Prace domowe na forum... - zadania tu

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Marojuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 października 2007, 19:13

Ca -> Ca(OH)2 i Ca(OH)2 ->Ca(NO3)2

A mógłbyś rozwiązać jeszcze dwa pozostałe te przykłady?Bo cały czas nie jestem pewien jednej rzeczy - kiedy te substancje reagują ze sobą...
Jak z wapnia zrobić Ca(OH)2, wystarczy poprzez wrzucenie do wody? Z tym drugim :
3Ca(OH)2 + N2 --> Ca3(NO3)2 + 3H2 ?<-- dobre to?
Ludzie nie rozumieją, jak mogę z maty mieć bardzo dobre oceny i brać udział w kangurach, oksfordach a z chemii bombić co klasówka... :]

Jeszcze raz wielkie dzieki za wyjasnienie i za pomoc. Dał bym Ci order uznania, ale takowego nie posiadam :>

Railis

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 października 2007, 20:05

Marojuve pisze:Ca -> Ca(OH)2 i Ca(OH)2 ->Ca(NO3)2

A mógłbyś rozwiązać jeszcze dwa pozostałe te przykłady?Bo cały czas nie jestem pewien jednej rzeczy - kiedy te substancje reagują ze sobą...
Jak z wapnia zrobić Ca(OH)2, wystarczy poprzez wrzucenie do wody? Z tym drugim :
3Ca(OH)2 + N2 --> Ca3(NO3)2 + 3H2 ?<-- dobre to?
Ludzie nie rozumieją, jak mogę z maty mieć bardzo dobre oceny i brać udział w kangurach, oksfordach a z chemii bombić co klasówka... :]

Jeszcze raz wielkie dzieki za wyjasnienie i za pomoc. Dał bym Ci order uznania, ale takowego nie posiadam :>
Sposoby otrzymywania zasad, kwasów, soli są w każdej stronie chemicznej. Wystarczy pogoglować.
Co do reakcji.
Żeby z wapnia można było otrzymać zasadę, to można naturalnie można go wrzucić do wody. (jeden ze sposobów otrzymywania)
Ca + 2H2O --> Ca(OH)2 + H2

A co do tej drugiej reakcji, to nie możesz działać samym azotem. Zawsze musisz działać, czymś z taką resztą kwasową jaka ma być przy soli.
Najlepszym co może być pod tą reakcję to Kwas Azotowy (V), bo zawsze reakcja zajdzie.

Ca(OH)2 + 2HNO3 ---> Ca(NO3)2 + 2H2O

Tak naprawdę to chemia jest przedmiotem banalnym, jeżeli poznasz cały sens tego wszystkiego. Matematyka jest znacznie trudniejsza.

Barton

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 października 2007, 21:00

Mam przygotować na PP o organach spółki jawnej i jakoś nic konkretnego nie mogę znaleźć. Jeśli ktoś coś o tym wie to byłbym wdzięczny jeśli napisałby to tutaj.
kacek_ pisze:http://pl.wikipedia.org/wiki/Sp%C3%B3%C5%82ka_jawna

o ile o to chodzi.. ;)
Tutaj nie ma nic o organach tej spółki...
Ostatnio zmieniony 25 października 2007, 21:30 przez Barton, łącznie zmieniany 1 raz.

kacek_

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 25 października 2007, 21:19

Wojt

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 października 2007, 17:04

No więc mam taki mały problem...
Obrazek
Dziękuje z góry.

From rivers of sorrow, to oceans deep with hope, I have travelled them.
Now, there is no turning back, the limit, the sky. I ask my questions:
Why? What today? When tomorrow?
Won't you join me on the perennial quest?
Railis

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 października 2007, 17:13

Napiszę sumarycznie, bo inaczej mi się nie chce bawić.

C2H2 + 2HCl --> C2H2Cl2 + H2
C2H2Cl2 + 2HCl --> C2H2Cl4 + H2

Musi to być oczywiście robione w odpowiednich warunkach Temperatury i Ciśnienia, bo inaczej addycja nie zajdzie.
Proste. :)

Barton

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 listopada 2007, 22:41

Rzucam trzema kostkami do gry jednocześnie. Jak obliczyć prawdopodobieństwo wypadnięcia:
a) takiej samej liczby na wszystkich kostkach,
b) takiej samej liczby na dwóch kostkach,
c) na każdej kostce innej liczby?

Jeśli ktoś wie to niech się tą wiedzą podzieli...

Camillo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 listopada 2007, 14:38

Mam do WAS ogromną prośbę. Ludziska błagam Was przetłumaczcie mi ten tekst na język francuski :
Kurt Alder (ur. 10 lipca 1902 w Królewskiej Hucie (Chorzów), zm. 20 czerwca 1958 w Kolonii) - laureat Nagrody Nobla z chemii w 1950 r. za odkrycie i badania nad reakcjami skoordynowanymi z udziałem dienów.

