Polityka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Antichrist

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 21 listopada 2010, 20:31

LordJuve pisze:Index Pearla, przy typowym stosowaniu gumki 14/100 kobiet w ciągu roku zachodzi w ciąże. Skuteczność zbliżona do stosunku przerywanego!

Powiedźcie mi, skoro gumka nie chroni dobrze przed takim szczęściem jak dziecko, to będzie dobrze chronić przed takim wielkim nieszczęściem jak AIDS?

JA wiem, że Wam to lotto, ale powiedźcie to w oczy dziewczynie, która zaufała kolesiowi, koleś zaspokoił swoje chcenie a potem okazało się, że ten "najlepszy" środek dał ###...

Powtarzam, AIDS to nie jest mrzonka. Z tym trzeba się rozprawić raz na zawsze a jedynie radykalne metody dadzą efekt. To choroba, która w dzisiejszym świecie rozprzestrzenia się najszybciej, jak myślicie, dlaczego? Prezerwatywy są przecież znane od wieków.

Wszystkim nieukom proponuję ten link: KLIK. Nie ma to jednak jak zwalić winę na ciemnogród i lizanie tyłka koncernom farmaceutycznym.
Fakt, gumka może zmniejszać ryzyko, ale lekarstwem to ona nie jest. Dopiero zmiana zachowań seksualnych (monogamiczne związki, większa wstrzemięźliwość, unikanie ryzykownych sytuacji) z, ewentualnym, dodatkiem prezerwatywy stworzyła by dobre rozwiązanie.

Niestety, mało osób potrafi dostrzec takie korzystne połączenie bo wielu nauka KK z góry kojarzy się z ciemnogrodem i widzą tylko jednostronne, wcale nie dobre, rozwiązania.
Poczytaj sobie fragment dotyczący krytyki Indexu Pearla. Poza tym, mi chodziło jedynie o katolicką moralność, która nie dotyczy tylko prezerwatyw w Afryce, ale na całym świecie. Przecież nie od dzisiaj wiadomo, że Watykan jest przeciwny jakiejkolwiek formie antykoncepcji. Polecam przy okazji utwór kapeli Big Cyc - Kobiety z Sarajewa.

The time has come, it's quite clear, our Antichrist is almost here.
LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 21 listopada 2010, 20:38

Antichrist pisze: Poczytaj sobie fragment dotyczący krytyki Indexu Pearla. Poza tym, mi chodziło jedynie o katolicką moralność, która nie dotyczy tylko prezerwatyw w Afryce, ale na całym świecie. Przecież nie od dzisiaj wiadomo, że Watykan jest przeciwny jakiejkolwiek formie antykoncepcji. Polecam przy okazji utwór kapeli Big Cyc - Kobiety z Sarajewa.
Tym bardziej przemawia to przeciw stosowaniu prezerwatyw. Myślisz, że w dzikiej Afryce skuteczność gumek będzie wyższa niż w Europie czy USA? :lol:

Watykan jest za tzw. "naturalnymi metodami planowania rodziny", co jest tylko przykrywką i tak na prawdę jest niczym innym jak antykoncepcją naturalną, wynikającą z natury człowieka (w nawiasie, tania i bardzo skuteczna - jednak wymaga pewnej dyscypliny i dojrzałości).

Nie, Panie, katolicy nie mają przedszkoli i nie narzekają też na swoje życie seksualne. Część z nich sprzeciwia się nauce KK i używa sztucznych metod, ale cała reszta...jak myślisz? :wink:

Na prawdę, opieranie się w tak istotnej sprawie jak AIDS tylko na gumkach, robienie z nich "mesjasza" Czarnego Lądu to nic innego jak wpędzanie tych ludzi w kolejną niewolę, niewolę koncernów farmaceutycznych (które nie od dziś starają się zarobić na Afryce).

