Mercato (2012-2014)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
gucio_juve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 marca 2013, 11:39

iltalismano pisze: Czemu więc Lewy jest na poziomie Huntelaara?

Bo w zeszłym sezonie Janek strzelił 29 bramek w Bundeslidze, a żaden z was nie uwielbiał go tak jak Lewego.
Abstrahując od tego, kto jest lepszy - KJH czy Lewandowski, to Holender zeszły sezon grał tak dobrze, bo chciał iść do Anglii. Przecież nową umowę z Schalke (6 mln gry za sezon) podpisał dopiero w kwietniu czy maju, a może nawet później, jak Arsenal nie zdecydował się go zatrudnić. Jako sympatyk Schalke, uważam go za piłkarza, który do poziomu z zeszłego sezonu, nie dobije już do końca swoich piłkarskich dni i gdybym miał układać listę najlepszych snajperów na świecie, jak koledzy wyżej, to raczej on by się tam nie znalazł.
iltalismano pisze: @Wojciech7 - Ale on nadal marnuje po 2-3 sytuacje w meczu które powinien wykorzystywać. I Tu znowu - Ogladaj wszystkie mecze BVB albo zapytaj fana.
To akurat prawda, Lewy miał bardzo średni procent wykorzystywania sytuacji w poprzednim sezonie 23%, kiedy najlepszy w Bundeslidze mieli 35. Różnica nieduża, ale w przełożeniu na praktykę, jest to bardzo widoczne.

Z innej beki, podobno Xabi Alonso nie przedłuży umowy z Realem, ale chce ją wypełnić (kontrakt do 2014). Jeśli Real chce coś na nim zarobić, to latem musi go sprzedać. Środkowa formacja rzeczywiście dobrze obsadzona u nas, ale takim pomocnikiem jak brodacz z Madrytu na pewno bym nie pogardził, a jeszcze cena rok przed końcem powinna być rozsądna. Co więcej, przecież on już był jedną nogą w Turynie, tylko Ranieri zdecydował się na Poulsena. :prochno: Wy co myślicie? Bo pewnie zaraz pojawią się o tym plotki.

zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 19 marca 2013, 11:55

mateusz6 pisze:Na forum widac kipiaca nienawisc do Interu. W tych waszych wyliczankach nigdzie, ale to nigdzie nie uwzgledniliscie boskiego Tommaso Rocchiego. Moim zdaniem temu zawodnikowi do kompletnosci brakuje tylko umiejetnosci strzelania bramek czyli 9/10
Zgadzam się w całej rozciągłości, ale nie chcieliśmy podpaść szczypkowi, który tylko się czai aż ktoś napisze coś pozytywnego na temat interisty.

Co do zestawień - ja swojego wrzucać już nie będę, napiszę tylko że Messi powinien mieć oddzielny poziom zarezerwowany dla siebie. Poziom niżej powinien być Ronaldo, a dopiero na kolejnej półce ktokolwiek inny. Jak czytam zestawienie, w którym RVP jest stawiany na równi z Messim to nie wiem czy to przeoczenie, czy ignorancja.
gucio_juve pisze:Środkowa formacja rzeczywiście dobrze obsadzona u nas, ale takim pomocnikiem jak brodacz z Madrytu na pewno bym nie pogardził, a jeszcze cena rok przed końcem powinna być rozsądna.
Wydaje mi się że po pierwsze nie stać nas na uzupełnienie składu w postaci Xabiego Alonso, po drugie sam piłkarz, Mistrz Świata i Europy, chciałby jednak grywać więcej, niż mógłby mu zaoferować Juventus.
iltalismano pisze: Czemu więc Lewy jest na poziomie Huntelaara?

Bo w zeszłym sezonie Janek strzelił 29 bramek w Bundeslidze, a żaden z was nie uwielbiał go tak jak Lewego.
Co rozumiesz przez "uwielbiał"? Jeżeli pytasz dlaczego większość forum chętniej widziałaby w Juve Polaka, a nie Holendra, to odpowiedź jest prosta. Holender miał 29 lat i był to jego pierwszy tak udany sezon w czołowej europejskiej lidze. Facet zaliczył już w karierze Real i Milan, w żadnym z tych klubów nic wielkiego nie pokazał, mimo że nie miał jakiejś ogromnej konkurencji w ataku. To wszystko sugerowało to, co ten sezon zdaje się potwierdzać - Huntelaar to średni/niezły napastnik z jednym bardzo udanym sezonem. Kto jak kto, ale kibice Juventusu powinni wiedzieć na czym fenomen takowych polega.

