Powołania do Reprezentacji Polski

Pokój dla fanów piłki reprezentacyjnej.
ODPOWIEDZ

Czy uważasz, że powoływanie piłkarzy z polskimi korzeniami wyszkolonych w zagranicznych klubach jest dobrym pomysłem?

Można wybrać tylko 1. opcję

Pokaż wyniki
jsduga

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 lutego 2012, 20:45

Nie wierzę, że Artur wróci. Już nawet nie przez Smudę, a z prostego względu. Nie od dziś wiadomo, że Smuda widzi TYLKO Szczęsnego jako pierwszego bramkarza i Boruc pewno też się tego domyśla. Nie sądzę, by taki zawodnik jak Artur, zgodziłby się na rolę rezerwowego.
Osobiście umiejętności Boruca przekładam nad Szczęsnego i szkoda, że to nie on, a Wojtek będzie naszym bramkarzem na Euro.

„Będąc na początku sezonu czwartą-piątą siłą tej ligi, udało nam się zdobyć mistrzostwo. Gdybym mógł, podpisałbym je własną krwią." - Gigi Buffon
Negri

Juventino
Juventino
Podziekował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 09 lutego 2012, 21:06

jsduga pisze:Osobiście umiejętności Boruca przekładam nad Szczęsnego i szkoda, że to nie on, a Wojtek będzie naszym bramkarzem na Euro.
Oczywiście, że Boruc jest lepszym bramkarzem niż Szczęsny.

W ogóle rozumiem zachwyt nad Szczęsnym itp, ale nie wiemy jak sobie poradzi z presją na dużym turnieju, na którym jeszcze nie grał. Z kolei Boruc właśnie w dużych turniejach i kluczowych momentach rozgrywał mecze życia. Także - jak dla mnie Dyzma strzela sobie w stopę. Dobrze, że po EURO nie będzie już selekcjonerem kadry.

Szaq

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 09 lutego 2012, 21:31

Najśmieszniejsze jest to ,że Kazimierski mówi otwarcie "Boruc jest najlepszy w Polsce". Widać ile ma do powiedzenia.
Zmieniając temat nie mogę zrozumieć ,dlaczego Smuda ciągle stawia na Polańskiego .W czym on jest lepszy od Dudki?Murawskiego?Lepiej już wziąć Borysiuka.

bendzamin

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 lutego 2012, 21:55

No i niestety, Smuda po raz kolejny potwierdza, ze jego krytycy maja racje. Osobiscie cenie umiejetnosci Boruca wyzej, niz Szczesnego. Nie ma sie co oszukiwac - ten drugi, gdyby nie polityka kadrowa Arsenalu, raczej by tam w pierwszej jedenastce nie gral. Do tego dochodza argumenty, ktore pewnie juz tu padly - Wojtek ma male doswiadczenie, poza tym nigdy nie wiadomo, czy nie przydarzy mu sie jakis uraz.

Mam nadzieje, ze chociaz Grosicki dostanie jakas realna szanse w sparingach przed Euro, chociaz jest to naprawde watpliwe... :angry:

Obrazek
sebastian10

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 09 lutego 2012, 22:14

z Borucem czy bez reprezentacja będzie grac tak samo zdecydują ludzie z pola o wyniku na euro . Naj ważniejsze będzie taktyka i przygotowanie fizyczne tylko to możne nam dac wyjście z grupy.

jsduga

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 lutego 2012, 08:42

sebastian10 pisze:z Borucem czy bez reprezentacja będzie grac tak samo zdecydują ludzie z pola o wyniku na euro . Naj ważniejsze będzie taktyka i przygotowanie fizyczne tylko to możne nam dac wyjście z grupy.
Absolutnie się z Tobą nie zgadzam. Wróć pamięcią wstecz do MŚ 2006 i Euro 2008. To właśnie bramkarz ( patrz Boruc ) odgrywał kluczową rolę w naszym zespole. Gdyby nie interwencje Artura nasz udział w obydwu turniejach zakończyłby się kompromitacją. ( choć w sumie i tak nią był :roll: ).
"Dobry bramkarz to połowa sukcesu".
I oby to nasi gracze z pola byli głównymi aktorami widowiska, a nie bramkarz.

