Mercato (2012-2014)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 lutego 2013, 13:55

pumex pisze:
PrzemasJuve pisze:tez jestem fanzem sancheza w JUVE itd, ale isla tez mial byc wielki, a jakby kolejny chijijczyk okazal sie niewypalem?
Każdy może okazać się niewypałem, zawsze jest mniejsze bądź większe ryzyko. Nie mam pretensji do Marotty o Islę, bo Mauricio w Udine pokazywał, że zawodnikiem jest nietuzinkowym. Wolę, by Beppe zaryzykował z Sanchezem, niż scenariusz, w którym fantazjujemy o Bóg wie kim, by potem swoją uwagę skierować ku kolejnym średniakom.
Dokładnie. Stare wygi mercato wiedzą, co się kroi. Zawsze zaczyna się gadki od topa wśród topów, a potem w ostatniej chwili przychodzi Quag (choć Fabio miał kosmiczny początek, trzeba przyznać), Vucinic albo Bendtner.

Lepiej na początku zabezpieczyć sobie opcję "dobry był, a może wypali" niż potem z maślanym zezowatym wzrokiem szukać klubu, który opchnie nam jakiegoś napastnika z nazwiskiem.

Kucharius1

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 21 lutego 2013, 15:34

zahor z tym gloryfikowaniem innych ataków w Serie A trochę przesadziłeś. Akurat siłę ognia na przestrzeni obecnego sezonu oddają statystyki poszczególnych formacji ataku (atak to nie pomoc gdzie można powiedzieć że ten wnosi dużo więcej do gry a ten mniej, tylko koniec końców w ataku liczą się gole i asysty, z tego rozliczany jest napastnik).

U nas mamy:
Mirko 6/5
Gio 6/6
Matri 6/-
Fabio Q 7/1.

Czyli przeciętnie , bez lidera ale przyzwoicie.

W Napoli:
Cavani 18/2
Pandev 2/3
Insigne 4/5

(Hamsik to nie napastnik tak samo jak Hernanes. Kaka jak walił gola za golem też nie grał jako napastnik , tak samo jak Lamps w Chelsea.)

Czyli prze kozacki lider, i długo długo nic (powinni dawać więcej szans młodemu Włochowi, dzięki temu zyskają za jakiś czas mega duet).

Lazio:
Klose 10/-
Floccari 4/-
Kozak -/-
Zarate -/-

Czyli zespół z jednym napastnikiem i jednym ofensywnym pomocnikiem, a Ty się wahasz czy nie mają lepszej formacji od naszej.

Milan to:
Balo 4/-
Szary 15/3
Pazzini 10/2

a jeszcze Niang, Robson i Bojan mogą grać na napadzie.

Czyli najlepsza formacja ataku w lidze.

Inter:
Cassano 7/8
Palacio 7/3
Milito 9/3

(Dla śmiechów można by wrzucić tu Rocchiego)
dobry ale podstarzały i wąski atak.

Fiora:
Jove 11/4
Ljajic 3/4
Toni 7/1
El Hamdaoui 3/-

Dla mnie formacja jako całokształt gorsza od naszej, może jak Jove by się ustabilizował (ale prędzej odejdzie), i wrócił po kontuzji do formy Rossi to można by twierdzić inaczej, póki co nie ma na to podstaw.

Roma:
Lamela 11/2
Totti 9/8
Osvaldo 11/2
Destro 4/1

Formacja wyprzedzająca naszą o jakiś krok/dwa. Nie zachwyca jak ta Milanu ale jest mimo wszystko lepsza, zobaczymy tylko jak będzie się spisywać po zmianie Zdenkowej taktyki.

Podsumowując: Atak jako całą formację z pewnością ma lepszy Milan i Roma, Napoli i Interowi brakuje szerszej kadry, Fiora może będzie lepsza na tym polu w przyszłości (choć wątpię , bo my nie będziemy stać w miejscu), Lazio to śmiech na sali. Nasza ekipa ma całkiem mocnych cofniętych napadziorów ( na tle ligi lepsi cofnięci to Totti, Jove i Cassano) i przeciętnych wysuniętych.

