Mercato (2012-2014)
- Ouh_yeah
- Qualità Juventino
Większość nastawia się na mega-mercato, a media wszystko podkręcają (i Conte, który zdaje się wie nieco mniej od Marotty i Elkanna, bo już parę razy powiedział, że trzeba sypnąć kasą, a tu wszystko wskazuje na to, że kasy nie ma). Dla mnie mimo wszystko najbardziej prawdopodobny scenariusz jest taki, że przyjdą: ogłoszony w styczniu Llorente, prawie dogadany w styczniu Poli, jeszcze pewnie przyjdzie Diamanti (ale nie za deal z połówkami itd, tylko zapłacimy konkretną gotówkę, jak zawsze, z 8 milionów), jakiś obrońca, którego prawie nikt nie zna i może jakiś wahadłowy na lewą. Z Ibrą się raczej nie dogadają, Sancheza Barca nie będzie chciała wypożyczyć, Muriel zostanie w Udine. Jeszcze dość realny wydaje się Jovetić, pod warunkiem że przepłacimy, czyli z 30 melonów, ale tyle chyba chcieli też rok temu i nic z tego nie wyszło.
Dobrze, że Andreolli już ponoć podpisał z Interem, jeden ogór mniej na horyzoncie. Ja staram się nastawiać minimalistycznie, Llorente i Diamanti to już spory krok do przodu w stosunku do tego co dziś jest. Jeśli kogoś faktycznie kupią z Realu, to pewnie jakąś chorą antylopę za ćwierć ceny, której nikt inny nie będzie chciał. Takie są niestety realia.
Z góry zaznaczam, że jeśli chodzi o mercato, to w największym stopniu jest kwestia wiary, bo już nie raz ani dwa przechodziły deale, które były na okładkach brukowców i wszyscy się śmiali. No i jeszcze kwestia zdrowego rozsądku (Turcy nie chcą dać 6 za Melo, pewnie wciśniemy go komuś innemu za 10!)
Dobrze, że Andreolli już ponoć podpisał z Interem, jeden ogór mniej na horyzoncie. Ja staram się nastawiać minimalistycznie, Llorente i Diamanti to już spory krok do przodu w stosunku do tego co dziś jest. Jeśli kogoś faktycznie kupią z Realu, to pewnie jakąś chorą antylopę za ćwierć ceny, której nikt inny nie będzie chciał. Takie są niestety realia.
Z góry zaznaczam, że jeśli chodzi o mercato, to w największym stopniu jest kwestia wiary, bo już nie raz ani dwa przechodziły deale, które były na okładkach brukowców i wszyscy się śmiali. No i jeszcze kwestia zdrowego rozsądku (Turcy nie chcą dać 6 za Melo, pewnie wciśniemy go komuś innemu za 10!)
Ostatnio zmieniony 04 maja 2013, 13:23 przez Ouh_yeah, łącznie zmieniany 1 raz.
- Robaku
- Juventino
Czyli jest Plan dla Jove za gazetto dello sport, oddajemy za niego kogoś z 4: Fabio, Matri, Marrone i Gio + dopłacamy. Szczerze oddalbym dwojkę Matriego i fabio, żeby dopłacić Violi jakieś drobne, ale na to pewnie Viola się nie zgodzi. (wczoraj mowilo się o odrzuceniu oferty Viola przez Kiesslinga), ale mimo to atak - ofensywa Fiory nawet bez Jojo wygląda bardzo ciekawie.
Jest Ljacic, Rossi, Wolski, Cuadrado, Toni no i ew. zawodnik z Juve bez wzgledu czy Fabio, Matri czy ktoś inny.
Jest Ljacic, Rossi, Wolski, Cuadrado, Toni no i ew. zawodnik z Juve bez wzgledu czy Fabio, Matri czy ktoś inny.
- jakku1
- Juventino
Sluchajcie, powiedzmy, ze mamy do wyboru nastepujaca opcje:
- Bierzemy Zlatana za 15m euro, dajemy mu pensje 8m netto rocznie.
- Bierzemy Joveticia za 25 + Quagliarella, dajemy mu pensje 4,5m rocznie.
- Sprzedajemy Vucinicia za 15m do np. City.
- W efekcie mamy w skladzie Zlatana (8m rocznie), Llorente (4,5m rocznie), Joveticia (4,5m rocznie), Giovinco i Matriego.
Zakladamy, ze wszystko jest to opcja realna i mozliwa do przeprowadzania. Idziecie na to, czy nie? Oczywiscie nalezy wziac pod uwage wszystko, takze pensje nowych graczy, nasz budzet placowy, jakosc zakupionych pilkarzy, ich podatnosc na kontuzje, etc.
