Ekstraklasa 2008/2009
- Smok-u
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
To powinien być czysty komentarz do wiadomości ,że Zagłębie będzie grało w Ekstraklasie a Widzew w I lidze ...
Są równi i równiejsi jednym słowem za korpucje powinno się karać tak mocno jak tylko się da by wybić wszystkim krętaczom ten tok myślenia!!
Ale nie Listkiewicz ^%&%*^ ^#@#%^$ ma coś przestawionego we łbie najpierw zgrywa bohatera tak za moich rządów zlikiwowaliśmy korupcje a potem nie no niech zostanie Zagłębie w Ekstraklasie i Widziew w 1 (Mimo,że na potęge kupowali mecze ,i gadanie ,że tylko jedna osoba można wstawić w bajki obok Braci Grimm)
To powinien być czysty komentarz do wiadomości ,że Zagłębie będzie grało w Ekstraklasie a Widzew w I lidze ...
Są równi i równiejsi jednym słowem za korpucje powinno się karać tak mocno jak tylko się da by wybić wszystkim krętaczom ten tok myślenia!!
Ale nie Listkiewicz ^%&%*^ ^#@#%^$ ma coś przestawionego we łbie najpierw zgrywa bohatera tak za moich rządów zlikiwowaliśmy korupcje a potem nie no niech zostanie Zagłębie w Ekstraklasie i Widziew w 1 (Mimo,że na potęge kupowali mecze ,i gadanie ,że tylko jedna osoba można wstawić w bajki obok Braci Grimm)
- zoff
- Qualità Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Komedia. Planowo jutro miały rozpocząć się rozgrywki, a tu nie wiadomo kto w ogóle będzie brał w nich udział. Takiego marasu to nawet nie ma w B klasie czy w drugiej lidze juniorów. Czy PZPN nie mógł ustalić klubom zdegradowanym jakiegoś terminu w którym mogą się odwoływać? To już nie chodzi o to kto zagra czy Zagłębie czy Arka, tylko po prostu ten cały syf kształtuje beznadziejny obraz całej naszej piłki. Takie rzeczy to tylko u nas mogą się zdarzyć.
- Nevermind
- Juventino
Mozesz odwolywac sie do III instancji. Widzew odwolal sie do PKOL i przynioslo to skutek okazalo sie, ze WD nie znal zbyt dobrze prawa. W tym momencie sprawa Widzewa jest zamknieta,zoff pisze:Czy PZPN nie mógł ustalić klubom zdegradowanym jakiegoś terminu w którym mogą się odwoływać? To już nie chodzi o to kto zagra czy Zagłębie czy Arka, tylko po prostu ten cały syf kształtuje beznadziejny obraz całej naszej piłki. Takie rzeczy to tylko u nas mogą się zdarzyć.
Jezeli chodzi o Zaglebie zagra ono w ekstraklasie ale.. 22 sierpnia moze sie okazac, ze zostanie zdegradowane i powtorzy sie komiczna sytuacja w jakiej stalo Zaglebie Sosnowiec.
Powiedz mi co do tego ma Listkiewicz?Vesper pisze: Są równi i równiejsi jednym słowem za korpucje powinno się karać tak mocno jak tylko się da by wybić wszystkim krętaczom ten tok myślenia!!
Ale nie Listkiewicz ^%&%*^ ^#@#%^$ ma coś przestawionego we łbie
- steru
- Qualità Juventino
Wszystko pięknie, ładnie tylko wytłumacz mi ( bo szczerze nie rozumiem ) w czym przejawił się ten brak znajomości prawa przez Wydział Dyscypliny?Juventino90 pisze: Mozesz odwolywac sie do III instancji. Widzew odwolal sie do PKOL i przynioslo to skutek okazalo sie, ze WD nie znal zbyt dobrze prawa.
