Mercato (2012-2014)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
Robaku

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 marca 2013, 17:40

Abruzini, ale jak to nie jest nowość, bo ja obecnie nie widzę - oprócz tych dwóch napastników - zawodników, którzy podniesli by jakośc w Juve.

Jasne jest Kross, Muller, Gotze czy Hummels, ale oni są nie do wyciągnięcia za w mire normalne pieniądze.

Raczej nie będziemy eksplorowac Bundesligi w poszukiwaniu super hiper obiecujacych zawodników.
Beck to już nie ten sam obrońca co kiedyś (hoffenheim raczej poleci), innymi z Niemiec się nie interesujemy, więc raczej niemiecki rynek nie jest dla Juve najwazniejszy.

Juvefanatp

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 16 marca 2013, 17:58

Duży problem w ściągnięciu napastnika w naszym przypadku wynika z faktu, że poszukujemy obecnie po zakontraktowaniu LLorente zawodnika, który mógłby spokojnie i z powodzeniem grac na pozycji cofniętego napastnika, a ta pozycja jest teraz bardzo deficytowa. Związane jest to z tym, że obecnie niemal wszędzie gra się głównie formacjami gdzie jedynym napastnikiem w środku boiska jest ten wysunięty, wspomagany przez ofensywnych pomocników oraz skrzydłowych i bocznych napastników. W tej chwili z głowy potrafię wymienić jako takich prawdziwych cofniętych napastników jedynie Teveza, Rooneya, Suareza, Cassano, Joveticia, Jonasa, połamanego Rossiego i Messiego w reprezentacji, a trzeba powiedzieć, że niektórzy z nich także zaczynali na skrzydle i obecnie dalej mogą tam zagrać.
Za to bocznych napastników jest cała masa, ale naprawdę obawiam się, że niewielu z nich sprawdzałoby się tak samo dobrze w środku boiska. Tak jest chociażby, żeby zostać na własnym podwórku z El Shaarawym czy Insigne, którzy u nas po prostu by się marnowali i warto to rozważyć przy myśleniu o ewentualnym sprowadzeniu jakiegoś napastnika.

Aubameyang niestety dla nas jest właśnie takim typem zawodnika. Często zdarza mi się oglądać Zielonych (Canal+ ich lubi bo grają naprawdę fajnie) i nigdy nie widziałem żeby grał cofniętego napastnika, St-Etienne najzwyczajniej w świecie nie ma w swojej taktyce miejsca dla tego rodzaju gracza. Gabończyk albo grywał na szpicy, kiedy grać nie mógł Brandao i wtedy spisywał się przyzwoicie, albo na skrzydle i tam robił naprawdę piorunujące wrażenie, a zwłaszcza obecnie kiedy na drugie skrzydło przyszedł Mollo i rywale nie mogą już tylko skupiać się, żeby bronic głównie jednego boku. No ale właśnie jego największe atuty jak szybkość, świetna gra 1na1, i ogólnie cechy, które sprawiają, że dobrze mu się gra głównie przodem do bramki mogą świadczyć o tym, że raczej u nas grałby dużo słabiej i wszyscy wieszaliby na nim psy. Inna sprawą jest to, czy to dobry pomysł sprowadzać zawodnika na pozycje na której nie wiem czy kiedykolwiek grał.
Podobnie ma się sprawa ze wspomnianym tutaj Velą, ten gra albo na szpicy albo na boku, w środku niemal zawsze gra Prieto, lub czasami Griezman. Tak samo rzecz ma się z całą masa zawodników, dlatego wiem, że przed zarządem i sztabem szkoleniowym naprawdę ciężkie zadanie, bo nawet taki Kun Aguero, o czym wspominałem, kiedy chcieliśmy go sprowadzić, woli grac jako najbardziej wysunięty napastnik, w stylu takiego szybkiego na klępę, na wyjście do piłki, szybki zwód i strzał (tak właśnie najczęściej grają na szpicy ci potencjalni cofnięci/boczni napastnicy, właśnie np. Vela, Rossi w repie Italii w parze z Cassano itd.) i kiedy gra z Dzeko to średnio im się to układa, bo właśnie wtedy musi grac cofniętego, a nawet w Atletico często wymieniał się w tej funkcji z Forlanem.

Jeszcze może powiem słówko o wspomnianym Benteke. Dla mnie to będzie naprawdę wielki zawodnik, w reprezentacji ostatnio błyszczał, w klubie gdyby nie on (udział przy chyba 40% bramek Villi) to byliby daleko za QPR. Środkowy napastnik marzenie, on tak samo jak jego rodak Lukaku, spokojnie powinni rozwinąć się na najwyższy poziom światowy wśród 9-ek. Tak swoja drogą to Belgowie mają MEGA pakę, jak dla mnie nawet na papierze lepszą od Francji. No właśnie ale nawet oni nie posiadają, żadnego cofniętego napastnika, bo albo są to boczni napastnicy jak Mirallas (tego zawodnika uwielbiam, bo jeśli tylko gra lewego bocznego napastnika, to jest świetny) czy Mertens, albo ofensywni pomocnicy jak Hazard czy De Bruyne.