Alder był synem nauczyciela szkoły powszechnej. Młodość spędził w Chorzowie. Z powodu podziału Górnego Śląska zmuszony był wraz żoną opuścić rodzinne miasto. Wyemigrował najpierw do Berlina następnie do Kolonii. W Berlinie rozpoczął studia na wydziale chemii, ukończył je w Kolonii, gdzie w 1927 r. obronił pracę doktorską. Został nieetatowym asystentem naukowo-badawczym.
Jeśli znajdzie się jakaś osoba, która to przetłumaczy to będzie miała moją dozgonną wdzięczność i Bóg jej to wynagrodzi. BŁAGAM WAS zrobię wszystko dla osoby, która to dobrze przetłumaczy.

To my chłopcy ze Śląska! Zna nas cała Polska, za Ruch, za HKS, pójdziemy aż po życia kres...
Makoto

Qualità Juventina
Qualità Juventina
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 listopada 2007, 13:05

Camillo pisze:Mam do WAS ogromną prośbę. Ludziska błagam Was przetłumaczcie mi ten tekst na język francuski :
Kurt Alder (ur. 10 lipca 1902 w Królewskiej Hucie (Chorzów), zm. 20 czerwca 1958 w Kolonii) - laureat Nagrody Nobla z chemii w 1950 r. za odkrycie i badania nad reakcjami skoordynowanymi z udziałem dienów.

Alder był synem nauczyciela szkoły powszechnej. Młodość spędził w Chorzowie. Z powodu podziału Górnego Śląska zmuszony był wraz żoną opuścić rodzinne miasto. Wyemigrował najpierw do Berlina następnie do Kolonii. W Berlinie rozpoczął studia na wydziale chemii, ukończył je w Kolonii, gdzie w 1927 r. obronił pracę doktorską. Został nieetatowym asystentem naukowo-badawczym.
Jeśli znajdzie się jakaś osoba, która to przetłumaczy to będzie miała moją dozgonną wdzięczność i Bóg jej to wynagrodzi. BŁAGAM WAS zrobię wszystko dla osoby, która to dobrze przetłumaczy.

Hej:) Ja postaram się poprosić znajomą, ale wiesz, nie obiecuję. ;]Jeśli się uda, to powinno być dziś wieczór/ jutro. Pamiętaj, że to tylko wstępnie, oki? Na kiedy masz mieć?

C'è una stella in cielo che indica il cammino.. forza Juve vincere è il tuo destino!
Camillo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 listopada 2007, 20:47

To zadanie mam na środę.

To my chłopcy ze Śląska! Zna nas cała Polska, za Ruch, za HKS, pójdziemy aż po życia kres...
Makoto

Qualità Juventina
Qualità Juventina
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 listopada 2007, 21:56

Camillo pisze:To zadanie mam na środę.
Oki:) To jeśli ta dziewczyna mi pomoże (wysłałam jej te zdania właśnie) to powinno być na jutro.

EDIT : Wysłałam na PW ;]

C'è una stella in cielo che indica il cammino.. forza Juve vincere è il tuo destino!
wojti-s

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 23 listopada 2007, 23:45

Ja potrzebowałbym jak najwięcej materiałów do napisania prac zaliczeniowych na studiach z "informatyzacji administracji'.

Tematy :
1)Technologie informacyjne w transporcie i turystyce ( na czwartek 29 musi byc oddana i zreferowana )
2) E-deklaracje ( na 6 grudnia oddana i zreferowana )

Byłbym wdzięczny za pomoc :P Mogę postawic flache na zlocie 1 grudnia :D

M.

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 listopada 2007, 14:55

Szukam kogoś, kto ma czas, ochotę i umiejętności zrobić raczej prostą i podstawową stronę internetową. Chętnie za to zapłacę lub zrewanżuję się w inny sposób (jestem pewien, że się dogadamy). Chętnych zapraszam na priva i GG.

:roll:
Venomik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 listopada 2007, 15:21

Ja gdzies mialem prostą stronę podstawową robioną na pierwszym roku. Jak wrócę do domu to poszukam i podeślę.
Ale nie wiem czy spełni Twoje wymagania :)

Dirty mind
stahoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 grudnia 2007, 18:43

Robie referat na fizyke o kryształach molekularnych. W necie znalazłem sprzeczne informacje:
źródło 1 pisze:kryształ molekularny - sieć krystaliczną kryształów molekularnych tworzą cząsteczki, stanowiące indywidua chemiczne o sprecyzowanym składzie i budowie, stworzone przez atomy powiązane wiązaniami kowalencyjnymi.
źródło 2 pisze:Kryształy molekularne zbudowane są z odrębnych, nie połączonych między sobą wiązaniami chemicznymi drobin
pytam sie więc WTF? :roll: Wie ktoś o co w tym chodzi? Sprawdzałem w encyklopedii PWN i encyklopedi "fizycznej" i nie ma tam czegos takiego wogole :roll: chyba że źle szukam i jestem ostatnim kretynem :wink:

ODPOWIEDZ