Jeszcze raz polecam do poczytania ten oto link: http://embrion.pl/npr/hivprez.htm

Antichrist

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 listopada 2010, 20:47

LordJuve pisze:Tym bardziej przemawia to przeciw stosowaniu prezerwatyw. Myślisz, że w dzikiej Afryce skuteczność gumek będzie wyższa niż w Europie czy USA? :lol:
Wskaż mi fragment mojej wypowiedzi sugerujący coś takiego.
LordJuve pisze:Watykan jest za tzw. "naturalnymi metodami planowania rodziny", co jest tylko przykrywką i tak na prawdę jest niczym innym jak antykoncepcją naturalną, wynikającą z natury człowieka (w nawiasie, tania i bardzo skuteczna - jednak wymaga pewnej dyscypliny i dojrzałości).
Oj, myślę, że uraziłeś teraz pewną część społeczeństwa sugerując, że ludzie nie stosujący się do tej nauki są niedojrzali.
LordJuve pisze:Nie, Panie, katolicy nie mają przedszkoli i nie narzekają też na swoje życie seksualne. Część z nich sprzeciwia się nauce KK i używa sztucznych metod, ale cała reszta...jak myślisz? :wink:
Odnoszę wrażenie, że Ty w tym, co ja piszę doszukujesz się rzeczy, których nie ma. W którym miejscu pisałem, że są narzekają na swoje życie seksualne, hm?
LordJuve pisze:Na prawdę, opieranie się w tak istotnej sprawie jak AIDS tylko na gumkach, robienie z nich "mesjasza" Czarnego Lądu to nic innego jak wpędzanie tych ludzi w kolejną niewolę, niewolę koncernów farmaceutycznych (które nie od dziś starają się zarobić na Afryce).
Panie Kolego, Twój kościół piętnuje każdą metodę antykoncepcji (poza oczywiście celibatem, który jest sprzeczny z największym popędem człowieka). Nigdzie też nie pisałem, że to jest rozwiązanie, które zatrzyma epidemię AIDS.

LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 21 listopada 2010, 21:01

Po pierwsze, mój Kościół popiera i propaguje tzw. "NPR" - jest to nazwa zbiorcza dla kilkudziesięciu metod, które się od siebie różnią i od kilkudziesięciu lat są rozwijane przez lekarzy.

Nie, to nie jest "kalendarzyk małżeński" i nie stosują ich jedynie katolicy czy ludzie wierzący.

Co do indexu Pearla. Tak, jest to zwodniczy wskaźnik, nie do końca miarodajny. Jednak jego krytyka ma sens w odniesieniu do krajów wysokorozwiniętych, gdzie świadomość seksualna i zachowania seksualne są ugruntowane. Afryka to kraj dziki, gdzie króluje dzika miłość i index Pearla dla Afryki na pewno nie byłby wyższy niż ten z wikipedii. Dlaczego a no z tych samych powodów, z których Afryka boryka się ciągle z AIDS.
Tak więc, skoro wiemy, oboje, że gumka to nie jest droga do zbawienia Afryki przed AIDS a co więcej, znamy sposoby zarażenia to dlaczego tak ciężko jest przyznać rację prawdzie i stwierdzić, że jedynie celibat chroni przed AIDS (nie rozpatrujemy innych dróg zakażenia niż drogą płciową)?

Ja wiem, że rezygnacja z seksu to taka trudna sprawa (szczególnie, że to podobno największy popęd), ale niestety, albo czujemy się odpowiedzialni za zdrowie i życie innych, albo ryzykujemy...dla przyjemności.

Antichrist

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 listopada 2010, 21:04

LordJuve pisze: Tak więc, skoro wiemy, oboje, że gumka to nie jest droga do zbawienia Afryki przed AIDS a co więcej, znamy sposoby zarażenia to dlaczego tak ciężko jest przyznać rację prawdzie i stwierdzić, że jedynie celibat chroni przed AIDS (nie rozpatrujemy innych dróg zakażenia niż drogą płciową)?
Powtórzę kolejny raz, mi chodzi o podejście Stolicy Apostolskiej do tematu. Że to zło, grzech, itd.
LordJuve pisze:Ja wiem, że rezygnacja z seksu to taka trudna sprawa (szczególnie, że to podobno największy popęd), ale niestety, ale czujemy się odpowiedzialni za zdrowie i życie innych, albo ryzykujemy...dla przyjemności.
Jeżeli żyjesz tak, jak Bozia przykazała, to nie powinno się Tobie nic stać. ;)

LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 21 listopada 2010, 21:06

Antichrist pisze: Jeżeli żyjesz tak, jak Bozia przykazała, to nie powinno się Tobie nic stać. ;)
Fakt. To akurat racja bez cienia ironii. Kiedy wypadł największy wysyp zachorowań na AIDS w USA? W okresie "dzieci kwiatów", nieograniczonej, wolnej miłości, seksu na ulicach. Wiele się zmieniło pod tym względem i problem radykalnie się zmniejszył.

