Mercato (2012-2014)
- Tharp
W ramach ciekawostki, Mario Gotze przedluzyl kontrakt z Borussia do 2016, jednoczesnie ucinajac wszystkie plotki o jego potencjalnym transferze do... <wstaw_nazwy_wszystkich_klubow_ktore_byly_niby_zainteresowane> czyli praktycznie wszystkie kluby ktore zalicza sie do szeroko pojetej 'europejskiej czolowki'
Dodam od siebie, ze Joveticowi bym nie odmowil.
Dodam od siebie, ze Joveticowi bym nie odmowil.
- Amarillo
- Juventino
Widzę, że szampańskie nastroje po meczu z Interem dalej nie opuściły naszych zacnych forumowych speców od transferów 8) Nie tu nie ma ironii, cenię sobie wasze zdanie
Już widzę, jak Beppe rozbija bank na nazwiska typu Dżeko, Hernanes, Higuain itp. ja się nie napalam osobiście, bo potem będzie tak jak w lato (Aguero -> Rossi -> Mirko). Wcale nie mówię, że transfer Mirko był niewypałem ! Gra dobrze, momentami wręcz znakomicie. Jego problemem był fakt, że przyszedł wtedy kiedy panowało na forum poruszenie i fapanie nad perspektywą Kuna w składzie (co przyznaję udzieliło się po części i mnie) i teraz mu się obrywa, bo nie mamy obiecanej przez Marottę gwiazdy.
To nie jest tak, że ja w ogóle nie wierzę w transferową bombę, po prostu apeluję o ostudzenie bagietek, żeby się nie sparzyć jak ostatnio. Dla mnie ogromnym sukcesem byłoby sprowadzenie Jovetica, ale obawiam się, że wrodzona zdolność do oszczędzania Beppe może mu nie pozwolić na wydanie 25-30 mln za Czarnogórca i sprowadzi w jego miejsce np. Rodrigo Palacio czy innego Germana Denisa, którzy będą o połowę tańsi.

Już widzę, jak Beppe rozbija bank na nazwiska typu Dżeko, Hernanes, Higuain itp. ja się nie napalam osobiście, bo potem będzie tak jak w lato (Aguero -> Rossi -> Mirko). Wcale nie mówię, że transfer Mirko był niewypałem ! Gra dobrze, momentami wręcz znakomicie. Jego problemem był fakt, że przyszedł wtedy kiedy panowało na forum poruszenie i fapanie nad perspektywą Kuna w składzie (co przyznaję udzieliło się po części i mnie) i teraz mu się obrywa, bo nie mamy obiecanej przez Marottę gwiazdy.
To nie jest tak, że ja w ogóle nie wierzę w transferową bombę, po prostu apeluję o ostudzenie bagietek, żeby się nie sparzyć jak ostatnio. Dla mnie ogromnym sukcesem byłoby sprowadzenie Jovetica, ale obawiam się, że wrodzona zdolność do oszczędzania Beppe może mu nie pozwolić na wydanie 25-30 mln za Czarnogórca i sprowadzi w jego miejsce np. Rodrigo Palacio czy innego Germana Denisa, którzy będą o połowę tańsi.
Sapere Aude!
- jaqb
- Juventino
fajnie wczoraj zagrał torres
tak jak pisałem ostatnio, piłkarsko prezentuje się nieźle, problemem jest to, że nie strzela. chelsea pewnie do lm się nie zakwalifikuje i mała rewolucja ich czeka, jeśli jedną z jej ofiar będzie hiszpan, zastanawiam się, kto mógłby być naszym ewentualnym rywalem w walce o niego. bo nie zgadzam się z tym, co jakoś czas temu ktoś tu pisał, że romek nigdy nie zgodzi się na wypożyczenie. casus shevy pokazuje, że jest to możliwe. raczej na pewno na torresa nie zarzuci sideł żaden z czołowych i najbogatszych klubów w europie, raz, że chyba tylko milan ma politykę wyciągania niechcianych, dwa, że pozycja dziewiątki w tych zespołach jest obstawiona. na myśl ewentualnie przychodzi mi atletico, zwłaszcza jeśli the blues spróbują wyciągnąć falcao. naszej ewentualnej przewagi upatruję w tym, że powrót do madrytu to jednak najwyżej walka o 3 pozycję w lidze, podczas gdy u nas przy mądrych transferach scudetto będzie całkiem realne. wypożyczenie el nino uważam za dobry ruch także dlatego, i będę to powtarzał do znudzenia, że pepe to dla mnie absolutnie najgorszy piłkarz naszej podstawowej jedenastki i na prawym skrzydle widziałbym ewentualną gwiazdę za grubą kasę
- pumex
- Juventino
Mając chwilkę czasu na dumanie przeanalizowałem wielu kandydatów (tych bardziej jak i mniej oficjalnych) do wzmocnienia naszej ofensywy, starałem się myśleć obiektywnie i naprawdę wychodzi, że Jovetić jest zdecydowanie najlepszym kandydatem.
