Prace domowe na forum... - zadania tu
- Venomik
- Juventino

Serio dostałeś takie pytanie?
Nie wiem, jakoś nigdy nie łączyłem tego jakie kolory wydają się być ciepłe, uspokajające z tym, jaką enegie niosą fotony

Dodatkowo dodam, że w plastyce kolor fioletowy nie jest kolorem ciepłym, ale netutralnym.
Kolory ciepłe to (o ile dobrze pamiętam): przede wszystkim żółć i jej pochodne, pomarańcz, czerwień (ale chyba bez mocnych odcieni), brąz, beżowy i kremowy.
Od siebie mogę wtrącić, że barwy ciepłe nazywamy ciepłymi ze względu na skojarzenia z barwą słońca, ognia, rozpalonych metali (to odnośnie brązu).
Dirty mind
- Railis
- Qualità Juventino
@Venomik - również tak mnie na plastyce uczono. Jednak jest coś w tej temperaturze barw.
Przykładem jest unikalna umiejętnośc niewidomych, którzy za pomocą dotyku rozpoznają barwy (w granicach blędu oczywiście).
Nie rozumiem jeszcze jednego. Czy chodzi o temperatutrę powierzchni o tejże barwie, czy o samą wiązkę światła.
Wg mnie chodzi o to, że właśnie promienie ultrafioletowe, ktore są głównym źródłem ciepła po prostu się od koloru fioletowego w większości odbijają. Gama barw wyższych (żółć, czerwień) go pochłania w większym stopniu i dlatego te barwy się bardziej nagrzewają się bardziej nagrzewają.
PS: Kolory takie jak czerń i brąz, mają słabą odbijalność z innych przyczyn.
Przykładem jest unikalna umiejętnośc niewidomych, którzy za pomocą dotyku rozpoznają barwy (w granicach blędu oczywiście).
Nie rozumiem jeszcze jednego. Czy chodzi o temperatutrę powierzchni o tejże barwie, czy o samą wiązkę światła.
Wg mnie chodzi o to, że właśnie promienie ultrafioletowe, ktore są głównym źródłem ciepła po prostu się od koloru fioletowego w większości odbijają. Gama barw wyższych (żółć, czerwień) go pochłania w większym stopniu i dlatego te barwy się bardziej nagrzewają się bardziej nagrzewają.
PS: Kolory takie jak czerń i brąz, mają słabą odbijalność z innych przyczyn.
- Martin
- Juventino
Odpowiedz jest prosta.Pavel_11 pisze: PYTANIE BRZMI TAK: Skoro foton fioletowy ma większa energię niż foton czerWOny , to dlaczego barwa czerwona wydaje się cieplejsza niż niebieska ?
Wydaje sie, tylko sie wydaje
A tak na poważnie to faktycznie dziwne pytanie... Moze to byc tak jak opisuje to Venomik, czyli poprzez skojarzenia (ogien, zimna woda itp, itd)
Moze to ci pomoze?
http://art.webesteem.pl/9/barwa.php
http://pl.wikipedia.org/wiki/Barwy_zimne
http://pl.wikipedia.org/wiki/Barwy_ciep%C5%82e
http://pl.wikipedia.org/wiki/Specjalna: ... zejd%C5%BA
Log in: 15.12.1997
Log out: 31.03.2013
Log out: 31.03.2013
- Venomik
- Juventino
Może warte podkreślenia jest to, że kolory ciepłe (a raczej ich rozróżnienie) pojawiło się na długo przed tym nim odkryto fotony i zbadano energie, jaką przenoszą.
O samym odróżnianiu barw przez osoby niewidome nie słyszałem i wolę się nie wypowiadać na ten temat
O samym odróżnianiu barw przez osoby niewidome nie słyszałem i wolę się nie wypowiadać na ten temat

Dirty mind
- cygi
- Juventino
Na kiedy masz to zadanie? hmmm... policzyć energię takiego fotonu to nie ma problemu, ale dlaczego tak jest z tymi kolorami?? Pierwsza myśl jak mi wpadła do głowy to taka, że na całkowitą energię fotonu składa się, temperatura i energia kinetyczna...
- tabo89
- Juventino
- Venomik
- Juventino
Na kiedy to i jak luźno można podejść do tematu?tabo89 pisze:potrzebuje 2 rzeczy:
2) na polski jakiś dobry felieton lub reportaż - wiem ze na JP sa od tego ludzie wiec niech ktos mi pomoze - tylko cos zebym dostal dobra ocene, zależy mi
W święta mógłbym coś napisać, chociaż mam ostatnio niemoc twórczą :]
Dirty mind
- tabo89
- Juventino
mam termin oddania pracy zaraz po świętach... nie musi byc az tak strasznie powaznie ale tez zalezy mi na dobrej ocenieVenomik pisze:Na kiedy to i jak luźno można podejść do tematu?tabo89 pisze:potrzebuje 2 rzeczy:
2) na polski jakiś dobry felieton lub reportaż - wiem ze na JP sa od tego ludzie wiec niech ktos mi pomoze - tylko cos zebym dostal dobra ocene, zależy mi
W święta mógłbym coś napisać, chociaż mam ostatnio niemoc twórczą :]

