Ekstraklasa 2009/2010

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ

Kto zdobędzie tytuł Mistrza Polski?

Można wybrać tylko 1. opcję

Pokaż wyniki
Subiskiin

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 11 grudnia 2009, 15:23

W całym roku mówita? To ja obiektywnie:

Piłkarz roku:
Ireneusz Jeleń (AJ Auxerre)

Najlepszy bramkarz ekstraklasy:
Jan Mucha (Legia Warszawa)

Najlepszy obrońca ekstraklasy:
Marcelo (Wisła Kraków)

Najlepszy pomocnik ekstraklasy:
Sławomir Peszko (Lech Poznań)

Najlepszy napastnik ekstraklasy:
Paweł Brożek (Wisła Kraków)

Odkrycie roku - nadzieja na Euro 2012:
Artur Sobiech (Ruch Chorzów)

Trener roku:
Franciszek Smuda (Lech Poznań/Zagłębie Lubin/reprezentacja Polski)

Najlepsza reprezentacja:
Sharleo

Najlepszy reprezentant:
Sharco (Sharleo)

Najgorsza reprezentacja:
Salt

Majos

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 12 grudnia 2009, 15:45

To może ja napiszę, jak bym to mniej więcej widział:

Piłkarz roku:

Manuel Arboleda (Lech Poznań)

Robert Lewandowski (Lech Poznań)

Artur Sobiech (Ruch Chorzów)

Trener roku:
Franciszek Smuda (Lech Poznań/Zagłębie Lubin/reprezentacja Polski)

Najlepszy dziennikarz prasowy:
Dariusz Tuzimek (Przegląd Sportowy)

Najlepszy komentator telewizyjny i radiowy:
Tomasz Smokowski (Canal Plus)

Publiczność roku:
Lech Poznań

Bramka roku (głosują abonenci Canal Plus):
Paweł Gamla (Piast Gliwice)

Co do Dziennikarza prasowego i najlepszego komentatora telewizyjnego i radiowego to nie wiedziałem za bardzo kogo wybrać, dlatego wybrałem tak dziwnie.

paku

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 12 grudnia 2009, 15:54

oliver pisze: Kilka nominacji mnie śmieszy: Piłkarz roku Brożek no tak jest tym królem strzelców, ale jak to ma być najlepszy piłkarz to ja się nie dziwię, że Polska nie pojechała do RPA.
Rzeczywiście. Jest to wina Brożka że nie pojechaliśmy do RPA, w szczególności że zagrał w 5 meczach z czego wszystkie w niepełnym wymiarze gry.
oliver pisze:Odkrycie roku - nadzieja na Euro 2012: A gdzie Rybus najlepiej wypadł w ostatnich meczach kadry. Sobiech nawet nie zadebiutował, Małecki w tym gronie też mnie bulwersuje, on swoim zachowaniem przekreśli swoją przygodę z kadrą po porostu się nie przyjmie.

Gdyby przyznawali takie nagrody że jeden dobry mecz w reprezentacji to Mariusz Jop nawet mógłby walczyć o tą nagrodę, gdyby był młodszy of cors ;)

oliver pisze:http://sport.interia.pl/pilka-nozna/eks ... ja,1409836
To się nazywa mieć pecha. Tak to jest podpisać najwyższy kontrakt w lidze pół roku wcześniej.
Kontrakt Garguły jest tak wymyślony że przy regularnej grze dostawałby on 100% swojego wynagrodzenia.

Motor

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 grudnia 2009, 16:52

Piłkarz roku:

Marcelo (Wisła Kraków)

Paweł Brożek (Wisła Kraków)

Kamil Grosicki (Jagiellonia Białystok)

Trener roku:
Waldemar Fornalik (Ruch Chorzów)

Publiczność roku:
Lech Poznań

Oceniam jak najbardziej obiektywnie i sprawiedliwie, ale kilka nominacji jest bulwersujących!

Za wszelki nie ład w moich wypowiedziach odpowiedzialni są kosmici.

