Aleksander nowy film historyczny.

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Yari

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 listopada 2004, 14:20

Na tej stronie można obejrzeć zapowiedź filmu ( trailer) : http://alexanderthemovie.warnerbros.com/
Nie powiem , rydwany będą siały popłoch :D
PS1: wspaniale zapowiada się soundtrack , jak to bywa przy takich produkcjach.
PS2:
leniup pisze:Opowiada się że Artur zabił w bitwie 4000 wrogów, a to przecieżm jest bajka, bo tak naprawde zabił może z 40. i gdy ide na film a zwłaszcza który się mówi że jest tam ukazana historia, to chce zobaczyć fakty a nie jakieś fajerwerki i zmyslone rzeczy.
Z tymi 4 000 to leciutko przesadziłeś:). Pewien mnich imieniem Nennius pisał że Artur zabił w jednej bitwie 960 wrogów. Ale zgadzam się że to by było niemozliwe. Prędzej by mu ręce odpadły :).

RuTeK

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 listopada 2004, 15:58

P!otr pisze:Nio Achilles chyba jakoś zginął zanim opracowano pomysł z koniem. Ale jak to w USA trzeba coś dodać żeby sie publika ucieszyła że super bohater wszystkich zabija :D I obawiam się iż w tym filmi również się spotkamy z fantastyka hoolywood'u
No tak tylko zwazywszy na to ze nikt nie opisał smierci Achilesa;/;/ Homer na ani jednej kartce o niej nie wspomniał, a pieta Achilesa jest wymysłem..... Bo kto ginie od Strzału w Pięte??

- "Dziadku byłeś bohaterem na Wojnie ?"
- "Nie... ale służyłem w kompani Bohaterów "

WSZYSTKO I NIC O Amaurim i innych Drewnianych Graczach !
Mania

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 listopada 2004, 04:22

P!otr napisał:
Nio Achilles chyba jakoś zginął zanim opracowano pomysł z koniem. Ale jak to w USA trzeba coś dodać żeby sie publika ucieszyła że super bohater wszystkich zabija I obawiam się iż w tym filmi również się spotkamy z fantastyka hoolywood'u

No tak tylko zwazywszy na to ze nikt nie opisał smierci Achilesa;/;/ Homer na ani jednej kartce o niej nie wspomniał, a pieta Achilesa jest wymysłem..... Bo kto ginie od Strzału w Pięte??
Zakladajac ze byl polbogiem, a jego jedynym slabym punktem byla wlasnie pieta-chyba nie dziwi ze zginal od strzalu wlasnie w nia... :? ?

Agnieszka

stefan590

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 listopada 2004, 08:14

Jak na mnie to bedzie klasyczne g***o. Teraz Amerykanie biora Brada Pitta i nagrywaja cokolwiek, reklamuja to i jest hicior :evil: czemu teraz nie powstaje wiecej conajmniej dobrych filmow?? Aktorzy zadko ratuja kiepski scenariusz... bo sie nie da czesto... Eddie Murphy czesto juz to robil np. w filmie pt."Zlote Dziecko". Ale w takim Alexandrze nie ma co liczyc...Ale do kina pojde z ciekawosci :D

BVB

Dortmundczyk
Dortmundczyk
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 listopada 2004, 09:35

Ja go obejrzę tylko ze względy na Angeline Jolie :oops: :roll:

Yari

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 listopada 2004, 21:02

BVB pisze:Ja go obejrzę tylko ze względy na Angeline Jolie :oops: :roll:
Mimo że mnie osobiście się ona nie podoba to musze przyznać że akurat w Alexandrze wygląda nieziemsko :twisted:
W USA premiera miała miejsce kilka dni temu. Recenzje filmu są niezbyt dobre. Krytycy zarzucają filmowi przede wszysktim dziecinny scenariusz i kiepską gre aktorów. Natomaist największym plusem sa imponujące sceny bitew.
Moja ocena - film zapowiada się wspaniale :twisted: .
Ja w takich ekranizacjach zwracam praktycznie tylko uwage na sceny batalistyczne:). To mnie ,,kręci"

Supersonic

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 listopada 2004, 21:25

Bardzo mnie ciekawi co też Hollywood wymyśli. Aleksander jako postać zawsze mnie bardzo interesował, nawet referacik o nim przygotowywałem
:wink:

Kurcze jakoś tak mam, że gdy oglądam film historyczny i widzę twarz jakiegoś b. znanego aktora/aktorki to mnie odrzuca. Chciałbym żeby grali nieznani aktorzy, no ale wiadomo nie mam szans. Chciałbym pamiętać wielkich takich jakimi byli, a tak gdy ktoś powie Aleksander to przed oczyma stanie mi Pitt, Stalone(heh) czy kto tam tego Aleksandra gra... :cry:

BVB

Dortmundczyk
Dortmundczyk
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 listopada 2004, 15:24

