Transfery w Europie
- Alexinhio-10
- Juventino
- Podziekował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Wystarczy rzucić okiem na statystyki Sterlinga. Porównaj sobie je ze statami Berardiego i Dybały, nie mówiąc o Di Marii, czy Sanchezie.zahor pisze:Mysle ze przyszloby mu to latwiej gdyby ktos w koncu przedstawil mu chociaz pol konkretnego argumentu. Ja tam ligi angielskiej nie ogladam na tyle czesto, zeby ocenic skale jego talentu i oszacowac czy facet jest wart 30, 50 czy 70 baniek, ale jak czytam te wyceny oparte na jakichs naciaganych analogiach do pilkarzy z sufitu to dochodze do wniosku ze pozostali uczestnicy dyskusji wiedza na ten temat rownie malo co ja. W przeciwnym razie nie rzucaliby argumentami typu "ten i ten mlody i utalentowany, a mimo tego jeden polowe drozszy - bez sensu".Alexinhio-10 pisze:@ Maly mam do Ciebie pytanie. Czy potrafisz przyjąć na klatę to, że nie masz racji i skończyć dyskusję ? Bo wiedz, że nie masz racji
- Maly
- Juventino
- Podziekował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Zahor dobrze ci napisał 
ale jeśli chcesz - Di Maria 3 gole 10 asyst, Sterling 7 goli 7 asyst
ty na prawdę nie wiesz o czym mówisz ;] Dybala powtarzam jeszcze raz ma za sobą jeden dobry sezon w miernym klubie, rok temu grał jeszcze w Serie B, Berardi ma 2 sezony za sobą w równie miernym klub (gdzie wszystko się kręciło wokół nich + karne), poza tym Sterling zjada Berardiego pod względem dryblingu na mecz a od Pawła jest młodszy, jest jeszcze Sanchez który w jego wieku kopał dla Colo-Colo i sezon zakończył z dorobkiem 1 gola w 14 meczach 8)
Messi, Robben, Hazard... ;]
zrozum, że MC nie kupuje młodziaka, który może będzie dobry ale 20 latka z doświadczeniem na arenie międzynarodowej, który ma za sobą dwa i pół bardzo dobrego sezonu w czołowym klubie PL, kolesia który udowodnił swoją wartość nie raz i nie dwa z najlepszymi przeciwnikami, czyli coś o czym Berardi czy Dybala mogą póki co pomarzyć

ale jeśli chcesz - Di Maria 3 gole 10 asyst, Sterling 7 goli 7 asyst

Messi, Robben, Hazard... ;]
zrozum, że MC nie kupuje młodziaka, który może będzie dobry ale 20 latka z doświadczeniem na arenie międzynarodowej, który ma za sobą dwa i pół bardzo dobrego sezonu w czołowym klubie PL, kolesia który udowodnił swoją wartość nie raz i nie dwa z najlepszymi przeciwnikami, czyli coś o czym Berardi czy Dybala mogą póki co pomarzyć
Ostatnio zmieniony 14 lipca 2015, 16:17 przez Maly, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
- zahor
- Juventino
Gdyby wystarczalo rzucac okiem na statystyki (i to wylacznie te ogolnodostepne, podstawowe, jak gole i asysty), to zaden klub nie pakowalby grubych milionow w scouting, zatrudnili by po prostu na umowe smieciowa jednego goscia od przegladania wikipedii/whoscored/transfermarkt. Mysle ze skoro wydano tyle pieniedzy, to jeden z drugim ekspert, ktory zajmuje sie zawodowo ocena potencjalu zawodnika po dokladnym obejrzeniu ilus tam spotkan z jego udzialem uznal, ze jego skala talentu jest tego warta. Oczywiscie mozliwe jest, ze sie pomylil albo ze facet uzdolniony owszem jest, ale nie rozwinie sie tak, jak to sobie w Manchesterze wyobrazaja. Niemozliwe jest natomiast, ze w klubie tym pracuje banda ignorantow niemajaca pojecia o tym, ze byl kiedys taki pilkarz jak Lennon co to sie dobrze zapowiadal, a potem zgasl.Alexinhio-10 pisze: Wystarczy rzucić okiem na statystyki Sterlinga. Porównaj sobie je ze statami Berardiego i Dybały, nie mówiąc o Di Marii, czy Sanchezie.
- jackop
- Juventino
- Podziekował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Podałem przynajmniej 5 konkretnych argumentów dlaczego gość nie jest sumy jaką dało za niego City. Więcej z koniem kopał się nie będę; czas pokaże kto miał racjęzahor pisze:Mysle ze przyszloby mu to latwiej gdyby ktos w koncu przedstawil mu chociaz pol konkretnego argumentu.

Naucz się czytać ze zrozumieniemzahor pisze:Przy czym zaden z tych 5 argumentow w zaden sposob nie zasugerowal, ze widziales w tym sezonie chociaz 5 spotkan z jego udzialem i na tej podstawie stwierdziles ze to nie ta skala talentu zeby placic 70 baniek.

Ostatnio zmieniony 14 lipca 2015, 17:31 przez jackop, łącznie zmieniany 1 raz.