27 marca 2010 - 2 lata na Forum JuvePoland
oliver

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 grudnia 2009, 16:57

paku pisze:
oliver pisze: Kilka nominacji mnie śmieszy: Piłkarz roku Brożek no tak jest tym królem strzelców, ale jak to ma być najlepszy piłkarz to ja się nie dziwię, że Polska nie pojechała do RPA.
Rzeczywiście. Jest to wina Brożka że nie pojechaliśmy do RPA, w szczególności że zagrał w 5 meczach z czego wszystkie w niepełnym wymiarze gry.
Tym bardziej nie powinien mieć nominacji. Co to za najlepszy zawodnik kraju który w przez rok ma 5 meczy na krzyż w kadrze ??
paku pisze:
oliver pisze:Odkrycie roku - nadzieja na Euro 2012: A gdzie Rybus najlepiej wypadł w ostatnich meczach kadry. Sobiech nawet nie zadebiutował, Małecki w tym gronie też mnie bulwersuje, on swoim zachowaniem przekreśli swoją przygodę z kadrą po porostu się nie przyjmie.

Gdyby przyznawali takie nagrody że jeden dobry mecz w reprezentacji to Mariusz Jop nawet mógłby walczyć o tą nagrodę, gdyby był młodszy of cors ;)
Widzisz Grosicki Małecki i Sobiech jeszcze nie zagrali dobrego meczu w kadrze.

Jeśli chodzi o Rybusa z tych 3 kandydatów zaprezentował się najlepiej w kadrze, ba nie którzy nie byli w niej wcale, więc jak można przypuszczać, że Sobiech będzie nadzieją Euro skoro jeszcze nie zagrał w kadrze. Dodatkowym atutem Maćka jest to, że gra w podstawowy składzie Legii Warszawa wicemistrza Polski. A Grosicki? Sobiech? Nie rób jaj
paku pisze:
oliver pisze:http://sport.interia.pl/pilka-nozna/eks ... ja,1409836
To się nazywa mieć pecha. Tak to jest podpisać najwyższy kontrakt w lidze pół roku wcześniej.
Kontrakt Garguły jest tak wymyślony że przy regularnej grze dostawałby on 100% swojego wynagrodzenia.
I tak dostaje wystarczająco dużo.

Dla 39 kibiców, mecz finałowy pomiędzy Liverpoolem a Juventusem był ostatnim, w jakim mogli wziąć udział. Kibice Bianconerich nigdy nie zapomną o tamtych wydarzeniach. Heysel 29 maj 1985r.

koniec iti
zoff

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 12 grudnia 2009, 18:11

Piłkarz roku - Ireneusz Jeleń. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że w tej chwili to najbardziej rozpoznawalny, ofensywnie usposobiony polski piłkarz w piłkarskiej Europie.

Najlepszy bramkarz ekstraklasy - Jan Mucha. Kolejny argument, na to, że to właśnie w Warszawie posiadają najlepszych trenerów na tej pozycji w Polsce. Odpowiedni trening oraz selekcja sprawiają, że Mucha to kolejny bramkarz z Legii, który w niedługim czasie wyjedzie do kraju piłkarsko lepszego od Polski. Dla Legii to pewnie strata, ale być może nie wielka. Albowiem Wojtek Skaba wydaje się być odpowiednim gościem na nr. 1 w warszawskiej bramce.

Najlepszy obrońca ekstraklasy - Marcelo. Niezwykle trudny wybór pomiędzy dwoma Wiślakami. Główka również jest świetny w swoim fachu, ale jest mniej skuteczny od Brazylijczyka. Dziwi mnie brak w nominacjach choćby jednego Legionisty (Astiz/Choto)

Najlepszy pomocnik ekstraklasy - Radek Sobolewski. Lata mijają a on wciąż jest po prostu niezniszczalny. Filar ekipy Skorży. Człowiek, którego trudno zastąpić. Gdy go nie ma, Wisła, radzi sobie wyraźnie gorzej. Zastanawiałem się również nad Sławkiem Peszko, który ma za sobą świetną jesień.

Najlepszy napastnik ekstraklasy - ciężko tutaj nakreślić faworyta. Brożek miał króla strzelców, ale na jesień obniżył znacznie loty. Lewandowski zawiódł mnie bardzo podczas meczu z Brugią. A popularny "Wtorek" pochwalić się może tylko jesienią. Niech będzie - Paweł Brożek

Odkrycie roku - nadzieja na Euro 2012 - bez wątpienia Sobiech. Grosik i Małecki to piłkarze, którzy mogą się pochwalić równie zadziwiającym progresem umiejętności w ciągu ostatnich miesięcy, ale Artur przeszedł z rangi piłkarza anonimowego do młodej gwiazdy naszej ekstraklasy.

