Taktyka

Klubowe finanse, stadion, marketing, nowe logo i wiele innych. Podyskutuj na temat najważniejszych spraw związanych z Juventusem.
ODPOWIEDZ
Tobor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2014, 01:01

Mi sie wydaje, ze najlepsze do stosowania bedzie 4-3-2-1. Do tego mamy odpowiednia kadre, ktora ma niezly poziom.

Na szpicy Llorente(Morata).

Za nimi Tevez(Podolski jak przejdzie) - (Pereyra, Pepe, Giovinco, Marchisio, Coman czasami, albo Morata. Przy zakupie Podolskiego tu Tevez)

Pomoc to Pogba(Asa), Pirlo(Claudio), Vidal(Pereyra)

Obrona Evra(Asa, ostatecznie Kielon), Kielon(Ogbonna, Marone), Barzagli(Bonucci, Caceres), Lichy(Romulo, Caceres)

Wydaje mi sie, ze kadra odpowiednia. Ale co Max wykombinuje to zobaczymy. Sam Max mowil, ze bedzie to 4-3-X, wiec pewnie w zaleznosci od kadry, meczu, zmeczenia zawodnikow. Czy jest sens katowac 3-5-2? Wydaje mi se ze bedzie, szczegolnie na poczatku sezonu, bo pilkarze znaja to na pamiec.

Moze jeszcze Vitale bedzie w kadrze. Ladnie sie prezentowal w czasie przygotowan i moze Max bedzie na niego stawial w meczach z ogorami (jak i na Comana)

jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 68 razy

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2014, 01:05

Marchisio/Pogba, Tevez, Coman, Pereyra(?) na jedno miejsce. Całkiem sporo - mimo, że żaden nie jest specjalistą od tej pozycji.

Jeśli Evra będzie prezentował dobrą formę, to otrzymujemy ekstra środkowego pomocnika w postaci Asy. Max robił podchody w sparingach pod taką opcję.

Wiele też zależy od formy i kontuzji naszego BBC. Barzagli wciąż się leczy, Bonucci na razie wali babol za babolem, a Chiellini wg. połowy forum to kloc bez techniki, nadający się do tarcia chrzanu w Catanii.

W mojej opinii w meczu z Chievo (i do powrotu Barzy) powinniśmy postawić na 4 z tyłu.W meczach z ogórkami, to jednego bezużytecznego z przodu zawodnika mniej.

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
bendzamin

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2014, 01:10

Allegri jakiś tydzień temu w wywiadzie dla Gazzetty określił proponowany przez siebie system z czwórką obrońców jako 4-3-e poi vediamo czyli 4-3-i zobaczymy :P Podstawą ma być 4 defensorów i 3 środkowych pomocników, a skład i role ofensywnej trójki mają zmieniać się w zależności od przeciwnika, boiskowej sytuacji itd. Wiadomo, że takie podejście jest częściowo wymuszone brakiem typowego trequartisty w kadrze, ale może wyjdzie nam to na dobre? :think:

Obrazek
@D@$

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2014, 14:15

Ja myślę, że właśnie z powodu braku Chielliniego i Barzagliego z Chievo zagramy 3-5-2. Tzn. teoretycznie mamy mniej opcji do gry trojką, ale jak dla mnie ewentualna para stoperów przy grze czwórką: Bonucci-Ogbonna lub Bonucci-Caceres wygląda nie za wesoło i jakąś kontrę mogą nam wpakować (TIM nie nastrajał optymistycznie w tej kwestii). Z kolei Vidal prawdopodobnie nie jest jeszcze w pełni sił, więc zdziwiłbym się gdybyśmy zagrali 4-3-1-2 z Marchisio na trequartiście (wtedy Vidal musiałby grać od początku). No chyba, że Max szykuje wariant z Pereyrą lub Giovinco...
Myślę jednak, że sezon zaczniemy 3-5-2, tak jest bezpieczniej.
Ostatnio zmieniony 03 września 2014, 14:30 przez @D@$, łącznie zmieniany 1 raz.

Adrian27th

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Nieprzeczytany post 03 września 2014, 13:26

Nie wiedziałem gdzie, ale chyba najbardziej pasującym tematem do felietonu
goal'a bedzie taktyka.

http://www.goal.com/en/news/7094/huawei ... ID=HP_BN_2

Jak to brzmi pieknie, pass masters of europe!

Hauwei prowadzi rankingi, jak widac zalapalismy sie do jednego w czołówce.

Oby tak dalej Max.