Taka wersje wydarzen nakresla wloska prasa. Szczerze mowiac... jestem raczej sceptyczny.
- W efekcie mamy w skladzie Zlatana (8m rocznie), Llorente (4,5m rocznie), Joveticia (4,5m rocznie), Giovinco i Matriego.
Zakladamy, ze wszystko jest to opcja realna i mozliwa do przeprowadzania. Idziecie na to, czy nie? Oczywiscie nalezy wziac pod uwage wszystko, takze pensje nowych graczy, nasz budzet placowy, jakosc zakupionych pilkarzy, ich podatnosc na kontuzje, etc.
Taka wersje wydarzen nakresla wloska prasa. Szczerze mowiac... jestem raczej sceptyczny.
Ostatnio zmieniony 04 maja 2013, 13:27 przez jakku1, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 

- annihilator1988
- Juventino
W swojej wypowiedzi ani razu nie odniosłem się do Ilicicia. Owszem, chłop mógłby przyjść, a i tak Juventus musiałby się posilić jeszcze jednym napastnikiem. Równocześnie, Giovinco lub Vucinić musiałby zostać sprzedany, tudzież z klubem musieliby się pożegnać zarówno Fabio jak i Alessandro. A co do Muriela, to to co napisałeś można porównać z wróżeniem z fusów. Milan czy Viola jakoś nie traci na młodości swojego ataku. Chciałbym jeszcze podkreślić, że piłkarz nie musi mieć głośnego nazwiska, by dobrze wypadać w rozgrywkach europejskich. Jeżeli oczekujesz Sancheza czy Jojo, to życzę powodzenia. Pierwszy, pomimo przeciętnego sezonu, lepiej prezentuje się od Pedro, który ma zarówno mniejszą ilość goli i asyst. Z kolei drugi jest równie realny dla Juve, co łączony ze "Starą Damą" skrzydłowy "Fiołków".Robaku pisze:Tak, tak przyjście Muriela i Ilcicia zbawi nas atak, klękajcie narody, ManU, Bayern, Real zacznie już w szatni trząść się na samą myśl, że napastnika spadkowicza z Serie A pyknie im bramkę, nie wspomianjąc o Murielu, który być może za 1-2 lub nawet 3 lata będzie stanowił jakąś wartośc bo na razie wpycha bramki sredniakom,
ktośtam na forum p$g pisze:Odnoszę wrażenie, że Ibra nie jest związany z PSG
- Padoin
- Juventino
8 melnów dla Zlatana to nierealna opcja i bardzo dobrze, nie po to obniżamy pensje, żeby teraz bankrutować, doceniam klasę Ibry, ale nie stać nas. Sam Marotta ma wątpliwości. Już wolałbym samego Joveticia, poza tym wierzysz, że sprzedamy Mirko? Bo ja nie, choć chciałbym się go pozbyć.
- Mate.G
- Juventino
To już jakoś wygląda. Ale dwa transfery są tu zagadką mianowicie.jakku1 pisze: - W efekcie mamy w skladzie Zlatana (8m rocznie), Llorente (4,5m rocznie), Joveticia (4,5m rocznie), Giovinco i Matriego.
Nie wiemy jak będzie grał Llorente czy Jojo bądź co bądź ale Ibra dobry poziom praktycznie zapewnia. O ile za Llorente nie zapłaciliśmy nic to 30mln~ za Jove to już sporo.
Ciekawe ile by Fiorentina chciała za czarnogróca :roll: te nawet 25 mln i Fabio.Q to trochę sporo

Ostatnio zmieniony 04 maja 2013, 13:32 przez Mate.G, łącznie zmieniany 1 raz.