W sumie przydała by się przebudowa właśnie wśród wysuniętych, a mimo to prasa nas łączy z typowymi 10siątkami jak Jove i Alexis :think:

Dżesiu

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 21 lutego 2013, 15:35

Arbuzini pisze:
pumex pisze:
PrzemasJuve pisze:tez jestem fanzem sancheza w JUVE itd, ale isla tez mial byc wielki, a jakby kolejny chijijczyk okazal sie niewypalem?
Każdy może okazać się niewypałem, zawsze jest mniejsze bądź większe ryzyko. Nie mam pretensji do Marotty o Islę, bo Mauricio w Udine pokazywał, że zawodnikiem jest nietuzinkowym. Wolę, by Beppe zaryzykował z Sanchezem, niż scenariusz, w którym fantazjujemy o Bóg wie kim, by potem swoją uwagę skierować ku kolejnym średniakom.
Dokładnie. Stare wygi mercato wiedzą, co się kroi. Zawsze zaczyna się gadki od topa wśród topów, a potem w ostatniej chwili przychodzi Quag (choć Fabio miał kosmiczny początek, trzeba przyznać), Vucinic albo Bendtner.

Lepiej na początku zabezpieczyć sobie opcję "dobry był, a może wypali" niż potem z maślanym zezowatym wzrokiem szukać klubu, który opchnie nam jakiegoś napastnika z nazwiskiem.
Czyli tkwimy w tym samym punkcie. Potrzebujemy Top-Playera... Ja jednak będę wierzył nadal w Llorente i Anelka. Mam nadzieję, że ten drugi zyska więcej zaufania u Conte i ten będzie mu dawał więcej szans.

Pewnie wałkowane, mówione, ogłaszane wiele razy, ale co z Bendtnerem?

Mało piszę, dużo czytam.
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 21 lutego 2013, 16:07

Kucharius1 pisze:zahor z tym gloryfikowaniem innych ataków w Serie A trochę przesadziłeś. Akurat siłę ognia na przestrzeni obecnego sezonu oddają statystyki poszczególnych formacji ataku (atak to nie pomoc gdzie można powiedzieć że ten wnosi dużo więcej do gry a ten mniej, tylko koniec końców w ataku liczą się gole i asysty, z tego rozliczany jest napastnik).
Tego typu zestawienie raczej nie ma sensu z jednego prostego powodu - nikt w Serie A nie ma pomocy chociażby porównywalnej do naszej, pod tym względem wciągamy nosem wszystkie pozostałe kluby, a co za tym idzie - przekłamujemy obraz. Żeby móc porównywać formację ofensywną patrząc na liczbę goli, trzeba by umieścić za ich plecami taką samą linię pomocy i zobaczyć jak są w stanie spożytkować przewagę w środku pola. Jako że nie mamy tego komfortu, trzeba odstawić na bok liczby i zacząć przyglądać się umiejętnościom poszczególnych piłkarzy.

Niemniej jednak doszedłeś do dość podobnych wniosków jak i ja. Roma i Milan są bezdyskusyjnie mocniejsze, Napoli ma problem z krótką ławką, tyle że jak pisałem wcześniej - taka polityka klubu. Nie doceniasz tutaj Pandeva, który moim zdaniem robi mniej więcej to, co wcześniej robił Lavezzi - Argentyńczyk też nigdy nie zdobył w Serie A dwucyfrowej liczby bramek w sezonie, mimo że był napastnikiem, a mimo tego uchodził za jeden z fundamentów Napoli.