I proszę nie pisz, że sprawa Widzewa jest zamknięta bo na pewno po cichu liczysz na to, że Widzew jeszcze zagra w barażach
Skoro PKOL podjął taką decyzje to powinien się liczyć z konsekwencjami. W końcu np. piłkarze Arki mają kontrakty podpisane na Ekstraklasę. Ich spadek o klasę niżej poważniej komplikuje sprawę. Bo nie jeden piłkarz wiązał się z Arką licząc na grę w Ekstraklasie. Co będzie teraz? Kto wypłaci odszkodowania? Bo takie według mnie się należą.
Wracając do Zagłębia Sosnowiec. My zostaliśmy ukarani za korupcję karą finansową, degradacją i ujemnymi punktami na starcie tego sezonu. Dość logiczne jest w tej sytuacji, że powinniśmy się również odwołać. Złożyliśmy wniosek o odwołanie dużo wcześniej niż zrobiło to Zagłębie L. i Widzew. I co? Dalej nic. Z tym, że my się odwołujemy od ujemnych punktów a nie od kary degradacji. W klubie nie ma już pozostałości korupcji. Też była mowa o jakiś akcjach przeciw korupcji. Piłkarze zamieszani w ten proceder już u Nas nie grają. My zostaliśmy ukarani a oni nie. To jest chyba dopełnienie całej sytuacji. Są równi i równiejsi. Nie chcę się doszukiwać jakiegoś spisku ale oczywiste jest że Widzew ma plecy w świecie piłkarskim.
- Nevermind
- Juventino
Oczywiscie Widzew zasluzyl na degradacje.. Ale dowody zebrane przez WD byly przedstawione na swistku papieru. Podobnie bylo z Zaglebiem postawiono im bodajze 11 zarzutow, a rzekomo udowodniono 4, jeszcze gdy Zaglebie gralo w II lidze. Nie napisze ci dokladnie co poszlo zle, bo niektore rzeczy zostaly utajnione. PKOL nadal nie uzasadnil swojej decyzji, poniewaz glowna babka prowadzaca jest w tej chwili na urlopie. Ale w tym momencie mozemy traktowac juz to jako ciekawostka.steru pisze: Wszystko pięknie, ładnie tylko wytłumacz mi ( bo szczerze nie rozumiem ) w czym przejawił się ten brak znajomości prawa przez Wydział Dyscypliny?
Chodzilo mi, ze sprawa degradacji jest zakonczona. A co do barazu? Sczerze watpie, zeby minister byl na tyle odwazny, zeby uchylic decyzje lesnych dziadow. Listkiewicz sporo zyskal dajac licencje ( warunkowasteru pisze: I proszę nie pisz, że sprawa Widzewa jest zamknięta bo na pewno po cichu liczysz na to, że Widzew jeszcze zagra w barażach
Tak czy siak, wole wyjazdu do Gdynii bardziej mnie ekscytuje niz Pinczow czy Wolbrom
No widzisz u was nawet zamieszani byli pilkarze. Pojawialy sie pogloski juz w meczu z Kujawiakieczm czy Hydrozagadka.. Podobno Lachowski i Hosic chcieli kupic mecz. Ale mniejsza z tym.. Degradacja powinna byc.steru pisze: Wracając do Zagłębia Sosnowiec. My zostaliśmy ukarani za korupcję karą finansową, degradacją i ujemnymi punktami na starcie tego sezonu. Dość logiczne jest w tej sytuacji, że powinniśmy się również odwołać. Złożyliśmy wniosek o odwołanie dużo wcześniej niż zrobiło to Zagłębie L. i Widzew. I co? Dalej nic. Z tym, że my się odwołujemy od ujemnych punktów a nie od kary degradacji. W klubie nie ma już pozostałości korupcji. Też była mowa o jakiś akcjach przeciw korupcji. Piłkarze zamieszani w ten proceder już u Nas nie grają. My zostaliśmy ukarani a oni nie. To jest chyba dopełnienie całej sytuacji. Są równi i równiejsi. Nie chcę się doszukiwać jakiegoś spisku ale oczywiste jest że Widzew ma plecy w świecie piłkarskim.
