Dino Zoff czy GiGi Buffon ?

Klubowe finanse, stadion, marketing, nowe logo i wiele innych. Podyskutuj na temat najważniejszych spraw związanych z Juventusem.
ODPOWIEDZ

Kto jest lepszym brakmkarzem

Zoff
43
33%
Buffon
88
67%

Liczba głosów: 131
Reggie

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2004, 09:12

Trudno mi ich porównywać, bo nie widziałem nigdy Zoffa w akcji, niemniej jednak widać po statystykach że był bardzo dobry (ale temu nie należy ufać zbytnio bo np.: Seedorf chyba 3 razy zdobył puchar LM, a Nedved ani razu- a który z nich jest lepszy? :wink: ).
Można powiedzieć że Buffon jest fenomenem na miarę Zoffa i jego godnym następcą, jednak jeszcze nie osiągnął tyle co Dino, więc zagłosowałem na byłego kapitana Juve

"Ludzie wybierają najczęściej rozwiązania pośrednie, które są najgorsze ze wszystkich, a to dlatego, że nie potrafią być ani całkiem źli, ani całkiem dobrzy." Niccolò Machiavelli
bblackk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2004, 11:21

Na dzień dzisiejszy wygrywa bezapelacyjnie Zoff. Buffon może mu dorównać, ale jeżeli swoją formę z przed sezonu będzie prezentował w kolejnych. Narazie ciężko cokolwiek porównywać bo zarówno w zdobytych trofeach i rozegranych meczach jak i czasu grania w piłkę to Zoff wszędzie wygrywa z Buffonem. Buffon ma jeszcze przed soba wiele lat kariery. Ciężko ocenić bramkarza po wyśmienitej karirze, która już jest zakończona, a bramkarza będącego w jej trakcie, poczekamy zobaczymy. Tymczasem Zoff nie ma sobie równych. Tak sytuacja prezentuje się dzisiaj, ale jak będzie za X lat?...

Obrazek
mnowo

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2004, 11:34

Nie widzialem co prawda tych slawnych fantastycznych interwencji Dino Zoffa ale patrzac na to do czego teraz zdolny jest Gigi :shock: mysle ze jest lepszy od Dino. Zwlaszcza ze podobno najlepsze lata dla bramkarza sa blisko 30. i dalej. Wiec przed Buffonem jeszcze wszystko. A wszyscy wiemy na co go stac juz teraz. To fenomen bramkarski 8)

Jędruś

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2004, 11:49

No tak Lew Jaszyn.Zapomniałem o nim na śmierć.Według mnie Rosyjski bramkarz stał na takim samym poziomie jak Zoff, lecz przez federację FIFA to Jaszyn został uzanym najlepszym bramkarzem w historii piłki nożnej...wyprzedził Zoffa...

Pavel87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2004, 12:04

To jeszcze zależy z której strony na to popatrzeć.

Uważam że pod względem talentu obaj bramkarze stoją na równym poziomie i nikt mi nie wmówi że Buffon, że Buffon ma miejszy potencjał niż miał Zoff

Teraz jest taka sprawa że Zoff wykorzystał swój potencjał w 100%. Jeżeli Buffon też wykorzysta go w pełni(a narazie jest na najlepszej drodze ku temu) to za kilka lat będzie można powiedzieć że obaj bramkarze są równie świetni. Do porównania trzeba poczekać do końca kariry Buffona

Forza Squadra Bianconera
wErOn

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2004, 12:06

Jędruś pisze:No tak Lew Jaszyn.Zapomniałem o nim na śmierć.Według mnie Rosyjski bramkarz stał na takim samym poziomie jak Zoff, lecz przez federację FIFA to Jaszyn został uzanym najlepszym bramkarzem w historii piłki nożnej...wyprzedził Zoffa...
Hmm Jaszyn ... nie przypominam sobie :shock:
Ale sam wątpie w to czy mógł się równać z Zoffem, zresztą nie nam to oceniać bo niewidzieliśmy obydwóch w akcji ale Zoff wiele razy ratował Azzurrich od klęski, no ... bo miał więcej na to okazji - Włosi lat 80-tych to fenomen, a dzisiejsza reprezentacja ? Sami widzimy :X

Update:
Obrazek
Uznawany za najlepszego bramkarza w historii. Z drużyną ZSRR grał w trzech finałach mistrzostw świata.