Tą drogę powinna obrać Afryka. Sama edukacja to za mało, sama gumka też.

Antichrist

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 listopada 2010, 21:10

LordJuve pisze:Fakt. To akurat racja bez cienia ironii. Kiedy wypadł największy wysyp zachorowań na AIDS w USA? W okresie "dzieci kwiatów", nieograniczonej, wolnej miłości, seksu na ulicach. Wiele się zmieniło pod tym względem i problem radykalnie się zmniejszył.
Ale musisz przy tym pamiętać, że droga wytyczona przez Następcę Św. Piotra w Stolicy Apostolskiej nie jest tą jedyną słuszną. Ścieżki moje i Kościoła Katolickiego rozeszły się już dawno, a żyję bez tych wszystkich nauk. W zdrowiu.

LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 21 listopada 2010, 21:17

Antichrist pisze:
LordJuve pisze:Fakt. To akurat racja bez cienia ironii. Kiedy wypadł największy wysyp zachorowań na AIDS w USA? W okresie "dzieci kwiatów", nieograniczonej, wolnej miłości, seksu na ulicach. Wiele się zmieniło pod tym względem i problem radykalnie się zmniejszył.
Ale musisz przy tym pamiętać, że droga wytyczona przez Następcę Św. Piotra w Stolicy Apostolskiej nie jest tą jedyną słuszną. Ścieżki moje i Kościoła Katolickiego rozeszły się już dawno, a żyję bez tych wszystkich nauk. W zdrowiu.
No, ale chyba nie żyjesz w Afryce? ;) Poza tym, rozmawiamy cały czas o metodzie na problem epidemii w skali KONTYNENTALNEJ a nie indywidualnej a to jest różnica i z kolei Ty musisz o tym pamiętać.

Ja, wg mojej wrażliwości, nie byłbym tak radykalny w stosunku do Afryki bo ona rzeczywiście ma problem, ale papież nie może zalecać stosowania gumek - tym zajmują się przecież inne lobby. Stolica Apostolska musi zadbać o podstawę, czyli podejście ludzi do tematu.

Co im dadzą gumki, skoro dalej będą się króliczyć z byle kim i byle jak?

Gumki to jedno, nie ma strachu, pewne lobby o to cały czas dba, ale kompletnie inną sprawą jest to, co Ci ludzie mają w głowie a tym lobby "gumkowe" się nie zajmuje. Rzuca tony gumek a razem z nimi hasła o wolnej miłości. To zła droga bo jeszcze bardziej potęguje zagrożenie.

Ktoś musi się zając całą resztą - w tym ma swój udział KK.

Antichrist

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 listopada 2010, 21:19

LordJuve pisze:Ktoś musi się zając całą resztą - w tym ma swój udział KK.
Nie chcę być niemiły, ale niech Kościół Katolicki najpierw rozwiąże swoje własne problemy i przestanie ukrywać brudy. Niech potem weźmie się za naprawę świata. Nie jest to of course żaden atak na Ciebie.

LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 21 listopada 2010, 21:23

Antichrist pisze:
LordJuve pisze:Ktoś musi się zając całą resztą - w tym ma swój udział KK.
Nie chcę być niemiły, ale niech Kościół Katolicki najpierw rozwiąże swoje własne problemy i przestanie ukrywać brudy. Niech potem weźmie się za naprawę świata. Nie jest to of course żaden atak na Ciebie.
Zgadzam się, ale jak sam Jezus mówił: "Pojawi się wielu fałszywych proroków...".

Cóż, nie ma tak starej firmy jak KK (noo, może poza burdelami :P) więc nie dziwmy się, że po takim czasie jest co porządkować. Niestety, ale sytuacja i podejście światowej opinii do tej instytucji nie pomaga w rozwiązywaniu problemów.

Cóż, jest takie powiedzenie, że jeżeli sobie naważyłeś piwa to musisz je sam wypić, ale prawda jest taka, że większość ludzi jest obojętna, masa chce KK zniszczyć a cała reszta to zbyt mało, żeby ot tak, od ręki, naprawić taką ośmiornicę jak KK.