Co do Fiorentiny - moim zdaniem całemu zespołowi brakuje tam (jeszcze) stabilizacji, co nie zmienia faktu że dwójkę Jovetić-Ljajcić wymieniłbym na dowolną trójkę naszych napastników, bo mam wrażenie że pod wodzą Conte graliby bardzo dobrze przez długie lata. O Tonim wypowiedziałem się już wcześniej - szkoda że obecnie nie ma go w Juve, chociaż być może potrzebował przeprowadzki do Florencji żeby się odbudować.

annihilator1988

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 lutego 2013, 17:30

Ponoć p$g jest zainteresowane Lichsteinerem oraz Chiellinim. Wszystkim jednak wiadomo, jak wielką role odgrywa w/w dwójka piłkarzy w zespole Conte, więc sprzedaż tych zawodników jest równie realna co oddanie Vidala czy Marchisio. Jeżeli Leonardo tak bardzo chce jakiegoś piłkarza "Starej Damy", to można podesłać mu Padoina w koszulce Lichego czy Paolo z koszulką Giorgio i policzyć odpowiednio jak za Włocha bądź Szwajcara. Btw, nie wiem jak Wy, ale ja fapie nad potencjalnym kupnem Sancheza. Linia ataku "Starej Damy" na sezon 2013/2014: Sanchez, Llorente, Vucinić/Giovinco, Matri/Quagliarella, Anelka/młody talent, musi budzić respekt. Chociażby w Seria A.

ktośtam na forum p$g pisze:Odnoszę wrażenie, że Ibra nie jest związany z PSG
wagner

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 lutego 2013, 18:00

annihilator1988 pisze:Ponoć p$g jest zainteresowane Lichsteinerem oraz Chiellinim. Wszystkim jednak wiadomo, jak wielką role odgrywa w/w dwójka piłkarzy w zespole Conte, więc sprzedaż tych zawodników jest równie realna co oddanie Vidala czy Marchisio. Jeżeli Leonardo tak bardzo chce jakiegoś piłkarza "Starej Damy", to można podesłać mu Padoina w koszulce Lichego czy Paolo z koszulką Giorgio i policzyć odpowiednio jak za Włocha bądź Szwajcara..
całe te bzdury odnośnie PSG już mnie nudzą. Tam w pierwszym składzie wychodzi 7 zawodników grających w przeszłości w Serie A , nic dziwnego że nazwiska naszych graczy są łączone z klubem z Paryża, ale nie wydaje mi się że żaden z naszych zawodnikow, topowych nie topowych będzie chciało grać u żabojadów, więc raczej ewentualne sprzedaże w tam tym kierunku uważam za wręcz niemożliwe :roll:
Niech osłabiają naszych rywali, bo i im i nam to na ręke , licze na Cavaniego ? :prochno:

@D@$

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 lutego 2013, 20:01

Sory, ale przecież ostatnie słowo musi należeć do mnie :)
zahor pisze:Ja odnoszę wrażenie że Pandev jest jednym z najbardziej niedocenianych napastników w Serie A.
Zeby było jasne, nie miałem na mysli tgo, że Pandev to jakaś ciapa. Do tej pory pamięta mecz z Napoli z zeszłego sezonu (3:3) gdzie trochę ośmieszał naszą defensywę. Z Insigne zobacyzmy co będzie, bo na razie dopiero zaczyna przygodę z Serie A, że w drugiej lidze błyszczał jak Immobile, to nie musi wiele znaczyć.
zahor pisze: Ale w zasadzie to dziwi mnie kryterium jakie przyjąłeś do oceny ataku.
W sumie od jakiegos czasu zastanawiam czy nieporuszyć owego dylematu na forum. Mianowicie, czy lepiej mieć 2 napastników którzy strzelą po 20+ goli (i na ławie dwie ciapy lub ewentualnie dwóch młodzików który żaden nie jest gwarancją niczego), czy czterech z dorobkiem +10 każdy (tak dla uproszczenia). W pierwszej chwili większość na forum wybierze pewnie opcję A, ale czy nie jest cenne miec możliwość rotacji, może bez supertopa w ataku, za to 4 gości o podobnym poziomie gdy wynik sumaryczny wychodzi podobny? Dążę do tego, że u nas nie ma takiej tragedii jak mogłoby się wydawać. @Kucharius się chyba nudził i to rozpisał, dodam tylko, że faktycznie zapomniałem o Romie, biję się w pierś.
zahor pisze:Chyba mi nie chcesz powiedzieć że tamten atak, który zastał Marotta był tak słaby, że można tym wytłumaczyć te liczby.
Faktycznie 57 mln robi wrażenie jak się policzy. Możnaby patrząc na oczekiwania forumowiczów kupić takiego Aguero i jeszcze by zostało na solidnego napastnika do pary. Problem jest taki że co innego rozłożyć to na lata a co innego raz zakontraktować kogoś bardz o drogiego. Do tego dochodzi pensja a taki top zarabiałby pewnie tyle co trzech obecnych napastników. I czy dałoby to więcej pożytku? Nie wiem.
Dla formalności, 2,5 mln na wypozyczenie Matriego poszło w postaci niepotrzebnego nam Ariaudo, natomiast Quagliarelle kupiliśmy prawdopodobnie za pieniądze z Diego, szczególnie 4 mln za wypozyczenie.
zahor pisze:Przyjdzie Llorente, będziemy o nim gadać, oceniać go i weryfikować również ocenę Marotty.
No chyba nie, bo chcesz podziękować Marotcie bez względu na to jak będzie grał Llorente.
A porównanie do Dudka który notabene nie mial pewnego miejsca w składzie, jest trochę słabe.
zahor pisze:Ja nie widzę takiej zależności. Klauzula mogła być zapisana od dawna, natomiast Marotta nie chciał płacić aż tyle, gotów był w przypływie desperacji zapłacić maksymalnie 30 mln. Przypominam że transfer Rossiego upadł z powodu jakichś 2-4 milionów różnicy między tym, co chciał Villarreal a tym, co oferował Marotta. To Jovetić nie mógł nie wypalić przez te 5 baniek?
Całe lato byla gadka o 30 mln, że za tyle można mieć Jojo od ręki. A propos ręki, nie dam sobie jej uciąć, ale coś mi sie zdaje że słowo klauzula padało. O 35 mln nic nigdy nie słyszałem aż do teraz, więc wnioskuję że jesli była jakaś klauzula to wynosiła 30 mln (ale wtedy była taka nieformalna), bo inaczej coś by się mówiło w prasie o 35 mln jak często bywa gry jest taki zapis...
Co do zimy, nie mówię, że Marotta by wydał całą kasę na napastnika gdyby kasa była, ale mógłby coś więcej porobić z obroną niż wypożyczenie Peluso, gdy wypadł nam Asa i Chiellini, mógł także np. dołozyć 1 mln do wypożyczenia Lopeza zamaist ściągać Anelkę z Chin... No i skoro tak bardzo chce Poliego, to mógł kupić teraz połówkę a nie umawiać się na zakup latem.
Mamy 30 mln a Beppe liczy każde euro w styczniu, mi to nie podchodzi coś.
Arbuzini pisze:Vucinic albo Bendtner
Nie no błagam. Nie porównuj Vucinicia który przyszedł w połowie okienka, sam Conte go chciał i pewnie teraz nie żałuje, do (z całym szacunkiem) Bendtnera, który był pewnie planem E, nawet za Berbatovem...
Kucharius1 pisze:(...)Fabio Q 7/1. (...)
Brawa za włożony trud :) Ale o co chodzi z tym zapisem, bramki/asysty? Jeśli tak, to coś nie tak, bo Fabio ma co najmniej dwie z Pescarą, ale ogólnie fajne porównanie.
annihilator1988 pisze: Linia ataku "Starej Damy" na sezon 2013/2014: Sanchez, Llorente, Vucinić/Giovinco, Matri/Quagliarella, Anelka/młody talent, musi budzić respekt. Chociażby w Seria A.
Anelka na 99% leci w czerwcu do Chin. I nie wraca już do Turynu.
A do PSG to już prędzej bym Islę puścił, już prędzej jakąś kaskę by dali.
Dżesiu pisze:Pewnie wałkowane, mówione, ogłaszane wiele razy, ale co z Bendtnerem?
Krążyła plota że oddaliśmy do spowrotem doArsenalu, tyle nie ma nigdzie oficjalnego potwierdzenia, więc formalnie jest u nas wypozyczeniu. Podobno pojechał do Londynu się leczyć, w sumie nie wiadomo czy w Juve jeszcze zagra (choć "wyzdrowieć mial chyba mdo marca), napewno nie w LM, bo go tam nie zgłosili(śmy).
zahor pisze: Nie doceniasz tutaj Pandeva, który moim zdaniem robi mniej więcej to, co wcześniej robił Lavezzi - Argentyńczyk też nigdy nie zdobył w Serie A dwucyfrowej liczby bramek w sezonie, mimo że był napastnikiem, a mimo tego uchodził za jeden z fundamentów Napoli.
To samo można powiedzieć o Vuciniciu, ale np. w tamtym sezonie był jednym kluczowych graczy w w drugiej części sezonu. Teraz też, nawet jak grywa słabiej to ma przebłyski które dają nam punkty.