Lew Jaszyn to prawdopodobnie najlepszy bramkarz w historii futbolu. Zawsze grał ubrany na czarno i całą karierę spędził w jednym klubie – przez 22 sezony był wierny Dynamu Moskwa. Zdobył w tym czasie pięć mistrzostw i trzy Puchary ZSSR.

Jaszyn był pierwszym bramkarzem broniącym w nowoczesny sposób. Interweniował w całym polu karnym, kierował obrońcami. Atletyczny, gibki i obdarzony niesamowitym refleksem był bramkarzem niemal idealnym.

Jaszyn był pierwszym bramkarzem kadry ZSRR od 1954 do 1967 roku. Wystąpił w 78 spotkaniach. Trzy razy grał w finałach mistrzostw świata – w 1958, 1962 i 1966 roku. W 1966 roku zespół ZSRR osiągnął półfinał głównie dzięki świetnym interwencjom Jaszyna.

W 1956 roku zdobył złoty medal Olimpiady w Melbourne, a w 1960 roku mistrzostwo Europy.

Szczytowym osiągnięciem kariery Jaszyna było uhonorowanie go tytułem najlepszego gracza Europy w 1963 roku. Do tej pory pozostaje jedynym bramkarzem, który zdobył tę nagrodę.

Zakończył grę w wieku 41 lat. W całej karierze 270 razy zachowywał czyste konto w meczu i obronił 150 rzutów karnych.

W 1986 roku amputowano mu nogę. Zmarł cztery lata później, wskutek powikłań pooperacyjnych.

Coś wiemy :]

Update2:

Dino Zoff jest jednym z najlepszych bramkarzy, jakich kiedykolwiek widział świat. Do dziś należy do niego wiele rekordów włoskiego i światowego futbolu.

Zoff jest najstarszym piłkarzem, który wywalczył Puchar Świata. Uczynił to w 1982 roku, w wieku 40 lat, jako kapitan reprezentacji Włoch. Do niego należy również rekord ilości minut bez puszczonej bramki w meczach międzynarodowych. Nie dał się pokonać od sierpnia 1972 r. do czerwca 1974 r. Zachowywał czyste konto przez 1142 minuty.

Bramkarz Juventusu zagrał w kadrze Włoch aż 112 razy. W 1968 roku był w składzie reprezentacji, która zdobyła mistrzostwo Europy. Nie zagrał jednak na mundialu w 1970 roku, gdzie Włochy przegrały w finale z Brazylią 1:4. W 1974 roku wrócił do reprezentacji i zagrał na mundialu, ale mimo jego dobrej postawy, „Azzuri” odpadli już w fazie grupowej.

W 1978 roku Włosi należeli do faworytów, ale nie awansowali do finału po porażce z Holandią. Przegrali również mecz o 3. miejsce. Zoffa pokonali Nelinho i Dirceu, a Włosi potrafili odpowiedzieć tylko bramką Causio.

W 1982 roku kapitan Włoch zdobył wreszcie mistrzostwo świata. Po słabym początku i remisach w fazie grupowej, Włosi wygrali później z Argentyną, Brazylią, Polską i Niemcami, sięgając po Puchar Świata.

Po zakończeniu kariery piłkarskiej Zoff został trenerem. Doprowadził reprezentację Włoch do finału mistrzostw Europy w 2000 roku.

:twisted:

(..)z każdą godziną, z każdą minutą uczę się ciebie człowieku.. z każdą sekundą i z każdą chwilą jestem głupszy(..)
Wolność i kapitalizm!
Lizard

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2004, 12:59

Doprowadził reprezentację Włoch do finału mistrzostw Europy w 2000 roku.
...za co został ochrzaniony przez Berlusconiego :? Wracając do tematu, jeśli chodzi o czysto bramkarskie umiejętności, to obaj stoją na tym samym, wysokim poziomie. Ale to, co zdobył Zoff przechyla szalę na jego korzyść. Ale przed Gigim jeszcze wiele czasu...

wErOn

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2004, 13:23

...za co został ochrzaniony przez Berlusconiego :?

