Mercato (2012-2014)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
Simi

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 maja 2013, 10:13

Szkoda by było sprzedawać Ryśka, bo takiego prawego obrońcy nie mieliśmy od dawna, no ale na siłę też nie ma po co go tutaj trzymać. Jeżeli mielibyśmy szukać prawego wingbacka/obrońcy to upatrywałbym tutaj kandydature Piszczka. Szkoda szkoda, bo dla mnie to jest jeden z symboli odbudowania tego Juventusu przez Conte. No ale kto wie, może ten Isla faktycznie w końcu odpali? :think:

deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 maja 2013, 10:37

Charakterystykę mają bardzo podobną: Rysiek lepszy w defensywie, Piszczu - z przodu. Ciekawe ile mógłby kosztować?

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
Cabrini_idol

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 maja 2013, 10:44

Moze i lepsze w obronie, ale Łukasz bardzo poprawil w ostatnim czasie takze gre w obronie. W tym roku zdecydowanie bardzo malo bledow popelnil, a z rywalami z najwyzszej polki jak Ronaldo, Silva radzil sobie wspaniale. Dlatego na taki obrot sprawy a mianowicie zamiane Lichego na Piszczka bym chetnie przystal, bo wydaje mi sie ze Lukasz jest poprostu na dzien dzisiejszy kompletniejszym zawodnikiem. Oczywiscie wielki szacunek mam do Ryśka, bo to dzieki niemy również Juve odzyskalo prymat we Wloszech a co najwazniejsze mentalnosc zwyciezcy oraz zaangazowanie i walke.

Obrazek
Simi

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 maja 2013, 10:47

Cabrini_idol pisze:Moze i lepsze w obronie, ale Łukasz bardzo poprawil w ostatnim czasie takze gre w obronie. W tym roku zdecydowanie bardzo malo bledow popelnil, a z rywalami z najwyzszej polki jak Ronaldo, Silva radzil sobie wspaniale. Dlatego na taki obrot sprawy a mianowicie zamiane Lichego na Piszczka bym chetnie przystal, bo wydaje mi sie ze Lukasz jest poprostu na dzien dzisiejszy kompletniejszym zawodnikiem. Oczywiscie wielki szacunek mam do Ryśka, bo to dzieki niemy również Juve odzyskalo prymat we Wloszech a co najwazniejsze mentalnosc zwyciezcy oraz zaangazowanie i walke.
Problem jest inny... czy Borussia będzie chciała się dalej tak osłabiać ? Odszedł Goetze, ważą się losy Lewego, nie wiadomo co z Hummelsem.. Czy przy ewentualnym odejściu Ryśka będzie nam łatwo pozyskać Łukasza? Wątpie.

jarmel

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 maja 2013, 10:47

Ktoś mi wytłumaczy jaki jest sens w sprzedaży Rysia?
Lewa strona praktycznie u nas nie funkcjonuje, na prawej nie mamy żadnego zmiennika z prawdziwego zdarzenia, a więc sprzedajmy Lichtsteinera, a co, będzie jeszcze weselej :roll:
Prasa to tam wymyśla różne rzeczy od zawsze, ale czemu kibice puściliby go lekką ręką za kilkanaście milionów?
A i agent Piszczka ponoć chłodzi zapały co do jego transferu
http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna ... transferze
w sumie się nie dziwię, bo sprzedaż Łukasza przez Borussie byłaby dla nich tak samo 'dobrym' ruchem jak u nas sprzedaż Lichego.

#AllegriOut
jakku1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 maja 2013, 11:48

Ja na chwile obecna nie widze wiekszego sensu w sprzedazy Lichsteinera, poniewaz nie kupimy lepszego prawego obroncy. W lidze wloskiej nie ma chyba takiego gracza, ktory moglby nam zrekompensowac strate Szwajcara. No ale na pewno Conte i Marotta wiedza wiecej, wiec skoro jego odejscie jest mozliwe to znaczy, ze "cos sie dzieje" (cytujac klasyka).