Tylko powiedz mi, czemu WD kazdemu porponuje identyczna kare? Degradacja i apre punktow ujemnych, a po odwolaniach punkty ujemne sa usuwane.
Zaglebia miala ponad 60 zarzutow a Zaglebie 4. Jasne KGHM to firma stworzona z KASY podatnikow, co wiaze sie z tym, ze Miedziowi kupowali za pieniadze podatnikow.. Jednak w tym momencie jest to bez znaczenia.
Co do Widzewa w swiecie pilkarskim. Uwierz mi plecy? Juz wczesniej odebrno nam bez powodow licencje. Musielismy sie odwolywac i.. o dziwo spor znowu wygral Widzew. Tym razem sprzyjalo nam prawo i PKOL a nie ludzie zwiazani z pilka. Przeciez spocony Janek wciaz apeluje o degradacji Widzewa, spalcaniu starych dlugow, odebraniu licencji i wyklucznia z PZPN
Jestem teraz ciekawy wypowiedzi prezesow Jagielloni i Piasta.
PS Jaga ma nadal postawione zarzuty korupcyjne ..
- steru
- Qualità Juventino
Z tym się zgadzamy już od dłuższego czasu więc nie ma co do tego wracać.Juventino90 pisze: Oczywiscie Widzew zasluzyl na degradacje..
Nie rozumiem co ma znaczyć "na świstku papieru". Sam użyłeś słowa "dowody" więc to powinno wystarczyć. Nie mów mi tylko, że Widzew się odwołał bo nie podobało się prezesowi w jaki sposób zostały przedstawione dowodyJuventino90 pisze:Ale dowody zebrane przez WD byly przedstawione na swistku papieru.
Jeśli z tym urlopem to jest prawda ( nie chce mi się tego sprawdzać ) to nie mów, że nie śmierdzi Ci to kolejną aferą, która pewno i tak na światło dzienne nie wyjdzie.Juventino90 pisze:PKOL nadal nie uzasadnil swojej decyzji, poniewaz glowna babka prowadzaca jest w tej chwili na urlopie.
Gdyby nastąpił bojkot rozgrywek przez kluby występujące w Ekstraklasie to sprawa by nie była jeszcze taka przesądzona :twisted:Juventino90 pisze:Chodzilo mi, ze sprawa degradacji jest zakonczona.
Zawsze możesz sobie jeździć na ciekawsze mecze za Ruchem, a z Widzewem zwiedzać mniejsze wioski.Juventino90 pisze:Tak czy siak, wole wyjazdu do Gdynii bardziej mnie ekscytuje niz Pinczow czy Wolbrom.

Piłkarze byli zamieszani to fakt. Dlatego pozbyto się ich z klubu. Trenerowi Tochelowi nic nie udowodniono ale mimo to już go w Sosnowcu nikt widzieć nie chce ( a wcześniej był dla Zagłębia kimś takim jak Lippi dla Juventusu ). Co z Ujkiem? Mimo, że był zamieszany, umoczony, gra sobie w Bełchatowie. Nie pojmuję jak kluby mogą zatrudnić kogoś z taką przeszłością. Nie rozumiem jak PZPN pozwala komuś takiemu dalej grać w piłkę.Juventino90 pisze: No widzisz u was nawet zamieszani byli pilkarze. Pojawialy sie pogloski juz w meczu z Kujawiakieczm czy Hydrozagadka...
Chyba nie mówisz o zarzutach Baniaka...Juventino90 pisze:Podobno Lachowski i Hosic chcieli kupic mecz. Ale mniejsza z tym..
Bo korupcja to korupcja. Dla mnie nie ma znaczenia na jaką skalę. Jeden mecz czy 20 co za różnica. Gdyby drużyna, która kupiła jeden mecz miała więcej pieniędzy i możliwości to kupiła by 20.Juventino90 pisze:Tylko powiedz mi, czemu WD kazdemu porponuje identyczna kare? Degradacja i apre punktow ujemnych, a po odwolaniach punkty ujemne sa usuwane.