- Robaku
- Juventino
No ta ja wolę, żeby został Miras i Muriel był w obwodzie (tzn. zeby była wstepna umowa miedzy nami a Udine), bo Luis nas nie zbawi jesli nie zbawia nawet Udine, to są półsrodki, podobnie jak pozyskanie Lisandro Lopeza. Wydaje mi się, że tutaj półforum przecenia Muriela, to jest 22 letni piłkarz - czyli nie 20 letni prospekt, który w obecnym sezonie po prostu gra dobrze, nie bardzo dobrze, wystrzałowo, tylko dobrze, wiec Muriel za min. 10 - 12 mln jest spoko, a Giovinco jest bee.annihilator1988 pisze:W swojej wypowiedzi ani razu nie odniosłem się do Ilicicia. Owszem, chłop mógłby przyjść, a i tak Juventus musiałby się posilić jeszcze jednym napastnikiem. Równocześnie, Giovinco lub Vucinić musiałby zostać sprzedany, tudzież z klubem musieliby się pożegnać zarówno Fabio jak i Alessandro. A co do Muriela, to to co napisałeś można porównać z wróżeniem z fusów. Milan czy Viola jakoś nie traci na młodości swojego ataku. Chciałbym jeszcze podkreślić, że piłkarz nie musi mieć głośnego nazwiska, by dobrze wypadać w rozgrywkach europejskich. Jeżeli oczekujesz Sancheza czy Jojo, to życzę powodzenia. Pierwszy, pomimo przeciętnego sezonu, lepiej prezentuje się od Pedro, który ma zarówno mniejszą ilość goli i asyst. Z kolei drugi jest równie realny dla Juve, co łączony ze "Starą Damą" skrzydłowy "Fiołków".Robaku pisze:Tak, tak przyjście Muriela i Ilcicia zbawi nas atak, klękajcie narody, ManU, Bayern, Real zacznie już w szatni trząść się na samą myśl, że napastnika spadkowicza z Serie A pyknie im bramkę, nie wspomianjąc o Murielu, który być może za 1-2 lub nawet 3 lata będzie stanowił jakąś wartośc bo na razie wpycha bramki sredniakom,
- Dybala 4ever
- Juventino
Tak jak napisał Oł_ Je. Nie ma co się co nastawiać na kokosy. Tych piłkarzy co wymienił są realni. Pewnie jeszcze sprowadzimy jakiś młodzików, dobijemy targi jeśli chodzi o współwłasności i tyle. Na wielkie nazwiska do ataku się nie nastawiam. Poprzednie mercata mnie tego nauczył. To co piszą włoskie pismaki sportowe alias La Gazetta dello Sport (tylko są świetnie poinformowani w wyrokach afer przeciwko Juve :lol: ), Tuttosport, rzymskie dello Sport przyjmuję na klatę z chłodną głową. Bo nakład musi się sprzedawać. A i chwytliwe tytuły z okładek to bardzo gra gdzie nabija się kibiców jarających się mercato w przysłowiową butelkę. Żyję dniem dzisiejszym i tyle.
- ewerthon
- Juventino
Ja nie nastawiam się na nic, bo poprzednie letnie okienka transferowe w wykonaniu Marotty nauczyły mnie, że mnóstwo z medialnych dywagacji można sobie o kant pupy potłuc. Byłem na bieżąco z wszystkimi informacjami, a jednak kompletnie zaskoczyły mnie transfery Martineza, Quagliarelli, Vidala, Elii, Giaca, Isli czy Bendtnera. Media w trakcie sezonu nawet nie przypuszczały, że tacy zawodnicy będą w naszej kadrze. Jednak też jestem minimalistą i nie spodziewam się wielkich rzeczy. Na sukces w Europie trzeba będzie poczekać dłużej, niż się wielu ludziom wydaje.Ouh_yeah pisze:Większość nastawia się na mega-mercato, a media wszystko podkręcają
- Robaku
- Juventino
Co do nastawienia to ja rozumiem, lepiej się mile rozczarować niż znowu czuć zawiedzonym, ale nie rozumiem tego w kibicach Juve, kolejny rok małych kroczków, wiec po co nam kolejny Muriel - zawodnik, kótry nie bedzie lepszy niż Gio, czy zachwyt nad Ilcicciem, Bo Muriel to obecnie mógłby wstapić na pozycję napastnika nr 4 a Ilicic 5 a na obu musielibysmy wydac z 20 mln, to sorry bardzo ale ja wolę mieć to co mam (po odrzuceniu Anelki i Bendtnera)+ plus za 10 mln wziac dwoch Immobile i Manolo bo tak to by wygladalo.
- AdiZ
- Juventino
-Zlatan trochę drogo, miałem nadzieje na zamknięcie tej transakcji w kwocie do 10mln. Ale jak najbardziej TAK!jakku1 pisze:Sluchajcie, powiedzmy, ze mamy do wyboru nastepujaca opcje:
-Jovetica bym odpuścił, zawsze patrzyłem na niego przychylnym okiem, ale te kontuzje i powtarzające się pobyty w Ciechocinku zniechęcają mnie do niego. Płacenie 25mln za gościa który będzie co najmniej 3 miech w sezonie przebywał w sanatorium nie podoba się mi.
Jedyny plus ten transakcji to pozbycie się mitycznego TOP Playera Quagliarelli. W cenie 5mln

-Sprzedaż Vucinica za 15mln jest nierealna bliżej 8mln. Ja bym za tego lenia nie dał złamanego euro. Operacje są realne do wykonania, nawet przymknął bym oko na kontuzjogennego JoJo byle pozbyć się Quagliarelli a w komplecie z Matrim złego słowa bym nie powiedział na Jove w sanatorium.
