 2018, 10:03

Forza Juve pisze:
Poprostu pisze:Berna ma problemy z więzadłem także kto wie.
Na ten moment chyba nikt.
Tutaj piszą , że ewentualna operacja wykluczy go do końca sezonu.
Forza Juve pisze: Chociaż przy dzisiejszych technologiach to chyba by mogli od razu ocenić :D
Trafiłeś w punkt. To kolejny przykład kto u nas pracuje. Naprwdę na całym świecie nie ma specjlisty, który mógłby to zerwyfikować? Mamy identyczny przykład z Cuadrado. Miesiąc się leczył zapobiegawczo i co? Pojechał do Niemiec na konsultację i operacja. Stracił czas, który mógł wykorzystać na rehabilitację. Tak samo Berna, dziś mija 7 dni + 20 na obsrwację, nagle pójdzie pod nóż i miesiąc stracony na czekanie z decyzją. Ja tego nie pojmuję, w jakich my czasach żyjemy :doh:

Krew mnie zalewa jak pomyślę, że Federico zabrakło 3 pieprzonych minut. 3 ! :angry:

Obrazek
Forza Juve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 25 lutego 2018, 12:56

Dragon pisze:To kolejny przykład kto u nas pracuje.
To też pokazuje, że za to wszystko nie odpowiada tylko sztab od przygotowania fizycznego i ludzie Maxa(a odnoszę wrażenie, że niektórzy tak uważają). U nas kuleje chyba całe zaplecze medyczne, od tych "speców" od przygotowania, przez lekarzy, po rehabilitantów i fizjoterapeutów. To jest po prostu dramat, że coś takiego dzieje się w takim klubie. A tak swoją drogą to co z tym J-Medical? To do czegoś poważnego służy? Bo wydawało mi się, że to miał być ośrodek, w którym nasi zawodnicy będą diagnozowani i leczeni, że będą tam pracować specjaliści, którzy będą mieli dostęp do nowoczesnego sprzętu i technologii, a tymczasem to powstało chyba tylko po to, aby przeprowadzać rutynowe testy medyczne przychodzących zawodników...
Dragon pisze: Tutaj piszą , że ewentualna operacja wykluczy go do końca sezonu.
Jeśli to prawda to pozostaje tylko modlić się, aby ta operacja nie była konieczna...

pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 lutego 2018, 13:48

Forza Juve pisze:To też pokazuje, że za to wszystko nie odpowiada tylko sztab od przygotowania fizycznego i ludzie Maxa(a odnoszę wrażenie, że niektórzy tak uważają). U nas kuleje chyba całe zaplecze medyczne, od tych "speców" od przygotowania, przez lekarzy, po rehabilitantów i fizjoterapeutów. To jest po prostu dramat, że coś takiego dzieje się w takim klubie.
Ludzie Maxa są odpowiedzialni przede wszystkim za fatalne przygotowanie mięśni piłkarzy do wysiłku. Późniejsze ich diagnozowanie i rehabilitacja to już inna sprawa, ale tutaj nie chcę za bardzo mędrkować, bo ani lekarzem, ani rehabilitantem nie jestem.

Wiem, że już się powtarzam, ale to serio jest niebywały skandal, żeby takie cuda na kiju działy się w klubie tej klasy. Nie trzeba być specem od przygotowania fizycznego żeby stwierdzić, że 34 (!) kontuzje mięśniowe (nie licząc innych, bo łącznie jest ich 53!) u 14 różnych piłkarzy tylko do lutego to jakaś czarna komedia. I takie akcje ciągną się z większym bądź mniejszym nasileniem 4-ty rok z rzędu. To się aż we łbie nie mieści :shock:

Obrazek
Forza Juve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 25 lutego 2018, 14:23

pumex pisze:
Forza Juve pisze:To też pokazuje, że za to wszystko nie odpowiada tylko sztab od przygotowania fizycznego i ludzie Maxa(a odnoszę wrażenie, że niektórzy tak uważają). U nas kuleje chyba całe zaplecze medyczne, od tych "speców" od przygotowania, przez lekarzy, po rehabilitantów i fizjoterapeutów. To jest po prostu dramat, że coś takiego dzieje się w takim klubie.
Ludzie Maxa są odpowiedzialni przede wszystkim za fatalne przygotowanie mięśni piłkarzy do wysiłku. Późniejsze ich diagnozowanie i rehabilitacja to już inna sprawa, ale tutaj nie chcę za bardzo mędrkować, bo ani lekarzem, ani rehabilitantem nie jestem.
Też nie jestem, ale porównując nas do innych klubów, czy przypominając sobie jakieś sytuacje z przeszłości, można odnieść wrażenie, żecoś raczej nie gra, oprócz przygotowania fizycznego, z diagnozowaniem, z leczeniem, czy z rehabilitacją. Odnawianie się urazów, wydłużanie się przerw, czy problemy z postawieniem diagnozy(np. ta sytuacja z Cuadrado, o której wspominał Dragon) to coś, co raczej nie powinno mieć miejsca, a na pewno nie na takim poziomie, w innych klubach też raczej tego nie widać. Mam szczerą nadzieję, że ktoś coś wreszcie z tym zrobi. Nie wierzę, że nikt w klubie tego nie zauważa, ale z drugiej strony, to trwa nie od dziś, a jak narazie nie zostały podjęte żadne kroki, żeby coś zmienić. Chyba, że np. to zbudowanie J-Medical i to zmienianie jakichś lekarzy latem(było chyba coś takiego, tylko nie pamiętam, czy w zeszłym roku, czy w 2016) miało wywołać pozytywną zmianę, wię może coś tam się dzieje, tylko efektów nie widać...

ODPOWIEDZ