Matura...

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
leniup

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 lipca 2007, 22:12

Polonia219 pisze:I gdzie sie podostawaliscie na studia? U mnie znow za rok próba. Nie pykło :angry: :D
Akademia Pedagogiczna w Krakowie, kierunek historia.

herr_braun i co w końcu wybrałeś?

Obrazek
herr_braun

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 lipca 2007, 22:43

Socjologia UW ;)

Makoto

Qualità Juventina
Qualità Juventina
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 lipca 2007, 17:11

Ja dostałam się na UŚ, na bibliotekoznawstwo i pedagogikę( o czym dowiedziałam się dopiero wczoraj) :) :) :) i dziś już przeniosłam dokumenty oczywiście na pedagogikę. Ach, co to był za dzień wczorajszy, jak babka z UŚ zadzwoniła i powiedziała że jestem przyjęta!! :happy:

EDIT: Na filologię słowiańską też mnie przyjęli, ale idę na pedagogikę i tak! :) :) :)

Forza :happy:
Ostatnio zmieniony 26 lipca 2007, 11:51 przez Makoto, łącznie zmieniany 1 raz.

C'è una stella in cielo che indica il cammino.. forza Juve vincere è il tuo destino!
LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 25 lipca 2007, 17:38

Ja mam pytanie, jesteście na czasie teraz to myśle, że moze dostane odpowiedz. Krotko. Jak jest teraz traktowana matura z informatyki(rozszerzona) na kierunki informatyczne na wyższych uczelniach w Polsce? Chodzi mi tu głownie o politechniki, ale nie tylko. Biorą ją na powaznie jako dodatek do matury z matmy czy nie za bardzo?

tabo89

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 lipca 2007, 17:41

ja za rok ( w sumie to juz mniej ale wiadomo o co chodzi) zdaje mature i jeszcze nie wiem zupełnie co bede zdawal jakie studia wybiore itd

ale wiadomo ze z polskiego mature zdac trzeba i moze polecicie mi jakis ciekawy temat na ustna taki zeby nie był zbyt nudny tylko interesujacy

Obrazek
Makoto

Qualità Juventina
Qualità Juventina
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 lipca 2007, 17:49

tabo89

Mój kolega z klasy miał temat: Język sprawozdawców sportowych. Przygotował oczywiście o piłce nożnej. Lektur znać praktycznie nie musiał żadnych, przez całe liceum w sumie ledwo zdawał z klasy do klasy. Ustną zdał na 75 %. W dodatku jedna z babek w komisji lubi piłkę i już na początku spytała się go, czy ma w swojej pracy o Szaranowiczu , bo bardzo go lubi. Puścił im też na laptopie jakiś krótki fragment meczu, były tam jakieś wpadki komentatorskie, w każdym razie babki się uśmiały. :lol: W rozmowie spytały się go, jakie cechy ceni u komentatorów.

Ogólnie nie warto brać pod uwagę lektur, których sie nie czytało i tematów, które wybrało więcej osób, wtedy jest porównanie. :wink:

Lord_ Juve

Poszukaj na stronach tych uczelni, jakie cię interesują lub w informatorach, tam najlepiej. Z tego , co widziałam, to na niektórych kierunkach po prostu wymagają informatykę, na tej samej zasadzie, co inne przedmioty, jak historia czy biologia. :)

C'è una stella in cielo che indica il cammino.. forza Juve vincere è il tuo destino!
LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 25 lipca 2007, 18:25

Makoto pisze: Lord_ Juve

Poszukaj na stronach tych uczelni, jakie cię interesują lub w informatorach, tam najlepiej. Z tego , co widziałam, to na niektórych kierunkach po prostu wymagają informatykę, na tej samej zasadzie, co inne przedmioty, jak historia czy biologia. :)
Uhu. Pytam bo slyszałem wczesniej, ze do tej pory informatyka była traktowana zdecydowanie gorzej od innych przedniotow i tak zeby isc na kierunki niby mocno informatyczne trzeba było zdawać z matmy(to oczywiste) i fizyki np a informatyka nie była brana pod uwage.
Choc z drugiej strony do tej pory poziom nauczania tego przedmiotu przez wiele lat nauki ucznia stał na jednym i tym samym - dennym - poziomie, wiec czego było sie dziwic.
Ale skoro twierdzisz, ze ostatnio zaczeli lepiej ten przedniot traktowac to mozna chyba bez obaw pisac z niej mature.

P.S
A pisał ktos z was mature po angielsku? Podobno otwiera to duże możliwosci studiowania za granica. Sam przymierzam się do tego, co o tym myślicie?