O co chodzi dokładniej ?

(..)z każdą godziną, z każdą minutą uczę się ciebie człowieku.. z każdą sekundą i z każdą chwilą jestem głupszy(..)
Wolność i kapitalizm!
Lizard

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2004, 13:33

Cytat:
...za co został ochrzaniony przez Berlusconiego

O co chodzi dokładniej ?
Po powrocie Azzurich do kraju, kibice mimo porażki swoich reprezentantów w finale przywitali ich gorąco i cieszyli się z wyniku osiągniętego przez Italię na Euro 2000. Berlusconi jako jedyny publicznie wyraził swoje niezadowolenie po tej porażce, nazywając ją bodajże ( piszę tu z pamięci, czytając kiedyś artykuł w PN o Berlusconim ) "frajerską". Zoff podobno obraził się na Silvio, a Nesta bronił selekcjonera i drużynę po tych słowach. To tyle...

PiterDP

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2004, 14:26

Zagłosowałem na Buffona bo wydaje mi się że granice ludzkich możliwości stale się powiększają i Gigi jest lepiej wyszkolony od Dino, Mam 13 lat więc Zoffa w akcji widziałem kilka razy i mogłem się pomylić, ale moje zdanie jest takie BUFFON-THEBEŚCIAK

CZY WYGRYWASZ, CZY TEŻ NIE, JA I TAK KOCHAM CIĘ, W SERCU MOIM JUVE, NA DOBRE I NA ZŁE!!!
Bob

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2004, 15:07

na chwile obecną z przebiegu całej historii Juve to Dino chociaż żadnego meczu z nim niewidziałem ale mam nadzieje że to Własnie Buffon za kilka lat własnie będzie najlepszym bramkarzem w historii Juve :wink:

http://yanosik.org/nieoznakowani - niedajcie sie Tajniakom - Wszystkie nieoznakowane pojazdy Policyjne w Polsce ( o których wiadomo).
http://alkomaty.biz/wirtualny_alkomat/
juveluck

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2004, 23:15

Porownanie troche nie na miejscu, gdyz trudno zestawic obok siebie zawodnika ktory zakonczyl kariere 20 lat temu i gracza ktory najlepsze lata przypuszczalnie ma jeszce przed soba. Jednak jezeli juz do takiego porownania doszlo to Zoff jest najlepszym bramkarzem w histori futbolu(no obok Jaszyna, ale Wloch moim zdaniem byl lepszy) dlatego tez nie waham sie wskazac na Dino. Do konca swoje kariery byl wielkim graczem. Zasluzyl na miano najlepszego bramkarza w histori Wloch, czyli lepszego od Buffona(na chwile obecna)

Obrazek
FINO ALLA FINE, FORZA JUVENTUS !!!
M.

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2004, 23:53

Wajron pisze:
Update:
Obrazek
W całej karierze 270 razy zachowywał czyste konto w meczu i obronił 150 rzutów karnych.
:shock: :shock: :shock:

Wajron pisze: Update2:

Dino Zoff jest jednym z najlepszych bramkarzy, jakich kiedykolwiek widział świat. Do dziś należy do niego wiele rekordów włoskiego i światowego futbolu.

Zachowywał czyste konto przez 1142 minuty.
:shock: :shock: :shock:

Ale wracając do tematu, nigdy nie porównamy tych dwóch bramkarzy. 20 lat temu inaczej się grało. Zoff był po prostu geniuszem, Buffon jeszcze nim nie jest. Brak mu sukcesów na arenie międzynarodowej. I mój głos (jakże ważny 8) ) oddałem na Dino Zoffa.

:roll:
Stoiczkow

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 sierpnia 2004, 18:15

Zoffa nigdy nie widzałem więc wybieram Buffona. W tak młdoym wieku jest tak dobry to co będzie za 10 lat ?!

Nothing really matters, anyone can see
Nothing really matters
Nothing really matters, to me
Juv K

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 23 sierpnia 2004, 18:37

Buffon jest równie dobry. "Poza tym" to się pisze oddzielnie.

ODPOWIEDZ