Premier League
- zoff
- Qualità Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
W tym sezonie niewiele oglądam Chelsea. Grają straszną nudną piłkę i generalnie szkoda na nich czasu. Polecam Liverpool np. Co do Maty - ktoś napisał o obniżce formy itp. W moim odczuciu ten gościu dzisiaj zjada Oscara. Poza tym jeśli już oglądam Chelsea i gra Mata - co zdarza się naprawdę rzadko - Chelsea zaczyna mi się podobać. Mourinho jest dobrym trenerem, ale jak każdy ma swoje widzimisię. Usadzenie właśnie Maty jest tego przykładem. Jego wybór.
- Cabrini_idol
- Juventino
Jak ja nienawidze MC, wszystkie mecze z czolowka przy pomocy sedziow.. Jak mozna byla tak oszukac Liverpool przy 1 nieuznanym golu, bylo by 2 : 0 a tak jest 2 : 1 ale dla MC.
Ja juz sie nie dziwie dlaczego PL jest tak slaba liga.. tam nie ma taktyki, liverpool baaa nawet MC w obronie wyglada jak sredniak SerieA. Biegaja jak dzieci we mgle, zero taktyki zero formacji obronnych. PFFF... juz sie nie dziwie dlaczego ostatnia druzyna angielska ktora wygrala LM bylo CFC, bo CFC mialo obrone i taktyke. Dzisiejsze druzyny jak Arsenal MC czy Liverppol nie maja pojecia co to znaczy gra w obronie. Siłą ofensywną wygrasz mecze ale nie puchary.
Ja juz sie nie dziwie dlaczego PL jest tak slaba liga.. tam nie ma taktyki, liverpool baaa nawet MC w obronie wyglada jak sredniak SerieA. Biegaja jak dzieci we mgle, zero taktyki zero formacji obronnych. PFFF... juz sie nie dziwie dlaczego ostatnia druzyna angielska ktora wygrala LM bylo CFC, bo CFC mialo obrone i taktyke. Dzisiejsze druzyny jak Arsenal MC czy Liverppol nie maja pojecia co to znaczy gra w obronie. Siłą ofensywną wygrasz mecze ale nie puchary.

- zoff
- Qualità Juventino
Bardzo dużo kwestii poruszonych, chyba zbyt daleko idące wnioski wyciągasz. Jeśli chodzi o defensywę to faktycznie w PL nawet drużyny broniące się przed spadkiem oferują futbol ofensywny, oprócz Stoke. Mówisz o braku taktyki? Osobiście jakoś nie potrafię tego pojąć. Po prostu w PL atakuje się 11 i broni się 11. Pamiętam jak w meczu City Arsenal Kompany na 60 metrze świetnie przeczytał zagranie, następnie poszedł w rajd jak jakiś skrzydłowy i sam wykończył akcję jak rasowy napastnik. Ja nie potrafię sobie wyobrazić takiej sytuacji w Serie A. I dobrze. Każda liga jest inna, lubię oglądać Serie A, lubię oglądać Premiership, ale nie mówmy o takim czymś jak brak taktyki. Błędy zdarzają się wszędzie. Raz jest ich mniej, raz więcej. Futbol na wyspach ogląda się generalnie dobrze.Cabrini_idol pisze: Ja juz sie nie dziwie dlaczego PL jest tak slaba liga.. tam nie ma taktyki, liverpool baaa nawet MC w obronie wyglada jak sredniak SerieA. Biegaja jak dzieci we mgle, zero taktyki zero formacji obronnych. PFFF... juz sie nie dziwie dlaczego ostatnia druzyna angielska ktora wygrala LM bylo CFC, bo CFC mialo obrone i taktyke. Dzisiejsze druzyny jak Arsenal MC czy Liverppol nie maja pojecia co to znaczy gra w obronie. Siłą ofensywną wygrasz mecze ale nie puchary.
- Cabrini_idol
- Juventino
Dla mnie to glupota, Liverpool przyjezdza na ES i za kazdym razem kiedy atakuja zostawiaja tylko dwoch zawodnikow z tylu i to nie z tylu jakos bardzo tylko na polowie, to jest glupota a nie taktyka. Ja rozumiem ofensywny ladny futbol ale ludzie, Liverpool ze swojej winy stracil 2 gole ktorych nie musial stracic grajac asekuracyjnie z tylu, wiedzac ze i tak przyjda momenty ze z kontruja MC, ktory wlasnie odsloni sie w obronie.

