Mercato (Lato 2016)
- elpueblo
- Juventino

robaku
mi osobiście nie chodzi o to żebyśmy się stali drugim arsenałem, ale metryki nie oszukasz za rok góra dwa będziemy musieli rozstać się z Gigim(38),Barza(35),Evra(35), zastępując ich nawet 28latkami znacząco obniżymy średnią wieku,nie mówiąc już o naszych celach transferowych np. poprzez zakontraktowanie Perina(24)/De Sciglio(24)
mi osobiście nie chodzi o to żebyśmy się stali drugim arsenałem, ale metryki nie oszukasz za rok góra dwa będziemy musieli rozstać się z Gigim(38),Barza(35),Evra(35), zastępując ich nawet 28latkami znacząco obniżymy średnią wieku,nie mówiąc już o naszych celach transferowych np. poprzez zakontraktowanie Perina(24)/De Sciglio(24)
- Robaku
- Juventino

- Podziekował: 2 razy
No i ok. Mamy na aucie 3 zawodników i mamy przynajmniej zastępstwa w obronie w postaci: Daniele Ruganiego i Benatii. Do tego może dojdzie Romagna, 18 latek już teraz powoływany do kadry u-21. Buffona nie da się zastąpić, obojętne czy to będzie Neto, Perin, Scuffet, Donnaruma, jego nie da się zastąpić. Obroną w ogole się nie martwie bo tam jest wielu zawodników, których jestesmy w stanie pozyskać własnie jak DeSciglio, po to m.in. wypożycznie Pola Liroli.elpueblo pisze:robaku
ALe jeszcze wracając do Gigiego nie zdziwie się jak chłopak pociągnie do 2020. ok repre odpuści, ale Juve może jeszcze trochę potrzymać
- Urbi27
- Juventino

- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Rozumiem, że wóz albo przewóz. Wydaje mi się, że między graniem primką a odmładzaniem składu jest odległość jak mniej więcej od nas do Turynu.Robaku pisze:Czy ktoś mi może jeszcze wytlumaczyć konieczność odmlodzenia składu, przeciez od 6 sezonów o tym się mówi, a w zasadzie jest ciągłość sukcesów. Mniejszych większych ale jest. Mamy nagle stać się Arsenalem? CO roku jest w składzie kilku zawodników około 25 roku życia i mlodszych którzy swietnie sobie radzą, za cholere nie rozumiem, tej sztucznej potrzeby odmłodzenia składu. Mamy grać primką - to wszysyc będą zadowoleni?
Zauważ, że mamy w składzie aktualnie dwóch i pół zawodnika, którego można uznać za młodego i liczyć, że stanie się topem na swojej pozycji (Dybala i Rugani - choć tu oczywiście baaardzo duży znak zapytania, ale wierzyć można oraz Pjaca - ta polówka - daj Bóg, ale o tym później). Co to oznacza dla klubu - to, że przyszłe lata wymagać będą kolejnych dużych nakładów finansowych na transfery, a jak wiemy u nas z tym raczej krucho i oznacza to sprzedawanie tych na których w danym momencie zarobić można najlepiej. Jeżeli nie zaczniemy sprowadzać topowych talentów za wciąż jeszcze w miarę logiczne pieniądze to ciągle będziemy gonić uciekającego króliczka i pewnie nigdy nie dogonimy.
Pogba był prezentem od niebios - taki talent za 1 mln euro przy obecnym poziomie scoutingu to się może nie zdarzyć przez następne 50 lat. Nie posiadamy własnych wychowanków na przyzwoitym poziomie, nie potrafimy wychować żadnej gwiazdy (wydaje mi się, że +/- 20 lat temu jakaś wadliwa partia plemników rozpierzchła się po Italii, bo nie tylko my mamy z tym problem), powinniśmy oprócz łatania dziur w aktualnym składzie skupiać się na jednej może dwóch perełkach, które wzrastają na peryferiach futbolu i nie mówię tutaj, aby ich ściągać do pierwszego składu, ale ławka to dla nich idealne miejsce.
Jedyny plus to Pjaca, w którego nie ukrywam wierzę, to jest ta droga. Daleko mi do stwierdzenia, że to będzie top, może za pół roku zmienię zdanie - oby.
Nie da się jednak ukryć, że inwestowanie w młodszych zawodników jest też opłacalne ekonomicznie, bo jak wiemy wiek piłkarza, jest ściśle skorelowany z ceną. Wbrew pozorom sprowadzenie za 20-25 mln 19-20 letniego talentu, nawet w przypadku, gdy ten nie spełni w 100% oczekiwań, pozwala go wytransferować, za w miarę zbliżoną kwotę, do innego zespołu.
- Robaku
- Juventino