Trener roku - Waldemar Fornalik. Już na wiosnę można było zobaczyć efekty pracy tego szkoleniowca (spokojne utrzymanie, finał Pucharu Polski), ale to na tej jesieni mogliśmy dopiero zobaczyć co znaczy efekt pracy kompetentnego szkoleniowca.

Najlepszy komentator telewizyjny i radiowy - Mateusz Borek.

Bramka roku - oczywiście imponujące trafienie Adam Marciniaka w Zabrzu.

------------------------------------------------------------------------------------
oliver pisze: Tym bardziej nie powinien mieć nominacji. Co to za najlepszy zawodnik kraju który w przez rok ma 5 meczy na krzyż w kadrze ??
Zapytaj Beenhakkera. Brożek powinien być w kadrze spokojnie już na Euro 2008, już wtedy był jednym z najlepszych polskich napastników.

Zresztą Jelenia też powołał dopiero wtedy jak tracił kontrolę nad reprezentacją.

Obrazek
ArtHur

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 13 grudnia 2009, 21:30

A na gali PN i Polsatu piłkarzem roku został Mariusz Lewandowski. Parodia :D
Jeszcze niespodzianka jeśli chodzi o drużynę roku. Została nią reprezentacja Polski Kobiet, która wygrała z Unią Racibórz(kobiety) i ...Widzewem :shock:
Reszta nagród:

Młodzieżowcy Roku: Zagłębie Lubin (U-19)
Pierwszoligowiec Roku: Maciej Tataj (Dolcan Ząbki)
Obcokrajowiec Roku: Jan Mucha (Legia Warszawa)
Ligowiec Roku: Robert Lewandowski (Lech Poznań)
Odkrycie Roku: Patryk Małecki (Wisła Kraków)
Trener Roku: Waldemar Fornalik (Ruch Chorzów)
Osobowość Roku: Franciszek Smuda (Lech Poznań/Zagłębie Lubin/Reprezentacja Polski)

oliver

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2009, 23:02

Była gala Polsatu teraz czas na Canal+ i piłkarskie Oskary:

Piłkarz Roku: Ireneusz Jeleń (AJ Auxerre)
Odkrycie Roku: Patryk Małecki (Wisła Kraków)
Trener Roku: Maciej Skorża (Wisła Kraków)
Bramkarz Roku: Jan Mucha (Legia Warszawa)
Obrońca Roku: Arkadiusz Głowacki (Wisła Kraków)
Pomocnik Roku: Sławomir Peszko (Lech Poznań)
Napastnik Roku: Robert Lewandowski (Lech Poznań)
Bramka Roku: Tomasz Frankowski (Jagiellonia Białystok)
Publiczność Roku: Lech Poznań
Nagroda Specjalna: Krzysztof Dowhań (Legia Warszawa)
Dziennikarz Prasowy: Zbigniew Cięciała (Sport)
Komentator telewizyjny i radiowy: Tomasz Smokowski (Canal+)

Chyba nie można być zaskoczonym. Chociaż wygrana Skorży trochę śmieszy. Niby ta Wisła jest pierwsza, ma Mistrza Polski, ale jednak odpadli z Levadią na jesień przegrali wszystkie prestiżowe mecze, wg mnie nagroda powinna powędrować do szkoleniowca Ruchu Chorzów. Bardziej też liczyłem na Marcelo niż Głowackiego. Bramka sezonu: uważam, że były ładniejsze, ale jak przypomnę sobie jak Canal+ jarał się tym golem to nie mogło być inaczej.
ArtHur pisze: Jeszcze niespodzianka jeśli chodzi o drużynę roku. Została nią reprezentacja Polski Kobiet,
W sumie zagrał bym w jednej drużynie z tą reprezentantką, która odbierała wczoraj nagrodę.