-Brakuje mi tylko lewego wahadłowego lub jak kto woli skrzydłowego. Super byłby Bonaventura, nie pogardzę Kolarovem, Lulicem, Coentrao. Byle by nie było tam De Ceglie i jednozwodowego Asamoaha.
Obniżaliśmy pensje. Wpływy były niższe, kontrakty toksyczne, pora wracać na stare miejsce. Jak chcemy wskoczyć poziom wyżej to przy pensjach rzędu 2mln kiepsko będzie utrzymać skład. Z całym szacunkiem Llorente 4,5m rocznie to ile by miał zarabiać napastnik kompletny w postaci ZlatanaPadoin pisze:8 melnów dla Zlatana to nierealna opcja i bardzo dobrze, nie po to obniżamy pensje, żeby teraz bankrutować, doceniam klasę Ibry, ale nie stać nas. Sam Marotta ma wątpliwości. Już wolałbym samego Joveticia, poza tym wierzysz, że sprzedamy Mirko? Bo ja nie, choć chciałbym się go pozbyć.

Każdy kto śledzi jego osobę ma wyrobione zdanie o nim. A łączony jest z nami od 3 czy 4 lat. A bracia DV może przeglądają transfermarkt i temu tyle sobie życzą za niego, w końcu tam pracują eksperci od rynku transferowego.skurczzone pisze:Co myślicie o tym Joveticu? Dlaczego Fiołki chą za niego aż 30 milionów? Dużo to on nie strzela, dlaczego jest "wyjątkowy"
Ostatnio zmieniony 04 maja 2013, 14:17 przez AdiZ, łącznie zmieniany 1 raz.
- Arbuzini
- Juventino
O, to identycznie jak Cavani. Tylko Urugwajczyk był jeszcze rok starszy, kiedy przenosił się do Napoli. Czy Edinson rozwinąłby się tak w Palermo? Nie sądzę, wiele osób potrzebuje bodźca żeby wnieść się na wyższy poziom. Ja tam poważnie się zastanawiam, czy Luis nie byłby lepszym rozwiązaniem od Joveticia, który kolejny sezon z rzędu ma problem z kontuzjami.Robaku pisze:Wydaje mi się, że tutaj półforum przecenia Muriela, to jest 22 letni piłkarz - czyli nie 20 letni prospekt, który w obecnym sezonie po prostu gra dobrze, nie bardzo dobrze, wystrzałowo, tylko dobrze
Na ile ten Ibra? Kontrakt spory, a Ligi Mistrzów z nim pewnie nie wygramy, ale co by nie mówić TOPem jest.
- skurczzone
- Juventino
Co myślicie o tym Joveticu? Dlaczego Fiołki chą za niego aż 30 milionów? Dużo to on nie strzela, dlaczego jest "wyjątkowy"
- Robaku
- Juventino
A mnie sie wydaje, że to Jojo byłby lepszy niż Muriel, przecież Jojo już się pokazywał z dobrej strony we Fiorze, a teraz wg mnie to mu brak checi i motywacji do gry, po prostu w tym miescie się juz wypalił. Może głowa juz w innym miescie, innym zespole przy innym trenerze. Aczkolwiek 25 mln + Quag to za duzo, 20 mln i fabio ok.Arbuzini pisze:O, to identycznie jak Cavani. Tylko Urugwajczyk był jeszcze rok starszy, kiedy przenosił się do Napoli. Czy Edinson rozwinąłby się tak w Palermo? Nie sądzę, wiele osób potrzebuje bodźca żeby wnieść się na wyższy poziom. Ja tam poważnie się zastanawiam, czy Luis nie byłby lepszym rozwiązaniem od Joveticia, który kolejny sezon z rzędu ma problem z kontuzjami.Robaku pisze:Wydaje mi się, że tutaj półforum przecenia Muriela, to jest 22 letni piłkarz - czyli nie 20 letni prospekt, który w obecnym sezonie po prostu gra dobrze, nie bardzo dobrze, wystrzałowo, tylko dobrze
Na ile ten Ibra? Kontrakt spory, a Ligi Mistrzów z nim pewnie nie wygramy, ale co by nie mówić TOPem jest.
- Dybala 4ever
- Juventino
Dają tak zaporową cenę, aby ostraszyć ligowego rywala, żeby się nie wzmocnił ich kosztem. Oni dobrze wiedzą, że położenie przez nas takiej forsy na stół wymaga wielu wyrzeczeń. Proste.skurczzone pisze:Co myślicie o tym Joveticu? Dlaczego Fiołki chą za niego aż 30 milionów? Dużo to on nie strzela, dlaczego jest "wyjątkowy"