Formacja Juve na sezon 09/10
- Marian.
- Juventino
A ja dalej będę się trzymał wersji, że taktyka 4-2-3-1 jest lepsza dla naszego zespołu. Wtedy możemy wykorzystać praktycznie w 100% potencjał np. Camoranesiego czy Giovinco. Wtedy mielibyśmy 4 zawodników nastawionych bardzo ofensywnie, a 6 zawodników bardziej defensywnie ( 7 z bramkarzem). Czyli w sam raz na włoskie realia.

- *Ki$iEL*
- Juventino
Mają tylko po to, żeby podkreślić wartość zawodnika porównywanegotytus71 pisze:Heh, równie dobrze mógłbyś go porównać do Gerrarda, bo zdecydowanie bliżej mu do Anglika właśnie, aniżeli do Robbena, Ribery'ego czy Quaresmy (celowo przejaskrawiłem)... Takie porównania nie mają sensu.*Ki$iEL* pisze:Na pewno bliżej mu do Makelele niż do Pirlo, Xavi czy Fringsa^FAZZI^ pisze:
A dla mnie Sissoko ma mało wspólnego z MakeleleTakie moje zdanie.
Jednak ok, wiem, że to są sprawy dyskusyjne. A, tak naprawdę każdy zawodnik jest orginalny na swój spospób..![]()

- bendzamin
- Redaktor
A co z potencjałem czterech znakomitych napastników (DP, Amauri, Iaquinta, Trezegol)?mariantsw1 pisze:A ja dalej będę się trzymał wersji, że taktyka 4-2-3-1 jest lepsza dla naszego zespołu. Wtedy możemy wykorzystać praktycznie w 100% potencjał np. Camoranesiego czy Giovinco. Wtedy mielibyśmy 4 zawodników nastawionych bardzo ofensywnie, a 6 zawodników bardziej defensywnie ( 7 z bramkarzem). Czyli w sam raz na włoskie realia.
- Marian.
- Juventino
DP już coraz bardziej odnajduje się na pozycji ofensywnego pomocnika, więc mógłby być zmiennikiem dla Diego lub od biedy dla Giovinco.beka pisze:A co z potencjałem czterech znakomitych napastników (DP, Amauri, Iaquinta, Trezegol)?mariantsw1 pisze:A ja dalej będę się trzymał wersji, że taktyka 4-2-3-1 jest lepsza dla naszego zespołu. Wtedy możemy wykorzystać praktycznie w 100% potencjał np. Camoranesiego czy Giovinco. Wtedy mielibyśmy 4 zawodników nastawionych bardzo ofensywnie, a 6 zawodników bardziej defensywnie ( 7 z bramkarzem). Czyli w sam raz na włoskie realia.
Amauri, Iaquinta czy Treze to zawodnicy podatni na kontuzje, więc w przypadku kontuzji jednego z nich zostaje jeszcze 2, tak więc w sam raz.

- Pluto
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Melo ma nie mniejszy ciag na bramke niz Sissoko, poparty niezlym dryblingiem jak na Brazylijczyka przystalo. Mnie najbardziej w nowej formacji ciekawi rola Camora. Na papierze ladnie w srodku pola z dwoma defensywnymi pomocnikami a przeciez to zawodnik bardzo ofensywny. Na skrzydlo schodzic za czesto nie bedzie bo nie mozna grac tylko jedna strona. Moze wyjsc przed ta defensywna dwojke i pograc z Diego ale wtedy to juz bedzie zupelenie inne ustawienie.
calma calma
- JuveR
- Juventino
Dlaczego wy nie możecie zrozumieć, że nie mamy piłkarzy do tej taktyki? OK, pierwszy skład ładnie się prezentuje:mariantsw1 pisze:DP już coraz bardziej odnajduje się na pozycji ofensywnego pomocnika, więc mógłby być zmiennikiem dla Diego lub od biedy dla Giovinco.beka pisze:A co z potencjałem czterech znakomitych napastników (DP, Amauri, Iaquinta, Trezegol)?mariantsw1 pisze:A ja dalej będę się trzymał wersji, że taktyka 4-2-3-1 jest lepsza dla naszego zespołu. Wtedy możemy wykorzystać praktycznie w 100% potencjał np. Camoranesiego czy Giovinco. Wtedy mielibyśmy 4 zawodników nastawionych bardzo ofensywnie, a 6 zawodników bardziej defensywnie ( 7 z bramkarzem). Czyli w sam raz na włoskie realia.
Amauri, Iaquinta czy Treze to zawodnicy podatni na kontuzje, więc w przypadku kontuzji jednego z nich zostaje jeszcze 2, tak więc w sam raz.
Melo-Sissoko
Camoranesi-Diego-Giovinco
A teraz popatrz na ławkę rezerwowych: Zanetti, Tiago, Marchisio, Poulsen, Almiron (ci dwaj ostatni zresztą raczej nie będą dla nas grać). I co? Jak wypadnie Camoranesi to wsadzisz tam Marchisio na jego miejsce?
Zresztą nie po to sprzedaliśmy wszystkich skrzydłowych, żeby teraz grać taką taktyką. Nie mówię, że nie zagramy nią ani razu, ale na pewno to nie będzie taktyka w której rozegramy cały sezon. A poza tym, czy Ferrara już nie powiedział, że będziemy grać 4-3-1-2?
To mnie rozwaliło :lol: A co zrobimy jak na siłę żaden zawodnik nie będzie kontuzjowany? Połamiemy mu nogi?Amauri, Iaquinta czy Treze to zawodnicy podatni na kontuzje, więc w przypadku kontuzji jednego z nich zostaje jeszcze 2, tak więc w sam raz.

