Liga Mistrzów 2016/17

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
Zablokowany

Na jakim etapie Juventus zakończy udział w LM 2016/17

4. miejsce w fazie grupowej
1
1%
3. miejsce w fazie grupowej
1
1%
1/8 finału
5
3%
ćwierćfinał
15
10%
półfinał
41
28%
zwycięstwo
83
57%

Liczba głosów: 146
szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 24 razy

Nieprzeczytany post 28 października 2016, 11:39

Makiavel pisze:Wybiegane kilometry obrazują zaangażowanie w grę drużyny.
W takim razie Buffon gardzi Juventusem. Strasznie mało biega.

Edit.
Misiu brunatny, szczypko nie jest po stronie Messiego, a po stronie logicznego myślenia, którego M&M's-om często brakuje.
Ostatnio zmieniony 28 października 2016, 12:05 przez szczypek, łącznie zmieniany 1 raz.

pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 października 2016, 11:47

dyskusja roku, szkoda że nie ma PPV w polsacie :prochno:
messi vs ronaldo, po stronie ronaldo kosmici w postaci Malego i Makiavela, po stronie messiego szczypko, milanista i fanatyk blaugrana. ojj bedzie sie działo!

graczy barcelony razeni jak po wrzuceniu granatu :lol:

to, co oni odprawiają to sportowa żenada XXI wieku.

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Nieprzeczytany post 28 października 2016, 16:19

@joy: ja nie napisałem, że jest słaby w defensywie czy coś tylko, że nie ma zadań defensywnych, jeśli by miał biegałby więcej i to wydaje się oczywiste a tak to wygląda jakby w defensywie robił co chciał, biegał kiedy chciał i tyle, nikt go nigdy z tego nie rozliczał a być może nawet miał taki przykaz żeby odpoczywać a inni pobiegają bo wiadomo, że im więcej masz siły tym więcej sprintów jesteś w stanie wykonać a sprint takich zawodników jest bardzo ważny w ich grze, jakby Messi biegał 10km na mecz to być może po 55 minucie nie miałby już tak na prawdę siły grać i musieliby go zmieniać w każdym spotkaniu, na pewno nie jest to przypadkowe

chociaż oczywiście możemy założyć, że jest wyznawcą teorii "lepiej mądrze stać niż głupio biegać" i jest w tym doskonały, optuję jednak przy powyższym (odpoczywaniu dla sprintów)

ps. oczywiście, że wypowiedzi zawodników jest wiele ale raczej będą podobne... ew. przytocz mi jakąś w której ktoś stwierdza, że Messi lepiej gra głową, jest lepszym atletą etc

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
joy

Katalończyk
Katalończyk
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 października 2016, 16:55

Okej, czyli porównujesz ich parametry fizyczne. Oczywiście tutaj jest zgoda, że Ronaldo jest lepszy wydolnościowo, lepiej gra głową, ma mocniejsze strzały, jego budowa jest typowa dla atlety, etc. Tego chyba nikt nie neguje. Natomiast moim zdaniem, w futbolu nie ma jednego i jedynego ideału sylwetki piłkarza. Wysocy dobrze zbudowani piłkarze są lepiej predysponowani do gry głową, czy zrobienia sobie miejsca, przepchnięcia barkiem zawodnika itp. Niscy zawodnicy generalnie są zwinniejsi, lepiej operują piłką na małej przestrzeni i mogą trzymać się na nogach nie gorzej niż Ci wysocy. Zresztą wystarczy popatrzyć na ostatnie podium ZP (nawet jeżeli traktować je mocno z przymrużeniem oka, to jako taki pogląd tam oddają) 3 kompletnie różne sylwetki. Oczywiście cały czas mam na myśli sportowców piłkarzy, a nie sportowców lekkoatletów.

EDIT: Że w czym Messi jest lepszy? Przegląd pola, podanie, gra na małej przestrzeni, skuteczność (w sensie gol/liczba strzałów). Ja widzę elementy piłkarskiego rzemiosła, w których Ronaldo jest lepszy, ale bez jaj że Messi w niczym nie przewyższa Portugalczyka.
Ostatnio zmieniony 28 października 2016, 18:35 przez joy, łącznie zmieniany 1 raz.

Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 października 2016, 18:02

a w jakich porównaniach Messi wypada lepiej? gra ładniej dla oka to na pewno, gole trzeba by przeliczyć ale to ciężkie zadanie i tak do rozstrzygnięcia, a poza tym nie bardzo widzę tą wyższość Argentyńczyka po prostu... tak jak powiedział Desailly "he is a genius at making space and exploiting it. Cristiano offers more of an individual threat" - po prostu

ps. odnośnie tych kilometrów to można by się zastanawiać jakim byłby Messi zawodnikiem jakby miał zadania normalnego napastnika ale nawet dla mnie to bez sensu dopóki jego drużyny mają z jego "odpoczywania" tyle pożytku ile mają, jak da się zauważyć chodziło mi wcześniej o to, że jest mniej wyeksploatowany więc prawdopodobnie więcej lat gry przed nim, być może za 3 lata będzie musiał jeszcze więcej "odpoczywać" ale tak długo jak jego drużyna będzie miała z niego taki pożytek jaki ma nie będzie to pewnie problemem dla żadnego trenera

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 października 2016, 11:21

Trzy sprawy. Po pierwsze nie ma podstaw by uważać Ronaldo za przereklamowanego albo by negować możliwość porównywania go z Messim.
Po wtóre znamy zestaw umiejętności i cech, w oparciu o które można skonstruować idealnego gracza ofensywnego. Są to: bramkostrzelność, przegląd pola i umiejętność asystowania, szybkość, wytrzymałość, technika, obunożność, gra głową, dynamika, zwrotność, siła, umiejętność ustawienia się w polu karnym i wykończenia akcji, strzał z dystansu, skuteczność z rzutów karnych, umiejętność strzału z rzutu wolnego, drybling. Przeważnie piłkarze nie posiadają ich wszystkich: ci niżsi często słabiej grają głową, wysocy nie są tak techniczni i zwrotni, ci ze świetnym strzałem z dystansu i przeglądem pola gorzej radzą sobie w polu karnym, etc.. C.Ronaldo ma WSZYSTKIE te cechy, a przynajmniej miał do niedawna, zanim nie wszedł w fazę końcową kariery. Pod tym względem jest fenomenem. I nie ma co dywagować czy to potrzebne czy nie. Po trzecie o Messim wiemy tyle, że jak ma w drużynie Iniestę, dawniej Xaviego i jeszcze paru innych w otoczce to gra świetnie, fenomenalnie, nieziemsko. Wiemy też, że nie zbliża się do tego poziomu jeśli nie gra w Barcelonie. O Ronaldo wiemy, że swój geniusz i markę zaprezentował w bardzo trudnej lidze angielskiej, zdobywając z ManU LM. To kolejna przewaga Portugalczyka nad Argentyńczykiem.
Moim zdaniem nie sposób orzec, że C.Ronaldo jest gorszym piłkarzem od Messiego, skoro lepiej od niego opanował elementy gry w piłkę. Koniec.

panlider

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 października 2016, 13:26

pan Zambrotta pisze:graczy barcelony razeni jak po wrzuceniu granatu :lol:

to, co oni odprawiają to sportowa żenada XXI wieku.
Hahaha, mistrzostwo świata. Czy oni naprawdę nie zdają sobie sprawy z tego, że robiąc coś takiego, wystawiają się na pośmiewisko? :rotfl:
Mentalność tej drużyny się nigdy nie zmieni. Myślę, że nominacje do Oscara w drodze :lol:

"Vincere Non È Importante È L'Unica Cosa che Conta"
rammstein pisze:dobrze, że nikt nie zakładał tematu "Polskie kluby w rozgrywkach europejskich 2017/2018" :D
Dtmiu

Katalończyk
Katalończyk
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 października 2016, 17:46

Jeśli chodzi o post powyżej, to mnie samego denerwuje zachowanie wielu piłkarzy, ale w tym przypadku na murawę padł bodajże tylko jeden - reszta po prostu zasłoniła głowy co jak dla mnie jest akurat dosyć naturalną reakcją. Skoro ktoś tuż obok dostał w głowę to sam się zasłaniasz, bo nie wiesz czy nie poleci coś jeszcze. Ale nie wiem, może się mylę.

Szczerze mówiąc dziwi mnie nieco dyskusja tocząca się tutaj na kilku poprzednich stronach. Oglądam obu zawodników regularnie od wielu, wielu lat i uważam, że Messi jest zdecydowanie lepszym piłkarzem od Ronaldo. Najciekawsze jest to, że w każdej dyskusji porównującej tę dwójkę padają te same argumenty broniące Portugalczyka, a które są zupełnie nietrafione.

Argument nr 1: Bo Ronaldo sprawdził się i w Anglii, i w Hiszpanii.

Rozumiem, że w takim razie Del Piero to kołek, bo sprawdził się tylko we Włoszech, brazylijski Ronaldo to leszcz, bo w Anglii też nigdy nie zagrał, a Ronaldinho w topowym okresie przewyższał byle Anglik, bo przecież grał w Premier League. Za to piłkarskim bogiem przewyższającym wszystkich powyżej jest Zlatan, bo sprawdził się w prawie wszystkich ligach.

Argument nr 2: Bo Ronaldo ma wszystko i jest piłkarzem kompletnym.