Mimo wszystko uważam, że macie jakieś plecy, albo pieniądze. Bo to co się stało dla mnie podchodzi pod paragraf. Bez powodu takie rzeczy nie mają miejsca.Juventino90 pisze:Co do Widzewa w swiecie pilkarskim. Uwierz mi plecy?
- Nevermind
- Juventino
Dlatego powinno sie karac nie klub a osoby ktore byly w ta korupcje zamieszane. Kiedy Widzew otrzymal zarzuty korupcyjne zadnej osoby w tym klubie juz nie bylo, byl nowy wlasciciel. A jedyna osoba ktora miala sklonnosci z korupcja odeszla mimo woli sprzedajac akcje. ( Widocznie juz sie cos kroilo).steru pisze: Piłkarze byli zamieszani to fakt. Dlatego pozbyto się ich z klubu. Trenerowi Tochelowi nic nie udowodniono ale mimo to już go w Sosnowcu nikt widzieć nie chce ( a wcześniej był dla Zagłębia kimś takim jak Lippi dla Juventusu ). Co z Ujkiem? Mimo, że był zamieszany, umoczony, gra sobie w Bełchatowie. Nie pojmuję jak kluby mogą zatrudnić kogoś z taką przeszłością. Nie rozumiem jak PZPN pozwala komuś takiemu dalej grać w piłkę.
Dlaczego wiec Widzew z nowym wlascicielem i zarzadem ma placic za glupote starego? ( Widzew to tylko przyklad, ktorego najlatwiej mi uzyc bo sprawe znam dobrze )
Dlatego powinny byc uwzgledniane korzysci z kupionych meczy.steru pisze: Bo korupcja to korupcja. Dla mnie nie ma znaczenia na jaką skalę. Jeden mecz czy 20 co za różnica. Gdyby drużyna, która kupiła jeden mecz miała więcej pieniędzy i możliwości to kupiła by 20.
- steru
- Qualità Juventino
Powinno się karać klub bo właśnie w jego interesie wtedy działała osoba zamieszana w korupcję. Z tym akurat się musisz zgodzić.Juventino90 pisze: Dlatego powinno sie karac nie klub a osoby ktore byly w ta korupcje zamieszane. Kiedy Widzew otrzymal zarzuty korupcyjne zadnej osoby w tym klubie juz nie bylo, byl nowy wlasciciel. A jedyna osoba ktora miala sklonnosci z korupcja odeszla mimo woli sprzedajac akcje. ( Widocznie juz sie cos kroilo).
Dlaczego wiec Widzew z nowym wlascicielem i zarzadem ma placic za glupote starego? ( Widzew to tylko przyklad, ktorego najlatwiej mi uzyc bo sprawe znam dobrze )
A nowy właściciel powinien się liczyć z tym, że przychodzi do klubu upapranego w tym syfie i może ponieść tego konsekwencje. Koniec końców gracie wciąż pod tym samym szyldem : Widzew Łódź. A to, że korupcja była wcześniej? Co z tego. Takie sprawy wychodzą po czasie i zawsze dotyczą przeszłości. Czy to jest powód żeby nie poddać się karze. Wasze działania ( no i decyzja MKOL ) dają jasny sygnał, że korupcja jest tolerowana. Inaczej tego nazwać nie można.
A po jaką cholerę? Korupcja to przestępstwo.Juventino90 pisze:Dlatego powinny byc uwzgledniane korzysci z kupionych meczy.
- Nevermind
- Juventino
Jezeli uslysze uzasadnienie PKOL'u wtedy bede mogl z toba o tym dyskutowac. W tym momencie mamy rozne spojrzenie na ta cala sytuacje. Nie smiem twierdzic, ze ty masz bardziej obiektywne. Jednak wkoncu PKOL musial miec jakies powody, zeby uchylic decyzje o degradacji.steru pisze:zawsze dotyczą przeszłości. Czy to jest powód żeby nie poddać się karze. Wasze działania ( no i decyzja MKOL ) dają jasny sygnał, że korupcja jest tolerowana. Inaczej tego nazwać nie można.
