Mercato (LATO 2021) DYSKUSJA

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
Garreat

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Nieprzeczytany post 14 sierpnia 2021, 13:43

jackop pisze: 14 sierpnia 2021, 12:53Nie wiem jak wygląda sprawa opodatkowania samych transferów w Serie A, księgowym i specjalistą od włoskiego prawa podatkowego też nie jestem. Oczywiście byłoby klarowniej i łatwiej by się liczyło, gdyby wszystkie informacje dotyczące pieniędzy w futbolu były podawane jako wartość brutto, po uiszczeniu niezbędnych opłat.

Kwoty transferów też ładnie i okrągło wyglądają, a rzadko kiedy ktoś postanawia sprawdzić ile z potencjalnego zysku trzeba przeznaczyć na wymagane zobowiązania: opłata za wyszkolenie, % dla poprzedniego klubu jeśli istniała klauzula, prowizja dla agenta jak w przypadku Pogby i Mino itp.
Też nie znam niuansów, jednak różnica między brutto i netto jest zasadnicza i nie jest to jakaś piłkarska zawiłość. Dodatkowo pewnie jeszcze ZUS i coś tam.
Plus czynnik niemierzalny, czyli tolerowanie humorów pani Weroniki Rabiot :prochno: . Trzeba przyznać, że nasi skutecznie zamietli ją pod dywan.
Co do transferów, jak odchodził Pogba to kwota 105 milionów euro zawierała już rzekome 22 prowizji dla Grubego. Ciekawe ile zgarnął ojciec Neymara.

AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy

Nieprzeczytany post 14 sierpnia 2021, 19:56

jackop pisze: 14 sierpnia 2021, 12:53
Garreat pisze: 14 sierpnia 2021, 12:10Tylko że te 7mln to netto == jakieś 13 brutto...
Prędzej 10,5 bo ulga, ale to co podałem to oczywiste uproszczenie. Nie wiem jak wygląda sprawa opodatkowania samych transferów w Serie A, księgowym i specjalistą od włoskiego prawa podatkowego też nie jestem. Oczywiście byłoby klarowniej i łatwiej by się liczyło, gdyby wszystkie informacje dotyczące pieniędzy w futbolu były podawane jako wartość brutto, po uiszczeniu niezbędnych opłat.

Kwoty transferów też ładnie i okrągło wyglądają, a rzadko kiedy ktoś postanawia sprawdzić ile dodatkowych opłat klub musi ponieść w przypadku kupna lub ile z potencjalnego zysku ze sprzedaży trzeba przeznaczyć na wymagane zobowiązania: opłata za wyszkolenie, % dla poprzedniego klubu jeśli istniała klauzula, prowizja dla agenta jak w przypadku Pogby i Mino itp.

Tu można postawić następne pytania. Skoro Raiola wziął od nas 27mln za Francuza, to czy ta transakcja została opodatkowana, a jeśli tak, to po jakiej stawce i kto ten podatek zapłacił - Włoch ze swoich czy Juventus? Jeśli my, to mogłoby się okazać, że ze 105 mln od United np. 54 mln brutto poszło się bujać :prochno:

Nie wiem czy jest sens, z perspektywy kibica, za każdym razem trudzić się, żeby operować na dokładnych liczbach :dontknow:
Od przychodów z transferów nie płaci się od razu podatku. Teoretycznie klub jak i każde inne przedsiębiorstwo płaci od zysku, ale nawet przy stracie klub płacił, ale mogą to być podatek u źródła, jakieś zobowiązania urzędowe i inne takie. Niemniej od samego transferu Pogby to nie jest tak, że ktoś płaci podatek, pewnie coś tam trzeba urzędnikom standardowo odpalić, ale raczej nie są to miliony. Można grzebać i szukać w raportach finansowych jak to wygląda i tak np. :
Rabiot to wartość księgowa na początku ok 1,5mln
Ramsey ok 3,65 mln. Ponadto w sezonie 19/20 względem 18/19 o ok 15mln wzrosły koszty rejestracyjne graczy być może część prowizji dla nich tam zostały ukryte.
Na Pogbie zysk kapitałowy wyniósł ok. 96 mln, jednak dodatkowe koszty spowodowały, ze ogólnie wyszło to 72 mln, czyli wg tego prowizje to ok 25mln. To jest kolejny kamyczek do ogródka Marotty, oddał 1/4 z transferu Pogby Raioli ;/

piterjuve

Juventino
Juventino
Podziekował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy

Nieprzeczytany post 15 sierpnia 2021, 17:50

Patrząc na sagę transferową dot. Locatellego, odnoszę wrażenie, że klub bierze pod uwagę ryzyko wykluczenia w kolejnym sezonie z LM za projekt SL. Nie wydaje mi się aby sportowe ryzyko było tak duże, a jednak zarząd (jak podają dziennikarze) stanowczo stoi przy tym kryterium.

woe

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 23 razy

Nieprzeczytany post 15 sierpnia 2021, 18:38

Po raz kolejny nie jestem pewien, czy tym piłkarzem interesował się sam Juventus czy jedynie kibice, dlatego wrzucam info o Vlahović-u tutaj. Sam bardzo chętnie widziałbym go w Juve, gdy za rok przyjdzie zmiana warty w ataku, ale wydaje się, że jak będzie wtedy jeszcze dostępny to raczej nie dla nas.