Sytuacja z Lewandowskim jest zupełnie inna - piłkarz dużo młodszy, który w swojej karierze nie miał żadnych przestojów, żadnych kroków w tył, który cały czas się rozwija. I nawet jeżeli obecnie gra w bardzo charakterystyczny sposób, dostosowany ściśle do ustawienia swojej drużyny, to jest spora szansa że dałoby się go dopasować do założeń taktycznych Conte.
Ostatnio zmieniony 19 marca 2013, 12:04 przez zahor, łącznie zmieniany 1 raz.

szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 24 razy

Nieprzeczytany post 19 marca 2013, 11:59

zahor pisze:Zgadzam się w całej rozciągłości, ale nie chcieliśmy podpaść szczypkowi, który tylko się czai aż ktoś napisze coś pozytywnego na temat interisty.
Jestem jestem. mateusz6 już został wpisany na czarną listę.

Nie wiecie czy Marotta nie ma na oku Amauriego? Zawsze mi się podobała jego gra, poruszanie się po boisku, gestykulacja, teraz dorzucił skuteczność (9 bramek w Serie A). Jest dość stary, to prawda, ale na pewno zgodzi się na krótki kontrakt i niezbyt wysoką pensje. Co myślicie?

Cabrini_idol

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 marca 2013, 12:07

Dobry Mudżyn pisze:
Poza tym, Jackson wbrew obiegowej opinii to juz nie mlodzieniaszek - 26 lat. J
no no no... Falcao w jakim wieku eksplodował ? akurat co do zawodnikow z Ameryki Pld a szczegolnie napastnikow to oni czesto zaczynaja grac na najwyzszym poziomie w wieku powyzej 25 lat.. Falcao.. Luis Fabiano i wielu sie jeszcze takich znajdzie

Obrazek
Smok-u

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 19 marca 2013, 13:38

Musimy kupić napastnika, na tym powinniśmy się przede wszystkim skupić. Conte chce mieć 5 napadziorów, więc:
Llorente<--->Anelka
Jojo<--->Matri/Q/Gio
Lewy<--->Matri/Gio
Alexis<--->Gio
Jeżeli nas nie stać na takie nazwiska, to znowu uraczy nas jakiś Osvaldo albo ktoś podobny. Wydać tyle ile trzeba w granicach rozsądku i skupić się może na wzmocnieniu lewego skrzydełka. Cała filozofia.

pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 marca 2013, 13:41

W skali 1-10 to się oceniało fajne dópy w gimnazjum, myślałem że to przeszło. Lewandowski w momencie transferu Llorente jest chyba i tak dla nas zbędny, obok niego będą zapierniczać konus ze szwagrem, na rezerwie matri lub quag. Na rewolucję tutaj nie liczę.

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
wojczech7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 marca 2013, 14:31

iltalismano pisze:Dlaczego El Sharaawy jest lepszy od Lewandowskiego?

Naprawde tego nie wiesz dlaczego jest lepszy? Zapytaj fana BVB. To Ci wyjasni kogo chciałby miec w składzie - Lewego czy Szarego.
Nie pytam, kogo w składzie chciałby mieć tajemniczy fan BVB, tylko Ciebie o to, w czym Faraon jest lepszy od Lewego.
iltalismano pisze: @Wojciech7 - Ale on nadal marnuje po 2-3 sytuacje w meczu które powinien wykorzystywać. I Tu znowu - Ogladaj wszystkie mecze BVB albo zapytaj fana.
Tak się składa, że oglądam niemal wszystkie mecze BVB i wiem, jak gra Robert. W ostatniej kolejce zmaścił sam na sam, ale wcześniej strzelił dwie i zaliczył kapitalną asystę. Oceniajmy go jednak przez pryzmat tej spierniczonej setki - masz rację...

Niewielu jest napastników, którzy strzelają (niemal) wszystko. Ci, którzy to robią należą do absolutnego topu. Robert do tego topu nie należy, ale nie jest, jak to mówisz, zwykłym napastnikiem. Do takiego grona zaliczyłbym Matriego, czy Quagliarellę, a sam chyba przyznasz, że mogą Polakowi buty wiązać.