Jednak kazde przestepstwo trzeba osadzic sprawiedliwie.steru pisze:A po jaką cholerę? Korupcja to przestępstwo.Juventino90 pisze:Dlatego powinny byc uwzgledniane korzysci z kupionych meczy.
Przypomne ci, ze Podbeskidzie bylo umoczone, ale dostalo wylacznie kilka punktow ujemnych a Gornik Polkowice zostal zdegradowany o klase nizej, a gdy sie odwolywal.. dostal jeszcze bonus w postaci degradacji o kolejny szczebel.
- steru
- Qualità Juventino
Wydaje Ci się, że usłyszymy uzasadnienie w tej sprawie? Takie uzasadnienie, które wszystko wyjaśni? Nie sądzę. Poza tym, szczerze nic nie mam do Widzewa. Co prawda parę razy u Was kamieniem w łeb prawie dostałem ale to nie powód, żeby nienawidzić waszego zespołu :lol:Juventino90 pisze: Jezeli uslysze uzasadnienie PKOL'u wtedy bede mogl z toba o tym dyskutowac. W tym momencie mamy rozne spojrzenie na ta cala sytuacje. Nie smiem twierdzic, ze ty masz bardziej obiektywne. Jednak wkoncu PKOL musial miec jakies powody, zeby uchylic decyzje o degradacji.
Juventino90 pisze:Przypomne ci, ze Podbeskidzie bylo umoczone, ale dostalo wylacznie kilka punktow ujemnych a Gornik Polkowice zostal zdegradowany o klase nizej, a gdy sie odwolywal.. dostal jeszcze bonus w postaci degradacji o kolejny szczebel.
Podbeskidzie o ile dobrze pamiętam jako pierwsze przyznało się do korupcji i samo zaproponowało się poddanie karze, a to zostało docenione przez WD dlatego taka kara. O Polkowicach to nic nie pamiętam.
P.S. Zagłębie Sosnowiec już odpowiedziało na to wszystko.
"Po wczorajszych decyzjach anulujących kary dla klubów Zagłębie Lubin i Widzew Łódź, Zagłębie Sosnowiec skierowało pismo do Trybunału Arbitrażowego przy Polskim Komitecie Olimpijskim o udzielenie odpowiedzi w sprawie terminu rozpatrywania naszego odwołania złożonego w dniu 04.02.2008 r."
- Nevermind
- Juventino
W sumie to nie wiem, czy wasze odwolanie zostalby rozpatrzone. Zalezy do ilu istancji sie kierowaliscie. Mozliwe, ze wyczerpaliscie wszystkie szanse.steru pisze: "Po wczorajszych decyzjach anulujących kary dla klubów Zagłębie Lubin i Widzew Łódź, Zagłębie Sosnowiec skierowało pismo do Trybunału Arbitrażowego przy Polskim Komitecie Olimpijskim o udzielenie odpowiedzi w sprawie terminu rozpatrywania naszego odwołania złożonego w dniu 04.02.2008 r."
Napewno odwola sie jeszcze Korona i zagra w Ekstraklasie.
A twoj klub, Gornik Leczna i inne kluby ukarane. Moga jedynie wnios wniosek o odszkodowanie.
- steru
- Qualità Juventino
Jak widzisz Nasze odwołanie zostało skierowane w lutym. Trochę czasu już minęło. Z tego co mi wiadomo zarówno Widzew jak i Zagłębie L. odwołały się później. A patrząc na to co się dzieje uważasz, że da się wyczerpać wszystkie możliwości? Nie da rady.Juventino90 pisze:W sumie to nie wiem, czy wasze odwolanie zostalby rozpatrzone. Zalezy do ilu istancji sie kierowaliscie. Mozliwe, ze wyczerpaliscie wszystkie szanse.steru pisze: "Po wczorajszych decyzjach anulujących kary dla klubów Zagłębie Lubin i Widzew Łódź, Zagłębie Sosnowiec skierowało pismo do Trybunału Arbitrażowego przy Polskim Komitecie Olimpijskim o udzielenie odpowiedzi w sprawie terminu rozpatrywania naszego odwołania złożonego w dniu 04.02.2008 r."
