Transfery w Europie
- CzeczenCZN
- Juventino
Hmm co do samego Falcao, pojawiają się plotki że być może przeniesie sie do... Chin do Jangsu Sainty.
W sumie pasuje chyba do tej ligi. Całe życie był pazerny na pieniądze, więc to odpowiednie miejsce dla niego... Według mnie by zaszedł o wiele dalej, ale właśnie, przegrał z własną chciwością. :C

- Adrian27th
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Teixeira prawdopodobnie tez za 50 leci do Chin.Wojtek pisze:Jackson Martinez przechodzi z Atletico Madryt do chińskiego Guangzhou Evergrande za 45 milionów euro!
Dobrze, że są jeszcze piłkarze, którzy bardziej cenią swoje ambicje sportowe niż hajs. #respect
Co to sie dzieje.
"It seems today, that all You see, it's violence in movies and sex on Tv..."
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
Pumex pisze:Francuz (Pogba) nie ma najmniejszych szans na realną walkę o pierwszy skład.
- old faithful
- Juventino
Nic. Dzieje się to czego się spodziewałem, ale i tak trochę później niż zakładałem.
Po prostu zaczyna wygrywać pieniądz, co jest w sumie normalnym zjawiskiem i jeśli w Europie państwa nie pójdą po rozum do głowy (na co dzień zajmuję się ekonomią), to tak się będzie dziać na coraz szerszą skalę, bo na razie i tak nie idzie to na masową skalę.
Dla wielu osób jest to i będzie szok, bo w Europie mamy swoją pewną dumę i uważamy, że Europa ma swój pewien czar i jakaś taka wyjątkową aurę(kultura, historia itd.) W dużej części to słuszne poczucie i uzasadnione, bo przeciez nasz krąg kulturowy swego czasu opanował prawie cały świat. Niestety, od jakiegoś czasu ciężar 'centrum' świata, zwłaszcza finansowego, przenosi się i to właśnie do rejonów Azji południowo-wschodniej i OCeanii. Europa wiecznie na swej 'aurze' jechać nie może i nie będzie co w wielu dziedzinach już się dokonało na szeroką skalę, a świat piłki nożnej póki co w miarę się temu opieral, choć na zdrowy rozum(jako część tego systemu) czeka go to samo, lecz może nieco później
Jeśli w Europie nie zrzucimy nałożonych przez nas samych na siebie kajdanow fiskalizmu i biurokracji , to trend ten przyspieszy i przybierze na sile. Wiele osobom oczywiście trudno w to uwierzyć i w ogóle bagatelizuja kwestie finansowe, twierdząc(nie wiem czemu), że to się nie stanie jakby piłka nożna była zupełnie inna dziedzina życia, a przy tym sami się potem dziwią dlaczego np. Takie średnie kluby z Anglii płacą aż tyle piłkarzom. No niestety, w wielu krajach podatki są naprawdę wysokie, a je przecież muszą płacić kluby rozliczające się w danym kraju. To samo jest z długami, gdzie niektóre kluby są wprost niesamowicie zadłużone, a pożyczają dalej (vide samorządy w Polsce, a dotacje z unii).
Pod tym kątem wydaje mi się, że mamy dość sensowny zarząd. Parę takich ogólnie się w Europie znajdzie, ale jak popatrzymy na zyski netto tych klubów, to w porównAniu do obrotów są to po prostu śmieszne kwoty.
Po prostu zaczyna wygrywać pieniądz, co jest w sumie normalnym zjawiskiem i jeśli w Europie państwa nie pójdą po rozum do głowy (na co dzień zajmuję się ekonomią), to tak się będzie dziać na coraz szerszą skalę, bo na razie i tak nie idzie to na masową skalę.
Dla wielu osób jest to i będzie szok, bo w Europie mamy swoją pewną dumę i uważamy, że Europa ma swój pewien czar i jakaś taka wyjątkową aurę(kultura, historia itd.) W dużej części to słuszne poczucie i uzasadnione, bo przeciez nasz krąg kulturowy swego czasu opanował prawie cały świat. Niestety, od jakiegoś czasu ciężar 'centrum' świata, zwłaszcza finansowego, przenosi się i to właśnie do rejonów Azji południowo-wschodniej i OCeanii. Europa wiecznie na swej 'aurze' jechać nie może i nie będzie co w wielu dziedzinach już się dokonało na szeroką skalę, a świat piłki nożnej póki co w miarę się temu opieral, choć na zdrowy rozum(jako część tego systemu) czeka go to samo, lecz może nieco później
Jeśli w Europie nie zrzucimy nałożonych przez nas samych na siebie kajdanow fiskalizmu i biurokracji , to trend ten przyspieszy i przybierze na sile. Wiele osobom oczywiście trudno w to uwierzyć i w ogóle bagatelizuja kwestie finansowe, twierdząc(nie wiem czemu), że to się nie stanie jakby piłka nożna była zupełnie inna dziedzina życia, a przy tym sami się potem dziwią dlaczego np. Takie średnie kluby z Anglii płacą aż tyle piłkarzom. No niestety, w wielu krajach podatki są naprawdę wysokie, a je przecież muszą płacić kluby rozliczające się w danym kraju. To samo jest z długami, gdzie niektóre kluby są wprost niesamowicie zadłużone, a pożyczają dalej (vide samorządy w Polsce, a dotacje z unii).
Pod tym kątem wydaje mi się, że mamy dość sensowny zarząd. Parę takich ogólnie się w Europie znajdzie, ale jak popatrzymy na zyski netto tych klubów, to w porównAniu do obrotów są to po prostu śmieszne kwoty.
- wojczech7
- Juventino
Nie uwierzę, póki nie zobaczę. Dziwiłem się, że facet, który z powodzeniem mógłby hasać w niemal każdym topowym klubie, jest mocno przymierzany do byle-jakiego Liverpoolu, ale akcja z Chinami to już przegięcie pały... :shock:Adrian27th pisze:Teixeira prawdopodobnie tez za 50 leci do Chin.Wojtek pisze:Jackson Martinez przechodzi z Atletico Madryt do chińskiego Guangzhou Evergrande za 45 milionów euro!
Dobrze, że są jeszcze piłkarze, którzy bardziej cenią swoje ambicje sportowe niż hajs. #respect
Co to sie dzieje.
"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
- Dtmiu
- Katalończyk
W sumie to Atletico zrobiło niezły interes - kupili topowego napadziora za 35 mln, a że się nie sprawdził? Trudno, sprzedajemy za 45
Taka jazda próbna z bonusem. Chociaż o ile Martineza trudno winić za taki wybór, to jeśli Teixeira rzeczywiście pójdzie do Chin to szkoda gadać. Ale cóż, jego życie, jego decyzje.

