Studia
- Bianconero92
- Juventino
Hm a jest ktoś może kto uczęszcza na studia wojskowe?
Aktualnie kończę klasę o profilu wojskowym w Gliwicach i zastanawiam się co dalej.
Chciałem Wrocław i WSO ale wiem, że to tylko marzenia. Otworzyli w tym roku WSB (Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa) w Gliwicach. Czy ktoś ma jakieś opinie o tej szkole? Również w Poznaniu jest ta szkoła. W Gliwicach wydział zamiejscowy.
Aktualnie kończę klasę o profilu wojskowym w Gliwicach i zastanawiam się co dalej.
Chciałem Wrocław i WSO ale wiem, że to tylko marzenia. Otworzyli w tym roku WSB (Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa) w Gliwicach. Czy ktoś ma jakieś opinie o tej szkole? Również w Poznaniu jest ta szkoła. W Gliwicach wydział zamiejscowy.

Welcome to my world,
the world of JUVENTUS !
the world of JUVENTUS !
- Bianconero92
- Juventino
Trudno się tam dostać ? Kuzyn tam chodzi na zaoczne. Myślałem też nad zaocznymi. I jak fajnie tam jest?Eric6666 pisze:akademia obrony narodowej w wawie ;d profil bezpieczeństwo narodowe
Welcome to my world,
the world of JUVENTUS !
the world of JUVENTUS !
- Kubba
- Juventino
Dwa lata temu zwiększyli liczbę miejsc z 60 na 300(!). A co za tym idzie spadły trochę progi. Historia podstawowa na +/-70% i rozszerzony angol na +/- 75% i się dostawało... A kiedyś byłoby to nie do pomyśleniaBianconero92 pisze:Trudno się tam dostać ? Kuzyn tam chodzi na zaoczne. Myślałem też nad zaocznymi. I jak fajnie tam jest?Eric6666 pisze:akademia obrony narodowej w wawie ;d profil bezpieczeństwo narodowe

- Pan Mietek
- Juventino
A to ja tak zapytam - co można robić po "bezpieczeństwie narodowym"? Bo ja już po maturze ale nie wiążę przyszłości z moimi obecnymi studiami i zastanawiam się gdzie pójść.Kubba pisze:Dwa lata temu zwiększyli liczbę miejsc z 60 na 300(!). A co za tym idzie spadły trochę progi. Historia podstawowa na +/-70% i rozszerzony angol na +/- 75% i się dostawało... A kiedyś byłoby to nie do pomyśleniaBianconero92 pisze:Trudno się tam dostać ? Kuzyn tam chodzi na zaoczne. Myślałem też nad zaocznymi. I jak fajnie tam jest?Eric6666 pisze:akademia obrony narodowej w wawie ;d profil bezpieczeństwo narodowe
- Kubba
- Juventino
Z tego co mi wiadomo, za dużo konretnych informacji na ten temat nie ma(czyt. nie wiele osób skończyło te studia)Mietson pisze:
A to ja tak zapytam - co można robić po "bezpieczeństwie narodowym"? Bo ja już po maturze ale nie wiążę przyszłości z moimi obecnymi studiami i zastanawiam się gdzie pójść.