"It seems today, that all You see, it's violence in movies and sex on Tv..."
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
Pumex pisze:Francuz (Pogba) nie ma najmniejszych szans na realną walkę o pierwszy skład.
Marat87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy

Nieprzeczytany post 29 września 2014, 07:02

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 października 2014, 08:37

Hejt na trzypięćdwa zatacza coraz większe kręgi. Na fejsbukowym profilu Juve dużo lajków zbierają komentarze z taką grafiką:

Obrazek

Może niedługo przerodzi się to w zorganizowany zryw. Protesty pod bramą Vinovo, ludzie w maskach Del Neriego, jako ostatniego trenera, który nie był zakochany w grze trójką z tyłu... :prochno:

wagner

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 października 2014, 10:56

Ouh_yeah pisze:Hejt na trzypięćdwa zatacza coraz większe kręgi. Na fejsbukowym profilu Juve dużo lajków zbierają komentarze z taką grafiką:

Może niedługo przerodzi się to w zorganizowany zryw. Protesty pod bramą Vinovo, ludzie w maskach Del Neriego, jako ostatniego trenera, który nie był zakochany w grze trójką z tyłu... :prochno:
Hejtować można, ale trzeba sie zastanowić co potem? A potem(obecnie) nie mamy wykonawców do 4-3-3, same jakieś półśrodki nie gwarantujące kompletnie nic.

Pluto

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 11 razy

Nieprzeczytany post 31 października 2014, 11:57

Półśrodki do 433? Ja bym powiedział, że nasza kadra wygląda jak uszyta na miarę pod to ustawienie. Czterech stoperów, po równo prawo i lewonożnych. Romulo i Lichy na prawą obronę, Evra na lewą, Caceres, który z powodzeniem obsadza obie flanki. W razie W, Giorgio, Angelo i Asa łatają lewą flankę i robią to lepiej niż De Ceglie czy Peluso. Druga linia - trzy pozycje, sześciu klasowych graczy i dwie zapchajdziury. Z przodu Gio, Coman czy Pepe, których lepiej niż jako ofensywnych skrzydłowych nie wykorzystamy. I duże pole manewru - środkowy Llorente/Morata na szpicy, cofający się Tevez albo Pirlo trequartista.

MCJuveForza32Scudetto

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 października 2014, 12:20

Pluto pisze:Półśrodki do 433? Ja bym powiedział, że nasza kadra wygląda jak uszyta na miarę pod to ustawienie.
Szyta hmm? Aż takich błyskotliwych skrzydłowych to nie mamy, OK - Coman - ale to w końcu bardziej -10- ? Czy skrzydłowy ? - Ciężko powiedzieć.

Pepe - czy na serio ktokolwiek wierzy, że on jeszcze coś dobrego pokaże?

Natomiast Coman musi dostawać więcej szans, żeby wkomponować się w team.
Mamy świetnych zawodników z których nie korzystamy. Racja chętnie bym Romulo zobaczył z prawej strony, Evra kontuzjowany jak na razie. Na chwile obecną uważam że najlepsze by było ustawienie 14312
Buffon - Lichtsteiner,/Romulo, Bonucci. Ogbonna , Asamoah/Evra (jak wróci.) - Vidal, Marchisio,Asamoah - Pogba -Tevez, Morata.
a i tak rola w jakiej widział bym Pogbe nie pokrywa się z tym co widzi Max - a szkoda bo uważam że chłopak jest bardziej ofensywnym graczem niż defensywnym i tam by dał kilkadziesiąt procent więcej.
Nie ma sensu grać tym samym co rok temu - Zostały sprowadzony wzmocnienia - ale my ich nie zauważamy bo są "martwe" - praktycznie
Pluto pisze: cofający się Tevez albo Pirlo trequartista.
To jakie ustawienie masz na myśli? 1-4-2-3-1 ??
Pirlo tam? - o Boże - nie!!! Tevez? hmmm umówmy się co to jest trequartista - bo pozycja za napastnikami ma wiele znaczeń - cofniętym napastnikiem był np Del Piero ,a za plecami Higuaina w Napoli gra Hamsik - a Alex i Słowak to naprawdę różni zawodnicy.

juventussek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 listopada 2014, 23:09

Nasza taktyka jest kompletnie bez sensu, wiadomo udało nam się nią coś wygrać ale to dzięki Antonio który potrafił wpoić zawodnikom wolę walki do ostatnich sił.

3-5-2 pomyślmy...

Zastanawiam się jak mają grać nasi skrzydłowi. Mam wrażenie że Asamoah jaki i Lichsteiner grają tylko i wyłącznie bezpieczne piłki i nie mam do nich wielkich pretensji. W przypadku straty jesteśmy w wielkiej dupie bo idzie kontra gdzie u nas jest 2-3 max zawodników, wtedy dziwimy się jak to możliwe że słabe zespoły robią jedną akcje i strzelają nam bramkę.

Co to za skrzydłowy który musi grac ofensywnie a zarazem jest też obrońcą, wiadomo skrzydłowi pomagają w defensywie ale nie na taką skalę żeby być przed szesnastką rywala a za kilka sekund stać się zwykłym obrońcą przed własnym polem karnym, wiadomo przy stracie na skrzydle nie ma w ogóle bocznych obrońców.