„Będąc na początku sezonu czwartą-piątą siłą tej ligi, udało nam się zdobyć mistrzostwo. Gdybym mógł, podpisałbym je własną krwią." - Gigi Buffon
francois

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 lutego 2012, 17:18

Może jestem lekko spóźniony, ale chciałbym się jeszcze odnieść do wczorajszych powołań Smudy.

Cieszy mnie, że Franz w końcu 'dał odpocząć' Brożkowi, który gola nie zdobył już od miesięcy. Kolejnym plusem jest powrót Grosickiego, dobrze też dać szansę Jeleniowi, bo lepszych napastników w tej chwili w Polsce po prostu nie ma. Ciekawy jestem także, jak w kadrze sprawdzi się Kamiński, który obecnie jest jednym z lepszych obrońców w Ekstraklasie.

Na drugim biegunie powołań oczywiście Boenisch - rozumiem, że na tej pozycji posucha jest największa, ale jaki jest sens powołania dla piłkarza, który ponad rok nie grał w żadnym meczu :shock:

„To jest miejsce wyjątkowe,
tu się mogą ziścić sny,
za te barwy, herb, tradycję,
zostaw serce, pot i łzy”
steru

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 lutego 2012, 13:48

Ja oczywiście odczuwam lekki niedosyt po ogłoszeniu powołań.

Pomińmy Boenischa, dawno go na kadrze nie było więc Smuda chce mu przypomnieć co i jak. Potrafię to zrozumieć. To powołanie może mu pomóc w wywalczeniu podstawowego miejsca w składzie Werderu. Będzie też możliwość z bliska przyjrzeć się jego formie.

Nie podoba mi się powołanie Fabiańskiego. Pora powiedzieć wprost, że na kadrę nie zasługuje. W klubie przegrywa ze Szczęsnym, który jest też podstawowym bramkarzem w kadrze. Skoro już Smuda nie chce Boruca to niech weźmie Sandomierskiego na rezerwę. Też chłopak nie grał ostatnio, ale teraz w Jadze wróci do bramki. Fabiański takiej szansy mieć nie będzie, przynajmniej nie w Arsenalu. Gołym okiem widać który z nich będzie lepiej przygotowany na EURO.

W obronie tradycyjnie skrytykuję Jodłowca. Piłkarz beznadziejny i nikt mnie nie przekona, że jest inaczej. Już lepiej powołać jakiegoś Augustyna albo Glika.

Jeśli chodzi o pomoc to Mierzejewski out. Nie gra zbyt wiele, jak gra to formą nie imponuje. Brak powołania mógłby być dla niego bodźcem motywującym do większego wysiłku. Polańskiego pominę ponieważ zwyczajnie go nie trawię i nie będę obiektywny, Matuszczyk uratował się wypożyczeniem z Koel więc też przemilczę. Dobrze, że jest Grosicki ale poczekam nad zachwytami do meczu. Jak nie wyjdzie na boisko albo pogra 10 minut to na jego miejscu już bym do Smudy na zgrupowania nie jeździł. Obraniak wreszcie zasłużył na powołanie za grę.

W ataku bez szału bo i pole manewru małe. Jeleń ma szansę pokazać się Smudzie, pewnie ostatnią szansę. Będzie ciężko bo na bank zagramy jednym napastnikiem i dostanie pewnie około 30 minut na boisku. Żałuję, że nie ma Sobiecha. Powoływał go kiedyś Smuda bo nie wiem? Ostatnio jest w formie.

francois

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 lutego 2012, 14:15

Co do bramkarzy to przede wszystkim szkoda Tytonia - początkowo wszystko szło po jego myśli aż do kontuzji :/ Teraz zarówno on, Fabiański i Kuszczak mimo swoich umiejętności nie zasługują na kadrę. Póki co podobnie jest z Sandomierskim - liga zweryfikuje w jakiej jest formie.

