Czy jesteś patriotą?

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ

Czy jesteś patriotą?

Czas głosowania minął 01 lutego 2005, 10:55

Tak
62
67%
Nie
30
33%

Liczba głosów: 92
Vincitore

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2005, 14:13

Poszanowanie dla kraju , godła i flagi mam ale patryjotą nie jestem do Żydów czy Niemców nic nie mam przecież to tylko normalni ludzie! Polityki Polskiej nie nawidze najchędniej wyniusł bym sie z tąd najchętniej na zachód! Lubię Polski kraj , kocham godło , flagę bo wypada ale patryjota nie jestem gdybym był innej narodowosci stosunek do kraju Polskiego miałbym pewnie obojętny!

2MAN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2005, 14:24

W ankiecie zdecydowanie zagłosowałem na NIE ponieważ nie czuje sie patriotą .Napewno jakoś odnoszę sie dumą za naszą historie ale wogóle się z nią nie utożsamiam , ponieważ uważam że to co było kiedyś , wogole nie ma odniesienia do dzisiejszych czasów . Mnie obchodzi to co dzieje się tu i teraz a nie kiedyś ... To że jest tutaj żle wszyscy widzą ale nie nam jest dane sprawowanie władzy i decydowanie o losach ludzich takich jak "my" . Chodż uważam że jakieś 95 % z nas , jeśli doszłaby do władzy tak samo by kłamała,kradła i szoukiwała ludzi :twisted: i tego jestem pewny i możecie mówić że nie ,ale i tak "woda sodowa" uderzyłaby Wam do głowy ... to jest w naturze każdego Polaka " mam ,ale musze mieć wiecej" :| i jakoś nie bardzo ochodzą mnie wybory , bo jak nie zagłosuje tak będzie żle ...

"Dla wszytkich fanow Nintendo DS . Zapraszamy ! http://www.dsinfo.yoyo.pl/news.php
Matigol

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2005, 14:57

Jestem Patriota i oddal bym zycie za swoj narod tzn za jego wolnosc bo na pewno bym nie oddal zycia za naszych politykow ktorzy wedlug mnie w kryzysowej sytuacji by spakowali manatki i zwiali za ocean i jak za tych zlodzieji i klamcow zycie oddawac.

aleksander1986

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2005, 15:01

Ja zagłosowałem na "NIE". Otóż nie czuję sie patriotą, oczywiście mam szacunek dla ludzi którzy walczyli o wolnośc naszego kraju i im mozemy podziekowac to że nie nawijamy dzisiaj po niemiecku lub po rosyjsku.Martwi mnie to,że niektorzy ludzie mówią że umra za kraj.Za co tu umierac,za ludzi którzy okradają nasz kraj,jak wiekszosc wyrazilaswoje zdanie(chodzi tu o polityków i o wszystkich którzy sprawuja wladzę). Marwi mnie postawa Bartusia,nacjonalizm jak wiadomo jest skrajną odmianą patriotyzmu.Bartus nie pisz, że jestes nacjonalistą bo nie zapewne nie wiesz o co w tym chodzi.Ja tez czuje uraz do Niemców, ale nie żebym ich nienawidzil,wyrządzili nam krzywdę ale czasy się zmieniły,nie mozna teraz przejawiac nacjonalizmu bo kontakty zagraniczne sie bardzo licza w dzisiejszym czasie.Policz Bartus ilu Polaków wyjezdza do Niemiec szukać pracy,albo ilu inwestorów zza zachodniej granicy dają miejsca pracy.
Wracając do tematu, czuje przywiazanie z moim godlem badz tez flagą,jezeli ktos obrazal by moj kraj za granica chyba bym nie wytrzymal,napewno gosc nie mial by lekko.Podziwiam moj kraj za to ze przezyl tyle bitew i wojen.Jednym slowem jestem dumny z mojego kraju ale nie jestem patriotą.

gloria_victis

Szczakowianin
Szczakowianin
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2005, 15:14

