Matura...
- Safin
- Juventino
No no wiem ze przeciekow nie ma albo byc nie powinno no ale wlasnie chodzi mi rowniez zdanie i opinie samych nauczycieli niektorzy maja w tymnosa siedza juz w zawodzie kilkanascie lat. Ja slyszalem ze na wosie ma byc nastawienie na budżet państwa, a polak no to literatura obozowa, oby sie sprawdzilo.
:roll:
- M.
- Juventino
Dokładnie te sam tematy były pewniakami na zeszłorocznej maturze
. Pamiętam jak przed maturą czytałem z kolegami streszczenie Wesela, a kilka godzin później pisaliśmy wypracowanie z Ludzi Bezdomnych i Granicy. Jeszcze to znalazłem:
http://lidel.org/przecieki_maturalne/
http://lidel.org/przecieki_maturalne/
- m-a-t-t-e-o
- Juventino
Ja tam nie wierze w te bajki o przeciekach... Śmieszą mnie też ludzie którzy potrafią cały dzień przed egzaminem "czyhać" na te przecieki, i wszystkiego po kolei z tych przecieków się na szybko uczyć... To jest naprawdę zabawne... 

- Pawciosss
- Juventino
Nie powtarzaj po mnie, to moje info! :x
Ja tam sobie niedługo daje spokój, idę się przejść, nie można zbytnio przeciążać umysłu. Jak ktoś szuka inf o jutrze to polecam to forum -klik :lol: Ponoć wszystko jest na 100 % pewne, więc nie można wobec takiego aktu łaski przejść obojętnie.
- CzarnyZkultury
- Juventino
:C no i poszlo z gorki, tak sadze. pierwszy temat z wierszami byl dosc prosty i na ten temat wlasnie pisalem. jutro angol, czyli luzik. czekam na historie rozszerzona, oby przystepne wypracowanie 

- nerinka
- Juventino
Poziom rozszerzony znośnie: pisałam na temat opowiadania Mrożka 'Lolo' (o szczurach xD). Z tego co słyszałam na podstawie tematy były średnio przystępne, ale to zależy od punktu widzenia. Za to teksty z pierwszej części były bardziej trafione :-)
Juventus zawsze był i zawsze będzie historią mojej miłości.
Pavel Nedvěd
Pavel Nedvěd
- m-a-t-t-e-o
- Juventino
Na szczęście nie było tak strasznie jak się spodziewałem...
Wydaje mi się moja bogata wiedza ograniczająca się do tego, co przeczytałem we fragmencie Lalki i (nie)umiejętność lania wody jakimś cudem pozwoli mi przekroczyć magiczną barierę 30% 
Co prawda jutro mam wolne, ale i tak życzę wam łatwego testu... Powodzenia...

Co prawda jutro mam wolne, ale i tak życzę wam łatwego testu... Powodzenia...

- Kryształ
- Juventino
1. Temat totalna bzdura. Same metafory...slaby w tym jestem, nic nie kumalem. Wiec wzailem 2 temat...mozna bylo cos polac, cos wiedzialem, ogolnie nie bylo zle.
Czytanie w miare dalo rade, ogolnie nie powinno byc zle.
Czytanie w miare dalo rade, ogolnie nie powinno byc zle.
- bartus
- Juventino
Czytanie ze zrozumieniem raczej proste, nie skumałem tylko tego epitetu coś na s...
Pisałem oczywiście temat 2, do poezji skutecznie zniechęciła mnie moja polonistka przez 3 lata. Poza Potopem Lalka była jedyną dłuższą lekturą, którą przeczytałem. Troche przereklamowana ta matura 8) Boziu daj 30%.

- tabo89
- Juventino
tez pisałem 2 ale nie bardzo mi to siadło, a 1 to juz wogole ciezko bylo zrozumiec o co chodzi w poleceniu wiec wzialem 2 i lałem wode.. moze bedzie kilka punktów i z czytaniem razem bedzie 30 %
a co do czytania to średnie, pytania trochje były glupie szczegolnie zamkniete (nie wiedzialem co znacza niektore wyrazy)
jak ktos bedzie mial jakis link do klucza do niech rzuci
jak narazie jest info ze arkusze beda opublikowane o 15 ale nie wiem czy klucz tez
http://www.cke.edu.pl/index.php?option= ... 4&Itemid=2
a co do czytania to średnie, pytania trochje były glupie szczegolnie zamkniete (nie wiedzialem co znacza niektore wyrazy)
jak ktos bedzie mial jakis link do klucza do niech rzuci
jak narazie jest info ze arkusze beda opublikowane o 15 ale nie wiem czy klucz tez
http://www.cke.edu.pl/index.php?option= ... 4&Itemid=2
- Radek_88
- Qualità Juventino
- Pawciosss
- Juventino
Ja nie będę żadnego klucza sprawdzać, więc nie pisać mi tu odpowiedzi. Sam sie dowiem jak dostane wynik jak zdałem, nie ma co sie stresowac tym przez tyle czasu, że coś źle zrobilem i mogę nie zdać. Tym bardziej, że klucz jest chyba robiony po przeczytaniu wypracowań. Tematy były tak badziewne, że klękajcie narody, ale z dwojga złego napisalem lalkę. Starałem się pisać treściwie, ale z tekstu na dobrą sprawę za dużo nie wynikało i musiałem też dodać coś od siebie co pamiętałem z opracowań. Tylko, że było na podstawie tekstu, a nie ze znajomości całej lektury. Może będzie si, zobaczę.
- kacek_
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Aż tak zaskoczył was pierwszy temat? ja myślałem, że zdecydowana większość pisała właśnie jedynkę.. ale to może moja szkoła tylko.. :lol:
Ja akurat trochę zapoznany z twórczością obu panów, wskazałem problem zaborów i Rosji.. wskazałem, że Mickiewicz był romantykiem a Tetmajer dekadentem.. opisałem kilka metafor u Mickiewicza i jedną u pana Przerwy.. no i na koniec jakieś homeryckie porównanie obu utworów i będzie git!
Ja akurat trochę zapoznany z twórczością obu panów, wskazałem problem zaborów i Rosji.. wskazałem, że Mickiewicz był romantykiem a Tetmajer dekadentem.. opisałem kilka metafor u Mickiewicza i jedną u pana Przerwy.. no i na koniec jakieś homeryckie porównanie obu utworów i będzie git!