• Tottenham oferuje 60 mln € plus bonusy szykując się na ewenetualne odejście Harry-ego Kane-a.
  • Inter Mediolan również pytał o serbskiego napastnika - Fiorentina wyceniła go na 70 mln €.
  • Dusan obecnie rozważa ofertę nowego kontraktu od Fiorentiny (3 mln € rocznie), który zawiera klauzulę odstępnego w wys. 70 mln €, tak aby zamknąć potencjalne dyskusje na temat jakiejkolwiek zniżki.

Obrazek
Feeps

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 sierpnia 2021, 17:10

Dawno nie cieszyłem się tak na transfer jak na Locę właśnie i gdyby Donna przyszedł jeszcze w tym okienku to już w ogóle byłoby nieźle - 2 świetnych i młodych Włochów. Póki co mamy jednego, poczekamy co dalej :)

Nie ma nic piękniejszego niż Juve
Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 13 razy

Nieprzeczytany post 17 sierpnia 2021, 18:54

Teraz Locatelli, a za rok któryś z trójki Pogba/Kessie/Camavinga za free i ponownie mamy pomoc! :pray:

MRN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 184 razy

Nieprzeczytany post 17 sierpnia 2021, 19:13

Nie spodziewałem się, że ktoś taki jak Locatelli tak podjara JP ale ważne, że jednak Top Player nas zasilił :prochno:

Obrazek
dimebag11

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 77 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy

Nieprzeczytany post 17 sierpnia 2021, 20:35

MRN pisze: 17 sierpnia 2021, 19:13 Nie spodziewałem się, że ktoś taki jak Locatelli tak podjara JP ale ważne, że jednak Top Player nas zasilił :prochno:
Na bezrybiu i rak ryba.
Nie ma co się na siłę podniecać Manuelem, ale należy mieć nadzieję, że chociaż wskoczy na poziom wyżej i będzie (bardzo) solidnym zawodnikiem. W gruncie rzeczy to najbardziej cieszy to, że powoli wracamy do koncepcji ItalJuve, bo w ostatnich latach niestety, ale staliśmy się bardziej internazionale niż ekipa z gorszej części Mediolanu. Szkoda, że przespaliśmy Barellę, a Lorenzo Pellegrini nie jest zbytnio zainteresowany odejściem z Romy, bo mielibyśmy całkiem ciekawy trzon drużyny złożony z Włochów. Tak samo pozostał niedosyt, że nie udało się zastąpić Szczęsnego Donnarummą, bo wtedy to reprezentacja składałaby się w większości z Juventino.

Juve jest miłością całego mojego życia. Jest powodem do radości i dumy, ale i przyczyną frustracji i rozczarowań. Jest źródłem niesamowitych emocji, tworzącym prawdziwą i niekończącą się opowieść o miłości. - Gianni Agnelli
Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 sierpnia 2021, 21:53

MRN pisze: 17 sierpnia 2021, 19:13 Nie spodziewałem się, że ktoś taki jak Locatelli tak podjara JP ale ważne, że jednak Top Player nas zasilił :prochno:
Locatelli to obecnie gracz na podobnym poziomie jak Bentancur czy Rabiot, ALE z tendencją wzrostową z sezonu na sezon, a do tego z nieco innymi skillami. Z takimi, których akurat potrzebujemy, bo potrafi coś rozegrać, a przede wszystkim - posłać fajną piłkę do przodu. Tego nam obecnie najbardziej brakuje. Uważam, że Urus czy Francuz, gdyby tylko potrafili skutecznie grać do przodu, to byliby naprawdę dobrymi pomocnikami. Jeśli jednak nie nauczył ich tego Pirlo, to chyba nikt ich tego nie nauczy.

Urbi27

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 14 razy

Nieprzeczytany post 17 sierpnia 2021, 22:21

Crunny pisze: 17 sierpnia 2021, 21:53 Jeśli jednak nie nauczył ich tego Pirlo, to chyba nikt ich tego nie nauczy.
Nie wiem czy to rzeczywiście jest jakiś wyznacznik, Pirlo nikogo niczego nie nauczył. Piłkarzem był genialnym trenerem dosyć przeciętnym przynajmniej na ten moment.