jakbys byl tak dobry i napisal to byłbym wdzięczny... ale jesli juz cos masz (jakiś juz napisany text) i uwazasz ze sie nada to tez bedzie dobrze
- białas
- Juventino
jako, że w tym roku piszę pracę licencjacką, proszę was (oczywiście, jeśli komuś się chce lub wie coś na ten temat) o następujące informacje:
- cokolwiek o boiskach piłkarskich w szkolnictwe białostockim (szkoły podstawowe, gimnazja, licea, uczelnie wyższe)
- plusy i minusy rekreacyjnego uprawiania piłki nożnej
- piłka nożna w programi szkolonym.
jeśli ktoś mógłby mi pomóc w jakikolwiek sposób, byłbym bardzo wdzięczny.
- cokolwiek o boiskach piłkarskich w szkolnictwe białostockim (szkoły podstawowe, gimnazja, licea, uczelnie wyższe)
- plusy i minusy rekreacyjnego uprawiania piłki nożnej
- piłka nożna w programi szkolonym.
jeśli ktoś mógłby mi pomóc w jakikolwiek sposób, byłbym bardzo wdzięczny.
- cygi
- Juventino
Witam. Zwracam się o pomoc do Anglistów.
Chodzi mi o pokazanie konstrukcji, zastosowanie, jakieś przykłady następujących rzeczy:
-mowi sie ze...
-its the first time...
-so, such
-too, enough
Kurde nie mogę nigdzie znaleźć tego na necie (ew. w miarę dobrze wytłumaczonego), ani w żadnej książce, którą posiadam... Proszę o pilną pomoc. W piątek pisze spr., który zaważy nad tym czy zostanę dopuszczony od matury czy też nie.
Z góry wielkie dzięki...
Chodzi mi o pokazanie konstrukcji, zastosowanie, jakieś przykłady następujących rzeczy:
-mowi sie ze...
-its the first time...
-so, such
-too, enough
Kurde nie mogę nigdzie znaleźć tego na necie (ew. w miarę dobrze wytłumaczonego), ani w żadnej książce, którą posiadam... Proszę o pilną pomoc. W piątek pisze spr., który zaważy nad tym czy zostanę dopuszczony od matury czy też nie.
Z góry wielkie dzięki...
- Splimer
- Juventino
Witam wszystkich.
Mam mały problem. Potrzeba mi informacji na temat papierów wartościowych, głównie o akcjach i obligacjach. Jeśli macie jakieś info na ten temat podajcie mi linki i źródła, może macie już jakieś gotowe prezentacje na ten temat. Może ktoś z was posiada jakąś oprawę graficzną na temat akcji czy obligacji, a może macie jakieś krótkie filmiki, mam nadzieję, że mnie wesprzecie w pracy. Czekam na Waszą pomoc. Pozdrawia i z góry dziękuje.
Mam mały problem. Potrzeba mi informacji na temat papierów wartościowych, głównie o akcjach i obligacjach. Jeśli macie jakieś info na ten temat podajcie mi linki i źródła, może macie już jakieś gotowe prezentacje na ten temat. Może ktoś z was posiada jakąś oprawę graficzną na temat akcji czy obligacji, a może macie jakieś krótkie filmiki, mam nadzieję, że mnie wesprzecie w pracy. Czekam na Waszą pomoc. Pozdrawia i z góry dziękuje.
- tabo89
- Juventino
nie wiem czy ci to pomoze ale wrzuce ci linka do prezentacji ktora znalazlem w internecie i wrzucilem ja na rapida:
http://rapidshare.com/files/29094439/ma ... 1.ppt.html
http://rapidshare.com/files/29094439/ma ... 1.ppt.html
- Michael900
- Juventino
Ma ktoś może listę wszystkich sekretarzy generalnych UNICEF wraz z latami urzędowania (jeżeli tacy w ogóle istnieją)? Potrzebne na WOS 

Ciekawostki o Juventusie, które musisz znać - www.facebook.com/JuveCiekawostki