W ogole ostatnio prasa sporo pisze o ewentualnych transferach z klubu. I wnioski z tych wszystkich plotek sa nastepujace:

1. Byc moze przejdziemy w przyszlym sezonie na 433 lub inna taktyke.
2. De facto zaden z naszych napastnikow jest nie do ruszenia i jak wplynie dobra oferta za Vucinicia to i jego po prostu jestesmy w stanie sprzedac.
3. Moze (ale nie musi) sie szykowac mala rewolucja na prawej stronie pomocy/obrony. Pytanie tylko brzmi, kogo kupimy jesli pozbedziemy sie Lichtsteinera? Tak jak wspomnialem wczesniej, nie widze obecnie w Serie A odpowiedniego kandydata na nasza prawa obrone. Moze z wyjatkiem Basty. Ale on z kolei bardziej sie nadaje do 352, a nie 433.
4. Raczej nie spodziewalbym sie jakichs zakupow na lewa flanke obrony. Zreszta, moim zdaniem, Asamoah w pelni ogarnia sprawe o ile jest w optymalnej formie. W tym roku bardzo zle na jego dyspozycje wplynela gra w PNA, ale to swietny pilkarz.

Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 ;)
kuba2424

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 maja 2013, 11:49

Simi pisze:Problem jest inny... czy Borussia będzie chciała się dalej tak osłabiać ? Odszedł Goetze, ważą się losy Lewego, nie wiadomo co z Hummelsem.. Czy przy ewentualnym odejściu Ryśka będzie nam łatwo pozyskać Łukasza? Wątpie.
Dokładnie. Bvb na 100% w obecnej sytuacji nie pozbędzie się Łukasza i tym samym osłabi. Za tydzień okaże się, że Borussia chce się pozbyć 3/4 składu i w to też niektórzy uwierzą. Swoją drogą, oczywiście że Piszczek by nam się przydał, ale nie kosztem Lichego.

Kucharius1

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 11 maja 2013, 12:06

annihilator1988
Co do Igły, żeby być dokładnym, podam jego statystyki od przyjścia do Realu w wieku bodajże 19 lat. Biorąc pod uwagę tylko La Liga.

Występy w pierwszej jedenastce - wejścia z ławki - gole - asysty

06/07

13-6-2-3

07/08

7-18-8-3

08/09

31-3-22-9

09/10

28-4-27-5

10/11

16-1-10-6

11/12

18-17-22-7

12/13

16-9-13-5

Benzema o takich statystykach w Realu może tylko pomarzyć , choć gra więcej od Argentyńczyka.

Igła wypalił się w tym środowisku, ponieważ mimo że grał lepiej od innych, muszą być wystawiane zakupy Pereza. Ewidentnie nie odczuwa zaufania do swojej osoby w klubie. Myślę że w naszej sielance odnajdzie się od razu, po pracuje też w obronie , i jak na napastnika świetnie gra wślizgiem. Gonzo zawodzi czasem w ważnych meczach, ale uważam że z odrobiną zaufania i to przezwycięży. Bo o ilu zawodnikach się tak mówiło? O Ronaldo, Ibrze też swego czasu gadano że tylko ogórkom strzelają. A Gonzalo ma tylko 25 lat. Od 2009 marzyłem o tym graczu, a teraz jest najbardziej realny od lat.

Co do Lichego, wolałbym żeby został. Tylko ważniejsze od woli kibiców są chęci samego piłkarza jak i klubu.

zoff

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 11 maja 2013, 13:02

Lichy może mieć nie po drodze z Conte. Tak mi się tylko wydaje. Mam nadzieję, że to tylko plotki. Po co ruszać to co jest dobre? Szybko Marotta zapomniał o prawej stronie w wykonaniu Motty czy Grygery. Absolutne nie dla tego transferu.

Obrazek
AdiZ

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 maja 2013, 13:35

jarmel pisze:Ktoś mi wytłumaczy jaki jest sens w sprzedaży Rysia?
Lewa strona praktycznie u nas nie funkcjonuje, na prawej nie mamy żadnego zmiennika z prawdziwego zdarzenia, a więc sprzedajmy Lichtsteinera, a co, będzie jeszcze weselej :roll:
Prasa to tam wymyśla różne rzeczy od zawsze, ale czemu kibice puściliby go lekką ręką za kilkanaście milionów?
Prasa nie wymyśla tylko podaje to Agresti. Czyli osoba dość blisko związana ze środowiskiem Juve. Jest bardziej wiarygodny niż Di Marzio i inni ze Sky czy ludzie z LGDS. A to ci z Sky/LGDS wróżą z fusów odnośnie naszych transferów czym sieją zamęt.