Ok, ale spójrz jak zaczynaliśmy te 5 lat temu? Ten skłąd nie był hiper młody, co roku dostawiamy 2-3 młodych graczy. W tym sezonie doszedł Pjaca, być może ktoś się jeszcze pojawi.
Ta zmiana jest pokoleniowa, i według mnie to jest bardzo ok. A nie nagle rzucenie się na Tielemansa, Boazera.
Jasne chciałbym np. żebysmy pozyskali Bernardeschiego, ale nie można wykluczyć, że szarpniemy go za 2-3 lata za poważne poniądze czy np. DiMarco ( to ten co robił furorę podczas ME u-19 gdzie Wlochy zostaly v-cemistrzem). Wydaje mi się ,ze jestesmy na to gotowi, zeby płącić za 25- 26 latków poważne piniadze.
Ta zmiana jest pokoleniowa, i według mnie to jest bardzo ok. A nie nagle rzucenie się na Tielemansa, Boazera.
Jasne chciałbym np. żebysmy pozyskali Bernardeschiego, ale nie można wykluczyć, że szarpniemy go za 2-3 lata za poważne poniądze czy np. DiMarco ( to ten co robił furorę podczas ME u-19 gdzie Wlochy zostaly v-cemistrzem). Wydaje mi się ,ze jestesmy na to gotowi, zeby płącić za 25- 26 latków poważne piniadze.
- elpueblo
- Juventino

robaku
pełna zgoda, a biorąc pod uwagę doświadczenia z poprzednich okienek i tych które nas czekają, to trzeba postawić na ItalJuve bo tylko to daje nam Stabilizację , trzeba ściągać wszystkich najbardziej wartościowych zawodników, bo na stranierich przy tym prestiżu ligi nie ma co liczyć, każdy mówi o Dybali ze opuści nas w następne okienko za ~100mln e, a nikt nie wspomniał o Sandro(tez brazylisjki temperament), a jestem pewien ze jeżeli rozegra dobry sezon i zgłosi się po niego barca,real,bayern czy nawet mun to ona tam poleci za kasą, dlatego też moim zdaniem siłe JUVE powinno stanowić ItalJUve, innego wyjścia nie ma dopóki medialnie nie dościgniemy przynajmniej bundeskopanki, a więc wszystkie nasze siły powinny być skupione na zawodnikach jak;
Donnarumma,De Sciglio, Bernardeschi,VERATTI,Benassi,Berardi
pełna zgoda, a biorąc pod uwagę doświadczenia z poprzednich okienek i tych które nas czekają, to trzeba postawić na ItalJuve bo tylko to daje nam Stabilizację , trzeba ściągać wszystkich najbardziej wartościowych zawodników, bo na stranierich przy tym prestiżu ligi nie ma co liczyć, każdy mówi o Dybali ze opuści nas w następne okienko za ~100mln e, a nikt nie wspomniał o Sandro(tez brazylisjki temperament), a jestem pewien ze jeżeli rozegra dobry sezon i zgłosi się po niego barca,real,bayern czy nawet mun to ona tam poleci za kasą, dlatego też moim zdaniem siłe JUVE powinno stanowić ItalJUve, innego wyjścia nie ma dopóki medialnie nie dościgniemy przynajmniej bundeskopanki, a więc wszystkie nasze siły powinny być skupione na zawodnikach jak;
Donnarumma,De Sciglio, Bernardeschi,VERATTI,Benassi,Berardi
- Robaku
- Juventino

otóż to. Nie można mówić że w Italii jest posucha bo nie jest. Jest kilkunastu graczy, którzy mogą wzmocnić Juve na lata na fajnych pozycjach. Przecież pozyskująć takich graczy jak Berardi, Bernardeschi czy Insignie mamy skrzydła śmierci na lata. Jasne w środku póki co jest posucha, choć tacy gracze jak Sturaro, Sensi czy Mandragora dają nadzieje.
Bramka Perin, czy Donnaruma, SPortiello to jedno. Atak tam może być problem ale może ten nasz Kean, moze inni.
Obrona to nasz Rugani, Romagna czy DiMarco oraz DeSciglio robią spokojnie robotę i nadzieje, ze da się zrobić ItalJuve w 70 %
Bramka Perin, czy Donnaruma, SPortiello to jedno. Atak tam może być problem ale może ten nasz Kean, moze inni.
Obrona to nasz Rugani, Romagna czy DiMarco oraz DeSciglio robią spokojnie robotę i nadzieje, ze da się zrobić ItalJuve w 70 %
- BlackJacky
- Juventino

- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Dziękuję.Krystek pisze:Proszę:
Ja chcialem tylko niektorym przypomniec, kiedy Juventus gral najlepiej - ano wtedy, jak dominowalismy przeciwnika w srodku pola Pirlem, Vidalem, Marchisiem czy Pogbą... W chwili obecnej, przy dobrych wiatrach, dolaczy do nas Gustavo (ktory zly nie jest) i to moze byc koniec naszego mercato. Chociaz ja niezmiennie bardzo chetnie widzialbym jeszcze jakis mlody talent, a skoro nie Bazoer czy Dahoud, to moze tego Betancura sciagnac i probowac...Virgil pisze:nasza linia pomocy zdecydowanie odstaje.
Aha i taka niespodzianka: na przyszly sezon zostaje z nami De Ceglie. Dlaczego? Bo ma status wychowanka :C
Wybierz, komu chcesz pomóc: https://www.siepomaga.pl
"Lepszy [Arturo Vidal] prosto z baru Semafor niż ta cała reszta"
"Lepszy [Arturo Vidal] prosto z baru Semafor niż ta cała reszta"
- Urbi27
- Juventino

- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Właśnie główne pytanie jest takie czy nas stać na płacenie za tych 25-26 latków, gdy kosztują najwięcej i gdy, co niezmiernie ważne, po 4-5 latach ich odsprzedaż jest na poziomie znacznie niższym aniżeli koszt sprowadzenia.Robaku pisze:Ok, ale spójrz jak zaczynaliśmy te 5 lat temu? Ten skłąd nie był hiper młody, co roku dostawiamy 2-3 młodych graczy. W tym sezonie doszedł Pjaca, być może ktoś się jeszcze pojawi.
Ok zgadzam się, że w 5 lat zrobiliśmy mimo wszystko gigantyczny skok jakościowy i nie da się ukryć, że wykonaliśmy wówczas 3 transfery low-cost w pomocy, które były strzałem w dziesiątkę (Pirlo, Vidal, Pogba). Ale obserwując rynek transferowy od wielu lat, można te przypadki nazwać wyjątkami od reguły.
Wciąż bawimy się w typowe opcje low cost jak Evra (też świetny transfer) jak Khedira (też świetny transfer choć jego łamliwość tez nam doskwiera) jak Alves (oby wpisał się w trend). Nie da się jednak ukryć, że topowe drużyny nie sprowadzają zawodników w tym stylu, wątpię abyśmy byli Leonardem DaVinci rynku transferowego i niedługo Barca, Real i Bayern tez zaczną sprowadzać teoretycznie wypalone gwiazdy innych klubów. Moim zdaniem polega to na kombinowaniu i łataniu dziur, przy okrojonym budżecie. Po prostu mamy wciąż więcej potrzeb niż możliwości. Sprowadzanie doświadczonych zawodników jest ok, ale mimo wszystko hamuje rozwój, ponieważ powoduje, że wciąż trzeba myśleć o transferach na wiele pozycji co ogranicza inwestycje w jedną postać. Ok rozumiem i pamiętam, że wydaliśmy 90 mln na Igłę, ale tylko dlatego, że sprzedaliśmy Pogbę. Myślę, że sam trend jednak się utrzyma.
- albertcamus
- Juventino

Taaaaaa, bo Marotta i Paratici siedzą z założonymi rękami i nic nie robią.
Po co panikujecie? Mamy dopiero 11 dzień sierpnia. Jest dużo czasu, żeby domknąć dwa transfery do pomocy i pozbyć się zbędnych ogniw.
Po co panikujecie? Mamy dopiero 11 dzień sierpnia. Jest dużo czasu, żeby domknąć dwa transfery do pomocy i pozbyć się zbędnych ogniw.
- Gelo65
- Juventino