- CzeczenCZN
- Juventino
Zaraz, zaraz. Martinez przeszedł za 45 mln€ do tego Guangzhou Evergrand, ten sam klub chce sprowadzić również Teixeire, który z kolei ma ponoć kosztować 70 mln€ - więc jak to się ma do FFP??
- Kuben
- Juventino
Przecież FFP nie istnieje, to tylko pusty slogan :lol:ForzaItanimulli3vujcm pisze:Zaraz, zaraz. Martinez przeszedł za 45 mln€ do tego Guangzhou Evergrand, ten sam klub chce sprowadzić również Teixeire, który z kolei ma ponoć kosztować 70 mln€ - więc jak to się ma do FFP??
Hajsy hajsy moi mili, jestem ciekaw jakie gaże dostaną Ci, którzy sensacyjnie zdecydowali się na przejście do Chin.
Fiat 126p - Prawie jak Bugatti
Pegasus - Prawie jak PlayStation
Barcelona, ManU, inter... - Prawie jak Juventus
Pegasus - Prawie jak PlayStation
Barcelona, ManU, inter... - Prawie jak Juventus
- Kucharius1
- Juventino
FFP to program UEFA, a Chiny jednak leżą na innym kontynencieForzaItanimulli3vujcm pisze:Zaraz, zaraz. Martinez przeszedł za 45 mln€ do tego Guangzhou Evergrand, ten sam klub chce sprowadzić również Teixeire, który z kolei ma ponoć kosztować 70 mln€ - więc jak to się ma do FFP??

- CzeczenCZN
- Juventino
Nie no, to w takim razie jak tak jest - to należy się z tego jak najszybciej wycofać! Bo to ma sens (rzekomy) jedynie wtedy, kiedy obowiązuje wszystkich. Teraz te sztucznie pompowane kluby z zaścianków jakiś, będą mieć wkrótce przewagę nad klubami Europejskimi.Kucharius1 pisze:FFP to program UEFA, a Chiny jednak leżą na innym kontynencieForzaItanimulli3vujcm pisze:Zaraz, zaraz. Martinez przeszedł za 45 mln€ do tego Guangzhou Evergrand, ten sam klub chce sprowadzić również Teixeire, który z kolei ma ponoć kosztować 70 mln€ - więc jak to się ma do FFP??
- Kucharius1
- Juventino
Dubaj próbował, MLS próbowało, teraz próbują Chiny. Kwoty robią wrażenie ale prędzej czy później każdy z tych klubików się wykolei. Wprowadzą pewnie jak w arabskich ligach limity obcokrajowców i się skończy. Jeśli te ligi nie zostaną zbudowane oddolnie, nigdy nie będą stanowić konkrecji dla nikogo.ForzaItanimulli3vujcm pisze:Nie no, to w takim razie jak tak jest - to należy się z tego jak najszybciej wycofać! Bo to ma sens (rzekomy) jedynie wtedy, kiedy obowiązuje wszystkich. Teraz te sztucznie pompowane kluby z zaścianków jakiś, będą mieć wkrótce przewagę nad klubami Europejskimi.Kucharius1 pisze:FFP to program UEFA, a Chiny jednak leżą na innym kontynencieForzaItanimulli3vujcm pisze:Zaraz, zaraz. Martinez przeszedł za 45 mln€ do tego Guangzhou Evergrand, ten sam klub chce sprowadzić również Teixeire, który z kolei ma ponoć kosztować 70 mln€ - więc jak to się ma do FFP??
Mimo szokujących kwot to nadal kierunek dla przegrywów z nazwiskiem i emerytów