- evilboy
- Juventino
Nie wiem jak Wy, ale ja po ostatnich sparingach zauważyłem, że formacja 4-3-1-2 formacji 4-3-1-2 nie-równa. Wydaje mi się, że wcale nie będziemy grać, tak jak większość z nas zakładała, 3 defensywnymi pomocnikami, lecz jednym typowo defensywnym i dwoma defensywno-skrzydłowymi. Nie wiem na ile jest to możliwe, ale ja bardzo entuzjastycznie zapatrywałbym się na ustawienie Giovinco-Sissoko-Camor na środku, tuż za Diego (choć wiem, że Seba będzie raczej jako alternatywa na pozycji trequartisty).
"Un cavaliere non lascia mai una signora."
Alex Del Piero
Alex Del Piero
- Szilgu
- Juventino
Jeśli chodzi o 4-2-3-1 to teoretycznie mamy skład ale lekko naciągany
Obrona to wiadomo, środek pomocy to Melo-Sissoko a na zmiennikach Marchisio i Tiago, w ofensywnej Diego, Giovinco i Camoranesi. Natomiast w przypadku kontuzji można zagrać z Del Piero czy to na środku czy na lewej i z Iaquintą na prawej. Tyle, że sam nie wierzę, że tak będziemy grać
A Ferrara powiedział, że gramy 4-3-1-2 ale nie wyklucza czasem 4-2-3-1. Więc jest ok. Ale osobiście wolę tą drugą taktykę. Liczę, że dosyć często będziemy nią grać.
- wojczech7
- Juventino
I 25mln posadziłbyś na ławce?evilboy pisze:Nie wiem na ile jest to możliwe, ale ja bardzo entuzjastycznie zapatrywałbym się na ustawienie Giovinco-Sissoko-Camor na środku, tuż za Diego (choć wiem, że Seba będzie raczej jako alternatywa na pozycji trequartisty).

"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
- Łukasz
- Juventino
To nie jest możliwe.evilboy pisze:Nie wiem na ile jest to możliwe, ale ja bardzo entuzjastycznie zapatrywałbym się na ustawienie Giovinco-Sissoko-Camor na środku, tuż za Diego
Większość z nas chciałoby 4-2-3-1, ale skład, a w zasadzie ławka, wskazuje ewidentnie na 4-3-1-2.
- Baczu
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Hopie, że tak spytam... Nie boli Cię coś przypadkiem? Jak sobie wyobrażasz marniutkiego Giovinco na środku pomocy próbującego odbierać piłke? : ) A poza tym, na cholere był nam transfer Melo skoro ma grzać ławe a na jego pozycji ma grać mizerny cofniety napastnik/skrzydłowy?Nie wiem na ile jest to możliwe, ale ja bardzo entuzjastycznie zapatrywałbym się na ustawienie Giovinco-Sissoko-Camor na środku, tuż za Diego
xDDDDTo mnie rozwaliło Laughing A co zrobimy jak na siłę żaden zawodnik nie będzie kontuzjowany? Połamiemy mu nogi? ProchnoAmauri, Iaquinta czy Treze to zawodnicy podatni na kontuzje, więc w przypadku kontuzji jednego z nich zostaje jeszcze 2, tak więc w sam raz.