Napewno odwola sie jeszcze Korona i zagra w Ekstraklasie.
A twoj klub, Gornik Leczna i inne kluby ukarane. Moga jedynie wnios wniosek o odszkodowanie.
A co do odszkodowania. To jak sprawiedliwie je wyznaczyć? Czy to mają być pieniądze? Sprostowanie w gazecie? No co? Bo jak dla mnie nie da się tego sprawiedliwie osądzić...
- Nevermind
- Juventino
Hmm.. Wlasciciel moze domagac sie odszkodowania w postaci gotowki w zamian za poniesione starty.steru pisze: A co do odszkodowania. To jak sprawiedliwie je wyznaczyć? Czy to mają być pieniądze? Sprostowanie w gazecie? No co? Bo jak dla mnie nie da się tego sprawiedliwie osądzić...
Jednak jakby kazdy zdegradowany klub sie tego domagal, PZPN moglby zbankrutowac
Swoja droga w Arce zamieszanie. Prezes Roman Walder zlozyl rezygnacje a zastapil go Krzysztof Sampławski.
Pierwsze co zrobil to wyslanie listu do PZPNu.
Oto tresc"
90minut.pl pisze: Informuję, że w dniu 21 lipca br. spółka otrzymała pismo PZPN skierowane do Ekstraklasy SA (sygn. 8523/2008) o występowaniu Arki Gdynia w sezonie 2008/2009 w rozgrywkach ekstraklasy. Wobec wyznaczonego na dzień 25 lipca br. terminu meczu I kolejki z klubem Polonia Warszawa, zostały przez klub podjęte wszystkie decyzje oraz podpisane kontrakty a także zaciągnięte zobowiązania wynikające z zatwierdzenia klubu w rozgrywkach ekstraklasy (umowy ze sponsorami klubu, w tym sponsorem głównym firmą Polnord SA, kontrakty z zawodnikami, sprzedaż karnetów na sezon i biletów na pierwszy mecz, zakup odpowiednio przygotowanych do rozgrywek ekstraklasy strojów sportowych, wynajęcie firm obsługujących mecz, wykonane materiały reklamowe i informacyjne). Zawarcie tych umów, w szczególności umów sponsorskich, nie byłoby możliwe bez przekonania, że Arka Gdynia będzie grała w Ekstraklasie, zaś loga sponsorskie pojawią się w transmisjach meczy w telewizji publicznej oraz stacji Canal+. Ogłoszona przez Komisję do Spraw Nagłych zapowiedź zmiany decyzji o uczestnictwie Arki Gdynia w rozgrywkach w Ekstraklasie, spowoduje daleko idące konsekwencje sportowe, finansowe, organizacyjne i prawne.
W dniu dzisiejszym zapadło rozstrzygnięcie Trybunału Arbitrażowego ds. Sportu przy Polskim Komitecie Olimpijskim między innymi w sprawie orzeczenia dyscyplinarnego dotyczącego udziału w tzw. aferze korupcyjnej w polskiej piłce nożnej klubu Zagłębie Lubin SSA oraz wydane został komunikat Komisji ds. Nagłych PZPN o zmianach w składzie drużyn grających w sezonie 2008/2009 w rozgrywkach ekstraklasy, w którym podano między innymi informacje o wyeliminowaniu ARKI GDYNIA SSA z rozgrywek ekstraklasy w sezonie 2008/2009.
Spółka wnosi o przeanalizowanie powstałej sytuacji i podjęcie przez właściwe organy związku decyzji umożliwiającej klubowi rozpoczęcie gry w tej właśnie lidze.