- old faithful
- Juventino
Teraz te sztucznie pompowane kluby z zaścianków jakiś, będą mieć wkrótce przewagę nad klubami Europejskimi.[/quote]
Chiny, ZEA czy Katar to zascianek? Śmiałe twierdzenie, chyba że mówisz wyłącznie o piłkarskiej mocy ich reprezentacji to jeszcze można by zrozumieć.
Powiedz o co chodzi z tym sztucznym pompowaniem? Czym się różni sponsorowanie klubu przez np fiata czy opla od sponsorowania przez pojedynczego miliardera ? Z zasady bo przecież ni o sumę pytam
Chiny, ZEA czy Katar to zascianek? Śmiałe twierdzenie, chyba że mówisz wyłącznie o piłkarskiej mocy ich reprezentacji to jeszcze można by zrozumieć.
Powiedz o co chodzi z tym sztucznym pompowaniem? Czym się różni sponsorowanie klubu przez np fiata czy opla od sponsorowania przez pojedynczego miliardera ? Z zasady bo przecież ni o sumę pytam
- CzeczenCZN
- Juventino
Chodzi mi o zaścianek piłkarski w sensie lig, powiedz mi że liga katarska, arabska, czy chińska jest lepsza od topu europejskichold faithful pisze:Chiny, ZEA czy Katar to zascianek?
Najwyraźniej, nie przeszkadzają ci kluby typu Chelsea, PSG - ja rozgraniczam budowanie renomy przez lata, zarządzaniem, tradycją i pieniędzmi, od sztucznych tworów - Zalegalizujmy doping w sporcie, skoro tak "Czym to się różni od odżywek czy suplementów" Dajmy więcej pola do popisu naukowcom genetycznymold faithful pisze:Powiedz o co chodzi z tym sztucznym pompowaniem? Czym się różni sponsorowanie klubu przez np fiata czy opla od sponsorowania przez pojedynczego miliardera ? Z zasady bo przecież ni o sumę pytam

- old faithful
- Juventino
Nie doprecyzowałeś dlatego spytałem, a nawet założyłem, że chodzi ci o reprezentacje. Nie twierdzę, że pod względem piłkarskim te ligi są na poziomie topu europejskiego, bo fakty temu przeczą, ale już sama kwestia infrastruktury i inwestycji to inna sprawa i tutaj takiej wielkiej przewagi już nie ma. Na wszystko potrzeba czasu.ForzaItanimulli3vujcm pisze:Chodzi mi o zaścianek piłkarski w sensie lig, powiedz mi że liga katarska, arabska, czy chińska jest lepsza od topu europejskichold faithful pisze:Chiny, ZEA czy Katar to zascianek?
A w czym mają mi przeszkadzać ? W tym, że tam ktoś w nie miliardy w nie zainwestował ? Niezbyt rozumiem.old faithful pisze:Najwyraźniej, nie przeszkadzają ci kluby typu Chelsea, PSG
A jak zaczynał Juventus, Milan, Barca czy Bayern 100 lat temu ? Też przecież zaczynały dopiero budować tradycje. Inne kluby były słabsze (na podstawie listy sukcesów) i takowej w tym czasie nie zbudowały, ale kto powiedział, że nie mogą próbować tego zmienić ?old faithful pisze: - ja rozgraniczam budowanie renomy przez lata, zarządzaniem, tradycją i pieniędzmi, od sztucznych tworów
Sam powiedziałeś "budowanie pieniędzmi" - to Juventus, Bayern czy Real wsparcia finansowego nie miały/mają ? I to dużo większego od takiego Bari, Hoffenheim czy Malagi ? I to proprocjonalnie dużo większa różnica jest między takim Juve, a Bari niż między City, a Juve jeśli o budżet idzie.
Proszę cię ... nie wchodźmy na emocjonalne tony, bo nic takiego nie powiedziałem. Staram się normalnie rozmawiać, więc mógłbyś mi nie imputować rzeczy, których nie powiedziałem. I pozostaw kwestie wstydu za mnie wyłącznie mi, dobrze ? Nie wyznaję odpowiedzialności zbiorowej. Jak palnę głupotę kiedyś, to mnie się będzie za to rozliczać.old faithful pisze: - Zalegalizujmy doping w sporcie, skoro tak "Czym to się różni od odżywek czy suplementów" Dajmy więcej pola do popisu naukowcom genetycznym- Przecież ten świat, i tak schodzi na psy... Wstyd mi że kibic Juventusu ma takie podejście,
A nie o to chodzi w idei forum, żeby dyskutować o tym co ktoś napisze ?old faithful pisze: nie zamierzam o tym z Tobą dyskutować.