Sprzedaż Lichtsteiner ma sens w to mercato za kwotę oscylującą około 20mln. Jeśli osiągnął już szczyt swojej kariery (tak twierdzi sztab) to z biegiem czasu będzie grał gorzej. Kontrakt ma do 2015 więc teraz jest jedyna okazja dobrze na nim zarobić. Za rok już nie dostaniemy za niego nawet 10mln tylko coś koło 5mln (rok do końca kontraktu, nikt za obrońce nie rzuci na stół gigantycznych pieniędzy w zaistniałej sytuacji). Nie zmienia to faktu, że Lichtsteiner jest bardzo dobrym bocznym obrońcą, którego od 2006 roku w Turynie nie było (lewego jak nie było tak dalej nie ma). Jeśli, faktycznie będzie zmiana ustawienia na 4 obrońców to Lichtsteinera bym nie tykał bo to jego naturalne środowisko i aż miło patrzeć jak on tam haruje.

Higuain zjada na śniadanie naszych obecnych czołokopaczy. Zawsze na niego patrzyłem przychylnym okiem. Więc będę zadowolony jak przyjdzie. 25mln wydanych na Higuain przy 18mln na Matriego :whistle:

Jako, że na środek pomocy ktoś przyjść musi Lodi to dobra opcja. Lepszy Lodi niż ten cały wynalazek Poli.

Alexinhio-10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Nieprzeczytany post 11 maja 2013, 13:38

Nie mamy szans na żadnego topa jak Cavani, Suarez itd itp dlatego warto się skupić na Higuanie bo on takim topem może nie jest ale był ! U nas pewnie wróciłby do formy, gdyby często grał w pierwszym składzie bo Real mu tego nie gwarantuje. Do tego dokupić dwóch skrzydłowych napastników/pomocników(Błaszczykowski/Muriel/Sanchez/Aubameyang) i będzie dobrze. Przejść na 433, Kielona przesunąć na lewą i mamy problem z głowy z lewą stroną. Lichego bym zostawił bo jest zgrany z zespołem, co prawda nie gra tak jak w zeszłym sezonie ale wtedy miał drugiego zawodnika na skrzydle w ustawieniu 433. Troszke szkoda byłoby mi się rozstawać z Quagiem lub Matrim, gdyby dostawali oni więcej szans w tym sezonie to bramek byłoby więcej w ich wykonaniu. Vucinic mnie strasznie irytuje ale w ustawieniu 433 na lewej stronie prezentowałby się lepiej tak jak i Gio. Będzie mega ciekawie i jeśli Marotta ma łeb na karku i dostanie pare baniek do wydania może to rozwiązać naprawde świetnie.

P.S Z skrzydłowych po kosztach do wyciągniecia mogą być jeszcze np. Nanni czy Ben Arfa
Ostatnio zmieniony 11 maja 2013, 14:10 przez Alexinhio-10, łącznie zmieniany 1 raz.

@D@$

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 maja 2013, 13:45

Bazyliszek pisze:No trudno o nie wypalenie się jak stawiamy go na pozycji wingbacka i karzemy ciagle uczestniczyc wojować w ofensywie na tym skrzydle jak on ani technikiem wybitnym nie jest ani dosrodkowac tez za dobrze nie potrafi. Gosc jest urodzonym prawym obrońcą z żelaznymi płucami od czasu do czasu wejdzie na obieg partnerowi ze skrzydla i to wszystko. Mało jest takich skrzydlowych defensywnych ktorzy sa dobzi zarowno w ofensywie jak i defensywie..jedyne co mi przychodzi do głowy to takim piłkarzem jest Lahm, a po nim długo, długo nic, pozniej są piłkarze pokroju Piszczka, ktorzy sa dobzi w ofensywie ale jednak bronienie dostepu do pola karnego juz nei jest dla nich pestką.
1. Akurat przy grze w czwórce defensorów Lichtsteiner też cisnął mocno do przodu, czy to w Juve, czy w Lazio, jego główny problem to marne wrzutki.
2. Kiedyś było sporo takich: Cafu, Maldini, Zambrotta, Panucci, nie wszyscy grali na pozycji WB, ale mieli ciąg do przodu nie zapominając o defensywie.