W obronie może warto wypróbować po raz kolejny Dudkę - w pomocy jest kilku solidnych defensywnych zawodników, a Darek jest często wystawiany w Auxerre na różnych pozycjach w defensywie, ostatnio nawet na prawej obronie. Glik także zasługuje na szansę, z kolei co do Augustyna to sam nie wiem - miał dobry okres w Catanii, ale później poważna kontuzja i spory regres formy dały się we znaki. Zaletą na pewno jest regularna gra w klubie.

steru pisze:Dobrze, że jest Grosicki ale poczekam nad zachwytami do meczu. Jak nie wyjdzie na boisko albo pogra 10 minut to na jego miejscu już bym do Smudy na zgrupowania nie jeździł.
Z tym zdaniem nie mogę się zgodzić - gra w reprezentacji powinna być zaszczytem. Jeśli ktoś ma robić łaskę i stawiać wymagania to wtedy nie powinno być tam dla niego miejsca. W każdym razie chętnie zobaczę jak Grosicki zagra (bo mam nadzieję, że przynajmniej 20 minut dostanie, na więcej nie ma niestety co liczyć...).
Z Mierzejewskim 100% racji, w Turcji chyba już żałują milionów wydanych na niego. Ale Smuda jest za bardzo... konserwatywny(?), żeby dać szansę choćby Wolskiemu czy Wilkowi.

W ataku Lewy to jedyna pewna opcja obecnie. Jeleń gra mało i obawiam się, że to powołanie ma podobny wymiar co swego czasu powołanie Wichniarka przez Beenhakkera - dać szansę, żeby w mediach nie było, że szansy nie dostał.
Sobiech wcale nie gra wiele, choć chyba 3 bramki strzelił. Minut wiele w tym sezonie nie zagrał, więc jego statystyki w przeliczeniu na minuty są imponujące. Zwłaszcza wczorajszy mecz - wejście z ławki, bramka, asysta i odwrócenie losów meczu :bravo:

tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
steru

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 lutego 2012, 14:24

francois pisze:Z tym zdaniem nie mogę się zgodzić - gra w reprezentacji powinna być zaszczytem. Jeśli ktoś ma robić łaskę i stawiać wymagania to wtedy nie powinno być tam dla niego miejsca.
Generalnie nie do końca o to mi chodzi. Grosicki ani razu się nie boczył na Smudę, że nie ma powołania. Ja jednak będąc na jego miejscu czułbym się nie chciany. Jeśli on też tak się czuje a w meczu nie zagra albo dostanie jakieś parę śmiesznych minut, tylko żeby opinia publiczna wyluzowała to co ma zrobić? Przynajmniej od roku zasługuje na regularną grę w kadrze jak mało kto.
francois pisze:Ale Smuda jest za bardzo... konserwatywny(?), żeby dać szansę choćby Wolskiemu czy Wilkowi.
Smuda woli jechać na nazwiskach bardziej znanych piłkarzy.
francois pisze:Sobiech wcale nie gra wiele, choć chyba 3 bramki strzelił. Minut wiele w tym sezonie nie zagrał, więc jego statystyki w przeliczeniu na minuty są imponujące. Zwłaszcza wczorajszy mecz - wejście z ławki, bramka, asysta i odwrócenie losów meczu :bravo:
Sobiech gra ogony ale strzela. Na EURO będzie idealnym napastnikiem. Lepszym niż Jeleń i być może lepszym niż Brożek. To zweryfikuje jego gra w Celticu. A Sobiech dostanie szansę wykazać się bardziej w Hannoverze. Pecha miał i czerwona kartka wpłynęła na pominięcie go w składzie, jakaś kontuzja... Teraz chłopak wraca i być może już w weekend zagra od początku w Bundeslidze. Mam jeszcze cichą nadzieję, że w Kaiserslautern pokaże się z dobrej strony Świerczok i będzie wartościowym członkiem kadry w el. do MŚ.

bramek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 lutego 2012, 15:10

Powołanie to jedna, natomiast ustawienie Grosika na boisku i danie mu odpowiedniej roli to drugie.

Wczorajsze mecze dały jasny sygnał Żyro, chłopak kapitalny z każdym meczem coraz lepszy czemu nie ma dla niego miejsca w kadrze ?

Czarek Wilk Walczył za 3, mając go na boisku zarówno lewy jak i prawy obrońca mógłby włączać się do ataku. Jednak po co ? Później natomiast będę komentarze że Piszczek w kadrze się nie stara.

Mierzejewski ? Przepraszam ale chłopak się zagubił z formą ? Jeleń, też jest na etapie szukania światełka w tunelu ? Czemu nie Sobiech, Świerczok ? Czemu im nie dać szansy ogrywać się. Czemu odgrzewać ciągle ten sam kotlet.