Wyniki nie są wcale tak tragiczne jak myślałem. Obawiałem sie skrajnych wyników. Zatrważa mnie jednak inny fakt. Fakt że są jeszcze ludzie którzy bez żadnej skruchy przyznają sie do bycia rasistą. To bardzo, ale to bardzo boli że ideologia rasistowska, nazistowksa i nawet marksistowska (parafrazując słowa Bismarcka "Trzeba być idiotą żeby w wieku 20 lat nie wierzyć w marksizm, i trzeba być wyjątkowym idiotą żeby w wieku 60 lat w niego wierzyć). Owszem demokracja to straszliwy system. Uderza w wolność absolutną. Ale dajcie mi jakikolwiek inny, lepszy, który sie sprawdzi w naszych realiach. Komunizm? Nie bede komentował. Marksizm? Była kolonia marksistowska na początku Stanów Zjednoczonych. Po roku musieli wprowadzić dykature bo ludzie umierali z głodu. Anarchia? Nie bądźmy dziećmi, zawsze znajdzie sie ktoś kto bedzie chciał sięgnąć po władze.
Rzecz kolejna.
Napewno jakoś odnoszę sie dumą za naszą historie ale wogóle się z nią nie utożsamiam , ponieważ uważam że to co było kiedyś , wogole nie ma odniesienia do dzisiejszych czasów
O Święci Pańscy! Umieram! Nie ma odniesienia do dzisiejszych czasów? Ja ci jeden jedyny przykład dam- II Wojna Światowa. Nie interesuje cie to? Mocne słowa przy tak bliskiej 60 rocznicy wyzwolenia Oświęcimia. Napisałeś że według ciebie historia nie ma wpływu na to co dzieje sie teraz. Historia dzieje sie cały czas i cały czas spijamy wino które żeśmy sobie wcześniej stworzyli. Wojny, pokoje, sojusze. To jest nasze życie. Obstawiam że sie żołnierze którzy walczyli i ginęli przewróciliby sie w mogiłach (bo większość grobu nie uświadczyła) po stwierdzeniu że ich ofiara była na darmo. Może nie tyle na darmo, ale nie została doceniona. Powinieneś co dziennie robić minute ciszy i modlić sie za tych dzięki którym możesz żyć w wolnym kraju.
nie nam jest dane sprawowanie władzy i decydowanie o losach ludzich takich jak "my"
A dlaczego niby nie nam? Demokracja daje ci prawo do wyboru przedstawicieli, owszem, ale również do własnej kandydatury. Trzeba tylko chcieć coś zmieniać a nie narzekać jak to źle sie dzieje.
jakieś 95 % z nas , jeśli doszłaby do władzy tak samo by kłamała,kradła i szoukiwała ludzi i tego jestem pewny i możecie mówić że nie ,ale i tak "woda sodowa" uderzyłaby Wam do głowy ... to jest w naturze każdego Polaka
Z tym sie akurat zgodze. Bo trzeba przyznać że władza zmienia ludzi. Ale skoro znalazłoby sie te 5% które byłoby uczciwych to warto ich szukać!

Bartus napisał
jestem nacjonalista i zywie duza niechec do innych narodow... zydow, niemcow
Jestem tylko ciekaw co ci zrobili Żydzi. Sprzedali twojemu dziadkowi konia a przywieźli muła? Żyd też jest człowiekiem. Powiem więcej, są biblijnym narodem wybranym i do nacjolizmu mają o wiele wieksze prawo naturalne niż my. Mimo że jestem zagorzałym przeciwnikiem nacjonalizmu musze im przyznać że dla świata zrobili bardzo, ale to bardzo wiele dobrego. Niemcy? Zabawne, że nie lubisz Niemców skoro zbudowali nam i prowadzii przez dzisiątki lat najważniejsze handlowe miasto Polski- Danzig (Gdańsk). Wojne wywołał Bawarczyk a nie Niemiec, a że oni poszli za nim jest tylko i wyłącznie jego sukcesem politycznym. Z resztą przydałoby sie po 60 latach wreszcie zakopać topór wojenny. Zwłaszcza że Niemcy są obecnie jedyn z najważniejszych partnerów Polski. Kraju na którym tak bardzo nam zależy.
Treści rasistowskie są nawet poniżane przez biało czarne kolory klubu z którym wszyscy sympatyzujemy

"Chciałbym umrzeć na kiłę" Wojciech Jaruzelski
"Szkoda, ze Wojciech Jaruzelski nie umarł na kiłę w 68" Teodor Biegin
Lypsky

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2005, 15:31

Ciezko jest mi powiedziec czy jestem patriota gdyz nie wiem jak zachowalbym sie w sytuacji kiedy bylaby potrzeba poswiecic cos dla kraju.
Pojecie patrioztyzmu rozumiem jako oddanie sie w calosci ojczyznie i jej potrzeba.