krop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 lutego 2013, 20:40

annihilator1988 pisze:Ponoć p$g jest zainteresowane Lichsteinerem oraz Chiellinim...
Nudne to trochę i wkurzające zarazem. Mam nadzieję, że nie sprzedamy nikogo oprócz naszych "napastników". Najlepszy jest komentarz jednego z użytkowników tej strony
Dodał: sarlin 21.02.2013; 14:55
Lichsteiner tak Chiellini nie chyba ze sakho odejdzie po sezonie
:prochno:

Piti

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 lutego 2013, 22:34

Suarez...magia...jak ja bym go chcial w Juve... :cry:

Ponoc Man Utd zainteresowane Caceresem i sa w stanie wylozyc az..20 mln :shock: z cala sympatia do Martina, ale bylbym go w stanie poswiecic by pozyskac takiego Suareza czy kogokolwiek z topa...nawet jesli mielibysmy stracic tak znakomitego zmiennika jakim jest Martin.

bramek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 lutego 2013, 22:52

Jednak siada już mu ta psycha w tym Liv. Powinien wylecieć. Jego odejście stanie się jeszcze bardziej prawdopodobne, jak zaraz odpadną.

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 lutego 2013, 00:26

@D@$ pisze:
Arbuzini pisze:Vucinic albo Bendtner
Nie no błagam. Nie porównuj Vucinicia który przyszedł w połowie okienka, sam Conte go chciał i pewnie teraz nie żałuje, do (z całym szacunkiem) Bendtnera, który był pewnie planem E, nawet za Berbatovem...
Wybacz, że nie klęknę przed Najwspanialszym Wąsatym Cofniętym Napastnikiem Na Świecie i nie będę fapał przez noc i dzień nad jego grą. Prawda jest taka, że gość "ma nazwisko", ale klasowym napastnikiem NIE JEST I JUŻ NIE BĘDZIE. Koniec dyskusji, bo straszliwie męczy mnie to, że ktoś broni Mirka. Słaby jest i tyle.

AdiZ

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 lutego 2013, 00:47

Bazyliszek pisze:Suarez...magia...jak ja bym go chcial w Juve... :cry:

Ponoc Man Utd zainteresowane Caceresem i sa w stanie wylozyc az..20 mln :shock: z cala sympatia do Martina, ale bylbym go w stanie poswiecic by pozyskac takiego Suareza czy kogokolwiek z topa...nawet jesli mielibysmy stracic tak znakomitego zmiennika jakim jest Martin.
20 to trochę mało. Trzeba na jego miejsce wartościowego zmienika a o takowego ciężko. Jak sam Martin nie będzie chciał odejść i nie będzie nalegał na transfer to bym go zostawił. Ciężko o dobrych zmieników a kontuzje się zdarzają.
Suarez :pray:
bramek pisze:Jednak siada już mu ta psycha w tym Liv. Powinien wylecieć. Jego odejście stanie się jeszcze bardziej prawdopodobne, jak zaraz odpadną.
Odpadli nie powiem, ale bardzo się cieszę. Suarez to brakujące ogniowe w układance Conte. Mam głęboką nadzieje, że zechce w końcu zmienić klub. Najlepiej by wybrał Turyn. Wysłać szerokiego Mino niech działa.