Raczej nikomu nie chodzi o drugi Arsenal, ale martwi fakt, że w najbliższych 2-3 latach czekają nas kolejne transfery wymuszone wiekiem naszych piłkarzy, bo o ile za Barze mamy Ruganiego/Benatię to będziemy musieli sprowadzić kogoś za Gigiego, pewnie dwóch piłkarzy na prawe wahadło, i jednego na lewe, pewnie kolejnego SO który będzie odciążał Kielona (któremu za chwilę stuknie 32 lata).Robaku pisze:Czy ktoś mi może jeszcze wytlumaczyć konieczność odmlodzenia składu, przeciez od 6 sezonów o tym się mówi, a w zasadzie jest ciągłość sukcesów. Mniejszych większych ale jest. Mamy nagle stać się Arsenalem? CO roku jest w składzie kilku zawodników około 25 roku życia i mlodszych którzy swietnie sobie radzą, za cholere nie rozumiem, tej sztucznej potrzeby odmłodzenia składu. Mamy grać primką - to wszysyc będą zadowoleni?
A patrząc na naszą pomoc już teraz widać braki, bo na tę chwilę w składzie mamy 3? klasowych SP. Ale oprócz zdrowego Pjanica są: Khedira, który o ile dobrze policzyłem w ostatnim sezonie był niedostępny w ponad 20 spotkaniach z powodu kontuzji, i w jego przypadku nie było to nic nadzwyczajnego, oraz Markiz, który wyleczy się za kilka miesięcy i nie wiadomo kiedy i czy w ogóle (tfu tfu) wróci do formy z poprzednich sezonów. A przecież znając trenerów od przygotowania fizycznego całkiem prawdopodobne jest że będą mecze, w których żaden z nich nie będzie mógł zagrać, i już teraz przydał by się ktoś zapewniający odpowiedni poziom.
Obawiam się że takie skumulowanie transferów potrzebnych "na już" może spowodować, że zabraknie na wszystkie pieniędzy i będziemy musieli zadowolić się jakimiś półśrodkami.
- elpueblo
- Juventino

panowie nie ma co się martwić na zapas za rok sprzedamy Dybałe za ~100mle i Sandro za ~40, w zamian pozyskamy Berardiego za 25, De Sciglio za 25, Donarumme na ~40 i Verattiego za ~70mln i dopiero w 2018/19 powalczymy o CL
- wloski
- Juventino

Ty jednak jesteś podobny tego tego typa, co tu tylko spamujeRobaku pisze:otóż to. Nie można mówić że w Italii jest posucha bo nie jest. Jest kilkunastu graczy, którzy mogą wzmocnić Juve na lata na fajnych pozycjach. Przecież pozyskująć takich graczy jak Berardi, Bernardeschi czy Insignie mamy skrzydła śmierci na lata. Jasne w środku póki co jest posucha, choć tacy gracze jak Sturaro, Sensi czy Mandragora dają nadzieje.
Zbuduj ItalJuve z tych piłkarzy i byś był gdzieś poza podium, Ci zawodnicy są spoko, ale nie przesadzajmy, tak na prawdę połowa nie widziała Europejskich boisk. Niektórzy są nie do ściągnięcia za żadne skarby, już nie mówiąc o tym, że talentami są jak narazie tylko w głowach niektórych. Tak wyświęcany Mandragora to ile razy był widziany przez Ciebie? Nawet nie zagrał tak dobrego sezonu jak Veratti (w Serie B) żeby go nosić na rękach. De Sciglio nie pamięta co to dobra forma, Romagna nie zagra u nas bo mamy jeszcze obronę (środek) a kilka dobrych lat, a Ruganiego nie puści Józek bo nie jest na tyle głupi, zresztą w obronie mamy głównie Włochów tu nie ma problemu. Problemem jest pomoc i atak, bo tam jakościowych Włochów brak jeśli chodzi o sprowadzenie, nie ma nikogo ciekawego, kto mógłby być w naszym klubie i odgrywać wysoką pozycję. Dlatego ItalJuve można wsadzić w między bajki, jeśli będzie okazja sprowadzenia dobrego Włocha to na pewno z niej skorzystamy, Józek z niej skorzysta.
- pan Zambrotta
- Juventino

- Lypsky
- Juventino

Pite było i to w tygodniu!pan Zambrotta pisze:tak a propos tematu mercato, pamiętacie gościa ?![]()
Draxler i Luiz Gustavo to by było coś
Brakuje mi znawców mercato w tym temacie. Chłopcy, gdzie jesteście?
a ja kocham gołe baby, gołe baby do przesady