Kucharius1

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 16 marca 2013, 19:34

Muriel to jednak niezły leń. Chłopak talent ma, ale jego gra może też nieźle wkurzyć :/ Warto obserwować to Udine bo zawsze jest to jakieś prawdopodobieństwo że ogląda się przyszłego gracza Juve. Lubie Faraoniego na ten przykład.

Zagrał w końcu nasz murzynek w Serie B, choć pewnie tylko dlatego że Berardi nie mógł. Moglibyśmy w końcu zapewnić sobie tego grajka.

Qrczak

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 marca 2013, 23:50

Dzisiaj Fernando Llorente zaliczył kolejny ogon (25min). Występ bezbarwny, kilka fajnych odegrań nic poza tym .

Alexinhio-10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Nieprzeczytany post 17 marca 2013, 00:02

Realnie jeżeli chodzi o napastników to Jovetic plus Belfodil/Muriel/Icardi i nie było by źle. Nie ma się co oszukiwać Llorente jest szykowany do podstawowego składu więc raczej kolejna 9tka jeśli przyjdzie to jakaś perspektywiczna.

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 marca 2013, 00:09

Alexinhio-10 pisze:Realnie jeżeli chodzi o napastników to Jovetic plus Belfodil/Muriel/Icardi i nie było by źle.
Jak Jovetic, to już żaden z wymienionych. Money, money, money...

Taka opcja pod względem finansowy, byłaby może realna z Sanchezem. Zależy, które pozycje chcemy jeszcze wzmacniać oprócz ataku. Pod względem sportowym wątpię, że sprowadzimy aż trzech napastników, wypychając przy tym dwóch z obecnego składu (Bendtera i Anelki oczywiście nie należy liczyć). Nie twierdzę, że nie byłoby miło, ale raczej mało realne.

Kucharius1

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 17 marca 2013, 00:16

Icardi jest już przeznaczony gdzie indziej. Muriel i Belfodil hmm. Może nabędziemy jakąś połówkę napastnika jeszcze, ale wątpię by grał od razu u nas w przyszłym roku, bo aż tak jeden i drugi się nie wyróżniają.

Chciałbym byśmy pozyskali Alexisa, na Jove też się nie obrażę oczywiście.

Ponoć mamy zrobić mały rozbiór Sampy. Obiang, Poli i Zaza w jednym okienku. Ciekawe ile w tym prawdy...

Ja chcę Berardiego !

Qrczak

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 marca 2013, 09:00

Kucharius1 pisze:Icardi jest już przeznaczony gdzie indziej. Muriel i Belfodil hmm. Może nabędziemy jakąś połówkę napastnika jeszcze, ale wątpię by grał od razu u nas w przyszłym roku, bo aż tak jeden i drugi się nie wyróżniają.

Chciałbym byśmy pozyskali Alexisa, na Jove też się nie obrażę oczywiście.

Ponoć mamy zrobić mały rozbiór Sampy. Obiang, Poli i Zaza w jednym okienku. Ciekawe ile w tym prawdy...

Ja chcę Berardiego !
Pewnie tyle samo co w ofensywie interu (Sanchez, Song ,Montoya).

Ktoś widział tego Zaze ? Bo komplikacje YT to nic. Jeżeli ktoś widział to prosiłbym o jego charakterystyke gry.

Padoin

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 marca 2013, 09:24

pumex pisze:
Padoin pisze:Niesamowite statystyki, brać go za 12 melonów, czy nawet 15, w sumie to zaoferowaliśmy temu z Parmy tyle samo, a przecież on nie ma startu do Wilfrieda.
Odważne stwierdzenie pasujące do kibica regularnie oglądającego występy Vitesse. Rozumiem, że właśnie nim jesteś?

Żeby było jasne, nie deprecjonuje umiejętności Iworyjczyka, ale statystyki z Eredivisie, nawet te kosmiczne, nie robią na mnie najmniejszego wrażenia. Widziałem zbyt wielu napompowanych 'niepokonanych tytanów' z tamtejszej ligi, żeby teraz z uśmiechem na ustach stwierdzić: "kupmy go za 15 baniek, koniecznie"
Nie bez powodu wspomniałem, że gra w Vitesse, a nie w PSV czy Ajaxie.
Nie ma jakiś genialnych kolegów w drużynie a mimo to strzela. Poziom ligi słabszy fakt, ale jak ktoś wspomniał, gorszy by nie był od całej naszej paczki napastników. Niestety, szanse, że Marotta się nim zainteresuje są marne.
Co do oglądania ligi holenderskiej to się nie dziw, polsat sport się uparł, żeby puszczać te nudy na przemian z ligą rosyjską. :-D

jsduga

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 marca 2013, 10:20

W ostatnich latach jedyny piłkarz z ligi holenderskiej, który w innej czołowej lidze wybił się grubo ponad przeciętność to Suarez.
Ja bym odpuścił eksperymentowanie z napastnikami z Holandii. Skupmy się na Sanchezie, bo to póki co jedyna realna/rozsądna opcja dla nas.