Żeby nie było ja tam nie studiuje

- Eric6666
- Juventino
w tym roku, jak ktoś już napisał nie było problemu. Koleżanka zdała raczej słabo i była na rezerwowej liście i się dostała, więc pewnie zdanie matury przeciętnie by wystarczyło.Bianconero92 pisze:Trudno się tam dostać ? Kuzyn tam chodzi na zaoczne. Myślałem też nad zaocznymi. I jak fajnie tam jest?Eric6666 pisze:akademia obrony narodowej w wawie ;d profil bezpieczeństwo narodowe
Szkoła fajna, fajna atmosfera, jestem pierwszy rok, więc mało mogę o tym powiedzieć. Po szkole można podobno iść do Wrocławia na oficerskie 2 letnie studnia. A tak to policja, strażak xd , wojsko, ;d Pozdrawiam
- Robert 10
- Juventino
ostatni rok, klasa maturalna.. jestem na mat-fizie w LO i zastanawiam na co sie wybrac po tej szkole.. w gre wchodzi ekonomia lub finanse i rachunkowosc.. bardziej sklaniam sie ku drugiej opcji (finanse) ... jest ktos moze na forum kto mógłby udzielić paru wskazówek, porad , wyjaśnień ,opisac kierunek itp.. (mam na myśli finanse i rachunkowosc) .. chciałbym pracować w przyszlosci gdzies w banku, bo takie mam tez zainteresowania, polityczne, ekonomiczne.. wie ktos ile taki pracownik moze wyciągnąc miesiecznie ;p ?
- aRn.
- Juventino
Jakie konkretne pytania On ma postawić skoro jest w klasie maturalnej i nie ma pojęcia o studiach? Napisz mu o programie, na co kładziecie nacisk, jakie są perspektywy pracy w zawodzie itd. Chłopak póki co się na tym nie zna, więc nie oczekuj precyzyjnych pytań, bo nawet pewnie nie wie o co ma pytać.Adra pisze:Jestem na Finansach i Rachunkwości, ale nie wiem jakich porad mam Ci udzielić. Może mógłbyś bardziej skonkretyzować pytania?
- Adra
- Juventino
aRn. Spokojnie, ja tylko zapytałem czy mógłby sprecyzować.
Co by Ci tu napisać. Studiuję dzienne na UE w Poznaniu - Wydział Ekonomii, obecnie 1 rok magisterki, licencjat też tam broniłem.
Ogólnie jestem zadowolony ze studiów.
Super łatwo nie jest, ale też nie jest super ciężko, wszystko zależy od przedmiotu. U nas najwięcej osób odpada z matmy (prof. Matłoka i wszystko jasne)
Jeśli oblejesz pierwszy termin egzaminu to masz 2 poprawki, potem jeśli i tego nie zdasz możesz wziąć warunek (1 na semestr), który kosztuje 80 czy 90pln, więc bez paniki.
Jedynie z języków nie byłem zadowolony. Grupy za duże, słabe prowadzenie zajęć.Masz w przeciągu studiów 2 języki (1 musi być na poziomie zaawansowanym). Zaczynają się od drugiego semestru i trwają przez 4 semestry, ćwiczenia raz w tygodniu po 1,5h. Na koniec jest egzamin i ustny i pisemny. Do wyboru masz angielski, niemiecki, francuski, hiszpański i rosyjski.
O tym czy pracę łatwo znaleźć to Ci zbytnio nie doradzę, bo ja jeszcze nie szukam. Ale co roku są u nas na uczelni dni kariery, gdzie różne spółki (w tym wiele banków) mają swoje stanowiska i szukają potencjalnych pracowników.
Co do opisu studiów to wiele zależy od specjalności, więc odsyłam do oficjalnych linków uczelnianych
http://ue.poznan.pl/oferta-dydaktyczna/ ... cjalnosci/
A tu są po wybraniu katalogi studiów (po wybraniu przedmiotu masz jego opis, wymiar godzinowy i czasem nawet wykładowcę już podanego)
http://ue.poznan.pl/studia-i-studenci/s ... enci-2717/
Jakby coś jestem do dyspozycji
Co by Ci tu napisać. Studiuję dzienne na UE w Poznaniu - Wydział Ekonomii, obecnie 1 rok magisterki, licencjat też tam broniłem.
Super łatwo nie jest, ale też nie jest super ciężko, wszystko zależy od przedmiotu. U nas najwięcej osób odpada z matmy (prof. Matłoka i wszystko jasne)
Jeśli oblejesz pierwszy termin egzaminu to masz 2 poprawki, potem jeśli i tego nie zdasz możesz wziąć warunek (1 na semestr), który kosztuje 80 czy 90pln, więc bez paniki.
Jedynie z języków nie byłem zadowolony. Grupy za duże, słabe prowadzenie zajęć.Masz w przeciągu studiów 2 języki (1 musi być na poziomie zaawansowanym). Zaczynają się od drugiego semestru i trwają przez 4 semestry, ćwiczenia raz w tygodniu po 1,5h. Na koniec jest egzamin i ustny i pisemny. Do wyboru masz angielski, niemiecki, francuski, hiszpański i rosyjski.
O tym czy pracę łatwo znaleźć to Ci zbytnio nie doradzę, bo ja jeszcze nie szukam. Ale co roku są u nas na uczelni dni kariery, gdzie różne spółki (w tym wiele banków) mają swoje stanowiska i szukają potencjalnych pracowników.
Co do opisu studiów to wiele zależy od specjalności, więc odsyłam do oficjalnych linków uczelnianych
A tu są po wybraniu katalogi studiów (po wybraniu przedmiotu masz jego opis, wymiar godzinowy i czasem nawet wykładowcę już podanego)
- Robert 10
- Juventino
Specjalność wybiera sie dopiero na drugim roku tak ? jaką Ty wybrales ?Adra pisze:aRn. Spokojnie, ja tylko zapytałem czy mógłby sprecyzować.
aa i jeszcze jedno mnie ciekawi.. bo WF jest na studiach.. czy jest mozliwosc wybrania czego można sie uczyc w szczegolnosci na wf ? np pilka nozna, siatkowka, ? czy to zalezy od uczelni ? bo slyszalem ze gdzies tam tak mozna wybrac. tylko nie wiem czy wszędzie czy tylko tam ..
- Adra
- Juventino
Specjalność wybiera się (jeśli mnie pamięć nie myli) na drugim semestrze, ale dopiero od drugiego roku ma się przedmioty specjalnościowe.
Co do wychowania fizycznego można wybrać: piłka ręczna, siatkówka, koszykówka, siłownia, aerobik (tylko dla dziewcząt) i futsal. Zajęcia są tylko przez rok, raz w tygodniu i trwają 1,5h. Można być zwolnionym z zajęć jeśli się jest w AZS-ie lub w innych klubach sportowych.
Osobiście jestem na specjalności finanse,podatki i audyt.
Co do wychowania fizycznego można wybrać: piłka ręczna, siatkówka, koszykówka, siłownia, aerobik (tylko dla dziewcząt) i futsal. Zajęcia są tylko przez rok, raz w tygodniu i trwają 1,5h. Można być zwolnionym z zajęć jeśli się jest w AZS-ie lub w innych klubach sportowych.
Osobiście jestem na specjalności finanse,podatki i audyt.
- bendzamin
- Redaktor
Ja chyba też zdecyduję się na FiR, początkowo planowałem iść na coś politechnicznego, ale jakoś mnie nie ciągnie.
Pozostaje mi problem wyboru miejsca, bo w mojej okolicy nic ciekawego nie ma, więc pewnie pozostaje mi 'wyfrunąć' do Wawy, Krakowa czy nawet Wrocławia. Robert 10, a Ty gdzie zamierzasz studiować?
Pozostaje mi problem wyboru miejsca, bo w mojej okolicy nic ciekawego nie ma, więc pewnie pozostaje mi 'wyfrunąć' do Wawy, Krakowa czy nawet Wrocławia. Robert 10, a Ty gdzie zamierzasz studiować?