Dzisiejsze rozstrzygnięcia Trybunału Arbitrażowego przy PKOl, szczególnie, że oparte na uznaniu czynów korupcyjnych popełnionych przez działaczy oskarżonych o udział w korupcji klubów za przedawnione, są w ocenie klubu jawnie niesprawiedliwe, kompletnie niezrozumiałe, pogłębiające chaos w ocenach działań korupcyjnych jakich dopuszczali się działacze sportowi, narzucające pogląd, że w dalszym ciągu dokonywana przez właściwe organy ocena jest oceną pozaprawną i niemerytoryczną, kierującą się niejasnymi pobudkami.
W trakcie całego postępowania dyscyplinarnego prowadzonego wobec Arki Gdynia, także przed Trybunałem Arbitrażowym przy PKOl klub podnosił argument o przedawnieniu zarzucanych działaczom klubu czynów. Żaden z organów dyscyplinarnych PZPN argumentu tego nie uznał, zaś sam Trybunał w końcówce wydanego w dniu 17 października 2007 roku w odniesieniu do Arki Gdynia SSA wyroku (sygn. 3/S/2007) stwierdził (cytuję):
"Trybunał Arbitrażowy do Spraw Sportu przy PKOl rozważył także wniosek Arki Gdynia w sprawie uchylenia i umorzenia postępowania w odniesieniu do czynów, co do których upłynął dwuletni termin przedawnienia roszczeń. Jakkolwiek strona nie łączy z tym rozstrzygnięciem żadnych korzystnych dla siebie skutków, w postaci złagodzenia kary, uznać należy, że zarzut przedawnienia jest także nieuzasadniony. Trybunał w tym zakresie zgadza się ze stanowiskiem PZPN traktującym wszystkie popełnione przez działaczy Arki Gdynia czyny korupcyjne jako czyn ciągły. Bieg terminu przedawnienia liczy się zatem od daty popełnienia ostatniego przewinienia dyscyplinarnego. Stanowisko PZPN w tym zakresie Trybunał w całości podziela i przyjmuje za własne. Dodatkowo, zdaniem Trybunału powoływanie się przez klub Arka Gdynia na zarzut przedawnienia roszczeń, w sytuacji, gdy przewinienia będące podstawą wszczęcia postępowania dyscyplinarnego zostały wykryte przez organa ścigania a PZPN otrzymał dokumenty z postępowania przygotowawczego Prokuratury Okręgowej we Wrocławiu w marcu 2007 roku, jest niezgodne z zasadami współżycia społecznego, zwłaszcza podważa sens sportowej rywalizacji i naczelną obowiązującą w sporcie zasadę fair play. Uwzględnienie przez organy dyscyplinarne PZPN czy Trybunał Arbitrażowy zarzutu przedawnienia części przewinień dyscyplinarnych w sposób naturalny wiązałoby się z koniecznością uwzględnienie tej okoliczności w wymiarze orzeczonej kary. Ponieważ jednak zjawisko korupcji w sporcie, zwłaszcza w piłce nożnej było tajemnicą poliszynela, zaś organa dyscyplinarne PZPN nie miały żadnych instrumentów pozwalających na ich wykrycie i skuteczne ściganie, podjęcie niezbędnych działań i wymierzenie adekwatnych do stopnia i zakresu przewinień kar dyscyplinarnych było możliwe wyłącznie po uzyskaniu dowodów od organów prokuratury. W tym kontekście wniosek skarżącego o uznanie części przewinień za przedawnione nie mógł być przez Trybunał Arbitrażowy uwzględniony."
Wobec zacytowanego uzasadnienia wyroku w sprawie Arki Gdynia SSA i zaprezentowanego w dniu dzisiejszym stanowiska Trybunału Arbitrażowego przy Polskim Komitecie Olimpijskim zmieniającego kompletnie tak jasno i precyzyjnie w ubiegłym roku wyrażone poglądy Trybunału, powstaje pytanie, co takiego zdarzyło się w ostatnim roku, że stanowisko Trybunału uległo tak diametralnej odmianie?
Z przedstawionych wyżej względów klub Arka Gdynia, podobnie jak inne kluby ukarane wśród innych kar także degradacjami w roku ubiegłym, oczekuje, że właściwe struktury Polskiego Związku Piłki Nożnej podejmą jasne i zdecydowane działania w tej sprawie.