Napewno moge powiedziec ze jestem dumny z mojego kraju,z historii, z rodakow ktorzy zgineli aby przyszle pokolenia mogly zyc godnie w wolnym panstwie.
Ludzie ktorzy gineli w wojnach,powstaniach na rzecz kraju byli patriotami a czy ja moge sie rownac z nimi??Watpliwe ale kocham moja ojczyzne i nie wyobrazam sobie zycia gdzie indziej bez orzelka, bez bialo czerwonych barw.
Mamy wspaniala historie z ktorej mozemy byc dumni i zal jest mi osob ktore wstydza sie swojego pochodzenia tylko dlatego ze jakis francuz badz amerykanin nazwie nasz kraj narodem pijakow.
Większą antypatie czuje do angoli
Ja nienawidze ruskich za to co zrobili i co robia nadal(kiedys Stalin teraz Putin).W ich zylach plynie ciagle ta sama krew.

a ja kocham gołe baby, gołe baby do przesady
pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2005, 15:42

Uważam, że jestem patriotą, jeślibym musiał kiedyś wyjechać na wojnę lub misję stabilizacyjną to bym pojechał. Kocham Polskę za jej piękne widoki, az morze, góry i za polskie dziewczyny. Kiedy byłem za granicą nigdy nie wstydziłem się tego, że jestem Polakiem. Niestety, Holendrzy mają sobie coś z Niemca i kiedy byłem w Velsen miałem nieprzyjemności związane z tym że jestem Polakiem. A co do Żydów i Niemców to oczywiście ich toleruję, ale prędzej dogadam się z Izraelitą niż z mieszkańcem Berlina :|

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
mnowo

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2005, 15:46

Nie, nie czuje sie patriota. Szanuje panstwo i wszystko co z nim zwiazane ale do patrioty to mi jednak nieco brakuje. Staszczyk kiedys spiewal "Ojczyne kochac trzeba i szanowac, nie deptac flagi i nie pluc na godlo". No i ja szanuje, ale patriotyzmu jakiegos szczegolnego w sobie nie czuje. :roll:
Mysle ze szacunek jest tutaj podstawa. Nie jestem tym bardziej nacjonalista, co prawda nie chcialbym byc Niemcem ani Francuzem, ale nie znaczy to ze czuje jakas nienawisc do tych nacji... :?

kornknot

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2005, 15:57

Na poczatku chiałbym napisac ze madrze pojmowany nacjonalizm nie jest niczym zlym dla mnie, jesli tylko czlowiek nie ma wladzy.

Bartus rozumiem ze kochasz Polske i uwazasz, że to co polskie to najlepsze?
I jestem ciekaw jak sobie wyobrazasz ta marksistowska Polske? Bo ja tego nie moge zrozumiec jak mozna wierzyc w ten ustroj ktory nie ma najmniejszych szans na spełnienie z tego powodu, ze hamuje całkowicie rozwoj i robi z ludzi kukly bardziej niz jednostki.

bartus

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2005, 16:09

kornknot pisze:Na poczatku chiałbym napisac ze madrze pojmowany nacjonalizm nie jest niczym zlym dla mnie, jesli tylko czlowiek nie ma wladzy.

Bartus rozumiem ze kochasz Polske i uwazasz, że to co polskie to najlepsze?
I jestem ciekaw jak sobie wyobrazasz ta marksistowska Polske? Bo ja tego nie moge zrozumiec jak mozna wierzyc w ten ustroj ktory nie ma najmniejszych szans na spełnienie z tego powodu, ze hamuje całkowicie rozwoj i robi z ludzi kukly bardziej niz jednostki.
no wiec jak pisalem chcialem wprowadzic pare poprawek do prac Marksa. co do Twojej wypowiedzi :wink: napewno nie byloby prywatyzowania instytucji takich jak Lasy panstowe, pzu itp. co nie oznacza ze ludzie nie mogliby prowadzic wlasnych sklepow. w mojej marksistowskiej Polsce nie bylo by bezrobocia, nie tak jak teraz. nie wiem gdzie Ty mieszkasz ale ja mieszkam w woj. warminsko- mazurskim gdzie bezrobocie jest najwieksze w calym kraju. codziennie widze ludzi bez pracy stajacych pod sklepem, zebrzacych na ulicach, u nas bardzo czesto sluchac ze ktos sie powiesil :| wydaje mi sie to spowodowane wlasnie bezrobociem i wladza kta nic nie robi zeby bylo lepiej... nie wiem, czy minelo tak malo czasu albo mi sie wydaje ze demokracja sie w Polsce nie sprawdzila...