Dolce Vita

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 lutego 2013, 02:06

http://www.transfermarkt.co.uk/pl/lazar ... 44303.html

Mogliby się nasi zainteresować tym talentem. Partizan wychował już niejednego świetnego zawodnika, Markoviciem z kolei interesuje się Inter (ponoć Serbowie byliby skłonni sprzedać go za 10 mln euro). Mogą być z niego ludzie - to tak a propos wychowania sobie nowego topa w ataku :wink:
AdiZ pisze:20 to trochę mało. Trzeba na jego miejsce wartościowego zmienika a o takowego ciężko.
Masz połowiczną rację. 20 mln to cena aż nadto duża za Caceresa, nie oszukujmy się lecz wiadomym też jest fakt, że za tą cenę nie kupimy sensownego zawodnika + następcy Caceresa.

EDIT: Przejrzałem na Transfermarkt listę graczy, którym kończą się w tym roku kontrakty. Paru zawodników dość ciekawych i myślę, że możnaby się nimi zainteresować np.

ANGLIA:

- Kolo Toure,
- Brede Hangeland (stoper, solidny Norweg z Fulham, swego czasu Ferguson go chciał),
- Frank Lampard (to wiadomo)

NIEMCY:

- Konstantin Rausch (lewy obrońca/pomocnik, 22 lata, Hannover 96),
- Claudio Pizarro

FRANCJA:

- Siaka Tiene (lewy obrońca, przed szejkami podstawowy obrońca w PSG, reprezentant WKS)
- Vincent Aboubakar (napastnik z Valenciennes, rocznik 92, Kameruńczyk, 2 bramki w obecnym sezonie Ligue 1)

HISZPANIA:

- Javier Saviola
- Joaquin

Nie twierdzę oczywiście, że każdy z nich byłby dla nas wzmocnieniem pierwszego składu, ale jako zmiennicy? Za darmo, a pewien poziom jednak gwarantują, przynajmniej część z nich. Marotta lubi okazje więc kto wie? O ile oczywiście ktoś inny się o nich nie upomni. Nie wiem jak Wy, ale od takiego Anelki czy Bendtnera na ostatnią chwile wolałbym widzieć na ławce np. takiego Pizarro, który jeszcze pewną jakość w ataku gwarantuje (3 bramki w 4 meczach CL).
Ostatnio zmieniony 22 lutego 2013, 16:31 przez Dolce Vita, łącznie zmieniany 1 raz.

:plflag: :juveflag: :plflag:
Adrian27th

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Nieprzeczytany post 22 lutego 2013, 13:12

Joaquin i Hengeland napewno by sie przydali. Wzmocnienie ławki.
Hengeland to naprawde spoko obronca,a Joaquin tez cos by dodal od Siebie.

"It seems today, that all You see, it's violence in movies and sex on Tv..."
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
Pumex pisze:Francuz (Pogba) nie ma najmniejszych szans na realną walkę o pierwszy skład.
nynek

Juventino
Juventino
Podziekował: 6 razy

Nieprzeczytany post 22 lutego 2013, 13:21

iltalismano pisze:Joaquin i Hengeland napewno by sie przydali. Wzmocnienie ławki.
Hengeland to naprawde spoko obronca,a Joaquin tez cos by dodal od Siebie.
Joaquin - Hiszpan, więc się nie sprawdzi :smile:
Hengeland - jak ktoś gra w Anglii to się z niej nie rusza. Poza tym oni mają tam wysokie tygodniówki :smile:

Chyba uprzedziłem wszystkich wybitnych wyjadaczy mercato i unikniemy 20 podobnych postów.

Zablokowany