Piłkarz kompletny to dla mnie ktoś, kto posiada wszystkie cechy potrzebne do gry na danej pozycji wyśrubowane do najwyższego możliwego poziomu. U Ronaldo znajduję taką cechę tylko jedną: bramkostrzelność. Trzeba mu oddać, że jest maszyną do strzelania bramek. W innych aspektach jest niestety co najwyżej dobry, niektórych rzeczy nie posiada niemal w ogóle (np. drybling). Wolę jednak Messiego, który ma 3-4 rzeczy na topowym poziomie, mimo że poprzez ograniczenia fizyczne nie posiada kilku innych atutów.

Sila Spokoju

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 51 razy

Nieprzeczytany post 01 listopada 2016, 09:47

Jakieś prognozy ile Legia bramek przyjmie ? :)

Obrazek
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 listopada 2016, 10:05

C.Ronaldo ostatnio hattrick w lidze więc będzie chciał też postrzelać w LM. Odstawiam, że 7-8 będzie w plecy.

Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 listopada 2016, 22:50

Dtmiu pisze:W innych aspektach jest niestety co najwyżej dobry, niektórych rzeczy nie posiada niemal w ogóle (np. drybling).
możesz rozwinąć swoją myśl bo nie wiem czy dobrze przeczytałem? CR nie ma w ogóle dryblingu? w innych jest jedynie dobry?

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
Dtmiu

Katalończyk
Katalończyk
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 listopada 2016, 23:07

Kiedyś może i potrafił dryblować, ale od paru dobrych lat prawie tego nie robi. Wystarczy spytać fanów Realu.

A co do innych elementów, to tak, jest w nich jedynie dobry. Dawno temu strzelał fenomenalnie z rzutów wolnych, ale i to u niego z czasem zanikło.

szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 listopada 2016, 08:18

Dtmiu pisze:Kiedyś może i potrafił dryblować, ale od paru dobrych lat prawie tego nie robi. Wystarczy spytać fanów Realu.
Prawda. W Realu częściej i skuteczniej w ostatnich latach robili to Isco, Bale, Modric czy Marcelo. W tym sezonie pod względem dryblingu Ronaldo nie ma nawet w pierwszej dziesiątce w Realu. Porównując to ze statystykami, które kręcił niegdyś, wygląda to obecnie dramatycznie słabo.
Messi w tym elemencie aktualnie go miażdży, choć też z roku na rok jest tego dryblingu mniej.
Makiavel pisze:C.Ronaldo ostatnio hattrick w lidze więc będzie chciał też postrzelać w LM. Odstawiam, że 7-8 będzie w plecy.
Wnioskowanie poziom podstawówka. Ronaldo zawsze chce strzelać, bo do tego został stworzony, więc czy strzeliłby osiem bramek w meczu ligowym czy ani jednej chciałby postrzelać w LM. 1-3, 1-4 to max.

Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 listopada 2016, 08:57

że zanika to się zgodzę, nawet sam pisałem że z szybkością coraz gorzej bo lata lecą a co idzie w parze z szybkością coraz gorzej także z dryblingiem, jednak pisanie że go nie ma lub prawie nie ma?:) widziałeś w akcji kiedyś Mandzukica? Llorente? wiem, że kibic Barcelony patrzy na co dzień na nieco innych zawodników ale bez przesady...
https://www.whoscored.com/Players/5583/ ... no-Ronaldo
kolumna Drb ma coraz niższe wartości ale poważnie - bez przesady, pierwszy lepszy filmik z poprz sezonu:

wielu napastników chciałoby mieć taki z całej kariery ;]

tyle, że zgodziliśmy się już chyba, że aktualnie ma 31 lat i pewne ograniczenia
szczypek pisze:
Dtmiu pisze:Wystarczy spytać fanów Realu.
Prawda.
chyba trzeba zmienić komuś pasek pod nickiem ;)

ps. my tu gadu gadu a sędziowie znów dali popis ślepoty uznając gola z 2 metrowego spalonego... a później karny dla Bayernu, którego gwizdnęłoby max 2 sędziów na 10 (brak ruchu ręki, piłka zmierza w zupełnie innym kierunku, ..., zresztą co będę tłumaczył - Juve nie raz miało takie "karne" nie gwizdnięte więc każdy się z tym na pewno spotkał i powinien wiedzieć, że to nie jest zagranie ręką)

EDIT:
@szczypek: to jest chyba twój (życiowy?) problem - nie masz za grosz do siebie dystansu
Ostatnio zmieniony 02 listopada 2016, 09:27 przez Maly, łącznie zmieniany 1 raz.

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 listopada 2016, 09:04

Maly pisze:
szczypek pisze:
Dtmiu pisze:Wystarczy spytać fanów Realu.
Prawda.
chyba trzeba zmienić komuś pasek pod nickiem ;)
W sensie Tobie i Makiavelowi? Patrząc na temat o Moracie i zaangażowanie w spór o wyższości Ronaldo nad Messim, można odnieść wrażenie, że jesteście tak blisko Madrytu, że niemal stykacie się badylami. A sam Makiavel niedawno stwierdził, że Real najlepszy jest, oleee.

Zablokowany