Yari pisze:
BVB pisze:Ja go obejrzę tylko ze względy na Angeline Jolie :oops: :roll:
Mimo że mnie osobiście się ona nie podoba to musze przyznać że akurat w Alexandrze wygląda nieziemsko :twisted:
no ba, juz mam jej fote na scianie z tego filmu :)

a dzis ide na Sky Kapitan i świat jutra z Jolie :oops:

zapraszam do katowic :) premiera :)

http://kino.pl/index.php?s=196442&o=kin ... ina=777184

stazzorZ

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 grudnia 2004, 00:04

dobra powiem wam ze byłem dzis na tym filmie w kinie na pokazie przedpremierowym i sie conieco a nawet bardziej zawidołem.
faktem jest ze zawsze chodze na taki film nie z nadzieja na genialna opowisc ale swietne efekty, sceny batalistyczne i te sprawy. interesuje sie historia wiec chcialem sie przyjzec rowniez wiernosci historycznej. na plus idzie fakt ze w faktach zbyytnio nie nakłamali. wojsko macedonskie bylo wiernie oddane: 6 metrowe sarissy, słabe pancerze, stusnkowo nie zawielkie tarcze i krotkie miecze do tego doszla jeszcze efektowna konnica. fajnie tez pokazali armie perska pod wodza Dariusza. 250 tysieczna zbieranina bog wie skad wojownikow zebranych z grubsza w jednym miejscu, ruszajacych po koleji do walki w mniejszych badz wiekszych grupach. ruszajacych oczywiscie wprost na wlucznie naszych dzielnych macedonczykow :D . na plus mozna jeszcze zapisac walke w indiach zwlaszcza słonie no i urode jolie :D
na minus idą wszytskie bitwy zwlaszcza ta pod gaugamela, brakowało scen z powietrza a nie ciągłego zblizania na kolejna odlatujaca paszcze bo po tym nie sposob sie zorientowac kto wygrywa. przez chwile nawet jest takie ujecie z perspektywy orła lecacego nad bitwa ale to byla chwilka zdecydowanie za krotka. cala historia ogolnie jest do bani zero dramaturgii a scenariusz slabiutki. wiecej sie spodziewałem oj wiecej
nieznałem osobiscie Filipa II ale czlowieka ktory tak swietnie zreformował armie macedonska i niejako stworzyl fundamenty pod wyprawe aleksandra nie wyobrazałem sobie jako zapijaczonego chama. no ale to juz kwestia interpretacji. :-D

isc czy nie isc? trudno sobie odpuscic taka pozycje ale nie nastawiajacie sie na "gladiatora" czy nawet "troje"

Obrazek
bartus

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 grudnia 2004, 08:23

no ja tez mam nadzieje ze jest to film duzo lepszy od troji i krola artura. moim zdaniem krol artow to byl nie wypal, :twisted: nie podobal mi sie, troja juz byla duzo lepsza :wink: . po obejrzeniu zwiastuna postanowilem ze napewno pojde do kina na aleksandra :wink: :ball:

Yari

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 stycznia 2005, 23:30

Właśnie wróciłem z kina. Film napewno odradzam osobą nie lubiącym historii i chcącym iść do kina dla samej rozrywki , to nie władca pierścieni gdzie nastawiono się na wizualne oszołomienie widza. Moim zdaniem film jest bardzo dobry. Również jak stazzorZ nie znalazłem żadnych poważnych buraków historycznych , co więcej , słonie bojowe i macedońska falanga wprost mnie olśniły :) ( obie bitwy odzwierciedlały to co się naprawde stało ). Mój ojciec z którym byłem w kinie powiedział że film to jeden wielki chaos . Hmm , przedstawienie całej historii życia Aleksandra zajełoby mase czasu. Reżyser wybrał wszystko co naprawde było najważniejsze i stworzył film. Inaczej się nie dało i wg mnie i tak wyszedł obronną ęką z tego :).
Ktoś gdzieś powiedział że bitwy w Alexandrze nie mogą równać się z tymi z Władcy pierścieni . Może liczył na latających elfów i gigantyczne orły :lol:

Ja osobiście film polecam.

OskarG

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 stycznia 2005, 00:12

Yari pisze: Również jak stazzorZ nie znalazłem żadnych poważnych buraków historycznych , co więcej , słonie bojowe i macedońska falanga wprost mnie olśniły :)
Pytanko Ile on miał tych słoni i czy brały udział w bitwie :)

Filmu osobiscie nie oglądalem. ale mam zamiar się wybrac pod koniec tygodnia czwartek - piątek - chyba że nie wypali

Obrazek
Yari

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 stycznia 2005, 00:27

Słoniami dysponował oczywiście tamtejszy Radża Porus ( jedno z tytułów w ówczesnych Indiach , ale coś chyba w stylu króla:) , nie znam się :)).
W bitwie uczestnczyło 200 słoni :shock: . 100 , Porus wysłał na tyły macedońskiej armii , a drugie 100 naprzeciw wojsk macedńskich ( tzn na wpół macedońskich bo połowa to byli oczywiście sojusznicy , persowie i plemiona barbarzyńskie). Wszystko to ładnie przedstawione w filmie.

Tak wogóle to musze przyznać że jest to jedyny film z którym od historycznego punktu widzenia moge się całkowicie zgodzić z jego treścią. Brawa dla reżysera.

Obrazek

Książę

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 stycznia 2005, 01:56

Heee...Oczywiście nie da się przedstawić w jednym,choć wielkim dziele historii Aleksandra...Że tak zapytam-tych co dane im było obejrzeć film...Co z obsadą?Czy wszystkie wielkie gwiazdy stanęły na wysokości zadania???

"Bóg mi dał honor Polaków,tylko Jemu go oddam"
Yari

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 stycznia 2005, 09:12

Ogólnie gra aktorów moim zdaniem była dobra. A nasłuchałem się wiele opinii jak to tragicznie zagrali , na szczęście tak nie jest.
Na szczególną uwage zasługują : Angelina Jolie i Colin Farrell .

ODPOWIEDZ