Euro tuż tuż. Obiektywnie rzecz biorąc kadrowo mamy najlepszy skład od ładnych paru lat. Nasi zawodnicy [b]grają[/b] w średnich europejskich klubach do tego dwie nasze drużyny przeszły fazę grupową pucharu Uefa i nie przynoszą jak na razie wstydu dalej.

francois

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 lutego 2012, 15:46

steru pisze:
francois pisze:Z tym zdaniem nie mogę się zgodzić - gra w reprezentacji powinna być zaszczytem. Jeśli ktoś ma robić łaskę i stawiać wymagania to wtedy nie powinno być tam dla niego miejsca.
Generalnie nie do końca o to mi chodzi. Grosicki ani razu się nie boczył na Smudę, że nie ma powołania. Ja jednak będąc na jego miejscu czułbym się nie chciany. Jeśli on też tak się czuje a w meczu nie zagra albo dostanie jakieś parę śmiesznych minut, tylko żeby opinia publiczna wyluzowała to co ma zrobić? Przynajmniej od roku zasługuje na regularną grę w kadrze jak mało kto.
Może jak Boruc :lol:

Cóż powiedzieć - jaki Smuda jest każdy widzi :?

steru pisze:Sobiech gra ogony ale strzela. Na EURO będzie idealnym napastnikiem. Lepszym niż Jeleń i być może lepszym niż Brożek. To zweryfikuje jego gra w Celticu. A Sobiech dostanie szansę wykazać się bardziej w Hannoverze. Pecha miał i czerwona kartka wpłynęła na pominięcie go w składzie, jakaś kontuzja... Teraz chłopak wraca i być może już w weekend zagra od początku w Bundeslidze. Mam jeszcze cichą nadzieję, że w Kaiserslautern pokaże się z dobrej strony Świerczok i będzie wartościowym członkiem kadry w el. do MŚ.
Też bardzo liczę na tych młodych napastników, podobnie jak na Borysiuka. Niech polska reprezentacji silna Bundesligą będzie :!:
Tylko tego Klicha szkoda... :cry:

tu się mogą ziścić sny,
zostaw serce, pot i łzy”
gruzin_juve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 lutego 2012, 16:00

bramek pisze: Czarek Wilk
I to właśnie Wilka będzie mi najbardziej brakowało na Euro, bo znając Smude, to najpewniej weźmie Polanskiego, którym rzygam od samego początku :/

CIAO IL CAPITANO
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 lutego 2012, 21:19

gruzin_juve pisze:
bramek pisze: Czarek Wilk
I to właśnie Wilka będzie mi najbardziej brakowało na Euro, bo znając Smude, to najpewniej weźmie Polanskiego, którym rzygam od samego początku :/
Hmm. Nie darzę tego Niemiaszka sympatią, ale póki co chyba coś koło 3 goli w bundeskopance uciułał i parę asyst. Wilk jak na razie golutko. Zresztą sam o sobie mówi, że jest piłkarzem "przeciętnym". Po co nam przeciętniak na Euro?

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
Łoles

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 17 lutego 2012, 21:40

A po to że nasz kadra pełna jest przecietniaków z kilkoma wyjątkami.

Bo oprócz LEwego,Piszczka (który miewa wachania, ale jakiś poziom trzyma), Błaszczykowskiego i Szczęsnego to nie mamy pewniaków.

Obraniak teraz jest w formie, jak ją utrzyma (daj mu Boże) to ok,ale mam dziwne przeczucia że "na dniach" siądzie na ławie.

Zresztą nie chce mi się pisać o wszystkich bo jacy oni są każdy widzi.
Z piłkarzy których ja bym już teraz widział w kadrze to napewno Wolski, imponuje mi ten chłopak i to niesamowicie.
W sumie z młodzieży to raczej to co zostało w Legii jak Wolski właśnie,może Żyro i w sumie to tyle. Czekaj to jeszcze poczeka na powołanie i to pod warunkiem że się będzie rozwijał, Modelski wydaje mi się materiałem na dobrego grajka.

Zresztą w kraju w którym ministrem sportu jest kobieta ratująca 3 ligowy hokej nie liczę na szkolenie młodzieży z prawdziwego zdarzenia i to jest właśnie najbardziej przykre.
Polskim sportem rządzą kretyni, nie tylko sportem zresztą...

"Prawda jest taka, że ty jesteś słaby, a ja jestem tyranią złych ludzi. Ale staram się Ringo, naprawdę bardzo się staram być pasterzem..."
ODPOWIEDZ