Co do skuteczności jeszcze: taki Van Persie w dwumeczu z Realem spartolił kilka setek i nikt tu nie podważa jego umiejętności - bo?
iltalismano pisze: Nie bez powodu na Goal.com pojawiaja sie felietony na temat tego że Lewy nie jest TOP'em. A po prostu zwyklym napastnikiem.
Odbijam piłeczkę - nie bez powodu pojawiają się felietony na temat tego, że Lewy jest napastnikiem o bardzo wysokich umiejętnościach.

Żeby nie było - nie uważam Lewego za absolutnego TOP'a, ale na litość - mówienie, że nie podniósłby poziomu ataku Juventusu zakrawa o kpinę.

"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 marca 2013, 14:41

Smok-u pisze:Musimy kupić napastnika, na tym powinniśmy się przede wszystkim skupić. Conte chce mieć 5 napadziorów, więc:
Llorente<--->Anelka
Jojo<--->Matri/Q/Gio
Lewy<--->Matri/Gio
Alexis<--->Gio
Ulalala... naprawdę myślisz, że wymienimy aż 4 z 5 naszych napastników? I to jeszcze posiłkując się takimi nazwiskami? Ja będę BARDZO zadowolony jeśli ściągniemy do nas Sancheza i kupimy połówkę Muriela. To są ruchy, które moim zdaniem znajdują się w zasięgu Juventusu.
wojczech7 pisze:nie uważam Lewego za absolutnego TOP'a, ale na litość - mówienie, że nie podniósłby poziomu ataku Juventusu zakrawa o kpinę.
Dokładnie. Jednak zaopatrzyliśmy się już w Llorente. Czy do dobry ruch? Na pewno całkiem rozsądny, bo takim napastnikiem za darmo się nie gardzi.

wojczech7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 marca 2013, 14:49

Arbuzini pisze:zaopatrzyliśmy się już w Llorente. Czy do dobry ruch? Na pewno całkiem rozsądny, bo takim napastnikiem za darmo się nie gardzi.
Jeśli Llorente nawiąże formą do poprzedniego sezonu - strzał w dziesiątkę, bo takiego napastnika nam brakuje.

Lewandowski byłby lepszym wyborem moim zdaniem, ale za niego BVB zaśpiewa pewnie 20mln+, a taką kasę możemy przeznaczyć na partnera dla Hiszpana, którego nomen omen już zakontraktowaliśmy, więc tematu raczej nie ma.

"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
fazzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 19 marca 2013, 14:50

Nie wiem jaki sens jest dyskutować tu o Lewym i o tym czy podniósł by poziom ataku czy nie. I tak nie przyjdzie i zapewne nie jest nawet już brany pod uwagę przez naszych, skoro mamy już Ll zaklepanego.

Pavel Nedved pisze:"Juve ponownie jest nieprzyjemne? Mam nadzieję, nie interesuje mnie bycie miłym, tylko zwycięskim"
SKAr7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 marca 2013, 15:59

iltalismano pisze:
Nie bez powodu na Goal.com pojawiaja sie felietony na temat tego że Lewy nie jest TOP'em. A po prostu zwyklym napastnikiem.
Czytałem ten artykuł, czytałem również komentarze pod nim. I powiem jedno- dawno nie widziałem takiego ataku czytelników na ignorancję, ślepotę i głupotę piszącego (w temacie piłkarskim, bo polityka/społeczeństwo to inna półka). Osób z całego świata, również kibiców BVB.
Czytałem opinie różnych kibiców Polussi w różnych anglojęzycznych miejscach (język Goethego jest mi kompletnie obcy), czytałem takich, dla których wymiana Roberta na Schiebera nie wiązałaby się z utratą jakości, jak i takich, którzy Polaka nie zamieniliby na duet Cavani-Messi.
Analogicznie wśród kibiców Juve znajdziesz takich, którzy uważają, że Vucinić jest nie do ruszenia, albo że "Topa" powinniśmy dokupywać do Giovinco, który już za chwileczkę, już za momencik wystrzeli niczym malutka kuleczka z procy. Są tacy, którzy uważają, że nie jest źle, że te 30 bramek, które już nasza czwórka Bombardierów nastrzelała, to całkiem w pytkę, albo tacy, którzy ustawiliby wszystkich naszych napastników pod murem i rozstrzelali. A na ataku postawili Pogbę.
To, że znasz opinię jednego, czy kilku kibiców BVB, to akurat nic nie znaczy.