Popatrzmy, jakie kryteria spełnia Czarnogórzec:
- młody
- posiada już jakieś doświadczenie (LM, reprezentacja)
- już ograny i sprawdzony w Serie A
- już bardzo dobry
- z wyraźnym potencjałem, żeby stać się jeszcze lepszym
- stosunkowo niedrogi, również dzięki sytuacji Fiorentiny
- z niedużym kontraktem
pomijam już szczegółowe cechy czysto piłkarskie.
Naprawdę, ani Dzeko, ani Higuain, ani Torres, de Jong, Tevez, Giovinco nie spełniają tylu warunków. Dzeko będzie drogi z potężnym kontraktem, Tevez dodatkowo ma swoje lata na karku i nie jest rozwiązaniem długoterminowym. Nie są, podobnie jak Torres (pod formą) ograni i sprawdzeni we Włoszech. Higuain wydaje się coraz większą abstrakcją, de Jong nie ma takiego doświadczenia, Giovinco to w ogóle nie ten poziom.
Albo ja już jestem zboczony na punkcie Jo-Jo, albo faktycznie próżno szukać lepszego kandydata do wzmocnienia ataku Juve
- młody
- już bardzo dobry
- z niedużym kontraktem
Naprawdę, ani Dzeko, ani Higuain, ani Torres, de Jong, Tevez, Giovinco nie spełniają tylu warunków. Dzeko będzie drogi z potężnym kontraktem, Tevez dodatkowo ma swoje lata na karku i nie jest rozwiązaniem długoterminowym. Nie są, podobnie jak Torres (pod formą) ograni i sprawdzeni we Włoszech. Higuain wydaje się coraz większą abstrakcją, de Jong nie ma takiego doświadczenia, Giovinco to w ogóle nie ten poziom.
Albo ja już jestem zboczony na punkcie Jo-Jo, albo faktycznie próżno szukać lepszego kandydata do wzmocnienia ataku Juve

- pumex
- Juventino
W 4-3-3 na lewej z sensownych opcji mamy tylko Vucinicia, który w przyszłym sezonie będzie miał 29 lat, także moim zdaniem nie powinniśmy mieć większych obiekcji przed transferem Joveticia, bo jest niepowtarzalna szansa na ściągnięcia piłkarza na lata, szczególnie, że czeka nas walka na trzech frontachjaqb pisze:tylko problem w tym, że, zakładając dalszą grę 4-3-3 w przyszłym roku, lewą stronę mamy obecnie względnie najlepiej obstawioną, a tam właśnie w tym ustawieniu najlepiej pasowałby jovetić.

- deszczowy
- Juventino
Jesteś. Lubię Kudłatego, bo to niezły grajek, ale:pumex pisze:Mając chwilkę czasu na dumanie przeanalizowałem wielu kandydatów (tych bardziej jak i mniej oficjalnych) do wzmocnienia naszej ofensywy, starałem się myśleć obiektywnie i naprawdę wychodzi, że Jovetić jest zdecydowanie najlepszym kandydatem.
- młody
- już bardzo dobry
- z niedużym kontraktem
- jest po bardzo poważnej kontuzji. Choć fakt, że gra nieźle.
- to piłkarz na wskroś ofensywny, a Conte chce takich, którzy dużo dają też z tyłu
- biorąc pod uwagę doświadczenie międzynarodowe, może on czyścić buty Higuainowi, Torresowi czy Tevezowi.
