Prace domowe na forum... - zadania tu
- Marojuve
- Juventino
Ca -> Ca(OH)2 i Ca(OH)2 ->Ca(NO3)2
A mógłbyś rozwiązać jeszcze dwa pozostałe te przykłady?Bo cały czas nie jestem pewien jednej rzeczy - kiedy te substancje reagują ze sobą...
Jak z wapnia zrobić Ca(OH)2, wystarczy poprzez wrzucenie do wody? Z tym drugim :
3Ca(OH)2 + N2 --> Ca3(NO3)2 + 3H2 ?<-- dobre to?
Ludzie nie rozumieją, jak mogę z maty mieć bardzo dobre oceny i brać udział w kangurach, oksfordach a z chemii bombić co klasówka... :]
Jeszcze raz wielkie dzieki za wyjasnienie i za pomoc. Dał bym Ci order uznania, ale takowego nie posiadam :>
A mógłbyś rozwiązać jeszcze dwa pozostałe te przykłady?Bo cały czas nie jestem pewien jednej rzeczy - kiedy te substancje reagują ze sobą...
Jak z wapnia zrobić Ca(OH)2, wystarczy poprzez wrzucenie do wody? Z tym drugim :
Ludzie nie rozumieją, jak mogę z maty mieć bardzo dobre oceny i brać udział w kangurach, oksfordach a z chemii bombić co klasówka... :]
Jeszcze raz wielkie dzieki za wyjasnienie i za pomoc. Dał bym Ci order uznania, ale takowego nie posiadam :>
- Railis
- Qualità Juventino
Sposoby otrzymywania zasad, kwasów, soli są w każdej stronie chemicznej. Wystarczy pogoglować.Marojuve pisze:Ca -> Ca(OH)2 i Ca(OH)2 ->Ca(NO3)2
Co do reakcji.
Żeby z wapnia można było otrzymać zasadę, to można naturalnie można go wrzucić do wody. (jeden ze sposobów otrzymywania)
Ca + 2H2O --> Ca(OH)2 + H2
A co do tej drugiej reakcji, to nie możesz działać samym azotem. Zawsze musisz działać, czymś z taką resztą kwasową jaka ma być przy soli.
Najlepszym co może być pod tą reakcję to Kwas Azotowy (V), bo zawsze reakcja zajdzie.
Ca(OH)2 + 2HNO3 ---> Ca(NO3)2 + 2H2O
Tak naprawdę to chemia jest przedmiotem banalnym, jeżeli poznasz cały sens tego wszystkiego. Matematyka jest znacznie trudniejsza.
- Barton
- Juventino
Mam przygotować na PP o organach spółki jawnej i jakoś nic konkretnego nie mogę znaleźć. Jeśli ktoś coś o tym wie to byłbym wdzięczny jeśli napisałby to tutaj.
Tutaj nie ma nic o organach tej spółki...
Ostatnio zmieniony 25 października 2007, 21:30 przez Barton, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wojt
- Juventino
No więc mam taki mały problem...

Dziękuje z góry.

Dziękuje z góry.
From rivers of sorrow, to oceans deep with hope, I have travelled them.
Now, there is no turning back, the limit, the sky. I ask my questions:
Why? What today? When tomorrow?
Won't you join me on the perennial quest?
Now, there is no turning back, the limit, the sky. I ask my questions:
Why? What today? When tomorrow?
Won't you join me on the perennial quest?
- Railis
- Qualità Juventino
Napiszę sumarycznie, bo inaczej mi się nie chce bawić.
C2H2 + 2HCl --> C2H2Cl2 + H2
C2H2Cl2 + 2HCl --> C2H2Cl4 + H2
Musi to być oczywiście robione w odpowiednich warunkach Temperatury i Ciśnienia, bo inaczej addycja nie zajdzie.
Proste.
C2H2 + 2HCl --> C2H2Cl2 + H2
C2H2Cl2 + 2HCl --> C2H2Cl4 + H2
Musi to być oczywiście robione w odpowiednich warunkach Temperatury i Ciśnienia, bo inaczej addycja nie zajdzie.
Proste.