Obrazek
M.

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2005, 16:25

Po zobaczeniu tego tematu pomyślałem sobie, że tak, że jestem patriotą. Ale potem przyszła chwila zadumy. Czy byłbym skłonny oddać życie za Polskę?

Oczywiście jak większość z Was jestem przywiązany do flagi, godła i hymnu. Nigdy nie wstydziłem się, że jestem Polakiem (ba jestem nawet z tego dumny!). Jestem dumny, że żyję w kraju, którego przez długi okres nie było na mapie, a jednak ludzie wywalczyli to, że Polska dziś istnieje. Ludzie oddawali życie za ojczyznę, która była dla nich jedną z najważniejszych wartości. Kiedyś było inaczej. Każdy człowiek wierzył w trzy wartości: Bóg, honor i ojczyznę. Dziś jest inaczej. Za przeproszeniem ludzie mają w dupie Polskę wiecznie narzekają, że żyją w takim, a nie innym kraju. Widzą same złe rzeczy, nie potrafią docenić tych dobrych. Ktoś pisał o korupcji, ściąganiu plików z internetu, jeździe na gapę. Racje. Ale co ludzie mają zrobić, że pracują uczciwie i ciężko, a dostają za to śmieszne pieniądze. Zatacza się błędne koło: człowiek mało zarobi, nie kupi oryginalnej płyty tylko ściągnie ją z internetu, państwo na tym straci. Ale najpierw powinno się wywalić na zbity pysk wszystkich polityków, bo to właśnie oni wyrządzają największe zło. Nic nie robią, tylko zgarniają kupe kasy i potem worzą się drogimi samochodami. A powinni naprawiać kraj i dawać dobry przykład.

Doszedłem do wniosku, że jestem patriotą. Jestem dumny z tego, że jestm Polakiem, jestem dumny z tego, że ktoś kiedyś walczył, żeby Polska była na mapie, że ktoś walczył, żebyśmy my dziś mieli lepiej. Jednak łatwo mi mówić o patriotyźmie siedząc w ciepłym domu przy komputerze. Teraz możemy sobie tylko gdybać. Prawdziwi patrioci byłi na wojnie i z nich jestem najbardziej dumny. Mam nadzieję, że kiedyś będę mógł coś zrobić dla mojego kraju, tak jak ktoś kiedyś poświęcił życie, żeby mi było lepiej. W pewnym sensie mamy dług do spłacenia, za to, że ktoś oddał życie, żeby Polska była na mapie. Spłatą długu jest dobre i uczciwe zachowanie oraz robienie wszystkiego, aby w Polsce było lepiej. Mam nadzieję, że kiedyś będę mógł stwierdzić, że ja ten dług spłaciłem.

:roll:
gosciu_Muranista

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2005, 18:25

Mówisz diego że patriotami są ci którzy walczyli i oddali życie za kraj-racja ale pamiętaj(-my) o tym że patriotami są też ludzie którzy nigdy nie walczyli jak np.ludzie kultury czy nauki ,którzy dbali oto żeby język,historia Polski przetrwały- gdyby nie oni(częściowo oczywiście) to moglibyśmy stracić swoją historie bo przecież m.in.oto chodziło Rosjanom w XIXw. czy hitlerowcom.
Wcześniej przeczytałem w poście white_wolva że nie pójdzie głosować. Otóż błąd !!!! Jeśli mamy zmieniać kraj na lepsze to trzeba głosować bo to My decydujemy o swojej przyszłości. Musimy mieć wpływ na Nią. Ja odkąd mam dowód osobisty nie opusciłem żadnych wyborów i będe cały czas głosować-bo chce mieć wpływ na kształt Polski. Kornknot mądrze zauważył że ciemnota idzie głosować i ona wybiera rząd a nie inteligencja i dlatego DJ Lepper i "Samoobrona band" mają takie poparcie. A potem tylko słychać narzekania ludzi go to wybrano i kto byłby lepszy a jak się zada pytanie czy brałeś udział w głosowaniu to nabierają wody w usta.

gloria_victis

Szczakowianin
Szczakowianin
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2005, 18:32