Z pomocą to w ogóle jest taki specyficzny problem ze tam bardzo duża rolę odgrywa współpraca i wykorzystanie kluczowych atutów danych zawodników. Benta jest po fatalnym sezonie, ale ja wierzę że ustawiony wyżej w roli typowego b2b poradziłby sobie znacznie lepiej i znów moglibyśmy się cieszyć jego gra.

Tak w sumie to pomoc Rabiot-Loca-Benta może działać naprawdę dobrze choć jest ona bardzo defensywną ale taką grę Max przecież lubi. W granie z Berną w podstawie trudno mi uwierzyć, choć nam od lat brakuje kogoś kto połączy linie pomocy z linią ataku, bo u nas to jakby dwie formacje z dwóch różnych zespółow i współpracy nigdy tam nie było.

Alexinhio-10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Nieprzeczytany post 17 sierpnia 2021, 23:47

Chcieliśmy i Pogbę i Locatellego, a jest radość, że chociaż ten drugi przyszedł. Może dobrze ustawieni Loca, Rabiot i Benta coś będą grali. Jak ktoś jednak pisał są zbyt słabi w ofensywie. Ehh ciągle człowiek ma w głowie pomoc z Pirlo, Pogbą, Vidalem i Markizem. Rzeczywiście szkoda tego Barelli

Szkoda, że nie uda się nikogo na LO sprowadzić. Fajnie jakbyśmy wymienili Crisa na Icardiego 😁

unbelievable87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Nieprzeczytany post 18 sierpnia 2021, 08:36

Alexinhio-10 pisze: 17 sierpnia 2021, 23:47 Szkoda, że nie uda się nikogo na LO sprowadzić. Fajnie jakbyśmy wymienili Crisa na Icardiego 😁
Albo na Gabriela J. z City :cooler:

Poprostu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 36 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy

Nieprzeczytany post 18 sierpnia 2021, 09:11

Chcieliśmy Pogbe ? Ciekawe... Nie wymienimy Ronaldo na nikogo bo nikt go nie chce. Mendes od pół roku wystawia go na sprzedaż jak dziwkę a chętnych zero.

Baczu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Nieprzeczytany post 18 sierpnia 2021, 09:16

Alexinhio-10 pisze: 17 sierpnia 2021, 23:47 Chcieliśmy i Pogbę i Locatellego, a jest radość, że chociaż ten drugi przyszedł. Może dobrze ustawieni Loca, Rabiot i Benta coś będą grali. Jak ktoś jednak pisał są zbyt słabi w ofensywie.
Taki środek miałby rację bytu, gdybyśmy mieli na bokach obrony... Cancelo i Spinazzolę.
Czyli podobnie jak w Liverpoolu Kloppa. Skoncentrowanie ataków na skrzydłach, podwojenie flanek, ofensywne wejścia bocznych obrońców, asekurowanych i ubezpieczanych przez nieco bardziej zachowawczy środek pola.
Na upartego, gdyby Sandro odzyskał wigor z lat 15-17 a Cuadrado jeszcze resztkami powtórzył ubiegłą kampanie... Ale pewnie Brazol będzie skupiał się na destrukcji, Juan biegał po prawym skrzydle kosztem Chiesy (mityczny balans!) zaś na prawej obronie czarował nieślubny synek Maxa. :prochno:

Co do odejścia Ronaldo - tak, ale nie na 3 dni przed startem rozgrywek. Owszem, odciąży budżet płac, ale gdzie my teraz znajdziemy następce, który będzie w stanie partycypować przy 35-40 golach w sezonie?
Głównie chodzi o bramki. Morata jest chimeryczny i chwiejny, Dybala po fatalnym sezonie i problemach zdrowotnych, poza tym żaden nigdy nie był typem egzekutora i lidera, o odpowiednim mentalu.
Kaio Jorge? Serio ktoś myśli, że zagra w tym sezonie więcej minut niż np. Kean w sezonie 18/19? Przypominam że murzyn był już po pełnym sezonie w Hellasie na poziomie Serie A, a Brazylijczyk jest totalną dziewicą.
CR-a trzeba było wypchnąć, gdy na rynku był dostępny np. Depay lub... Messi. :laugh:
Wtedy moglibyśmy jeszcze zakontraktować De Paula, Donnarumę, a i Locatelli pewnie by już od miesiąca u nas był i wdrażał w schematy Maxa.
Więc niech Portugalczyk przestanie się mazać. weźmie w garść i w swoim ostatnim tańcu, wytańczy nam Puchar LM.

Obrazek
Michael_M

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 13 razy

Nieprzeczytany post 18 sierpnia 2021, 10:27

Nawet jakby Ronaldo się zawinął w ostatnich dniach to nie mam złudzeń, że na ostatnią chwilę trafiłby do nas Icardi.

Zablokowany