Jak można ze zwykłego drwala ze stalową kondycja zrobić technika który będzie dryblował na skrzydle, gościa który nie ma w ogóle lewej nogi, jak znajduje się w polu karnym to nie wie co zrobić z piłka, czy strzelać czy podawać i tak wychodzi coś pomiędzy. Wiadomo że chodzi mi o Lichego.

On byłby świetnym zawodnikiem jako zwykły prawy obrońca.
Dochodzę do wniosku że my nie mamy ani skrzydłowych ani obrońców przy tej taktyce.

Ja nie potrafię zrozumieć jednej kwestii. Piłka nożna nie jest skomplikowaną grą, jak to jest że trener nie chce postawić na inną taktykę, mówiąc że w ogóle tego nie trenowaliśmy itd. A co tu jest do trenowania?? Każdy z nas wie na czym polega piłka nożna, im szybciej rozprowadza się piłkę tym łatwiej rozpracować przeciwnika, my gramy całkiem odwrotnie.

Uważam że Włosi zbyt przesadnie kładą jakiś ogromny nacisk na taktykę, nie pojmuję tego, szczególnie że piłkarze nie błyszczą inteligencją, to po co im mącić w głowach.

Mamy szybkich filigranowych zawodników Dżowino, Tevez, Morata również jest bardzo szybki dlaczego nie spróbować czegoś innego?

Środek Pogba-Markiz-Vidal, przecież to jest zabójcza pomoc, przecież o nich bije się cała Europa. Każdy potrafi sklepać na szybkości, tak samo wrócić do defensywy, dlaczego marnujemy ich potencjał grając na stojąco?

Tylu zawodników u nas grało beznadziejnie, po czym przychodził transfer do innego klubu i nagle stawali się bardzo dobrymi zawodnikami.

Juventus ma taki skład... Marnotrawstwo potencjału zawodników. Wszyscy mają klapki na oczach bo się wygrywa po 1-0, 2-0 to już max bo to Włosi, ale nie wiem czy oni zastanawiają się co czują widzowie którzy to oglądają. PARODIA. Jak oni chcą zdobywać kibiców? Grając Catenacchio które ewoluowało w granie takie jak teraz.

Smieszy mnie gadanie że nasza taktyka jest dopasowana do zawodników, bo nie jest, to jest tylko taktyka dla drwali którzy są dobrzy kondycyjnie.

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 listopada 2014, 01:36

juventussek pisze:Co to za skrzydłowy który musi grac ofensywnie a zarazem jest też obrońcą
Skrzydłowi to jeszcze pikuś. Fajnie zaczyna się robić, kiedy do ataku pozycyjnego wkraczają stoperzy.

Swoją drogą jeszcze jakiś czas temu Rychu posiadał niesamowitą zdolność bycia dosłownie wszędzie na boisku. Zasługa mądrości taktycznej oraz świetnych warunków kondycyjno-motorycznych. Czas i bardzo mocne eksploatowanie jego organizmu zaczynają jednak robić swoje.

sebatiaen

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 04 listopada 2014, 10:47

Ja bym tam z Lichego nie skreślał, poprostu sztab Allegrego i on sam dużo gorzej działają niż sztab Antonio dlatego też drużyna gra gorzej i rzadziej wykorzystuje schematy które latami wypracował Conte i w których Lichy odgrywał często kluczową rolę.

squinter

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 listopada 2014, 12:08

Pomijając już te skrzydła, to nie wiem czy macie podobne odczucia do mnie, że w ogóle nie wykorzystujemy naszych środkowych pomocników. Odkąd stery przejął Allegri, największy spadek jakości zaobserwowałem właśnie w tej strefie. Za Conte pomocnicy charowali w defensywie (nawet czasami Pirlo), pokazywali się do gry, rozgrywali pomiędzy sobą, wspierali napastników w ataku. A teraz? Ani nie ma ich w obronie, kiedy są najbardziej potrzebni, o rozgrywaniu akcji przez nich nie ma w ogóle mowy, chyba że za rozegranie przyjmiemy wzięcie piłki od Bonucciego i posłanie jej na któreś ze skrzydeł, lub ślepo do przodu na Llorente. Odnoszę wrażenie, że nie do końca wiedzą co mają robić na boisku w danych sytuacjach. I tak, upatruje w tym winy naszego trenera.

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 listopada 2014, 12:11

Arbuzini pisze:Skrzydłowi to jeszcze pikuś. Fajnie zaczyna się robić, kiedy do ataku pozycyjnego wkraczają stoperzy.
Barzagli, Bonucci i Ogbonna to jeszcze pikuś, ale Chiellini czy Caceres to się potrafią zabawić :prochno:

Rysiek nie ma już takich płuc, jak w sezonach 11/12 i 12/13. W poprzednim bardzo często musiał odpoczywać i hasał Isla, a jak grał w pierwszym to też nieraz musiał być zmieniany 10-15 minut przed końcem meczu.

ODPOWIEDZ