Dla 39 kibiców, mecz finałowy pomiędzy Liverpoolem a Juventusem był ostatnim, w jakim mogli wziąć udział. Kibice Bianconerich nigdy nie zapomną o tamtych wydarzeniach. Heysel 29 maj 1985r.

koniec iti
zoff

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 20 grudnia 2009, 23:01

ArtHur pisze: Osobowość Roku: Franciszek Smuda (Lech Poznań/Zagłębie Lubin/Reprezentacja Polski)
Z całym szacunkiem do Franza, ale ta nagroda powinna pójść w ręce Kazimierza Grenia.

Niestety pan Lato dostał absolutorium, ale mimo wszystko nie można to uznać za porażkę opozycji. Grupa, która przeciwstawiła się panu prezesowi kreowała się zaledwie przez jakieś 50 dni. Mam nadzieję, że zwolennicy normalności nadal będę się grupować i z każdym tygodniem grupa popleczników Laty i jego zarządu będzie mniejsza.

Obrazek
Nevermind

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 15 stycznia 2010, 16:43

Dzisiaj na tvp sport transmitowany będzie halowy turniej "Remes Cup".

A ja napiszę z innej beczki. Jak myślicie ilu bramkarzy przetestuje w tym okienku transferowym?
+5 kurs 16.00
+10 kurs 3.40
+15 kurs 2.11

steru

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 stycznia 2010, 10:09

Śmieszna ta nasza Ekstraklasa. Najmocniejsze kluby się specjalnie nie zbroją. Wisła miała kupić rzekomo Costlyego a ten do Rumunii się wybiera. Legia straci Muchę w czerwcu a w gronie testowanych piłkarzy pojawia się... Chińczyk. Kabaret jak cholera. Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że to ostatnia w tabeli Odra Wodzisław dokonuje najbardziej spektakularnych transferów. Oczywiście, są to piłkarze w dość zaawansowanym wieku ale to nazwiska takie jak Cantoro, Onyszko a mówi się jeszcze o Brassili, Kolendowiczu, Kumbevie, Szali, Basto i innych. Ligi może nie zwojuje, ale jeśli trener ich poustawia to kto wie czy Odra nie uratuje się przed spadkiem.

oliver

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 stycznia 2010, 11:21

steru pisze:Śmieszna ta nasza Ekstraklasa. Najmocniejsze kluby się specjalnie nie zbroją. Wisła miała kupić rzekomo Costlyego a ten do Rumunii się wybiera. Legia straci Muchę w czerwcu a w gronie testowanych piłkarzy pojawia się... Chińczyk. Kabaret jak cholera. Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że to ostatnia w tabeli Odra Wodzisław dokonuje najbardziej spektakularnych transferów. Oczywiście, są to piłkarze w dość zaawansowanym wieku ale to nazwiska takie jak Cantoro, Onyszko a mówi się jeszcze o Brassili, Kolendowiczu, Kumbevie, Szali, Basto i innych. Ligi może nie zwojuje, ale jeśli trener ich poustawia to kto wie czy Odra nie uratuje się przed spadkiem.
Nie wiem nie oceniam, ale ten Chinczyk zagrał jeden mecz w MU jak na nasze realia to może być coś, ale skończy się jak zawsze. Dodam że testują także Ghandy Kassenu mistrz świata U-20 dziś ma lat 21, ale za niego trzeba zapłacić więc możemy o nim zapomnieć
http://www.legialive.pl/news/33551_Za_K ... larow.html

Jeszcze słowo o Odrze, był taki klub RKS Radomsko na zbierał dziadków i spadł, w zeszłym sezonie Arka o mały włos nie spadła, Na wiosnę wygrała jeden mecz jeśli dobrze pamiętam to przez całą wiosnę nazbierała oszałamiającą ilość punktów aż całe 4. I tego samego spodziewam się po Odrze. Myślisz, że tym dziadkom zależy na grze czy na kasie? ( i jeszcze o Legii) Czy Legia odda Szale bądź Kumbeva. "Szalgado" najprawdopodobniej (nie pamiętam na 100%) kończy się kontrakt, ale raczej zostanie do końca, Kumbeva ktoś go już testował Machaczkala (chyba? jak to się pisze?) więc jest na wylocie. Ale stawiając sprawę w drugą stronę wypożyczenie Jędzy do Korony i pozbycie się któregoś z dwóch stoperów wyżej wymienionych (czyta. Kumbeva) pozbawi Legie alternatywy na środek obrony. Wiadomo, że Dixononowi o kontuzje nie trudno, Szala już raczej nie imponuję formą, Ouattara raczej nie dla Legii, a na konkretny transfer się nie zanosi. Więc kto? Cytuje: "Kupimy coś jak kogoś sprzedamy". A jakie kol wiek pieniądze mógł dostarczyć transfer Muchy, bo wszyscy pamiętają jego słowa uwaga znowu cytuje: "Nie odejdę z darmo" http://www.legialive.pl/news/33554_Much ... lacic.html