- zoff
- Qualità Juventino
Przesadzasz. Jak stracił dzisiaj Liverpool gole. Indywidualne błędy. Najpierw Skrtel później Mignolet. Pewnie, że poszła kontra przy drugim golu i w jakiś sposób City doszło do rzutu rożnego przy pierwszym, ale gdyby w.w panowie zachowali się tak jak należy to Liverpool nie przegrywałby dzisiaj.
Taktyka to zbyt duże słowo. We Włoszech gra się na większej powierzchni, a zawodnicy poruszają się w swoim strefach w mocno określonych odległościach między sobą. W Anglii tego nie ma, gra się na mniejszym obszarze, ale czy to powód do płaczu?
Taktyka to zbyt duże słowo. We Włoszech gra się na większej powierzchni, a zawodnicy poruszają się w swoim strefach w mocno określonych odległościach między sobą. W Anglii tego nie ma, gra się na mniejszym obszarze, ale czy to powód do płaczu?
- mateo1234565
- Juventino
nie wiem o co chodzi wam z ta taktyką. Argument mówiący o tym, że siłą ofensywną wygrywa się mecze nie puchary do mnie nie trafia. A naśmiewanie się z tego, że ostatnią zwycięską drużyną z PL w lidze Mistrzów była CFC jest trochę żałosne, kiedy ostatnio drużyna z serie A wygrała LM?
popatrzymy na ten sezon w LM i wystepy włoskich zespołów.
PS. Każda liga ma swój styl, swoje uroki, wady i zalety

PS. Każda liga ma swój styl, swoje uroki, wady i zalety
- Cabrini_idol
- Juventino
Znawco, ostatnia druzyna byl Inter 2010 ktory dzieki grze defensywnej i dobrej taktyce wygral LM podobnie jak CFC. Nie nasmiewam sie ze ostatnia druzyna byla CFC tylko ze ostatnia druzyna ktora wygrala CL byla CFC grajaca rozwaznie w obronie, klujac w kontraatakach. Mozesz sie klocic ale od zawsze puchary i lige wygrywa sie najlepsza obroną a nie sila ofensywną.
i Co to za argument ze slabo graja wloskie druzyny ? ja tu mowie o czyms innym a ty o czyms innym. Wloskie druzyny sa slabe bo liga jest biedna i nie gra w niej tyle dorbych zawodnikow co np w PL, co nie zmienia faktu, że druzyny z PL sa slabiutkie jesli chodzi o gre obronna, zreszta widac to po wynikach czolowki ( 5 : 2 , 6 : 3 itd). PL jest przereklamowana jesli chodzi o poziom, zgodze sie co do tego ze jest najbardziej rozwinieta liga pod wzgledem marketingu i infrastruktury, ale poziomem to juz nie to co np w 2007 czy 2008 roku.
i Co to za argument ze slabo graja wloskie druzyny ? ja tu mowie o czyms innym a ty o czyms innym. Wloskie druzyny sa slabe bo liga jest biedna i nie gra w niej tyle dorbych zawodnikow co np w PL, co nie zmienia faktu, że druzyny z PL sa slabiutkie jesli chodzi o gre obronna, zreszta widac to po wynikach czolowki ( 5 : 2 , 6 : 3 itd). PL jest przereklamowana jesli chodzi o poziom, zgodze sie co do tego ze jest najbardziej rozwinieta liga pod wzgledem marketingu i infrastruktury, ale poziomem to juz nie to co np w 2007 czy 2008 roku.

- mateo1234565
- Juventino
nie chce się kłócić, nie uważam się za znawce ale mówisz/piszesz, że siłą ofensywną nie wygrywa się meczy i krytykujesz zespoły ligi angielskiej, więc popatrz na bieżącą edycję LM i policz zespoły z Seria A (ligi gdzie dominuje taktyka) i na zespoły z Angli (gdzie według ciebie nie ma żadnej taktyki w obronie lub jest ona słaba), Hiszpanii czy Niemiec.
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
Zgodzę się z poziomem sportowym, jest on słabszy w porównaniu z latami poprzednimi
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
Zgodzę się z poziomem sportowym, jest on słabszy w porównaniu z latami poprzednimi
- zoff
- Qualità Juventino
Wydaje mi się, że mówienie - Premiership to gorsza liga od włoskiej, bo taktyka bronienia jest na niższym poziomie jest pozbawione większego sensu. To tak samo jakbym stwierdził, że Weronika jest lepszą panną, bo ma dłuższe nogi niż Wiktoria. Każdy bierze to co lubi. Osobiście uwielbiam i Serie A, i Premiership. A nie pogardziłbym pewnie ani Weroniką, ani Wiktorią.
- Lucas87
- Juventino
Dość kontrowersyjna sytuacja z Suarezem pod koniec meczu. Liverpool liczył na karnego. Później prawie staranował Harta (podobno ma już klauzule odejścia wynoszącą 100 baniek). Takie mówienie, że Anglicy kompletnie nie dbają o defensywę, to również przesada. Straszny ścisk w tabeli, na półmetku - cztery zespoły biją się o mistrza.
SANCTI PER FIDEM VICERUNT REGNA OPERATI SUNT IUSTITIAM.
- Cabrini_idol
- Juventino
Ja nie napisalem ze Serie A jest lepsza od PL , bo nie jest duzo brakuje jej do PL a wrecz kosmicznie duzo, ale przy obecnych nakladach na futbol w PL, na całą otoczkę, wydaje mi sie po prostu przereklamowana, zreszta, czy na tą calą wspanialosc PL skladaja sie puchary europejskie poza ostatnimi wyczynami CFC?? Ktora wlasnie grajac perfekcyjnie w obronie zdolala osiagnac sukces w Europie.
Graja ladnie ofensywnie ale to nie przeklada sie na puchary dopoki, dopoty nie zaczna myslec tak jak CFC , ze druzyne buduje sie od tylu ( i zawodnikami i dostosowaniem ich zadan taktycznych ) a nie wydaje 500mln na samych ofensywnych graczy.
Graja ladnie ofensywnie ale to nie przeklada sie na puchary dopoki, dopoty nie zaczna myslec tak jak CFC , ze druzyne buduje sie od tylu ( i zawodnikami i dostosowaniem ich zadan taktycznych ) a nie wydaje 500mln na samych ofensywnych graczy.