Licząc na zdecydowane działania Polskiego Związku Piłki Nożnej pozwalam sobie na wyrażenie nadziei, że skutki zaprezentowanej w dniu dzisiejszym przez Trybunał wolty w myśleniu o sprawach korupcji, w szczególnym dla sportu roku, jakim jest rok kolejnej Olimpiady, zostaną przez Związek naprawione.
- steru
- Qualità Juventino
Mnie tam właściciel nie obchodzi. Najważniejsi są kibice. To my jesteśmy z klubem na dobre i na złe. Zarządy się zmieniają, piłkarze się zmieniają, My jesteśmy zawsze. Ja się czuję oszukany i żadne pieniądze mi tego nie wynagrodzą.Juventino90 pisze:Hmm.. Wlasciciel moze domagac sie odszkodowania w postaci gotowki w zamian za poniesione starty.steru pisze: A co do odszkodowania. To jak sprawiedliwie je wyznaczyć? Czy to mają być pieniądze? Sprostowanie w gazecie? No co? Bo jak dla mnie nie da się tego sprawiedliwie osądzić...
Jednak jakby kazdy zdegradowany klub sie tego domagal, PZPN moglby zbankrutowac![]()
Nie wiem co mają na celu te zmiany w Gdyni, ale co do listu to jest on napisany wręcz idealnie. Niech teraz adresaci odpowiedzą co ma zrobić Arka z tymi wszystkim sprawami zawartymi w liście.Juventino90 pisze:Swoja droga w Arce zamieszanie. Prezes Roman Walder zlozyl rezygnacje a zastapil go Krzysztof Sampławski.
Pierwsze co zrobil to wyslanie listu do PZPNu.
A tu słowa Engela :
Liczę na to jak cholera!Rozmawiałem dzisiaj z trenerami ligowymi. Twierdzili oni, że chcą grać, chcą, żeby liga rozpoczęła się w najbliższy piątek i godzą się z koncepcją powiększenia ekstraklasy do 18 zespołów - powiedział wiceprezes PZPN ds. szkolenia Jerzy Engel w telewizji TVN24.
- Najpierw musimy jednak zapoznać się ze stanowiskiem Ekstraklasy SA, żeby wiedzieć, czy oni będą chcieli dwa dodatkowe zespoły na najwyższym szczeblu rozgrywek - mówił Engel.
- Inna z możliwości jest taka, że odrzucimy wczorajszą decyzję Trybunału Arbitrażowego ds. Sportu przy PKOl. To oczywiście mogłoby się wiązać z sankcjami ze strony ministra sportu. Jestem bardzo ciekaw jego stanowiska - zakończył były selekcjoner.
Poza tym pierwszy raz w życiu się zgadzam z Tomaszewskim : "Trybunał Hańby". I czekam aż PZPN "oleje" decyzję PKOL-u.
Na zakończenie słowa Fornalaka "To mój najszybszy awans do wyższej klasy rozgrywek w karierze". Załosne...
- Nevermind
- Juventino
Heh ten Engel.
Wiedzialem, ze jakis pseudo dzialacz wymysli powiekszenie listy do 18 zespolow
.
Co do braku reakcji na decyzje PKOLu.
Jezeli PZPN nie zaakceptowalby decyzji.. Pewnie by zbankrutowal. Wkoncu prawo jest ponad PZPNem.
To nie jest Panstwo w panstwie !
PS: Liga startuje jutro. Jednak nadal nie wiadomo w jakim skladzie
Wiedzialem, ze jakis pseudo dzialacz wymysli powiekszenie listy do 18 zespolow
Co do braku reakcji na decyzje PKOLu.
Jezeli PZPN nie zaakceptowalby decyzji.. Pewnie by zbankrutowal. Wkoncu prawo jest ponad PZPNem.
To nie jest Panstwo w panstwie !
PS: Liga startuje jutro. Jednak nadal nie wiadomo w jakim skladzie