- stahoo
- Juventino
To akurat najmniejszy problem w tym yy... ustawieniutytus71 pisze:I 25mln posadziłbyś na ławce?evilboy pisze:Nie wiem na ile jest to możliwe, ale ja bardzo entuzjastycznie zapatrywałbym się na ustawienie Giovinco-Sissoko-Camor na środku, tuż za Diego (choć wiem, że Seba będzie raczej jako alternatywa na pozycji trequartisty).

edit. dobra "zejdźmy" już z kolegi. Nie widziałem, że tyle osób już odpowiedziało na ten post

- SirRose
- Juventino
Dokładnie tak jest, jeśli chcielibyśmy grać 4-2-3-1 to po pierwsze pozbylibyśmy się kogoś z trójki treze, iaquinta, amauri. Po drugie znaleźlibyśmy zmiennika dla Camora. Po trzecie pozbylibyśmy się 2 defensywnych pomocników. Wydaje mi się, że zarząd miał taki plan ale się po prostu nie udało. Były ploty o odejściu Treze, Poulsena, Tiago i przyjściu Rossiego czy Lavezziego - może w zimowym okienku coś pomotają jeszczeŁukasz pisze: Większość z nas chciałoby 4-2-3-1, ale skład, a w zasadzie ławka, wskazuje ewidentnie na 4-3-1-2.

- RavaneVialli
- Juventino
Nie sądzę, byśmy często grali ustawieniem 4-2-3-1. Będzie musiała zaistnieć absencja dwóch lub trzech napastników z powodu kontuzji lub zawieszeń oraz jednocześnie trójka: Giovinco, Diego, Camoranesi będzie musiała być gotowa do gry, co z kontuzjami i kartkami ostatniego może nie być częstym zjawiskiem. Niemniej, jestem zdania, że zapasową taktyką przy niedoborze napastników będzie raczej 4-3-2-1, choć tu z drugiej strony powstaje pytanie, podobnie jak w ewentualnym 4-2-3-1, czy Giovinco nie będzie wchodził w drogę Diego, jak Ronaldinho Kace. Najlepsze występy Giovinco zaprezentował dla Azzurinich, gdy miał Rossiego nieco przed sobą i bliżej prawej strony, a nie było między nimi na środku jeszcze kogoś takiego jak Diego.
- evilboy
- Juventino
No racja, lepiej posadzić na ławce te 12mln, które w poprzednim sezonie było w tak świetnej formietytus71 pisze:I 25mln posadziłbyś na ławce?evilboy pisze:Nie wiem na ile jest to możliwe, ale ja bardzo entuzjastycznie zapatrywałbym się na ustawienie Giovinco-Sissoko-Camor na środku, tuż za Diego (choć wiem, że Seba będzie raczej jako alternatywa na pozycji trequartisty).

Przecież ja cały czas mówię o 4-3-1-2, bo skoro Ciro zapowiedział taką taktykę, to raczej nie ma sensu dalsza dywagacja. Chodzi mi tylko o to czym będzie te 4-3-1-2...Łukasz pisze: Większość z nas chciałoby 4-2-3-1, ale skład, a w zasadzie ławka, wskazuje ewidentnie na 4-3-1-2.
Na JEGO pozycji? A może Camor gra na JEGO pozycji i powinniśmy go sprzedać? :roll: Naprawdę ciężko mi dostrzec różnicę między środkiem pomocy i próbującym odbierać piłkę mizernym cofniętym napastnikiem/skrzydłowym Camoranesim a Giovinco...Baczu pisze:Hopie, że tak spytam... Nie boli Cię coś przypadkiem? Jak sobie wyobrażasz marniutkiego Giovinco na środku pomocy próbującego odbierać piłke? : ) A poza tym, na cholere był nam transfer Melo skoro ma grzać ławe a na jego pozycji ma grać mizerny cofniety napastnik/skrzydłowy?
Musicie przyznać, że nie gramy typowym ustawieniem 4-3-1-2, bo dużo akcji idzie skrzydłami, a nie tak jak można było się tego spodziewać - środkiem, przez trequartiste. Stąd zacząłem się zastanawiać nad flankami, bo skoro Camor, który z defensywą nie ma raczej za dużo wspólnego, jest w tej taktyce jako prawy pomocnik, to czemu Seba nie miałby zagrać na lewej?
Ostatnio zmieniony 22 lipca 2009, 12:19 przez evilboy, łącznie zmieniany 1 raz.