- Gotti
- Juventino
Fakt jest taki, że zespól z PL z miejsc 15-20 w Serie A walczył by o europejskie puchary. Wolę obejrzeć mecz PL lub nawet Leeds z Championship niż chociażby ostatnie Derby Mediolanu.
Meczów Juve nie liczę, bo to zupełnie co innego.
Serie A jest po prostu nieciekawa.
Meczów Juve nie liczę, bo to zupełnie co innego.
Serie A jest po prostu nieciekawa.
- Mehehehe
- Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Fakt? A gdzie wyczytałeś/zobaczyłeś ten fakt? W Fakcie? Kolego, walisz coraz ciekawsze te posty.Gotti pisze:Fakt jest taki, że zespól z PL z miejsc 15-20 w Serie A walczył by o europejskie puchary.
Drużyny w Anglii czy we Włoszech są zupełnie inaczej prowadzone, zupełnie inaczej przygotowują się do sezonu i jestem zdania, że zarówno TOP5 klubów z BPL nie uciągnęłyby sezonu piłki na poziomie Serie A, tak i Juventus czy Napoli, nie zawojowałoby Anglii. W dwumeczach niech jedna drużyna będzie lepsza od drugiej. Ale cały sezon jest niemożliwy.
Serie A jest nieciekawa, ok. Ale jak taki Liverpool radziłby sobie w sezonie, gdzie ponad połowa meczy, to autobusy lepiej przygotowane fizycznie i taktycznie? Tak samo Inter swoją grą by nie dał rady cisnąć non-stop ponad połowy klubów z BPL w jednej rundzie.
- Gotti
- Juventino
Kluby angielskie są bogatsze, mają własne stadiony, lepsze bazy treningowe i pełne trybuny na swoich meczach, dlatego twierdzę, że zespół z dołu tabeli byłby w stanie walczyć w Serie A o puchary. Jest to tylko hipotetyczne i oparte na przypuszczeniach oraz wnioskach, więc jak masz inną wizję to podziel się nią. Takie Lazio po sezonie albo dwóch z hukiem poleciało by z PL.
Serie A jest 100 lat za murzynami i proponuje się z tym faktem w końcu pogodzić.
Serie A jest 100 lat za murzynami i proponuje się z tym faktem w końcu pogodzić.
- Castiel
- Juventino
Wiadomo, że to wiele czynników wpływa na to jak w obecnej sytuacji wyglądają tabele obu lig, ale wystarczy porównać miejsca w lidze i wyobrazić sobie pojedynek np 7 i 8 zespół z Serie A vs 7 i 8 zespół z PL. Ot taki przypadek. Verona w PL nie miałaby teraz 29 pkt.
Juventus, Napoli, kiedyś Milan, teraz pewnie Roma - to są takie w miarę stabilne kluby. Reszta to średniaki mogące sprawić niespodziankę od wielkiego dzwonu.
Powiedzmy sobie szczerze Juve grając taki piach na początku sezonu w PL nie ugrałoby tyle pkt.
Juventus, Napoli, kiedyś Milan, teraz pewnie Roma - to są takie w miarę stabilne kluby. Reszta to średniaki mogące sprawić niespodziankę od wielkiego dzwonu.
Powiedzmy sobie szczerze Juve grając taki piach na początku sezonu w PL nie ugrałoby tyle pkt.