Makoto

Qualità Juventina
Qualità Juventina
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 lipca 2007, 21:55

No, masz rację z ta matmą, jest ona ważna, jednak to już naprawdę zależy od uczelni. :)

herr_braun

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 lipca 2007, 22:35

Makoto pisze:tabo89

Mój kolega z klasy miał temat: Język sprawozdawców sportowych. Przygotował oczywiście o piłce nożnej. Lektur znać praktycznie nie musiał żadnych, przez całe liceum w sumie ledwo zdawał z klasy do klasy. Ustną zdał na 75 %. W dodatku jedna z babek w komisji lubi piłkę i już na początku spytała się go, czy ma w swojej pracy o Szaranowiczu , bo bardzo go lubi. Puścił im też na laptopie jakiś krótki fragment meczu, były tam jakieś wpadki komentatorskie, w każdym razie babki się uśmiały. :lol: W rozmowie spytały się go, jakie cechy ceni u komentatorów.
Z tego co ja wiem jak się p u mnie ocenia to taki temat nie jest łatwy, gdyż jest to praca badawcza. Musisz poszperać, mocniej się zaangażować, dopytać kogoś etc. A zapewniam, że gdy matura za pasem, ale taka, od której coś już zależy to nie w głowie ci ustne polaki. Ja wziąłem temat histroycny, do którego przeczytałem parę wierszy, kilka opowiadań, omówiłem parę obrazów i miałem 18 pktów. Weź to co lubisz i to o czym masz pojęcie, ale raczej nie z języka ale jednak literatury. Bibliografię można tak dobrać, żeby nie czytać jakichś kloców grubych
Lord_ Juve pisze:Ja mam pytanie, jesteście na czasie teraz to myśle, że moze dostane odpowiedz. Krotko. Jak jest teraz traktowana matura z informatyki(rozszerzona) na kierunki informatyczne na wyższych uczelniach w Polsce? Chodzi mi tu głownie o politechniki, ale nie tylko. Biorą ją na powaznie jako dodatek do matury z matmy czy nie za bardzo?
Z tego co wiem (a wiem prawde powiedziawszy nie za dużo w tym temacie) to informatyka jest raczej w dobrych szkołach olewana. Jak chcesz studiować informatykę to nie musisz być specem od komputerów - tego nauczą cię na studiach, musisz mieć zmysł matematyczny i głowę do tego - to nie jest do nauczenia. Także raczej nastawiaj się na matę ;)

Myzarel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 sierpnia 2007, 17:21

Matura przyszła i poszła całkiem nieżle bo 63% z historii rozszerzonej pozwolilo mi się dostać na wymarzoną historię na Uniwersytecie Wrocławskim co wydawało mi się nieosiągalne bo w liceum nauka szła mi zaledwie poprawnie (średna 3,5 więc nic wybitnego). W każdym razie więcej było strachu nic było watre bo matura nie jest taka straszna :D

Juve to wiara, którą noszę w sobie. Współczuję tym, którzy kibicują innym barwom, ponieważ wybrali cierpienie. - Giampiero Boniperti
tabo89

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 września 2007, 12:25

mam do zeszłorocznych maturzystów małe pytanie: czy nie ma ktos z was do odsprzedania jakiejs fajnej pracy na ustną mature z polskiego

prosze na priv jesli ktos ma

Obrazek
Elohi

Juventino
Juventino
Otrzymał podziękowanie: 7 razy

Nieprzeczytany post 19 września 2007, 22:01

Akademia Gorniczo- Hutnicza
wydz. Wiertnictwa Nafty i Gazu :)

""Vincere Non È Importante È L'Unica Cosa che Conta""
bartus

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 września 2007, 17:36

Ja mam pytanie do tegorocznych maturzystów. Co zdajecie? Jakie studia planujecie?

Moje zestawienie wygląda tak:

j. polski - podstawa
j. angielski - tu sie waham, ale skłaniam się ku podstawie, mimo że, od 2 lat przygotowuje sie do rozszerzenia
matma -rozszerzona
fizyka - rozszerzona
historia - raczej rozszerzenie

Odnośnie studiów to albo Politechnika Warszawa albo WAT. Co do wydziały to na razie nic sprecyzowanego. Może mechatronika albo automatyka i robotyka.

Pozdro

Obrazek
ahojekk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Nieprzeczytany post 20 września 2007, 17:43

Ja planuje zdawać tylko 3 przedmioty. Mianowicie

~ Polski
- pisemny podstawowy
- ustny podstawowy
~ Angielski
- pisemny rozszerzony
- ustny podstawa
~ Geografia
- rozszerzony

Natomiast studia przymierzam się do AE ( Akademia ekonomiczna ) w Poznaniu na wydział zarządzanie. Oby wszystko się ułożyło jak ma się ułożyć ...

Dawniej Virus[Mauro].
tabo89

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 września 2007, 10:42

juz wybrałem swoj temat na ustną i oto on:

„Sposoby wyrażania opinii młodzieży o otaczającym ją świecie. Omów na wybranych przykładach twórczości literackiej i plastycznej (np. teksty utworów rockowych hip-hopowych, graffiti i inne”

jesli ktos mialby jakies materiały ktore mogłyby mi pomoc to prosze o kontakt :-D

a co do matury to złozylem deklaracje i bede zdawał:

polski - podstawa
angielski - oba na podstawie
geografia - na rozszerzeniu

a co do studiow to jeszcze nie zdecydowalem tym zajme sie pozniej ale tak orientacyjnie to Akademia Ekomomiczna Kato albo Kraków badz tez Politechnika Slaska lub Czestochowska

Obrazek
ODPOWIEDZ