O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
- zahor
- Juventino
jackop pisze: Podałem przynajmniej 5 konkretnych argumentów dlaczego gość nie jest sumy jaką dało za niego City.
Przy czym zaden z tych 5 argumentow w zaden sposob nie zasugerowal, ze widziales w tym sezonie chociaz 5 spotkan z jego udzialem i na tej podstawie stwierdziles ze to nie ta skala talentu zeby placic 70 baniek. Mozna oczywiscie tak debatowac w nieskonczonosc na temat dowolnego pilkarza. Ja moge zaraz wyguglowac jakie sa ceny za szeroko pojete mlode talenty w lidze szwedzkiej i odniesc sie do jakiegos tamtejszego ruchu transferowego slowami "za drogo" albo "swietny interes", ale chyba nie o to w tym chodzi.
jackop pisze:Więcej z koniem kopał się nie będę; czas pokaże kto miał rację
Niekoniecznie, bo jak juz pisalem, po pierwsze nawet grono ekspertow moglo sie pomylic, po drugie oni tam tez biora poprawke na to ze ten transfer (jak kazdy) obarczony jest pewnym ryzykiem. Rzecz w tym ze nawet jezeli na pewnym etapie analizy umiejetnosci, przydatnosci i potencjalu tego goscia popelniono jakis blad, to z pewnoscia nie na tyle kardynalny, ze moze go wylowic kazdy, kto ma dostep do internetu.
To inaczej - nie napisales niczego, czego nie moglby napisac ktos, kto goscia widzial w trzech meczach na krzyz. Z jednej strony podkreslasz ze ogladasz PL, ale zamiast do konkretnych obserwacji odwolujesz sie do wikipedii i tym podobnych zrodel.jackop pisze:Naucz się czytać ze zrozumieniem
Ostatnio zmieniony 14 lipca 2015, 19:20 przez zahor, łącznie zmieniany 1 raz.
- M.R.
- Juventino
Chciałbym tylko odnieść się do tego fragmentu kolegi @jackopa i stwierdzić, że jest tu jakieś ziarno prawdy. Zauważcie że transfery Anglików wewnątrz Premier League zawsze obarczone są czymś co nazwałbym roboczo "świadomym przepłaceniem". Wiadomo, że jeżeli oddaje się zawodnika do klubu z tej samej ligi, może nawet rywala o jak najwyższe miejsce na koniec sezonu to chce się wydoić kupca do ostatniego grosza. I takie transakcje oglądamy co jakiś czas na Wyspach. Sterling jako młody Anglik kupiony z Liverpoolu do Manchesteru City musiał wręcz kosztować więcej według mnie. A to, czy się sprawdzi i będzie transferem na miarę Rooneya gdy ten zamieniał Everton na Manchester United to się okaże z biegiem czasu. Talentu i umiejętności nie można mu odmówić. I doświadczenia o jakim mówił @Mały mimo tak młodego wieku. Dobrze by jednak było, aby ktoś go ogarnął w City bo młody ma też trochę siana w głowiejackop pisze:Ja rozumiem +15 bo Anglik, +10 bo młody, +10 bo City i +5 bo Premier League, no ale bicz please... :roll:
"Miarą człowieka jest umiejętność zacentrowania. Zbudować dom, zasadzić drzewo czy spłodzić syna potrafi dziś każdy, ale tylko prawdziwy mężczyzna precyzyjnie dośrodkuje w pełnym biegu." Trener Piechniczek
- jackop
- Juventino
- Podziekował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Do jakiej wikipedii?zahor pisze:To inaczej - nie napisales niczego, czego nie moglby napisac ktos, kto goscia widzial w trzech meczach na krzyz. Z jednej strony podkreslasz ze ogladasz PL, ale zamiast do konkretnych obserwacji odwolujesz sie do wikipedii i tym podobnych zrodel.

Z resztą napisałeś, że nie oglądasz spotkań The Reds, więc nie mam pojęcia, po co w ogóle wcinasz się do dyskusji

Anglika widziałem wystarczająco dużo razy by porównać jego styl gry: duża szybkość biegu z piłką, konkretne przyspieszenie i drybling na tym bazujący (głównie "przekłada" obrońców) do takich zawodników jak Theo czy Oxlade. Nowy nabytek City ma też podobne braki: często zapomina głowy (vide Cuadrado), posiada ograniczoną kreatywność, nie grzeszy dobrym dośrodkowaniem, skuteczność pozostawia do życzenia (potrafił przejść 1-2 obrońców, żeby podać do bramkarza).
Z powodu problemów Liverpoolu z napastnikami i brakiem lidera Sterling dość często podłączał się jako fałszywa 9, wykorzystując dobrą pracę duetu Henderson-Coutinho. To pozwoliło mu nabić trochę statystyki. Zobaczymy jak będzie to wyglądało w Manchesterze, gdzie wyraźnym nr 1 jest Aguero.
Mogę się założyć o standardowe piwko, że 70 mln € to największa wydana na niego kwota w ciągu jego kariery, a zarazem najwyższa wartość, do której musi jeszcze dobić i potwierdzić ją dobrą grą.
Aha. Napisz od razu, że to zawodnik kompletny, dostępny i trzymający formę cały sezon, na którego zespół może liczyć zawsze. Szczególnie wtedy kiedy trener wysyła go na wakacje w trakcie ligowego sezonu, żeby odpoczął i nabrał siłMaly pisze:który ma za sobą dwa i pół bardzo dobrego sezonu w czołowym klubie PL