- nie byłby tani, a nei wiem, czy stosunek ceny do jakości byłby w tym wypadku najwyższy.
- pozycję lewego skrzydłowego mamy nienajgorzej obsadzoną. A on tam miałby grać.
Dlatego mając Mirko i Gacka na lewej poważnie zastanowiłbym się nad wydawaniem grubych milionów na Jo-Jo i/lub Gio, a skupiłbym się na Igle. Sam by strzelił trochę brramek a i Matri pewnie by przy nim odżył.
- jaqb
- Juventino
tylko że na lewą stronę mamy możliwość ponownego ściągnięcia giovinco, który razem z mirko powinien dać nam na tej pozycji sensowną jakość. zresztą i tak wolę "tylko vucinicia" na lewej niż "tylko pepe" na prawej
jovetić/vucinić - matri/fq - pepe/giaccherini
moim zdaniem to za mało
jovetić/vucinić - matri/fq - pepe/giaccherini
moim zdaniem to za mało
- pumex
- Juventino
deszczowy pisze:Jesteś.pumex pisze:Albo ja już jestem zboczony na punkcie Jo-Jo, albo faktycznie próżno szukać lepszego kandydata do wzmocnienia ataku Juve
Po kontuzji jest już prawie rok i udowodnił, że nie ma po niej śladu. Bardziej niepokojącym argumentem przeciw jest fakt, że ciągle jest ciut 'łamliwy'.deszczowy pisze:jest po bardzo poważnej kontuzji. Choć fakt, że gra nieźle.
Mi się wydawało, że mamy problem z atakowaniem a nie bronieniem i szukamy przede wszystkim zawodnika o walorach ofensywnych. Bardzo chętnie zobaczę kandydatury piłkarzy ofensywnych, dających dużo w obronie i jednocześnie gwarantujących seryjne gole/asysty. Albo rybki, albo ci... akwarium. Mamy Pepe biegającego co niemiara i niewiele z niego pożytku.deszczowy pisze:to piłkarz na wskroś ofensywny, a Conte chce takich, którzy dużo dają też z tyłu
Zależy, co się rozumie pod pojęciem 'tani'deszczowy pisze:nie byłby tani, a nei wiem, czy stosunek ceny do jakości byłby w tym wypadku najwyższy.
Przecież tak naprawdę na lewej mamy jedynie prawie 29-letniego, chimerycznego Vucinicia...deszczowy pisze:pozycję lewego skrzydłowego mamy nienajgorzej obsadzoną. A on tam miałby grać.
Deszczu, my dear, naprawdę wierzysz w transfer Higuaina? Chyba nawet największy optymista forum - Ewerthon nie wierzy w takie cuśdeszczowy pisze:skupiłbym się na Igle.
Oczywiście, że za małojaqb pisze:jovetić/vucinić - matri/fq - pepe/giaccherini
moim zdaniem to za mało
Ale już Jovetic/Vucinic - Matri/Ktoś dobry - Pepe
lub
Jovetic/Vucinic - Matri - Pepe/ktoś dobry (nie zapominajmy o opcji z Jo-Jo na szpicy)
...
byłoby nieźle

- jaqb
- Juventino
no właśnie dla mnie ideałem (w naszych warunkach oczywiście) byłobypumex pisze:Oczywiście, że za małojaqb pisze:jovetić/vucinić - matri/fq - pepe/giaccherini
moim zdaniem to za mało
Ale już Jovetic/Vucinic - Matri/Ktoś dobry - Pepe
lub
Jovetic/Vucinic - Matri - Pepe/ktoś dobry (nie zapominajmy o opcji z Jo-Jo na szpicy)
...
byłoby nieźle
vucinić/gio - matri/ktoś dobry - pepe/ktoś dobry

- deszczowy
- Juventino
Pepeusz aktualnie gra piasulek, ale jesienią był jednym z najlepszych graczy. Mam nadzieję, że się przebudzi. A można by wypróbować też na jego nominalenej pozycji (PP/PS) Gacka. Tyle, że nadal nei mamy gracza, który potrafiłby naprawdę podnieść poziom gry na prawej stronie. Takie Vucinicia prawej strony - podającego, asystującego, robiącego wiatr.