Nie można też założyć, że jeżeli KK ma pewne problemy to nie ma prawa do propagowania swojej nauki, bo musisz przyznać, że gdyby Afrykańczycy żyli zgodnie z obecnymi zaleceniami KK to problem AIDS byłby zdecydowanie mniejszy. To z kolei nie jest atak na Twoją osobę. ;)

Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 listopada 2010, 22:10

LordJuve pisze:Czy z zarodka psa urodzi się człowiek?
Na tak idiotyczne pytania odpowiadać nie zamierzam.
LordJuve pisze: Skoro nie wierzysz medycynie to powiedz mi, kiedy zaczyna się życie?
O czymś Ci już mówiłem:
a) nie imputuj swojemu rozmówcy wyimaginowanych przez siebie teorii (to odnośnie wiary w medycynę)
b) czytaj ze zrozumieniem, wyżej wyraźnie napisałem, że z poczęciem powstaje życie, nadmieniłem tylko, że życie nie zawsze równa się "człowiek"
LordJuve pisze: Powiedz mi, być może znasz tą odpowiedź, kiedy człowiek zaczyna być człowiekiem? Jeżeli natomiast nie potrafisz odpowiedzieć na to pytanie to po co zakładasz cokolwiek innego niż mówi medycyna? Pamiętaj, że ciężar argumentu stoi po Twojej stronie. Ja, z czystego przekonania, ale też dla spokoju sumienia, wolę przyjąć, że człowiek jest człowiekiem w momencie poczęcia (bo czym innym ma być? inna jest jedynie go forma).
Człowiek staje się człowiekiem podczas procesu kształtowania osobowości. Znam wiele humanoidów, które z budowy biologicznej do złudzenia przypominają ludzi, a z człowieczeństwem mają wspólnego tyle co krzesło z krzesłem elektrycznym.

Ale, Alex, Alessandro. DEL PIERO!

http://wsamookno.bloog.pl
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 listopada 2010, 22:17

Według sondażu JKM zajął 4 miejsce w wyborach prezydenta Warszawy. Jednak TVP wysłała swoich reporterów tylko do kandydatów czterech partii parlamentarnych. Kandydaci PO, PiS i SLD wyprzedzili Korwina, ale PSL już nie. Można się było tego domyślić, skoro Korwin wyprzedził kandydata PSL również w wyborach prezydenta Polski. TVP woli udawać, że Korwin nie istnieje. Zresztą Korwin już wielokrotnie pisał na swoim blogu, że media i konkurenci traktują go jak tzw. "unperson": "Potężna broń".

W skali kraju Platforma zdobyła 33,8% głosów, a PiS 27%. Wybory samorządowe mają swoją specyfikę, ale jak widać zachowanie Jarosława Kaczyńskiego nie przyniosło PiS jakichś wielkich strat.

Obrazek
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 listopada 2010, 15:57

No i wygląda na to, że ta wstrętne, zakłamana Platforma została, głosami wyborców, jeszcze raz skredytowana.

Ależ tam musieli zatrudnić agentów, żeby dosypywali głosy i zmieniali, co, Vimesie? To SB-ckie metody, rodem z najgorszego socjalizmu :rotfl:

Aha, Jarek DEFINITYWNIE zwariował. Szkoda faceta. Chociaż... nie, w sumie nie szkoda. Na zdrówko.

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 22 listopada 2010, 18:09

No i wygląda na to, że nasz polski zapateryzm wciąż jest, conajwyżej, trzecią siłą polityczną. To mnie najbardziej cieszy.

Deszczu, no i co, udało się, czy się nie udało? :lol:

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 listopada 2010, 18:35

deszczowy pisze:Ależ tam musieli zatrudnić agentów, żeby dosypywali głosy i zmieniali, co, Vimesie? To SB-ckie metody, rodem z najgorszego socjalizmu :rotfl:
Mówisz, że dosypywali komuś głosy :think:? Być może masz rację, ale w takim razie, dlaczego zapomnieli trochę dosypać Tobie i Twoim partyjnym towarzyszom :lol::

Obrazek

Źródło: http://wybory2010.pkw.gov.pl/geo/pl/200 ... 1&wyniki=1

Deszczowy, jak widać za dużo czasu spędzałeś na forum, a za mało na spotkaniach z wyborcami.

Obrazek
ODPOWIEDZ