Ja na miejscu Urbana szybko ściągną był Wojtka Skabe, bo raz miał dość dobrą jesień w Bytomiu, dwa i tak nici z mistrza.

Jeszcze czytałem, że Odra jest zainteresowana "super-stoperem" czyli Jopem. Więc z Jopem i/bądź Kumbevem marnie klaruje się ich przyszłość.
Ostatnio zmieniony 21 stycznia 2010, 11:32 przez oliver, łącznie zmieniany 1 raz.

koniec iti
steru

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 stycznia 2010, 11:27

To, że ten Chińczyk zagrał mecz czy dwa w MU nic nie świadczy. Oczywiście nikogo nie można z góry skreślać, ale prawda jest taka, że ten piłkarz był w MU tylko dlatego, że był to dobry ruch marketingowy. Wyobrażasz sobie jak skoczyła sprzedaż koszulek MU w Chinach po tym transferze? :wink:

A co do Odry i jej dziadków. Tak jak mówiłem, mimo iż są to piłkarze dość zaawansowani wiekowo, wcale nie znaczy, że grać w piłkę nie umieją. Do tych nazwisk dołączyć może jeszcze Kukiełka, gdzieś czytałem, że są nim zainteresowani. Wypożyczy jeszcze Odra jakiegoś porządnego grajka z Ekstraklasy i będzie walczyć o utrzymanie z całych sił. Nie wiem czy im się to uda, ale wiem, że nie ma sensu porównywać ich sytuacji do sytuacji klubów, które przytoczyłeś. Ja to bym chciał żeby Odra się utrzymała, a co! Byle na przekór naczelnemu widzewiakowi forum, który flaszkę przegrał i wymiguje się od zakładu :whistle:

oliver

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 stycznia 2010, 11:47

Z Chińczykiem zgadzam się w 100%

Ale z Odrą już nie będzie tak łatwo. Kukiełka co to za grajek? Ilu polskich zawodników którzy wrócili "na emeryturę" z wojaży zagranicznych zrobili furorę w lidze? Naprawdę są to jednostki. Franek, Świerczewski przez chwile, Brzeczek, Bosacki, Hajto i....? Oni naprawdę trzymali poziom bo byli naprawdę dobrym piłkarzami którzy grali za granicą w dobrych klubach bądź trzymali odpowiedni poziom jak np. Franek. A ile jest tych powrotów niewypałów od Kowalczyka przez cała plejadę "gwiazd"Sypniewskiego Nicińskiego Murawskiego aż do Miętowego.

Bardziej dawałbym szanse Odrze gdyby wzięli np. Nowackiego, Zganiacza czy Madejskiego oni mają coś do udowodnienia i mogli by ambicją zrobić parę punktów.

Edit: A jak tam Garguła? :prochno:

koniec iti
steru

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 stycznia 2010, 11:56

Czy uważasz, że Ci piłkarze którzy są przymierzani do Odry nic w życiu nie ugrali? Taki Kukiełka. Sukcesy w Amice, poniekąd w Wiśle, PAOK i świetne noty za grę w Cottbus, 20 meczów w kadrze? To jest duży bagaż doświadczeń, który może się przydać drużynie walczącej o utrzymanie. Onyszko kilkanaście lat gry w lidze duńskiej jako podstawowy bramkarz. Nie muszę chyba wspominać, że ostatni sparing Polska - Dania, udowodnił która liga jest silniejsza. Cantoro świetne występy w Wiśle.

Uważam, że Ci piłkarze wciąż mogą coś wnieść do gry zespołu, a patrząc na poziom jaki reprezentuje Ekstraklasa, nie widzę powodów do myślenia, że się nie sprawdzą...

ODPOWIEDZ