- Barton
- Juventino
Rzucam trzema kostkami do gry jednocześnie. Jak obliczyć prawdopodobieństwo wypadnięcia:
a) takiej samej liczby na wszystkich kostkach,
b) takiej samej liczby na dwóch kostkach,
c) na każdej kostce innej liczby?
Jeśli ktoś wie to niech się tą wiedzą podzieli...
a) takiej samej liczby na wszystkich kostkach,
b) takiej samej liczby na dwóch kostkach,
c) na każdej kostce innej liczby?
Jeśli ktoś wie to niech się tą wiedzą podzieli...
- Camillo
- Juventino
Mam do WAS ogromną prośbę. Ludziska błagam Was przetłumaczcie mi ten tekst na język francuski :
Kurt Alder (ur. 10 lipca 1902 w Królewskiej Hucie (Chorzów), zm. 20 czerwca 1958 w Kolonii) - laureat Nagrody Nobla z chemii w 1950 r. za odkrycie i badania nad reakcjami skoordynowanymi z udziałem dienów.
Alder był synem nauczyciela szkoły powszechnej. Młodość spędził w Chorzowie. Z powodu podziału Górnego Śląska zmuszony był wraz żoną opuścić rodzinne miasto. Wyemigrował najpierw do Berlina następnie do Kolonii. W Berlinie rozpoczął studia na wydziale chemii, ukończył je w Kolonii, gdzie w 1927 r. obronił pracę doktorską. Został nieetatowym asystentem naukowo-badawczym.
Jeśli znajdzie się jakaś osoba, która to przetłumaczy to będzie miała moją dozgonną wdzięczność i Bóg jej to wynagrodzi. BŁAGAM WAS zrobię wszystko dla osoby, która to dobrze przetłumaczy.
Kurt Alder (ur. 10 lipca 1902 w Królewskiej Hucie (Chorzów), zm. 20 czerwca 1958 w Kolonii) - laureat Nagrody Nobla z chemii w 1950 r. za odkrycie i badania nad reakcjami skoordynowanymi z udziałem dienów.
Alder był synem nauczyciela szkoły powszechnej. Młodość spędził w Chorzowie. Z powodu podziału Górnego Śląska zmuszony był wraz żoną opuścić rodzinne miasto. Wyemigrował najpierw do Berlina następnie do Kolonii. W Berlinie rozpoczął studia na wydziale chemii, ukończył je w Kolonii, gdzie w 1927 r. obronił pracę doktorską. Został nieetatowym asystentem naukowo-badawczym.
Jeśli znajdzie się jakaś osoba, która to przetłumaczy to będzie miała moją dozgonną wdzięczność i Bóg jej to wynagrodzi. BŁAGAM WAS zrobię wszystko dla osoby, która to dobrze przetłumaczy.
To my chłopcy ze Śląska! Zna nas cała Polska, za Ruch, za HKS, pójdziemy aż po życia kres...
- Makoto
- Qualità Juventina
Camillo pisze:Mam do WAS ogromną prośbę. Ludziska błagam Was przetłumaczcie mi ten tekst na język francuski :
Hej:) Ja postaram się poprosić znajomą, ale wiesz, nie obiecuję. ;]Jeśli się uda, to powinno być dziś wieczór/ jutro. Pamiętaj, że to tylko wstępnie, oki? Na kiedy masz mieć?
C'è una stella in cielo che indica il cammino.. forza Juve vincere è il tuo destino!
- Makoto
- Qualità Juventina
Oki:) To jeśli ta dziewczyna mi pomoże (wysłałam jej te zdania właśnie) to powinno być na jutro.Camillo pisze:To zadanie mam na środę.
EDIT : Wysłałam na PW ;]
C'è una stella in cielo che indica il cammino.. forza Juve vincere è il tuo destino!
- wojti-s
- Juventino
Ja potrzebowałbym jak najwięcej materiałów do napisania prac zaliczeniowych na studiach z "informatyzacji administracji'.
Tematy :
1)Technologie informacyjne w transporcie i turystyce ( na czwartek 29 musi byc oddana i zreferowana )
2) E-deklaracje ( na 6 grudnia oddana i zreferowana )
Byłbym wdzięczny za pomoc
Mogę postawic flache na zlocie 1 grudnia 
Tematy :
1)Technologie informacyjne w transporcie i turystyce ( na czwartek 29 musi byc oddana i zreferowana )
2) E-deklaracje ( na 6 grudnia oddana i zreferowana )
Byłbym wdzięczny za pomoc

- M.
- Juventino
Szukam kogoś, kto ma czas, ochotę i umiejętności zrobić raczej prostą i podstawową stronę internetową. Chętnie za to zapłacę lub zrewanżuję się w inny sposób (jestem pewien, że się dogadamy). Chętnych zapraszam na priva i GG.
:roll:
- stahoo
- Juventino
Robie referat na fizyke o kryształach molekularnych. W necie znalazłem sprzeczne informacje:

źródło 1 pisze:kryształ molekularny - sieć krystaliczną kryształów molekularnych tworzą cząsteczki, stanowiące indywidua chemiczne o sprecyzowanym składzie i budowie, stworzone przez atomy powiązane wiązaniami kowalencyjnymi.
pytam sie więc WTF? :roll: Wie ktoś o co w tym chodzi? Sprawdzałem w encyklopedii PWN i encyklopedi "fizycznej" i nie ma tam czegos takiego wogole :roll: chyba że źle szukam i jestem ostatnim kretynemźródło 2 pisze:Kryształy molekularne zbudowane są z odrębnych, nie połączonych między sobą wiązaniami chemicznymi drobin