Tak się rozpisałem w obronie chłopaka, ale przyznam rację jednej rzeczy- w kontekście przybycia Baska, dyskusja o Lewandowskim jest na 99% jałowa. No, chyba, że nikt nie wykona dużego ruchu w lato i będzie niewielka szansa zawalczyć o niego w następne Mercato. Polak to nie jest klasa zawodnika, któremu opłacałoby się dać kontrakt 6mln<, a za mniej można spróbować sprzątnąć. Choć to oczywiście opcja, jeśli rywalem będzie Atletico i Tottenham, a nie ManUtd. Mimo, że nie jest to nasze domyślne ustawienie, to graliśmy już w tym sezonie Matri-Bendtner, wiec ustawienie Tośka dopuszcza dwie fałszywe dziewiątki.

Również uznaję klasę Tomka Rocchiego. Może Inter za mniej niż 30 milionów by go puścił? :think: Mimo wieku, to czysta klasa piłkarska, zaklepalibyśmy sobie przyszłoroczny Puchar Włoch, Scudetto i Ligę Mistrzów tym transferem :whistle:
Ostatnio zmieniony 19 marca 2013, 16:51 przez SKAr7, łącznie zmieniany 1 raz.

Kucharius1

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 19 marca 2013, 16:16

zippo01

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 marca 2013, 17:40

Panowie żadnego Sancheza, on obecnie jest na poziomie Giovinco. Wykończyć nie potrafi, dużo biega tak jak Giovinco ale za wiele to nie daje. Jedyny atut którym przewyższa Gio to wzrost ;) I jeszcze te ponad 20 milionów to gruba przesada. W obecnej formie max 15 i to bardzo naciągane.

A no i żeby nie było, nie jestem jakimś fanbojem Gio. Wręcz przeciwnie, uważam go za średniaka.

jsduga

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 marca 2013, 17:50

zippo01 pisze:Panowie żadnego Sancheza, on obecnie jest na poziomie Giovinco. Wykończyć nie potrafi, dużo biega tak jak Giovinco ale za wiele to nie daje. Jedyny atut którym przewyższa Gio to wzrost ;) I jeszcze te ponad 20 milionów to gruba przesada. W obecnej formie max 15 i to bardzo naciągane.

A no i żeby nie było, nie jestem jakimś fanbojem Gio. Wręcz przeciwnie, uważam go za średniaka.
Niby tak, z tym, że Sanchez już dużo osiągnął, a potencjał ma o wiele większy niż Gio. Nie bez powodu został wybrany najlepszym zawodnikiem Serie A i nie bez powodu zasilił Barcę. Fakt, dla Blaugrany okazał się totalnym niewypałem, ale zmiana otoczenia może mu tylko wyjść na dobre. Z Giovinco jedyne porównanie to wzrost.

A co do pięniędzy. 20 mln w dzisiejszej piłce to żaden wydatek. Nasz? Martinez kosztował 15 mln bodajże, a gdzie teraz kopie piłkę? W Rumunii?
Myślę, że opcję z Chilijczykiem nasz zarząd powinien bardzo poważnie rozważyć.

„Będąc na początku sezonu czwartą-piątą siłą tej ligi, udało nam się zdobyć mistrzostwo. Gdybym mógł, podpisałbym je własną krwią." - Gigi Buffon
francois

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 marca 2013, 17:51

Cabrini_idol pisze:
Dobry Mudżyn pisze:
Poza tym, Jackson wbrew obiegowej opinii to juz nie mlodzieniaszek - 26 lat. J
no no no... Falcao w jakim wieku eksplodował ? akurat co do zawodnikow z Ameryki Pld a szczegolnie napastnikow to oni czesto zaczynaja grac na najwyzszym poziomie w wieku powyzej 25 lat.. Falcao.. Luis Fabiano i wielu sie jeszcze takich znajdzie
Ja raczej lansowałbym teorię, że wypalają się przed 30stką. Przykładów można podać wiele więcej.
pan Zambrotta pisze:W skali 1-10 to się oceniało fajne dópy w gimnazjum, myślałem że to przeszło.
Myślałem, że gimnazjum Cię nie objęło :doh:

„To jest miejsce wyjątkowe,
tu się mogą ziścić sny,
za te barwy, herb, tradycję,
zostaw serce, pot i łzy”
Zablokowany