Marks marzył o bezklasowym państwie gdzie środki produkcji byłyby wspólne. Tworzyłoby to z ludzi zarówno pracowników jak i właścicieli. Marks uznał że bedzie to najdoskonalszy i ostateczny system. Został on pieknie nazwany komunizmem od łacińskiego słowa commus czyli wspólny. Jestem wiele rzeczy które łączyły komunistyczne państwa. Jedna tylko zastanawia najbardziej. Otóż nigdzie na świecie budowanie gospodarki w oparciu o te teorie się nie sprawdziło, powodując wcześniej czy później fatalne konsekwencje.
Bartus napisał
nie wiem, czy minelo tak malo czasu albo mi sie wydaje ze demokracja sie w Polsce nie sprawdzila...
Demokracja sie nigdy nie sprawdziła i nigdy nie sprawdzi. Jest to jeden z najmniej udanych systemów jakie kiedykolwiek stworzono. Ale lepszego jeszcze nie wymyślono. Tak to już jest że demokracja jest po prostu mniejszym złem. Zgodziłbym sie z tobą że marksizm/komunizm/anarchia są pieknymi ustrojami. Ideologiczne są o wiele doskonalsze. Ale tylko ideologicznie. Bo zawsze znajdzie sie jakaś chołota co bedzie chciała trzymać kogoś za pysk. Najlepiej więc chyba samemu tą chołote sobie wybrać...[/quote]

"Chciałbym umrzeć na kiłę" Wojciech Jaruzelski
"Szkoda, ze Wojciech Jaruzelski nie umarł na kiłę w 68" Teodor Biegin
kornknot

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2005, 20:16

Trza sie zgodzic z Panem chwałą zwyciężonym :wink: Tamte ustroje sa dobre ale tylko w marzeniach. To sa marzenia ideologów, ich utopie, ktore nigdy nie znajda w rzeczywistosci odzwierciedlenia. Zbardzo prostej przyczyny - nie uwzględnili ludzkiej natury. Ona wszystko zawali prędzej czy później...
A co do patriotyzmu ocenianego przez smierc za ojczyze to tez jest według mnie bez sensu. Czasy sie zmieniły, nie sadze bysmy za naszego zycia doswiadczyli wojny. To jest nie realne. A w ogole bylo wielu jak zauwazyl gosiu ludzi kultury i sztuki i to dzieki nim w duzej mierze przetrwała Polskosc a nie tylko Polska.
A tak w ogole to patriotyzm dla mnie jest interesowniem sie panstwem nie tylko w czasie zagrozenia, ale zwłaszcza gdy jest spokoj bo wtedy najłatwiej zaczac myslec o sobie...

A co do niskich zarobkow i tego ze ludzie nie maja wyboru i musza sciagac piosenki z netu to chiałbym podkreslic ze to nie jest przymus tylko to jest luksus za ktory sie placi, wiec jak sie chce miec to trzeba zbierac a nie isc na latwizne. To dla mnie zadna wymowka

Marcin_FCJ

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2005, 20:30

Dla mnie odpowiedź jest bardzo prosta ... otóż nie jestem patriotą. Nie daże żadnego uczucia do swojego narodu, sam go nie wybrałem i przyznam szczerze ze nie jestem z niego zadowolony. Nie obchodzi mnie nasza historia choc sila rzeczy znam ja dosc dobrze. Mam w d Mickiewicza, Norwida i innych Szopenów. Nic mnie to wszystko nie obchodzi. Gdy jestem za granica to poprostu wstyd mi zato ze jestem z Polski.. nie lubie rozmawiac o tym z obcokrajowcami, dla nich polacy to łachy, biedaki, złodzieje i skur**syny.... Celpwo uzywam tu mocnych słow. Nie znosze polski za to jaka jest, za to jakie warunki zapewnia swoim mieszkancom)choc ja nie narzekam ), za to ze gow** inwestuja w sport. Za egzekwowanie prawa, korupstwo i inne afery.. Moim celem jest wyjazd polski i dlatego bardzo ucze sie jezyka angielskiego. Drzwi do Irlandii czy wielkiej brytanii stoja naprawde otworem.

Co to naszego pana antysemity, nacjonalisty - mam tez jednego takiego w klasie i jest calkiem normalny, w sumie to nic do niego nei mam ale na sama mysl ze uwaza sie za kogos lepszego np. od zydow nabiera mnie obzydzenie. Nie wiem jak tak mozna.. :oops:

POLSCE MÓWIE NIE ! NIE MAM ZAMIARU ZA NIĄ WALCZYĆ, UMIERAĆ CZY CIERPIEĆ!

ODPOWIEDZ