25 baniek lub 20 + FaQ? Za dużo.
A transfer Igły... hm. Myślę, że jest bardziej realny od np. Dzeko, czy Teveza.
25 baniek lub 20 + FaQ? Za dużo.
A transfer Igły... hm. Myślę, że jest bardziej realny od np. Dzeko, czy Teveza.
- Szilgu
- Juventino
Przecież to nie jest tak, że Vucinic czy Jovetic nie mogą przejść na prawą stronę. Rozumiem, że optymalna pozycja dla nich to lewe skrzydło, ale już w tym sezonie Conte próbował ze dwa razy wymieniania się na skrzydle. Wtedy gra Mirko mi się podobała. Przy wymienności pozycji mogliby grać obaj w pierwszym składzie, rezerwowi to Pepe/Dżiak i Giovinco. I jest pięknie. W kogoś mocnego za Matriego nie wierzę, po prostu nie wydamy tyle kasy. Ale
Vucinic/Gio-Matri(ktokolwiek)-Jojo(Pepe/Giacch) nie wygląda źle.
Vucinic/Gio-Matri(ktokolwiek)-Jojo(Pepe/Giacch) nie wygląda źle.
- Łukasz
- Juventino
Co Ty ciągle z tą kontuzją?! Nie ma po niej śladu. W przeciwieństwie do Quagliarelli - na szczęście nie odcisnęła na nim żadnego piętna.deszczowy pisze: - jest po bardzo poważnej kontuzji.
I to jest jedyny problem z Joveticiem.deszczowy pisze: - pozycję lewego skrzydłowego mamy nienajgorzej obsadzoną. A on tam miałby grać.
Który u Conte jest pewniakiem i grać musi. Ciężko by było ich razem z Jove upchać. Bo JoJo na prawym skrzydle gra na 3/4 możliwości, a Vuciniciowi jako strikerowi brakuje przyspieszenia i skuteczności.pumex pisze:Przecież tak naprawdę na lewej mamy jedynie prawie 29-letniego, chimerycznego Vucinicia...
Z tego co kojarzę, w kadrze grają obok siebie - 4-4-2.
Nie, to promocja. Ale z taktyką będzie problem.deszczowy pisze: 25 baniek lub 20 + FaQ? Za dużo.
- jaqb
- Juventino
ano właśnie. powrotu do 4-4-2 nie ma. także gra na stałe 3-5-2? zakup trequartisty i 4-3-1-2? już kiedyś wydaliśmy 25 mln na gwiazdę niedopasowaną do taktyki i pamiętamy, jak się skończyło. a jovetić na prawym skrzydle zdaje się grał w tym sezonie raz i wyglądał słaboŁukasz pisze:Nie, to promocja. Ale z taktyką będzie problem.deszczowy pisze: 25 baniek lub 20 + FaQ? Za dużo.
a zmieniając trochę temat: co sądzicie o środku pomocy? potrzebne jakieś wzmocnienia? jeśli tak, to raczej typowy zmiennik pirlo, ktoś o trochę podobnej charakterystyce, czy może box-to-box, który w zasadzie mógłby zastąpić każdego z mvp w razie czego? (trójką box-to-boxów grywała/grywa chelsea np.)?
- pumex
- Juventino
Oczywiście, że potrzebne! Najpewniej będą 3 fronty a Padoin to żadna alternatywa. Najlepszy byłby ktoś charakterystyką zbliżony do Xabi Alonso - dobry w obronie, we wspomaganiu akcji i w rozgrywaniu. Pytanie, czy na kogoś takiego mamy szanse? Priorytet to jak najlepsze wzmocnienie ataku. Jeśli nie wystarczyłoby pieniędzy na 4-go pomocnika, to nie warto wyrzucać forsę na kolejną zapchajdziurę i transfer pt "sztuka dla sztuki". Wtedy dajmy szansę Marrone i Bouy'owijaqb pisze:zmieniając trochę temat: co sądzicie o środku pomocy? potrzebne jakieś wzmocnienia?