Piszczek mógłby przyjść, ale nie zamiast Lichego, tylko by być dla niego alternatywą w sezonie, pewnie to jednak mało prawdopodobna opcja.
Kucharius1 pisze:Nie mam jednak o to do niego pretensji nie każdy musi mieć Juve we krwi i deklarować na każdym kroku że u nas zostanie, najchętniej do końca kariery, jak Bonuc.
Za Leo też bym sobie nie dał ręki uciąć.
Dajcie spokój z Islą. Zagrał niezły z mecz w spotkaniu o nic, przyjdą potyczki z Milanami i znowu będzie mi pełno w gaciach. Nie skreślam go w 100% ale nie ma argymentów w tym momencie by miał godnie zastąpić Szwajcara. Przede wszystkim brakuje mu tego zdecydowania i skuteczności w obronie.

Piti

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 maja 2013, 13:45

Wiadomo Igla jest bez formy, ale jeszcze 2 lata temu czy nawet rok temu mozna bylo go zaliczyc do TOP strikerow, patrząc na wiek..gość ma dopiero 25 lat nie jest starym pilkarzem, ma szanse wrocic do formy jaka prezentowal kiedys, co do jego skilla to nie mam watpliwosci, Higuain bez formy i tak niszczy Matriego będącego w formie, przede wszystkim Gonzalo potrafi BIEC Z PIŁKĄ, co Matriemu sprawia to nie lada problem, potrafi kiwnąć kogoś, czasami odegrać komuś fajną piłkę więc jestem na tak. Widzialem na yt duzo jego bramek ostatnio i zdazylem zauwazyc ze potrafi rowniez zapakować pilke do siatki prawą nogą jak i lewą bez problemu.

Cena ponoć ma oscylować w okolicach 22 mln €, to nie jest wcale tak dużo zważywszy na wiek, bądź co bądź wyrobione nazwisko i inne czynniki.

wojczech7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 maja 2013, 13:59

Kiedy Igła był w najwyższej formie zdarzało mi się oglądać mecze Realu specjalnie dla niego. Gościu miał taką łatwość w pakowaniu bramek, że głowa mała. Jeśli miałby nawiązać do takiej dyspozycji w Juventusie - i to po transferze "po kosztach" - byłoby cudnie.

Warto nadmienić, że był on ściągany do Madrytu jako ofensywny pomocnik, więc potrafi o wiele więcej, niż tylko dostawiać nogę. Wiadomo, że dobrą kompilację można zrobić o każdym Stefanie, tym niemniej te z Gonzalo w roli głównej pokazują, jak bogatym repertuarem wykańczania akcji chłopak dysponuje.

Reasumując - jestem jak najbardziej na tak, tym bardziej, że on może jeszcze sezon życia mieć przed sobą...

"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
Kucharius1

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 11 maja 2013, 14:28

Nawet teraz pod formą potrafi ustrzelić coś magicznego :

Igła to jak dla mnie priorytet. W formie ładuje bramki jak Milito za najlepszych lat. A Gonzalo śmiało czeka jeszcze 7 lat gry na najwyższym poziomie, jak nie więcej.

AdiZ często się z Tobą nie zgadzam, ale dziś dobrze prawisz. Lodi w rozegraniu ma coś ekstra. Obecnie jego umiejętności są dla mnie wyższe od Marco Verrattiego, z tym że młody Włoch się ciągle rozwija. Lepszego zastępcy dla Pirlo nie można sobie wymarzyć (chyba że ma się zaprzyjaźnionego szejka, to w ten czas - Modric :P ).

Wydaje mi się że jeśli ściągniemy skrzydłowego to raczej kogoś z dwójki Diamanti , Ljajic. Najlepiej było by mieć obydwu, ale chcieć a móc to dwie różne rzeczy.

Zablokowany