Idźmy jeszcze dalej i napiszmy o jego ogromnym wkładzie w zeszłoroczną LM, gdzie LFC odpadł w fazie grupowej, remisując z Ludocośtam i przegrywając z Basel. Kto strzelał bramki dla Czerwonych? Na pewno nie Sterling; za to takie tuzy jak Super Mariusz i Ricky Lambert

Z mojej strony koniec tematu na tą chwilę. Jest temat o Premier League, będzie można skomentować jego postawę w trakcie sezonu

O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
- Maly
- Juventino
to samo można było pisać o Bale, Sanchezie przechodzącym do Barcy czy przykładowym Lavezzimjackop pisze:Mogę się założyć o standardowe piwko, że 70 mln € to największa wydana na niego kwota w ciągu jego kariery, a zarazem najwyższa wartość, do której musi jeszcze dobić i potwierdzić ją dobrą grą.

magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
- Cabrini_idol
- Juventino
Dlatego brałbym De Bruyne póki jest wart te 50 mln. Bo za rok będzie wart z 80 

- LordRahl
- Juventino
Oglądam sporo meczy LFC, jako że kolega mocno kibicuje i często tak spojrzę jak im idzie, jak nie ma ciekawszego spotkania. Powiem tak dla mnie osobiście Sterling to bdb gracz, szybkość, dynamika, drybling ale nie oszukiwałbym się jego statusem gwiazdy. Był jakimś tam liderem ataku Czerwonych tylko z powodu braku innego lidera w tej formacji i wyraźnego cieniowania całego zespołu.jackop pisze:...
Na pewno wnioskując po ostatnich miesiącach nie jest to gracz potrafiący sam pociągnąć całą druzynę (patrz Suarez w czasach BPL).
70mln euro? Oczywiście rynek jest jaki jest ale to kosmiczna kwota za takiego gracza :-D LFC się nie dziwię, był frajer co tyle daje, czego nie brać
CIty? W jakim celu oni kogoś takiego kupili? Ani specjalnie kreatywny ani skuteczny, ot młody talent jakich wiele. Na dodatek robi to drużyna, która na brak ciekawych graczy w ofensywie narzekać za bardzo nie może.
- Piotr Juvefan
- Juventino
Co do nowego trequartusty również wybrałbym walke o niego,ale swego czasu trafiłem na takie coś... http://vfl-wolfsburg.pl/artykul/klub/1/ ... nglii.htmlCabrini_idol pisze:Dlatego brałbym De Bruyne póki jest wart te 50 mln. Bo za rok będzie wart z 80
Nie wiem na ile to wiarygodne,ale z tego wynika,że gry we Włoszech w ogóle nie bierze pod uwage.

- Basiek
- Juventino
To chyba jakiś przykry żart, lub dziennikarska fantazja. Nie wierzę, że on naprawdę powiedziałby coś tak absurdalnego. Szczególnie po tegorocznych rozgrywkach CL. Poza tym, kilka tygodni temu portale cytowały jego agenta, który opowiadał o zainteresowaniu Juve i nazywał to "fantastyczną opcją". Czy aż tak zmieniliby zdanie?Kevin De Bruyne pisze:Jeśli miałbym odejść, nie mam żadnych preferencji co do tego. Na 95% nie wybieram się do Rosji czy Włoch, to nie mój styl gry, jednakże Hiszpania, Anglia,Francja, Niemcy, tak. To najlepsze ligi, gdzie są bardzo dobre zespoły.
BEZPŁATNE PRZELEWY DO PL I UK! -> http://www.england.pl/
- Maly
- Juventino
widać chłopak ma siano w głowie co Jose szybko dostrzegł
a poważniej to mam wrażenie, że to typ zawodnika-gwiazdy i niekoniecznie może się sprawdzić w drużynie gdzie będzie zaledwie jednym z 11 na boisku, chyba że jeszcze się tak rozwinie, że rzeczywiście pod niego będą grę ustawiały nawet i najlepsze drużyny...

magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
- gucio_juve
- Juventino
Nie wiem czy ktoś odnotował taki mały fakt. Daniele Osvaldo został piłkarzem FC Porto. Dopiero co miał huczne powitanie w Boca, wypowiadał się jak to mu będzie tam super itp, a już nowy klub.
- Alexinhio-10
- Juventino
- Podziekował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Widzialem. Czyli z Llorente i Porto nici. Nawet 10tke dostal Osvaldogucio_juve pisze:Nie wiem czy ktoś odnotował taki mały fakt. Daniele Osvaldo został piłkarzem FC Porto. Dopiero co miał huczne powitanie w Boca, wypowiadał się jak to mu będzie tam super itp, a już nowy klub.