„Będąc na początku sezonu czwartą-piątą siłą tej ligi, udało nam się zdobyć mistrzostwo. Gdybym mógł, podpisałbym je własną krwią." - Gigi Buffon
pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 marca 2013, 10:37

Padoin pisze:Nie bez powodu wspomniałem, że gra w Vitesse, a nie w PSV czy Ajaxie. Nie ma jakiś genialnych kolegów w drużynie a mimo to strzela.
To żaden argument. Afonso Alves w Heerenveen miał jeszcze lepszą statystykę strzelecką, a partnerów do gry nie lepszych niż Bony ma w Vitesse.
Padoin pisze:Poziom ligi słabszy fakt, ale jak ktoś wspomniał, gorszy by nie był od całej naszej paczki napastników.
Bracie, tu nie chodzi o to, żeby nie był gorszy, tylko żeby był znacznie lepszy, zwłaszcza, że nie jest za darmochę, tylko za całkiem spore pieniądze. Opieranie się na samych statystykach nie ma najmniejszego sensu w przypadku Eredivisie.

Obrazek
Padoin

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 marca 2013, 10:53

Ma być lepszy od naszych napastników, spoko. Tylko, jak ktoś wspomniał o Bedofilu czy jakoś tak (nie chce mi się sprawdzać) z Parmy za 12 mln to wszyscy go chcieli. Nie jestem fanem ligi holenderskiej rzecz jasna, ale jak ktoś strzeli kilka bramek w serie A to bóg? Bez przesady.
Kolega powyżej wspomniał o Sanchezie jako o rozsądku, no być może, ale nie jestem przekonany patrząc aktualnie na jego formę.
Nie możemy sprowadzać no name z Holandii. To może nie sprowadzajmy zawodników bez formy? Oczywiście w przypadku Sancheza dużą rolę odgrywa kasa. Jeśli będzie ok. lub powyżej 20 mln to trzeba będzie podziękować.

annihilator1988

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 marca 2013, 11:03

Ponoć Sanchez dogadał się z interem i oczekuje 4 mln euro rocznie :/ W mojej ocenie to jest dużo za dużo jak na obecną sytuację Chilijczyka. Może "Szalonookiemu" uda się zbić, w razie złożenia oferty, wymagania finansowe do 3-3,5 mln euro. A jeżeli nie, to niech się ####. Jest Muriel. Byłbym też zwolennikiem odejścia od planu sprowadzenia Poliego na rzecz nabycia 50% karty Taidera

ktośtam na forum p$g pisze:Odnoszę wrażenie, że Ibra nie jest związany z PSG
pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 marca 2013, 11:11

Padoin pisze:Tylko, jak ktoś wspomniał o Bedofilu czy jakoś tak (nie chce mi się sprawdzać) z Parmy za 12 mln to wszyscy go chcieli. Nie jestem fanem ligi holenderskiej rzecz jasna, ale jak ktoś strzeli kilka bramek w serie A to bóg? Bez przesady.
Belfodil, Ishak Belfodil. Gdy pod koniec stycznia pojawiały się informacje o naszym zainteresowaniu napastnikiem Parmy, to szczerze mówiąc nie widziałem forumowej euforii, wręcz przeciwnie.
Padoin pisze:Nie możemy sprowadzać no name z Holandii. To może nie sprowadzajmy zawodników bez formy? Oczywiście w przypadku Sancheza dużą rolę odgrywa kasa. Jeśli będzie ok. lub powyżej 20 mln to trzeba będzie podziękować.
Dalej mnie nie rozumiesz. Ja nie nawołuję, żebyśmy nie sprowadzali Bony'ego czy innych z Holandii. Po prostu staram się tonować nastroje związane z jego kosmicznymi statystykami i zastanawiam się, czy możemy pozwolić sobie na teoretycznie spore ryzyko za 15 baniek.

Natomiast jeśli chodzi o Sancheza, to za ile Ty byś chciał go kupić? Chilijczyk ma 24 lata, Barca zapłaciła za niego z miejsca 25mln (z bonusami nawet do 37mln), więc cena w okolicach 20mln jest dobrą okazją zważywszy, że piłkarz pokazał już, co potrafi w Serie A. Mocno zmartwiłbym się, gdyby Inter rzeczywiście go kupił.

Obrazek
Padoin

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 marca 2013, 11:19

Chodzi Ci o to, że napisałem hurra optymistyczny post pod względem napastnika Vitesse. Wiem o tym. Nie podniecam się, ale też z góry nie zakładam, że to niewypał.
Barcelona dała 25 mln, ok. Wiedziałem, że zaraz ktoś wyskoczy z tekstem, że jest ograny w Serie A. 15-16 mln + bonusy i byłby git. Natomiast jeśli mamy patrzeć pod kątem tylko tego że inter się nim interesuje no to błagam..

Zablokowany